Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mam smaka na minivana

Featured Replies

Napisano

Koledzy, powoli zaczynam zastanawiać się nad wymianą autka. Na początku myślałem o kompakcie(astra h itp) ale ostatnio parkowałem swoją astre obok forda c-max i chyba mam zajawkę na takie autko(na długość prawie identyczne). Podoba mi się bardzo pozycja za kierownicą, wsiadanie i wysiadanie z takiego autka. Nie potrzebuję auta długiego wolę wysokie :) Biorę pod uwagę c-maxa i seata altea. Silniki tylko benzynowe w seacie 1,6 w fordzie 1,8 lub 2,0. Na stówę będzie lpg(bo lubię mam doceniam i już). Autko na codzienne dojazdy do pracy, weekendowe wypady, jakieś wakacje. Kusi mnie to że można bez ceregieli wrzucić rower do takiego autka. Generalnie jeżdżę sam lub z żoną więc wygoda ma być z przodu. Tył mnie zupełnie nie interesuje(rowerom będzie to i tak obojętne). Kwota niestety będzie niewysoka. Myślę przeznaczyć na zakup 15-20 tyś zł plus kwota na lpg i doprowadzenie autka do w miarę bezusterkowego użytkowania na dłuższy czas. Co myślicie o wymienionych samochodzikach może ktoś ma, miał a może podsuniecie jakiś jeszcze pomysł? Pozdrawiam

Napisano

Kup starego Dodge Caravan i będziesz wtedy rozumiał co to znaczy minivan. W odróżnieniu od tych europejskich pseudominivanow, Caravan ma w środku miejsca na w miarę wygodny transport 7 osób pod warunkiem ze nie wezmą ze sobą za dużo ciuchów.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Napisano
7 minut temu, Florydziak napisał:

Kup starego Dodge Caravan i będziesz wtedy rozumiał co to znaczy minivan. W odróżnieniu od tych europejskich pseudominivanow, Caravan ma w środku miejsca na w miarę wygodny transport 7 osób pod warunkiem ze nie wezmą ze sobą za dużo ciuchów.

Caravan dla 2 osób...?

Jak mnie kiedyś najdzie na jeżdżenie czymś co ma w nazwie van to każę się odstrzelić.

Rodzinne auto to dla mnie RS6

Edytowane przez RSSSS

Napisano
2 godziny temu, robertharnas napisał:

Koledzy, powoli zaczynam zastanawiać się nad wymianą autka. Na początku myślałem o kompakcie(astra h itp) ale ostatnio parkowałem swoją astre obok forda c-max i chyba mam zajawkę na takie autko(na długość prawie identyczne). Podoba mi się bardzo pozycja za kierownicą, wsiadanie i wysiadanie z takiego autka. Nie potrzebuję auta długiego wolę wysokie :) Biorę pod uwagę c-maxa i seata altea. Silniki tylko benzynowe w seacie 1,6 w fordzie 1,8 lub 2,0.

Bądz czujny-sprawdz czy te fordowskie nie żłopią oleju.

Napisano
2 godziny temu, Florydziak napisał:

Podstaw coś takiego córce, zamiast uberem j wysyłać.

Szybko zrozumiesz różnice podejścia do takich aut w USA i u nas.

Napisano

ford w tej kwocie to zapewne ten focus c-max lub c-max jedynka?

to ci powiem, że bez ceregieli rowera tam nie wrzucisz.

w każdym razie mnie się nie udało bez odkręcenia przedniego koła.

z przodu miejsca dla 2 osób wystarczająco.

na tyle już gorzej.

co do LPG to poczytaj raczej tutaj: http://forum.fordclubpolska.org/forumdisplay.php?f=120

Napisano
  • Autor

Z tym rowerem to generalnie tak napisałem. Najważniejsze żeby było wyżej niż w astrze i miejsca z przodu przynajmniej podobnie. Tył mnie zupełnie nie interesuje. 

