Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Prawo jazdy B,C +laweta bez kat E

Featured Replies

Napisano
Dnia 15.02.2017 o 17:04, dyniek000 napisał:

Kolego wiec tak F2 1865kg + O1 1300kg 

Dlaczego mieszasz DMC i MMC? To tak jak dodawać gwoździe do jabłek.

Napisano
Dnia 15.02.2017 o 16:46, Maciejkubi napisał:

Jeśli masz O1 1300, to zacznijmy od tego, ze nie możesz cięższej przyczepy niz DMC 1300 w papierach ciągnąc. 

Nieprawda. To znaczy, że RMC przyczepy musi być nie większa niż MMC z rubryki O1 (art. 62 PoRD)

Edytowane przez Zuraw

Napisano
Dnia 15.02.2017 o 17:11, Maciejkubi napisał:

Przepisy sa tak głupię, że nie ma to znaczenia że przyczepa wazy np 500kg a ładowanosic ma 1500kg, wiec DMC 2000, nawet pustej nie możesz ciągnąć. liczy sie DMC.

Nie. Jeśli przyczepa jest pusta to liczy się jej MW.

Napisano
Dnia 17.02.2017 o 09:19, fred77 napisał:

Nie wprowadzaj zamieszania.

Żaden z kontrolujących nie bierze pod uwagę rzeczywistej masy całkowitej tylko wartości wpisane w dowodzie rejestracyjnym.

I dlatego trzeba głupkom tłumaczyć jak krowie na rowie, że nie mają racji. Już opisywałem tutaj swój przypadek, gdzie policja chciała ukarać mnie mandatem za ciągnięcie oplem combo lawety z pustym nadwoziem malucha. Nie chciałem przyjąć mandatu żądając sprowadzenia wagi, bo chcieli mi wmówić, że rubryka O1 odnosi się do DMC przyczepy, gdy jasno jest ona opisana jako MMC a nie DMC. Po godzinie oddali mi dokumenty i pozwolili kontynuować jazdę.

Więc to, że policja sobie upraszcza ma się nijak do obowiązujących przepisów, których musimy przestrzegać, a co więcej - znać.

Napisano
Dnia 17.02.2017 o 09:37, fred77 napisał:

Nie nie jest to uproszczenie.

Gdyby tak było to można by jeździć z kategorią "B" ciężarówką o DMC 4000kg, bo "panie ja na pusto jadę".

Brane są dane z dowodu i nikogo nie interesuje to, że laweta jest pusta.

Znasz zasadę trzech prawd? To to, co powyżej napisałeś to ta trzecia prawda. Jeśli ciągniesz pustą lawetę, to obowiązuje jej MW, a dokładniej rzecz biorąc RMC zgodnie z art. 62 PoRD.

Napisano
Dnia 18.02.2017 o 06:10, Maciejkubi napisał:

Nie wiem jak jest na zachodzie, ale w PL interesuje ich tylko pozycja O1 / O2 i DMC przyczepy.

I RMC przyczepy.

Napisano
Dnia 18.02.2017 o 06:24, K3 napisał:

Jak nie? Chcesz powiedzieć, że "dopuszczalna masa całkowita" przyczepy, określona w przepisach to coś innego niż DMC przyczepy w DR?

W DR nigdzie nie ma mowy o DMC przyczepy.

Napisano
Dnia 18.02.2017 o 13:16, CiniO napisał:

Ja rozumiem, ze w dowodzie jest taki wpis.

Pytanie tylko dlaczego?

Skad im sie wzielo zeby taki wpis robic w dowodzie?

Czy jest jakikolwiek przepis ktory by to regulowal.

Oni biora z danych producenta ktory ustala maksymalna mase przyczepy ktora samochod moze ciagnac, i wpisuja do DO jako O1 opisane jako maksymalna masa calkowita.

To nie ma sensu i moim zdaniem nie ma podstaw prawnych.

Skoro producent przewidzial ze mozna ciagnac przyczepe 1500kg, to dlaczego niby nie mozna by ciagnac przeczepy DMC 2000kg, ale ktora jest prawie pusta i wazy tylko 1000kg?

