Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra w automacie

Featured Replies

Napisano

Noszę się z zamiarem zakupu nowego autka i strzeliła mi taka myśl do głowy. Wszędzie korki i może automat?:jem:

Cały VAG jest na DSG (niespecjalnie podobno trwałe rozwiązanie) i marka też mnie nie ciągnie, a Asterki są w A6 tradycyjnym. Jest tylko pytanie jak to się spisuje (trwałość- bezawaryjność)? Nie znam nikogo kto by coś takiego użytkował. A marzy mi się kompakt w automacie :). I własnie nic większego bo z parkowaniem coraz gorzej.:(

Napisano
  • Autor

Chodzi mi o K, ale tez jeszcze jest w sprzedaży J :). Jeździłem swego czasu Asterkami: F,G i H (ta ostatnia mnie pokonała - rozpadł się silnik na gwarancji i zarzuciłem markę). W sumie w miarę upływu czasu źle ich nie wspominam, a jako że to koncern światowy to może doświadczenie w automatach ma właściwe :).

Napisano

Hmm,

Ja mogę tylko potwierdzić, że automat to dobry wybór, Ja jeżdżę starym klasycznym 4 biegowym hydraulicznym automatem w astrze G i sobie bardzo chwalę. Co do nowych konstrukcji to  wszędzie słyszy się opinie,że kiedyś to robili a teraz to nie ma nic trwałego.

Napisano
Dnia 10.02.2017 o 12:32, grze1234 napisał:

Chodzi mi o K, ale tez jeszcze jest w sprzedaży J :). Jeździłem swego czasu Asterkami: F,G i H (ta ostatnia mnie pokonała - rozpadł się silnik na gwarancji i zarzuciłem markę). W sumie w miarę upływu czasu źle ich nie wspominam, a jako że to koncern światowy to może doświadczenie w automatach ma właściwe :).

Ale "J" to już tylko sedana klepią o ile już nie skończyli i tylko to co na stoku stoi sprzedają.

Napisano
  • Autor
12 godzin temu, vtorek napisał:

Ale "J" to już tylko sedana klepią o ile już nie skończyli i tylko to co na stoku stoi sprzedają.

Czyli w takim razie tylko K, bo sedana to nie strawię - chociaż silnik bez turbiny jest kuszący.:oki: Tyle że ta skrzynia w K to pewnie rzecz klepana od lat.

Napisano

Jesienią pomagałem koledze w zakupie astry j . Oglądaliśmy astrę j 1,4 turbo z automatem i muszę powiedzieć, że nie warte to czapki gruszek. Miesza biegami, silnik ryczy z obrotów, jednym słowem tragedia. Dla porównania w skodzie jest o wiele lepiej, ciszej i płynniej. 

Napisano
  • Autor
Dnia 14.02.2017 o 19:49, lukash21 napisał:

Jesienią pomagałem koledze w zakupie astry j . Oglądaliśmy astrę j 1,4 turbo z automatem i muszę powiedzieć, że nie warte to czapki gruszek. Miesza biegami, silnik ryczy z obrotów, jednym słowem tragedia. Dla porównania w skodzie jest o wiele lepiej, ciszej i płynniej. 

Mało to pocieszające :facepalm:. Niestety właśnie staram się uniknąć DSG. Już nawet Niemcy mówią że jak nowa to miodzio, a potem robi się z tego sieczka. Jednak podobno najtrwalszy i w sumie najlepszy jest dobry automat tradycyjny. Myślałem że Opel to GM, a GM to koncern światowy i może ich automat to jednak jest to co potrzeba. A tu widać 8]

Napisano
2 minuty temu, grze1234 napisał:

Mało to pocieszające :facepalm:. Niestety właśnie staram się uniknąć DSG. Już nawet Niemcy mówią że jak nowa to miodzio, a potem robi się z tego sieczka. Jednak podobno najtrwalszy i w sumie najlepszy jest dobry automat tradycyjny. Myślałem że Opel to GM, a GM to koncern światowy i może ich automat to jednak jest to co potrzeba. A tu widać 8]

Przejedz sie i ocen, co Ci po tym, ze ktos sie przejechal takim autem kilka km i mu nie pasowalo.

Napisano

Praktycznie z każdym automatem tak jest. Póki działa - wszystko cacy. Może się tak zdarzyć, że nie będziesz miał z nim problemów przez pół miliona km.

Jak coś się zacznie psuć, wiele warsztatów "skrzyniowych" nie bawi się w szukanie usterek, wymianę pojedynczych solenoidów itp. Robią od razu kompletny remont, a to kosztuje.

Jeśli już się zdecydujesz, rozważ Auto Żoliborz. Oni, zdaje się, dają dodatkowe 2 lata gwarancji.

A żeby Ci nie było za łatwo, to ja bym kupił manualną. Nie dalej jak tydzień temu otwierałem automat z BMW, produkcji ZF, bo nie chciał wrzucać 5-tki. A oni, podobno, robią jedne z najlepszych skrzyń na Świecie.

