Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Napięcie akumulatora.

Featured Replies

Napisano

Jakie może być po nocy na -5'C ? Zakładamy ze otwieramy auto i odrazu mierzymy, akumulator odstany po nocy ;)

Napisano

U mnie miernik podłączony do zapalniczki pokazuje 12,1 - 12,2 V

Ale wiadomo - jakieś minimalne straty są.

Napisano

Jakie może być po nocy na -5'C ? Zakładamy ze otwieramy auto i odrazu mierzymy, akumulator odstany po nocy ;)

12.4-12.6 (przy wyłączonym silniku).

Napisano

U mnie miernik podłączony do zapalniczki pokazuje 12,1 - 12,2 V

Ale wiadomo - jakieś minimalne straty są.

miernik do d***

przy takim napieciu i -5 w nocy diesel by nie odpalił z rana

Napisano

miernik do d***

Odpalił by nawet przy 8V bo takie napięcie jest na zaciskach akumulatora w czasie pracy rozrusznika  ;] . Istotna jest wydajność prądowa źródła.

Napisano

miernik do d***

Miernik nie ma klasy dokładności 0,01 no i nie jest bezpośrednio podpięty do aku.

Nie mniej jednak silnik pali "od szczała"

Edytowane przez mrarek

Napisano

miernik do d***

;l

Napisano

Mierz bez otwierania, bo tak to mogą być spadki :skromny:

Jak nowy i w 100% naładowany akumulator to napięcie będzie 12,8 V a jak poniżej 12,3 V to już nie wesoło :)

Napisano

;l

co CIe kolego tak świeszy?

przy 12,1V aq ma w sobie nie wiecej pradu niż jakies 20% pojemnosci i gestosc elektrolitu na bardzo juz niebezpiecznie niskim poziomie cos koło 1,15 g/cm3 (nie pamietam juz dokładnie, musiałbym zajrzec do ksiazki), wiec o ile w aucie nie bedzie jakis mocno przewymiarowany, tylko standardowy 60-80Ah, to bedzie spory problem z rozruchem.

Napisano
  • Autor

miernik do d***

no ja mam Grande Punto 1.9 JTD i wlasnie akumulator miał 11.9V po kilku dniach stania

przy -5'C 3 słyszalne obroty i zapalił 

drugie auto którym jeżdzę prawie codziennie miało 12.1 ale tam jest 54Ah a silnik 1.1 to kręcił tak samo jak przy 20'C

musze na pewno doładować i zerknąć

ładowanie po odpaleniu spoko na swiatłach ponad 14V

Napisano

co CIe kolego tak świeszy?

przy 12,1V aq ma w sobie nie wiecej pradu niż jakies 20% pojemnosci i gestosc elektrolitu na bardzo juz niebezpiecznie niskim poziomie cos koło 1,15 g/cm3 (nie pamietam juz dokładnie, musiałbym zajrzec do ksiazki), wiec o ile w aucie nie bedzie jakis mocno przewymiarowany, tylko standardowy 60-80Ah, to bedzie spory problem z rozruchem.

A śmieszy.

Spróbuj wyjaśnić jak to jest.Odpalam zawsze na włączonych światłach,świece żarowe włączone o pompie paliwa warto też pamiętać. Napięcie na klemach spada < 12 V.Silnik 2,0 CRDI i głupek odpala.

Napisano

@@irekw tu chodzi o napięcie spoczynkowe akumulatora i jest ono w ścisłej korelacji z gęstością elektrolitu i tym samym stopniem naładowania.

To, że napięcie pod obciążeniem spada to normalna sprawa i nie ma tu żadnych cudów.

post-155024-0-54594300-1482222835_thumb.jpg

Napisano

A śmieszy.

Spróbuj wyjaśnić jak to jest.Odpalam zawsze na włączonych światłach,świece żarowe włączone o pompie paliwa warto też pamiętać. Napięcie na klemach spada < 12 V.Silnik 2,0 CRDI i głupek odpala.

Doprowadź aku do napięcia spoczynkowego np 12V

Spróbuj go odpalić przy tym napięciu przykładowo przy temperaturze -10...

Mylisz pojęcia jeśli chodzi o prąd spoczynkowy.

To że w trakcie rozruchu napięcie spada do poziomu 10.5V...nie znaczy że przy rozładowanym aku też będzie w trakcie rozruchu 10.5v

Akumulator ma za zadanie magazynowac prąd...jeśli go nie ma ...to jak będzie potrzeba nie ma skąd wziąć prądu..proste

spóźniłem się

Edytowane przez 4thelement

Napisano

A śmieszy.

ale czego Ty chcesz dowieść podając napięcie kiedy pobór prądu jest największy?

temat wątku to napięcie akumulatora - na postoju. bez poboru. proste. a to że spada jak oddaje prąd nie ma wiele do rzeczy tutaj.

Napisano

Moje Stilo 2,4 miało napięcie aku 11,7 w stanie spoczynku i odpalało bez większych problemów, przedwczoraj ładowałem aku i po ładowaniu pokazywał 12,6 i mimo, że stał w domu to wczoraj już pokazywał 12,4-12,5.

Napisano

W moim fordzie przy 12,3V jest alarm rozładowania akumulatora, więc powinno być więcej.

Mierzyłem na sprawnych akumulatorach w obydwóch moich samochodach, średnio napięcie jest pomiędzy 12,4 a 12,5V.

Napisano

W moim fordzie przy 12,3V jest alarm rozładowania akumulatora, więc powinno być więcej.

W moim harrisonie niczego takiego nie zaobserwowałem, napięcie pokazywane w "menu serwisowym" (czy jak tam się to zwie) to obecnie 12-12,1V, aku o historii równie nieznanej, jak i sam bolid.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.