MMC w DR to wartość podana przez producenta danego egzemplarza pojazdu, która stwierdza jaką maksymalną masę całkowitą może ten pojazd pociągnąć. Inaczej mówiąc ile możesz zapiąć bezpiecznie na hak. I jest to dana PRODUCENTA POJAZDU, a nie dana wynikająca z jakichkolwiek przepisów ruchu drogowego. Dlatego jest ona różna od DMC, która wynika z PoRD.

Co do drugiego pytania jest dokładnie tak jak piszesz, o cyzm już wcześniej pisałem - w przypadku ciągnięcia pustej przyczepy liczy się jej MW a dokładniej rzecz biorąc RMC zgodnie z art. 62 PoRD.

Napisano
6 godzin temu, Igorek napisał:

W wielkim uproszczeniu to wszystko co ma bliźniaka jest powyżej 3,5t.

Nie dotyczy Iveco, LDV i pewnie jeszcze czegoś...

Napisano
Każda bramka to kamery. Urządzenie Viatoll rejestrowane jest na konkretny samochód- numery rejestracyjne. Kamera zarejestruje przejazd, a w tym samym czasie system nie odnotuje pobrania płatności. Pozostaje tylko trafić do właściciela i ściągnąć należność [emoji4]

A jak nie mam urzadzenia viatoll a powinienem miec to co? jak kamera wie kto powinien miec viatoll?

Wysłane z otwieracza do konserw...

Napisano
46 minut temu, DZIDA napisał:

A jak nie mam urzadzenia viatoll a powinienem miec to co? jak kamera wie kto powinien miec viatoll?

Po nr rejestracyjnych pojazdu i danych z WK?

Napisano
6 godzin temu, Zuraw napisał:

MMC w DR to wartość podana przez producenta danego egzemplarza pojazdu, która stwierdza jaką maksymalną masę całkowitą może ten pojazd pociągnąć. Inaczej mówiąc ile możesz zapiąć bezpiecznie na hak. I jest to dana PRODUCENTA POJAZDU, a nie dana wynikająca z jakichkolwiek przepisów ruchu drogowego. Dlatego jest ona różna od DMC, która wynika z PoRD.

Co do drugiego pytania jest dokładnie tak jak piszesz, o cyzm już wcześniej pisałem - w przypadku ciągnięcia pustej przyczepy liczy się jej MW a dokładniej rzecz biorąc RMC zgodnie z art. 62 PoRD.

Żuraw, zasadniczo masz rację ale... Sytuacja jest jak kiedyś z obowiązkiem posiadania gaśnicy z naklejką, apteczki, głośnym ostatnio rutynowym dmuchaniu w alkomat i wieloma podobnymi. Sprawa nie jest ostatecznie zinterpretowana i tak długo jak damy sobie wciskać, że policjant ma rację, tak długo będziemy się dali dymać. Zdrowy rozsądek podpowiada tak jak tłumaczysz, potem pozostaje już tylko tłumaczyć misiowi na drodze, że nie ma racji i tak do momentu aż odpuści. A często odpuszczają, pozostaje tylko stracowny czas.

Napisano
2 godziny temu, DZIDA napisał:

Na pewno nie jest tak, że siedzi ktoś, patrzy w obraz i domyślnie typuje kandydatów a w przerwach na kawkę coś pozostaje bez nadzoru. Twoja tablica rejestracyjna "powie" jaką masz DMC, prawdopodobnie jest to łączone z CEPIKiem. Trwa to moment i nie zależy od czyjegoś widzimisię. Przejechałeś bez opłaty, od razu "z automatu" lądujesz w bazie ściganych.

Możesz sobie latami jeździć swoją stałą trasą z bramkami i zupełnie się tym nie interesować ale podepniesz przyczepkę, przekroczysz DMC zestawu 3,5t a system sam Cię podsumuje i jesteś w plecy. Poszukaj sobie w google ile jest problemów w stylu "ratunku, chciałem szwagrowi pomóc coś tam przewieźć a okazuje się, że mam jakiś Viatoll do zapłacenia!"

