Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra J 1.7 diesel 110KM 2012

Featured Replies

Napisano

Na co zwrócić uwagę przy zakupie?

Samochod znamy bo w rodzinie jest ale wersja 1.4 100KM...

Pytam o silnik i osprzęt..

Samochod krajowy z PL z 2012 roku..

Przebieg ok. 150 tyś km.

Czy to dobre silniki?

Jaka inna alternatywa na kombi za ok. 35 tyś pln?

Napisano
  • Autor

M32 czy coś takiego?

Czy każda 6 biegow skrzynia jest zła w astrze 4 ?

Napisano

M32 czy coś takiego?

Czy każda 6 biegow skrzynia jest zła w astrze 4 ?

Z tego co pamiętam to w 6 biegowych siadało jakieś łożysko i było dość drogie w naprawie. Za to 5 biegowa była ok.
Napisano
  • Autor

Czy ta skrzynia M32 to ta sama co we fiacie bravo II ?

Edytowane przez _tygrysek

Napisano

Czy ta skrzynia M32 to ta sama co we fiacie bravo II ?

Ta sama

Napisano

Na co zwrócić uwagę przy zakupie?

Samochod znamy bo w rodzinie jest ale wersja 1.4 100KM...

Pytam o silnik i osprzęt..

Samochod krajowy z PL z 2012 roku..

Przebieg ok. 150 tyś km.

Czy to dobre silniki?

Jaka inna alternatywa na kombi za ok. 35 tyś pln?

Silnik 1.7 z17dtj (110KM) oraz z17ztr (125KM potem 130KM) to silnik Isuzu produkowany w Polsce.

Jednostka (przynajmniej w astrze H) pracowała na wtryskiwaczach Denso (w tamtych latach nieregenerowalne, potem t e o r e t y cz n i e pojawiły się warsztaty które przeprowadzały regenerację).

Słabym punktem jest EGR - na szczęście w wersji 110/125 KM jest zwykły, nie chłodzony wodą, przy pierwszych problemach pomaga czyszczenie (banał), ale daje to efekt za 1-2 może 3 razem, potem tylko wymiana, bo pada silnik krokowy EGRa. Koszt: jakieś 700-750zł

Pada zawór ciśnienia paliwa na pompie wysokiego ciśnienia: objawy na początku tylko falowanie obrotów/ skoki ciśnienia paliwa na szynie CR, pod koniec gaśnięcie na wolnych obrotach, zwłaszcza przy dojeżdżaniu/wysprzęglaniu na światłach. Także problemy z "ciągiem". Ciśnienie na jałowych obrotach wymagane: 25Mpa, skacze z pomiędzy 9-40Mpa. Koszt: 250-350zł

Te silniki mają mały DPF: w ruchu miejskim zapełnia się co 200km

O skrzyni ktoś pisał: miałem ją w 2ch astrach H i w obu nie sprawiała problemu, w astrze J z 90kkm też jest (jeszcze) OK.

A teraz o samej astrze J: w wersji kombi jest to paskudnie małe auto w środku i duże na zewnątrz. Przy motorze 110KM będzie też wołowate. Względny komfort jest do 130km/h potem zaczyna być uciążliwy dźwięk silnika. Kretyńska wg. mnie regulacja wysokości fotela/kierownicy. Jestem "normalny" - 180cm - i podniesienie siedziska do góry (lubię wysoko) i kierownicy do góry na max powoduje że wieniec zasłania zegary temp. cieczy i poziomu paliwa. Położenie fotela skrajne najwyższe to ciągle nisko, z kolei jak opuścisz je na max w dół, to siedzisz na podłodze - chyba tylko miłośnicy Hąd (celowo) tak jeżdżą. Sterowanie komp. pokładowym jest analogiczne do Insigni ale daleko mniej intuicyjne niż w Astrze H, podobnie tempomat.

Edytowane przez el_guapo

Napisano
  • Autor

A tam jest pasek czy łańcuch rozrządu?

Jak spalanie?

Czy ten dpf sam się wypala? - czyli puszcza tzw: bąka?

Napisano

Bez DPF pali średnio 6. W skrzyni padają łożyska, słychać je dość wyraźnie i drążek ciężko chodzi, napraw to około 2tyś. Silnik nie do zajechania. 

Napisano

Z tą naprawą to bym się nie rozpędzał bo jest tyle samo takich co po naprawie mają taką samą albo inną przypadłość, co takich co naprawili i jest ok. 

Napisano

Z tym przesłanianiem zegarów przez koło kierownicy miałem na początku podobny problem w Cruze - bliźniaku Astry J.

Dopiero po kilku tys. km dobrałem wygodną pozycję za kierownicą i do tego tak, że widzę wszystkie zegary ;]

Przejechałem swoim Cruze bezawaryjnie prawie 100 000 km i nie narzekam na komfort :ok:

Jeździłem też trochę Astrą J z mocnym dieslem 1,7. Astra lepiej wyciszona i bardziej komfortowa mi się wydała.

Napisano

Jak spalanie?

Pasek.

6,5-8,5 w Warszawie i ok 5,5-6,5 na trasie.

Wypala bez kontrolki/komunikatu: spalanie chwilowe na jałowym rośnie z 0,4l/h do 2,2-2,5l/h, zmienia się dźwięk silnika na bardziej basowy.

Napisano

Z tym przesłanianiem zegarów przez koło kierownicy miałem na początku podobny problem w Cruze - bliźniaku Astry J.

Dopiero po kilku tys. km dobrałem wygodną pozycję za kierownicą i do tego tak, że widzę wszystkie zegary ;]

Przejechałem swoim Cruze bezawaryjnie prawie 100 000 km i nie narzekam na komfort :ok:

Jeździłem też trochę Astrą J z mocnym dieslem 1,7. Astra lepiej wyciszona i bardziej komfortowa mi się wydała.

