Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

bezpieczne auto za 25-50k - w co uderzać?

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich forumowiczów.

Potrzebuję porady, odnośnie samochodu. W tym roku będę kupował samochód, ale totalnie nie mam pojęcia co kupić. Może ktoś mi pomoże zawęzić moje poszukiwania? 

To będzie moje drugie auto (po 18letnim garbusie :D), przeznaczenie to 80% trasa, jednak mały przebieg, ok 15k rocznie, auto powinno mi służyć minimum 5lat.

Moje wymagania:
- BEZPIECZNY (chcę mieć większy szanse na przeżycie, niż gość z BMW, który wyprzedza na czołowe)
- 6 biegowy diesel (nie chcę gazować)
- w miarę cichy i ekonomiczny (niskie obroty) przy prędkości ~140kmh
- nie za duży (nie kombi)
- jak najnowszy model (chyba wolę trochę auto mniej premium, ale nowsze, powiedzmy rocznik 2011+, wtedy przebieg pewniejszy itd.)

Budżet:
- 25k - 50k

Nad czym myślałem:

1. SUVy
Skoro bezpieczeństwo najważniejsze, to oczywiście suv. Niestety, strasznie trzymają cenę i musiałbym kupić starsze modele (~'10-'11).

kolejność nieprzypadkowa (silniki przykładowe):
- VW Tiguan I 2.0 140KM
- Mitsubishi ASX 1.8 150KM
- Peugeout 2008 1.6 115KM
- Nissan Qashqai I 1.6 130KM

2. Volvo
Skoro bezpieczeństwo najważniejsze, a suvy drogie to volvo!

- Volvo S60 II 1.6 115KM
- Volvo V40 II 1.6 115KM
- Volvo S40 II 2.0 150KM

3. A może to całe bezpieczeństwo VOLVO to ściema... poza tym utrzymanie VOLVO też kosztuję..
Tańsze auta, więc mógłbym kupić lepszy rocznik

- Ford Focus III 1.6 115KM
- Renault Megane III 1.5 110KM
- Opel Astra J 1.7 125KM

A może jakiś punkt 4? Mam coraz mniej czasu, a zupełnie nie wiem w co uderzać :) Dziękuję z góry.

Napisano

laguna 3 2.0 dci

Napisano
4 godziny temu, hipodrom napisał:

- Ford Focus III 1.6 115KM
- Renault Megane III 1.5 110KM
- Opel Astra J 1.7 125KM

Nie wiem jak Megane, Focus MK3 jest ciasny w środku, na Astrę też niektórzy narzekają.

Napisano
32 minuty temu, apb77 napisał:

Nie wiem jak Megane, Focus MK3 jest ciasny w środku, na Astrę też niektórzy narzekają.

to zależy kto ma jeździć z tyłu, jak dzieci to okey jak dorośli od 170 cm w górę to już faktycznie słabo ale to we wszystkich kompaktach

Napisano
Teraz, r1sender napisał:

to zależy kto ma jeździć z tyłu, jak dzieci to okey jak dorośli od 170 cm w górę to już faktycznie słabo ale to we wszystkich kompaktach

Do Astry nie wsiadałem, ale Focus MK3 jest ciasny też z przodu, do tego fatalnie poprowadzona linia dachu, która utrudnia wsiadanie.

Wyraźnie luźniej było w poprzednich Focusach.

Napisano
  • Autor

Dziękuję za powyższe odpowiedz.

2 godziny temu, Greg1108 napisał:

laguna 3 2.0 dci

Niestety, trochę za duża. Słyszałem bardzo dobre opinie, dlatego myślałem o megane.

41 minut temu, apb77 napisał:

Focus MK3 jest ciasny w środku,

Z tyłu przez 80% czasu nie będzie jeździł nikt :) A jak ktoś wyższy się znajdzie to siądzie na miejscu pasażera. Ja 188, żona 160cm, więc za mną się raczej zmieści.

Ogólnie potrzebuję porady czy opcja 1 czy 2 czy 3.  Czy pakować się w suva, volvo, czy jakiś kompakt. Kwestia konkretnego modelu, potem może pójdzie łatwiej :)

Napisano

Chcesz mieć większe szanse niż gośc w dużym BMW to musisz mieć auto które mu jest równe wagą, więc coś większego ;)

Co z tego że małe auto ma 5 gwiazdech w testach zderzeniowych, jak 1.7T beemy po prostu miażdży ;)

Napisano
Teraz, hipodrom napisał:

Z tyłu przez 80% czasu nie będzie jeździł nikt

Focus MK3 jest ciasny nie tylko z tyłu.