Napisano
21 godzin temu, robertharnas napisał:

Koledzy, powoli zaczynam zastanawiać się nad wymianą autka. Na początku myślałem o kompakcie(astra h itp) ale ostatnio parkowałem swoją astre obok forda c-max i chyba mam zajawkę na takie autko(na długość prawie identyczne).

Pełna zgoda. Jeżdżę już drugą zafirą i rozglądam się za następną. Nigdy nie przesiądę się już do kombi.

Napisano

Ja niedawno moim rodzicom kupiłem C-Maxa 1,6 Pb. Kupiłem go, bo chcieli coś wygodniejszego niż poprzednia Dacia Logan. I są z Forda bardzo zadowoleni. Wyższy, wygodniej się wsiada, ma wygodniejsze siedzenia - to są ich opinie. Dla nich to auto jest super.

Napisano
5 godzin temu, ArekMiz napisał:

Ja niedawno moim rodzicom kupiłem C-Maxa 1,6 Pb. Kupiłem go, bo chcieli coś wygodniejszego niż poprzednia Dacia Logan. I są z Forda bardzo zadowoleni. Wyższy, wygodniej się wsiada, ma wygodniejsze siedzenia - to są ich opinie. Dla nich to auto jest super.

Po Loganie trudno mieć inne zdanie o prawie każdym aucie.

Jedynie to wygodniejsze wsiadanie stanowi wiec argument.

PS. Tak, jeździłem Loganem, służbowo przez parę lat uzbierało się trochę kkm, więc i wygodę siedzeń jak i całej jazdy znam.

Napisano

Mi sie marzy mocny tatowoz :) Np taki Smax z 2.5T aby to mialo troche ponizej 10s do setki i fajnie sie zbieralo na trasie i bylo pod LPG aby nie rujnowalo budzetu.

Go Hard or Go Home

Napisano

Mam,mkI .

Pozycja za kierownicą i wsiadanie/wysiadanie mega wygodne.Miejsca na nogi z przodu wystarczająco choć w focusie mkI było lepiej przez podcięty kokpit środkowy.

Z wad przy przebiegu 200 km robiłem remont silnika bo pił olej, do tego ruda no i niestety powyżej 90 km/h jest głośno.

Napisano
  • Autor

A coś z mniejszych minivanów co może być zbliżone wygodą do astry g? Cały czas chodzi mi o przód.

Napisano
7 godzin temu, robertharnas napisał:

A coś z mniejszych minivanów co może być zbliżone wygodą do astry g? Cały czas chodzi mi o przód.

Z opli to meriva.

Napisano

Mam Zafirę B. Spokojnie 2+2 z bagażami podróżuje a i 7 os przewiezie.

Napisano
Dnia 4.02.2017 o 10:45, robertharnas napisał:

a może podsuniecie jakiś jeszcze pomysł?

Ja standardowo polecam Hondę FR-V.

W 2013 kupiłem za 18.500zł krajową wersję 2.0 Pb, 2006 r. od pierwszego właściciela. W 2014 sprzedałem za 19.500.

Niewielkie zewnątrz, przestronne w środku, absurdalnie zwrotne, zawieszenie genialnie wybierające dziury, bezawaryjne (jak to Honda).

3 niezależne siedzenia z tyłu, składane na płasko. Wrzuciłem (dosłownie) tam m.in. kanapę z Ikea, więc rower też się zmieści.

Jedyny minus - podobno, jak się ma grubą dupę to jest ciasno z przodu. Ja nie zauważyłem.

Edytowane przez camel00

Napisano
  • Autor
12 godzin temu, camel00 napisał:

Jedyny minus - podobno, jak się ma grubą dupę to jest ciasno z przodu. Ja nie zauważyłem.

Fajne ktoś to u nas ma w pracy muszę namierzyć i się przymierzyć :) Ja przytłuszczawy jestem metr osiemdziesiąt z groszem i sto kilo wagi :) A jak z gazem w tych silnikach hondy? I ciekawy jestem czy w takiej cr-v nie było by więcej miejsca z przodu.

