Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

bojler wody na solar elektryczny

Featured Replies

Napisano

Pacjent to stary duży bojler elektryczny z późnych lat 90tych. Duży bojler na zwykłym termostacie to pewnie z 2000W jak nic.

Odbiór ciepłej wody jest bardzo mały - 1 osoba. A jak już się grzeje to nie do wysokich temp bo i tak większość wody ciepłej jest niewykorzystana. Czasem jak się ludzie zjadą to dpiero wtedy ciepłą wodę się zużyje.

Na allegro jest dużo używanych paneli solarnych w różnych mocach i różnym napięciu. 

Ile trzeba takich paneli aby zagrzać prądem bojler do temperatury wody ciepłej/letniej? (skalując zimna/letnia/ciepła/gorąca/wrzątek)

Układ maksymalnie prosty. Układ - kable bezpośrednio do grzałki z układem prostego zabezpieczenia że przy włączenoiu 230V energia z solarów nie pójdzie na grzałkę. Czyli panele równoległe 3 panele 150W = 450W  - do ilu to nagrzeje wodę w takim bojlerze. Bez żadnej zmiany napięcia. Czyli np 20V na grzałkę. Bo to chyba grzałce i tak bez różnicy czy będzie mieć 24V czy 75V w szeregu? 

Nie wiem poprostu czy 1000zł włożone w panele zagrzeje wodę cokolwiek tą wodę w słoneczne dni. 

Napisano

Panele fotowoltaiczne do grzania wody?

Nie lepiej grzać od razu wodę kolektorami :hmm:

Napisano

Pewnie, że lepiej kolektorami ale nie o to autorowi chodzi.

Z tego co pamiętam, min. 4 panele, te duże.

Edytowane przez Joki

Napisano

A ogrzewacz przepływowy nie załatwi sprawy ? :hmm:

Byłem kiedyś nad morzem w nowym drewnianym domku gdzie tak była załatwiona sprawa ciepłej wody - jak dla mnie genialne rozwiązanie :ok:

Oczywiście nie mam na myśli takiego bździdła nad kranem.

Napisano
  • Autor

Bezsens stawiać kolektory na jedną osobę. Po drugie za 1000zł kolektorów nie postawię.

Mały bojler też odpada bo  tak jak mówię. Duży dom i czasem się zjeża cała rodzina...

Napisano
  • Autor

Pewnie, że lepiej kolektorami ale nie o to autorowi chodzi.

Z tego co pamiętam, min. 4 panele, te duże.

CO to znaczy "duży panel"??

Napisano

Panele fotowoltaiczne do grzania wody?

Fotowoltaniki nie serwisujesz

Sam myśle nad montażem paneli

Napisano

Za 1000zł to kupisz prądu na 5-10 lat używania tego bojlera przy G12. Jak ustawisz minimalną, wystarczającą temperaturę to i straty niewielkie będą.

A jak się rozsypie, to kup mniejszy.

Zabawa w FV czy kolektor nie ma sensu, chyba, że dostaniesz dotację.

Napisano

Pacjent to stary duży bojler elektryczny z późnych lat 90tych. Duży bojler na zwykłym termostacie to pewnie z 2000W jak nic.

Odbiór ciepłej wody jest bardzo mały - 1 osoba. A jak już się grzeje to nie do wysokich temp bo i tak większość wody ciepłej jest niewykorzystana. Czasem jak się ludzie zjadą to dpiero wtedy ciepłą wodę się zużyje.

Na allegro jest dużo używanych paneli solarnych w różnych mocach i różnym napięciu. 

Ile trzeba takich paneli aby zagrzać prądem bojler do temperatury wody ciepłej/letniej? (skalując zimna/letnia/ciepła/gorąca/wrzątek)

Układ maksymalnie prosty. Układ - kable bezpośrednio do grzałki z układem prostego zabezpieczenia że przy włączenoiu 230V energia z solarów nie pójdzie na grzałkę. Czyli panele równoległe 3 panele 150W = 450W  - do ilu to nagrzeje wodę w takim bojlerze. Bez żadnej zmiany napięcia. Czyli np 20V na grzałkę. Bo to chyba grzałce i tak bez różnicy czy będzie mieć 24V czy 75V w szeregu? 

Nie wiem poprostu czy 1000zł włożone w panele zagrzeje wodę cokolwiek tą wodę w słoneczne dni. 

Poczekaj, aż spadną ceny.

W tej chwili nie opłaca się grzać solarami prądem, bo tracisz około 70% energii, a panele są droższe.

Sprawność grzania solarami bezpośrednio (czyli wodą) to około 90%.

Jakie masz przyłącze prądu i instalację?

Ja bym dał po prostu przepływowy podgrzewacz wody ze 20kW ze sterowaniem elektronicznym - pewnie z 1000 zł z montażem.

Działają super - jest taki u teściów i woda ma temperaturę zadaną co do stopnia. Co więcej - bardzo równomiernie obciąża fazy

Polecam Kospel PPE2 z plastikowym elementem grzejnym. U teściów działa już 8 lat.