Teraz, hipodrom napisał:

Ogólnie potrzebuję porady czy opcja 1 czy 2 czy 3.  Czy pakować się w suva, volvo, czy jakiś kompakt. Kwestia konkretnego modelu, potem może pójdzie łatwiej

Jeżeli bezpieczeństwo jest priorytetem, to chyba SUV - im większe auto tym większa szansa na wyjście z kolizji bez szwanku.
Oczywiście bezpieczeństwo ma wiele twarzy - przyspieszenie też się liczy, a tu z SUV-ami jest z reguły gorzej.

Napisano

Jeżeli bezpieczeństwo jest priorytetem, to chyba SUV - im większe auto tym większa szansa na wyjście z kolizji bez szwanku.
Oczywiście bezpieczeństwo ma wiele twarzy - przyspieszenie też się liczy, a tu z SUV-ami jest z reguły gorzej.

Mk3 jest faktycznie dość mały, mam 180 cmi jest ok, ale wyższe osoby mogą czuć się nie komfortowo. Fotel kierowcy ma bardzo duży zakres regulacji wysokości.
Co do suwow to będą starsze w założonym budżecie i mniej stabilność ie się prowadzić - wysoko środek ciężkości.

Myślę, że kompakt będzie dobrym wyborem, jeśli chodzi o jak najmłodsze auto

Wysłane z Moto X Play

Napisano

Ja bym na Twoim miejscu skupił się na szukaniu CX 60 w dobrym stanie.

Napisano

Mondeo i Laguna

Napisano
  • Autor
10 minut temu, pejus1982 napisał:

Ja bym na Twoim miejscu skupił się na szukaniu CX 60 w dobrym stanie.

niestety, nie mój budżet na xc60 :) Poza tym nie chcę wrzucać 50-60k w auto, które ma 9lat i jeździć nim 15k rocznie :) 

5 minut temu, bielaMatiz napisał:

Mondeo i Laguna

właśnie coraz bardziej przychylam się jednak do Laguny III. Chciałem mniejsze auto, by łatwiej zaparkować pod domem i dbać o mniejsze korki w mieście, ale z drugiej strony taka Laguna waży 1.4T, ma długi przód, więc w miarę bezpieczna, dobre opinie, kupię dobry rocznik za 35-40k. Musiałbym mieć tylko czujniki parkowania z tyłu :)

Dziękuję za rady. 

Napisano

Proponuję Alfa Romeo 159 ale tylko z silnikiem 2.0 mjtd 170 KM. Ostatnie roczniki 2011-2012 były już bardzo dopracowane. No i ten włoski styl...

Napisano
4 godziny temu, hipodrom napisał:

niestety, nie mój budżet na xc60 :) Poza tym nie chcę wrzucać 50-60k w auto, które ma 9lat i jeździć nim 15k rocznie :) 

właśnie coraz bardziej przychylam się jednak do Laguny III. Chciałem mniejsze auto, by łatwiej zaparkować pod domem i dbać o mniejsze korki w mieście, ale z drugiej strony taka Laguna waży 1.4T, ma długi przód, więc w miarę bezpieczna, dobre opinie, kupię dobry rocznik za 35-40k. Musiałbym mieć tylko czujniki parkowania z tyłu :)

Dziękuję za rady. 

Może pod koniec roku będę chciał się pozbyć mojej - 2,0 dci - Wszystko mająca - 2014r - pod koniec roku będzie miała ok 75.000 km.

Tylko będę chciał 50+ tpln. 

Ps. mam czujniki z tyły i 4control - manewruje się tym idealnie :)

12392026_10204254458840450_3019099689750245299_n.jpg1661380_10204254459400464_971458332074252536_n.jpg

Edytowane przez listoor

Napisano

Witaj, 

W tym budżecie próbowałbym szukać Kię Sorento 1gen z końcówki produkcji lub coś o podobnych gabarytach i konstrukcji. z czołowego też wyjdziesz bez większych obrażeń.

Pozdrawiam 

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, Pipper napisał:

Kię Sorento 1gen z

niestety, starsze suvy nie mają 6ego biegu. a to jedno z moich wymagań. poza tym wolałbym nowsze auto.

1 godzinę temu, listoor napisał:

Może pod koniec roku będę chciał się pozbyć mojej - 2,0 dci

dziękuję za propozycję. Jednak jeśli będę się decydował na Lagunę to pewnie hatchback, jest już wystarczająco długaśna :P 

Napisano

A jechałeś Latitude ?

Ja byłem pozytywnie zaskoczony, jeśli szuka się sedana

Napisano
10 godzin temu, hipodrom napisał:

niestety, starsze suvy nie mają 6ego biegu. a to jedno z moich wymagań. poza tym wolałbym nowsze auto.

Moja Sportage ma. Tylko że to 2009. Produkowane do 2011. 25-35 kzł. W budżecie który podałeś możesz szukać następnej generacji.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.