Niestety skrzynie 6-biegowe w Oplu - ze względu na błędy konstrukcyjne - są znane z usterek.

I bądź tu człowieku mądry :sob:.

Napisano
  • Autor
8 godzin temu, Orochimaru napisał:

Praktycznie z każdym automatem tak jest. Póki działa - wszystko cacy. Może się tak zdarzyć, że nie będziesz miał z nim problemów przez pół miliona km.

Jak coś się zacznie psuć, wiele warsztatów "skrzyniowych" nie bawi się w szukanie usterek, wymianę pojedynczych solenoidów itp. Robią od razu kompletny remont, a to kosztuje.

Jeśli już się zdecydujesz, rozważ Auto Żoliborz. Oni, zdaje się, dają dodatkowe 2 lata gwarancji.

A żeby Ci nie było za łatwo, to ja bym kupił manualną. Nie dalej jak tydzień temu otwierałem automat z BMW, produkcji ZF, bo nie chciał wrzucać 5-tki. A oni, podobno, robią jedne z najlepszych skrzyń na Świecie.

Niestety skrzynie 6-biegowe w Oplu - ze względu na błędy konstrukcyjne - są znane z usterek.

I bądź tu człowieku mądry :sob:.

Dzięki.:piwko:.

O to mi chodziło. W AŻ kupiłem trzy Asterki swego czasu czyli też mnie tam by ciągnęło :)

Jedynie: "znane z usterek - błędy konstrukcyjne" działa jak zimny prysznic.:(

Edytowane przez grze1234

Napisano

Od wszelkich automatów odstraszający może być fakt, że producenci skrzyń zalecają wymianę oleju co ok. 60 tys km, a producent auta w ogóle nie zaleca wymiany. I teraz mając auta ze średnim przebiegiem 200 tys km, wychodzi, że skrzynia powinna mieć trzy razy zmieniony olej a nie miała wcale. 

W przypadku nowszych modeli Opla w których siedzi AF40 czyli popularny Aisin TF80 koszty napraw zaczynają się od 2 tys zł w górę, często do wymiany jest moduł ze sterownikiem który kosztuje 3 tys zł, do tego robota. Pomijam fakt, że mało kto w Polsce potrafi skutecznie naprawić tą skrzynię bez zbędnego naciągania na remont kompletny.

Napisano
  • Autor

No to pytanie o taki wynalazek jak skrzynia zautomatyzowana. Jest coś takiego w połączeniu z 1.0. 

No chyba jednak pojechałem. Zautomatyzowana brzmi źle, a kosiarkę mam z podobnym silniczkiem. Teraz tylko pytanie: a może nie mam racji że mnie odrzuca?:hmm:

• 2 tygodnie później...
Napisano
Dnia ‎17‎/‎02‎/‎2017 o 08:32, rostex napisał:

Od wszelkich automatów odstraszający może być fakt, że producenci skrzyń zalecają wymianę oleju co ok. 60 tys km, a producent auta w ogóle nie zaleca wymiany. I teraz mając auta ze średnim przebiegiem 200 tys km, wychodzi, że skrzynia powinna mieć trzy razy zmieniony olej a nie miała wcale. 

W przypadku nowszych modeli Opla w których siedzi AF40 czyli popularny Aisin TF80 koszty napraw zaczynają się od 2 tys zł w górę, często do wymiany jest moduł ze sterownikiem który kosztuje 3 tys zł, do tego robota. Pomijam fakt, że mało kto w Polsce potrafi skutecznie naprawić tą skrzynię bez zbędnego naciągania na remont kompletny.

W Astrze J siedzi ta skrzynia?

Warto sie tym zainteresowac, przy jakim przebiegu trzeba sie liczcy z ewentualnym remontem?

Napisano
12 minut temu, Maciej__ napisał:

W Astrze J siedzi ta skrzynia?

Warto sie tym zainteresowac, przy jakim przebiegu trzeba sie liczcy z ewentualnym remontem?

Silniki benzynowe skrzynia GM 6T40, diesel AF40. Więcej info o problemach i użytkowaniu AF40 znajdziesz na forum Insignii

Na deser: http://magazynauto.interia.pl/porady/eksploatacja/skrzynia-2871/news-przewodnik-po-automatach,nId,1132033

Edytowane przez rostex

Napisano
Teraz, rostex napisał:

Silniki benzynowe skrzynia GM 6T40, diesel AF40. Więcej info o problemach i użytkowaniu AF40 znajdziesz na forum Insignii

Dzieki, interesuje mnie 1,4T 140KM w polaczeniu z automatem.

Ma to szanse wytrzymac 200kkm bez ingerencji w skrzynie?

Napisano
Dnia 3.03.2017 o 11:50, rostex napisał:

Na deser: http://magazynauto.interia.pl/porady/eksploatacja/skrzynia-2871/news-przewodnik-po-automatach,nId,1132033

Z tymi sterownikami to prawda ale Aisin się poprawił przynajmniej tak twierdzi Kamil z Zielonej Góry. Wymienił sterownik i stwierdził że ten przeżyje skrzynie jak i cały samochód;]

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.