A jak padnie to element grzejny kosztuje 200 zł.

Napisano

Ja bym dał po prostu przepływowy podgrzewacz wody ze 20kW ze sterowaniem elektronicznym - pewnie z 1000 zł z montażem.

Obstawiam, że jak zapłaci za zwiększenie mocy przyłączeniowej, to już nic nie zostanie na sam podgrzewacz.

Napisano

Poczekaj, aż spadną ceny.

W tej chwili nie opłaca się grzać solarami prądem, bo tracisz około 70% energii, a panele są droższe.

Sprawność grzania solarami bezpośrednio (czyli wodą) to około 90%.

Jakie masz przyłącze prądu i instalację?

Działają super - jest taki u teściów i woda ma temperaturę zadaną co do stopnia. Co więcej - bardzo równomiernie obciąża fazy

Polecam Kospel PPE2 z plastikowym elementem grzejnym. U teściów działa już 8 lat.

A jak padnie to element grzejny kosztuje 200 zł.

Swego czasu miałem prysznic przeplywowy 8.5kw i sprawdzał się znakomicie - na maksa to dupę sparzysz

Wysłane z mojego SM-J500FN

Napisano
  • Autor

a sprawdzałeś już co kupisz za 1000 zł?

No jest tego pełno na allegro. Ja się na tym nie znam dlatego po prostu pytam. :-) Czyli reasumując. Te 500W w prostych używanych panelach nie nagrzeje grzałki w bojlerze nawet do temperatury letniej wody?

Napisano

CO to znaczy "duży panel"??

Te najpopularniejsze 180x100cm. 250W.

Napisano

Mały bojler też odpada bo  tak jak mówię. Duży dom i czasem się zjeża cała rodzina...

A gdyby tak nie rezygnować z dużego bojlera na w/w okoliczność zjazdu, a dołączyć do niego równolegle mały?   :hmm:

Dwa trójniki, dwa zawory (na wypasie cztery   :phi: ) + sterowanie zasilaniem i jeśli tylko operacja przełączenia źródła ciepłej wody nie odstrasza użytkownika i jest miejsce na mały bojler, to może takie rozwiązanie?

Napisano
  • Autor

No 1000zł to jest stanowoczo za mało na panele.

Jeszcze myślałem inaczej:

Czyli w kwocie 1000zł zostaje jedynie opcja kupić 50-100m węża ogrodowego i rozwinąć na dachu na lato. Do tego pompa wody (coś takiego jak od pieca C.O.), mam sterownik pompy z czujnikiem temperatury i regulacją załączenia, i kilka rurek aby to połączyć na poddaszu. Tylko się boję że ten wąż ogrodowy by się stopił na upale od gorącej blachy.
Napisano

No 1000zł to jest stanowoczo za mało na panele.

Jeszcze myślałem inaczej:

Czyli w kwocie 1000zł zostaje jedynie opcja kupić 50-100m węża ogrodowego i rozwinąć na dachu na lato. Do tego pompa wody (coś takiego jak od pieca C.O.), mam sterownik pompy z czujnikiem temperatury i regulacją załączenia, i kilka rurek aby to połączyć na poddaszu. Tylko się boję że ten wąż ogrodowy by się stopił na upale od gorącej blachy.

kup kilka grzejników panelowych zamiast węża ;)

Napisano

kup kilka grzejników panelowych zamiast węża ;)

Dodatkowo można je zamknąć w skrzynkach, za szybą. Bardzo zwiększa skuteczność.

Tylko na zimę trzeba wodę spuszczać. No i jakiś system bezpieczeństwa przewidzieć bo przy zaniku obiegu w chwilę zagotuje.

Napisano

Jeśli byłby jakiś duży to tak. Poszukaj na sieci...

• 8 miesięcy później...
Napisano
Dnia 4.01.2017 o 12:07, NaczelnyFilozof napisał:

No jest tego pełno na allegro. Ja się na tym nie znam dlatego po prostu pytam. :-) Czyli reasumując. Te 500W w prostych używanych panelach nie nagrzeje grzałki w bojlerze nawet do temperatury letniej wody?

Czy ogarniałeś dalej temat? sam zastanawiam się nad takim rozwiązaniem, znalazłem w sieci coś takiego i najwidoczniej to działa:

Pomysł sprawdza się REWELACYJNIE!!!

Ciężko czyta się forum i mądrości jakie wypisują ludzie nie mających o tym zielonego pojęcia.  Mam kolego zbudowany podobny system jaki opisałeś. Sprawdza się super. 

Teraz konkrety:
- 8 sztuk paneli monokrystalicznych 265W cena 4800zł ( panele używane - roczne)
- sterownik(rzecz niezbędna) cena 700zł
- kabel,konstrukcja 100zł

Posiadam bojler o pojemności 200L i w okresie od kwietnia do końca września nie podgrzewam wody w żaden inny sposób jak tylko poprzez panele fotowoltaiczne(ciepłej wody w zupełności wystarcza dla 4 osobowej rodziny i jeszcze wiele zostaje). Oczywiście poza tym okresem woda znacznie się podgrzewa, a grzałka(prąd z sieci) podgrzewa wodę w razie potrzeby.