A jaki to mocny diesel 1,7 był w Astrze J?

IMHO dopiero wersja 2.0cdti jeździ przyzwoicie jeśli chodzi o diesle...

Napisano
  • Autor

No to panowie jaka alternatywa dla takiej Astry z 2012 roku?

Co inne dobre w takiej cenie do 35 tyś pln?

Napisano

No to panowie jaka alternatywa dla takiej Astry z 2012 roku?

Jak na 2012 r. to cena dobra.

Sprawdzić przed zakupem i dopiero podejmować decyzję.

Każda marka ma jakieś wady.

Musi być diesel?

Może Cruze 1,8?

Napisano

jaka alternatywa dla takiej Astry z 2012 roku?

To nie jest tak, że ten silnik/samochód jest zły i nie skreślałbym go od razu - ja mam nieco inne priorytety. Paradoksalne samochód jest ok dla rodziny 2+2 jeżeli dzieci wyrosły z fotelików, ale już dla rodziców wożących pociechy w fotelikach może być za mały. Mam też wrażenie że Opel (tak jak i VAG) wlicza do pojemności bagażnika także wnękę na koło zapasowe.

Braki ergonomiczne: można się przyzwyczaić albo będzie Cię to wkurzać codziennie. Np. ja się b.szybko oswoiłem z kierunkowskazami w Astrze H, a inni psy wieszają na tym.

Silnik jest trwały, głośny (nie jak TDI) ale trwały - problemy z EGR/SCV to powtarzające się problemy: falowanie obrotów (SCV) nie unieruchamia samochodu, ale już wiesz że zawór SCV powooooli się kończy; EGR też od razu nie zatrzyma samochodu, choć mocno go zmula, czasem przegazówa pomaga, czasem musisz zjechać i zrobić "CTR+ALT+DEL". W ostateczności z kluczem 13tką i śrubokrętem gwiazdkowym wymontujesz EGRa na parkingu i wyczyścisz korpus w środku szmatą.

W tej cenie i w tym roczniku nie ma raczej innego wyboru poza Focusem (plastix-fantastic), być może Octavią II (nie wiem czy ten rocznik będzie w tej cenie, dodatkowo będzie to dychawiczny 1.6 TDI 105km i skrzynia V biegów), no możesz polować na Puga 5008 - wymiary zewnętrzne ma podobne, ale już w środku to salonka.

Napisano

W tej cenie i w tym roczniku nie ma raczej innego wyboru poza Focusem (plastix-fantastic), być może Octavią II (nie wiem czy ten rocznik będzie w tej cenie, dodatkowo będzie to dychawiczny 1.6 TDI 105km i skrzynia V biegów), no możesz polować na Puga 5008 - wymiary zewnętrzne ma podobne, ale już w środku to salonka.

Octavia przy Astrze J to też salonka, a osiągi 1.6 tdi 105KM (11.4 0-100 v-max 190), są na poziomie 1.7 CDTI 125KM (11,7 0-100 v-max 192)

więc nie wiem który jest bardziej dychawiczny, nie wspominając o 1.7 110KM 13sek 0.100, w astrze J nawet 1.4T 140KM daje wrażenia max 110-120KM

ps. ale przyznaje, wnętrze jest przyjemniejsze (w lepszych wersjach), choć ciaśniejsze

Edytowane przez Tomek000

Napisano

mialem zafire B z tym 110 koni teraz mam z 125 koni. Silnik super,polecam tylko Dpfa wyciac bo nie daje pojezdzic po miescie.Wiecznie sie wypala co 150-200km.Tak nie ma najmniejszych problemow

Napisano

miałem dawno temu matiz'a... nie chcę chevroleta :P

Nowe Chevrolety to już inna bajka - to są globalne modele GM, a nie lokalna produkcja ze znaczkami Chevroleta.

To są bliźniaki Opli sprzedawane na świecie w setkach tys. sztuk, gdzie te firmowane znaczkiem Opla to margines tej sprzedaży ;]

Napisano
  • Autor

ok, nie znam się tak :)

​Panowie a co powiecie o VW JETTA 2013 rok z silnikiem 1.6 diesel 105KM ?

​Będzie to lepsze jak astra j ?

​Jakieś bolączki jak w oplu ze skrzynią czy coś ?

Napisano

ok, nie znam się tak :)

​Panowie a co powiecie o VW JETTA 2013 rok z silnikiem 1.6 diesel 105KM ?

​Będzie to lepsze jak astra j ?

​Jakieś bolączki jak w oplu ze skrzynią czy coś ?

Ale Jetta nie wystepuje jakos kombi... Lepiej poszukaj Golfa kombi, te 1.6 TDI maja calkiem dobre ceny...

Napisano
  • Autor

ceny tak, ale opinie jakie ?
wiem że to już jest na CR... tyle wiem

Napisano

Jak spalanie?

Astra J 1.7 130KM spala 5,5l/100km . Komputer pokazuje 5,7l/100km

Dpf sam się wypala i nie informuje o tym kierowcy, chyba, że samochód przejeżdża bardzo małe odcinki to wtedy wyskakuje info o wypalaniu.

Napisano

Znajomemu w służbówce kombi średnio palił około 6,5

Zależy jakie odcinki pokonuje. 

Samochód o, którym pisałem, to 2x dziennie odcinek 20km + weekendowe przejazdy między miastami i jazda w mieście.

Komputer pokazuje spalanie 6,5l/100km jak się jedzie ok. 150km/h . 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.