Edytowane przez robertharnas

Napisano

W CR-V będzie więcej miejsca na fotelu kierowcy, ale mniej w przestrzeni pasażerskiej.

FR-V jest generalnie przestronna, ale 3 fotele z przodu wymagają pewnych poświęceń. Z drugiej strony, środkowy fotel robi za ekstra podłokietnik i stół do jedzenia w trasie ;]

Napisano
  • Autor
6 minut temu, camel00 napisał:

W CR-V będzie więcej miejsca na fotelu kierowcy, ale mniej w przestrzeni pasażerskiej.

FR-V jest generalnie przestronna, ale 3 fotele z przodu wymagają pewnych poświęceń. Z drugiej strony, środkowy fotel robi za ekstra podłokietnik i stół do jedzenia w trasie ;]

Akurat przestrzeń z tyłu mnie nie interesuje auto ma być wygodne z przodu na co dzień dla jednaj od czasu do czasu dwóch osób. Kurka fajna ta FR-V :)

Napisano
1 godzinę temu, robertharnas napisał:

Fajne ktoś to u nas ma w pracy muszę namierzyć i się przymierzyć :) Ja przytłuszczawy jestem metr osiemdziesiąt z groszem i sto kilo wagi :) A jak z gazem w tych silnikach hondy? I ciekawy jestem czy w takiej cr-v nie było by więcej miejsca z przodu.

Ciasno będzie, z barkiem i łokciem będziesz w dzwi wchodził... Ale przymierz... 

Napisano

Witam. Pół roku temu przesiadłem się na minivana- europejczyk Citroen c8. Poprzednio jeździłem "normalnymi" autami, sedan i kombi. Wrażenia po przesiadce: wnętrze bardzo obszerne i przestronne, generalnie odczucie jest takie, że z zewnątrz auto się wydaje dość małe jak na minivana- tak optycznie wygląda, ale w środku miejsca dużo, nawet bardzo dużo. Nie będę tu mówił że 7 osób i nie wiadomo co można przewozić.. Prawda jest taka, że jak zamontujesz wszystkie fotele to bagażnika pozostaje niewiele. Wszystkie fotele pełnowymiarowe, nie żadne ławeczki chowane w podłogę.  Ale np. demontując 2 i 3 rząd siedzeń rowery spokojnie wchodzą na leżąco. Spanie też już było ćwiczone w tym samochodzie, podłoga równa. Zawieszenie o wiele twardsze niż w "normalnych" autach, ale wiadomo, jak ma to w dowodzie 8 osób i jest dość wysokie to musi być i sztywne, żeby się nie pokulało na pierwszym zakręcie. Siedzi się dość wysoko, nie wiem czy to wada czy zaleta. Silnik mam 2.0, 136 kuni (LPG), i tu się okazało że jak się chce mieć minivana to już by trzeba celować w mocniejsze motory. Auto waży chyba coś koło 1600 kg i jedzie to jakoś ale przydałoby się więcej mocy. Dostęp do silnika bardzo zły. Chyba już taki urok tych samochodów, silnik schowany głeboko, maska krótka,wymiana świec zapłonowych to już spore nurkowanie pod maską. Fajna sprawa odsuwane drzwi, u mnie ręcznie, w niektórych wersjach elektryczne.  Przednie fotele obracane o 180 stopni, można np wstawić 3 rząd siedzeń, przednie obrócić a w środku stolik... :)

Nie jest to auto do dużych prędkości, 120-140 trasa to granica rozsądku, sedan, czy kombi jakoś tę granicę ma wyżej...

Bliźniaki tego auta to fiat ulysse, peugeot 807, lancia phedra. Zegary na środku deski wyglądają ko(s)micznie ale da się przyzwyczaić.

Mam nadzieję że te kilka spostrzeżeń Ci w jakiś sposób pomoże.

Edytowane przez slawek2000

Napisano
  • Autor

Dzięki. C8 troszku jednak za duże. Wielkościowo szukam raczej coś z szerokości astry g podwyższonej. 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.