Rachunek ekonomiczny bardzo prosty:
- poprzednio ogrzewałem wodę grzałką elektryczną 

Teraz dzięki panelom oszczędzam rocznie około 1000zł. 

System jest kompletnie bezobsługowy. Sam się zasila i rozłącza przy przekroczeniu żądanej temperatury. W porównaniu do korektorów słonecznych nie generuje żadnych dodatkowych kosztów( brak pompy, nie wymienia się glikolu itd.) Utrzymanie korektorów przez okres 15 lat kosztuje około 1500zł(prąd pompa, wymiana glikolu) i po tym okresie właściwie nie nadają się już do pracy, tutaj nie ponosimy żadnych kosztów, a żywotność paneli fotowoltaicznych jest znacznie większa. Gwarancja panel 12 lat (30lat na 80% mocy)

ZWROT INWESTYCJI wynosi około 5,5 roku. Czy się opłaca oceńcie sami.

Pozdrawiam i w razie czego służę pomocą.

Napisano
Dnia 21.09.2017 o 21:22, deltabox napisał:

Czy ogarniałeś dalej temat? sam zastanawiam się nad takim rozwiązaniem, znalazłem w sieci coś takiego i najwidoczniej to działa:

....
Rachunek ekonomiczny bardzo prosty:
- poprzednio ogrzewałem wodę grzałką elektryczną 

Czyli gość zamontował panele fotowoltaniczne,. wywalił grzałkę elektryczną i ma dalej ciepłą wodę :phi:, to chyba jakies perpetum ?

Albo może przez indukcje grzeje :hmm:

Napisano

gość zamontował panele fotowoltaniczne,. wywalił grzałkę elektryczną i ma dalej ciepłą wodę

Z grzałki zupełnie nie zrezygnował...

a grzałka(prąd z sieci) podgrzewa wodę w razie potrzeby.

Napisano

Żeby podgrzać 1 litr wody o 1st C potrzeba około 1.2 wata. Do tego dochodzą jakieś straty zasobnika więc pewnie tej mocy potrzeba troszkę więcej.

Zazwyczaj wodę trzeba podgrzać o około 40 st C (z około 8 do 48 powiedzmy)

Napisano
3 godziny temu, romano11 napisał:

Z grzałki zupełnie nie zrezygnował...

czyli sam sobie zaprzecza a pisze, że ludzie nie mają o tym pojęcia.

Napisano
Dnia 23.09.2017 o 08:12, hubert110284 napisał:

Żeby podgrzać 1 litr wody o 1st C potrzeba około 1.2 wata. Do tego dochodzą jakieś straty zasobnika więc pewnie tej mocy potrzeba troszkę więcej.

Zazwyczaj wodę trzeba podgrzać o około 40 st C (z około 8 do 48 powiedzmy)

Zaiste ciekawa zależność. A w jakim czasie?

Napisano

W jakim chcesz. Możesz dostarczać to przez 1 h albo przez jedną sekundę.

Im większa moc np grzałki tym krócej grzejesz.

Napisano
45 minut temu, hubert110284 napisał:

Koledze chodziło o to, że wat to jednostka mocy,  a nie pracy (energii). W tym przypadku raczej chodzi o to ile energii trzeba dostarczyć, żeby ogrzać litr (kilogram) wody o 1 stopień, czyli o ciepło właściwe. Ogrzewając wodę z taką samą mocą przez godzinę i przez sekundę (pomijając stratę ciepła) uzyskamy jakieś 3600 inny przyrost temperatury.

Napisano
Godzinę temu, hubert110284 napisał:

To jak wezmę grzałkę 1,2W x 100 stopni to ogrzeję w ciągu sekundy litr wody o 100 stopni?

Napisano
Dnia 22.09.2017 o 23:22, sherif napisał:

Czyli gość zamontował panele fotowoltaniczne,. wywalił grzałkę elektryczną i ma dalej ciepłą wodę :phi:, to chyba jakies perpetum ?

Albo może przez indukcje grzeje :hmm:

Raczej nie wywalił, a grzeje grzałką, tylko okresowo zasilaną z paneli. W Anglii widziałem inne rozwiązania - w zasobniku są dwie grzałki - jedna standardowa 240V i druga na niższe napięcie zasilana wprost prądem stałym z ogniw słonecznych. Układ termostatów jest tak zrobiony, że jeżeli jest dostępna wystarczająca moc z ogniw, to załącza grzałkę "słoneczną" nie włączając sieciowej, natomiast jeżeli mocy jest za mało, do wspiera ją lub kompletnie zastępuje grzałką sieciową. Nie ma tam ani akumulatorów ani falownika, nie ma też problemu z przegrzewaniem wody.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.