Napisano
Godzinę temu, ZUBERTO napisał:

Po nr rejestracyjnych pojazdu i danych z WK?

no to o to od początku pytam CZY SYSTEM VIATOLL ma połączenie online z CEPIK? czy ma jakies wagi podpięte ? czy jakieś inne cuda wianki ?

i co będzie jeżeli busem o DMC 3,5T będę jechał załadowany tak że będzie ważył 4,5T - czy mnie coś wychwyci (waga jakaś) czy  sprawdzi po danych z CEPIK i oleje?

Napisano
Teraz, Igorek napisał:

Na pewno nie jest tak, że siedzi ktoś, patrzy w obraz i domyślnie typuje kandydatów a w przerwach na kawkę coś pozostaje bez nadzoru. Twoja tablica rejestracyjna "powie" jaką masz DMC, prawdopodobnie jest to łączone z CEPIKiem. Trwa to moment i nie zależy od czyjegoś widzimisię. Przejechałeś bez opłaty, od razu "z automatu" lądujesz w bazie ściganych.

Możesz sobie latami jeździć swoją stałą trasą z bramkami i zupełnie się tym nie interesować ale podepniesz przyczepkę, przekroczysz DMC zestawu 3,5t a system sam Cię podsumuje i jesteś w plecy. Poszukaj sobie w google ile jest problemów w stylu "ratunku, chciałem szwagrowi pomóc coś tam przewieźć a okazuje się, że mam jakiś Viatoll do zapłacenia!"

a skąd bramka wie że mam podpięta przyczepę?

Napisano
Teraz, DZIDA napisał:

no to o to od początku pytam CZY SYSTEM VIATOLL ma połączenie online z CEPIK? czy ma jakies wagi podpięte ? czy jakieś inne cuda wianki ?

i co będzie jeżeli busem o DMC 3,5T będę jechał załadowany tak że będzie ważył 4,5T - czy mnie coś wychwyci (waga jakaś) czy  sprawdzi po danych z CEPIK i oleje?

Nie wiem jak to jest technicznie rozwiązane ale najprawdopodobniej jest weryfikacja na bieżąco. Wagi są na bramkach z preselekcją. Waga wskazuje w przybliżeniu i służy głównie do wyłapywania mocno przeciążonych. Z tego co wiem można się posłużyć wagą do wstępnej weryfikacji aby zatrzymać i zważyć dokładniej.

Co do busów to praktycznie prawie każdy bus w Polsce jest przeciążony, no chyba że jedzie pusty :hehe: Busy to taki polski sposób na ominięcie Viatoll'a, tachografu i zatrudniania kierowcy z kat. C przy jednoczesnym ładowaniu po kilka ton.

Napisano
7 minut temu, DZIDA napisał:

a skąd bramka wie że mam podpięta przyczepę?

bo przyczepa też ma tablicę?? ;]

System nie jest taki głupi, robi zdjęcia obustronne i potrafi sumować DMC.

Chociaż poza porównywaniem tablic z tym co ma w bazie to nie jest doskonały. Jeśli na każdej bramce zasłonisz obie tablice to się uda, nie rozpozna pojazdu. Jeśli do troszkę za ciężkiej przyczepy zamontujesz tablicę od lżejszej też się uda. Tylko, że to wiąże się z innymi konsekwencjami w razie co ;]

Napisano
2 minuty temu, Igorek napisał:

bo przyczepa też ma tablicę?? ;]

System nie jest taki głupi, robi zdjęcia obustronne i potrafi sumować DMC.

Chociaż poza porównywaniem tablic z tym co ma w bazie to nie jest doskonały. Jeśli na każdej bramce zasłonisz obie tablice to się uda, nie rozpozna pojazdu. Jeśli do troszkę za ciężkiej przyczepy zamontujesz tablicę od lżejszej też się uda. Tylko, że to wiąże się z innymi konsekwencjami w razie co ;]

a jak będzie przyczepka bez tablic ? (bo się tablica urwała) :] 

Napisano

Nie wiem. Ale ryzyko zatrzymania przez pierwszy lepszy patrol policji masz spore.

Napisano
Dnia 15.02.2017 o 16:35, sebaM25 napisał:

To pasuje mieć E, no i pamiętaj o viabox-ie

Albo kod 96 w prawie jazdy.

Edytowane przez fred77

Napisano
8 godzin temu, Zuraw napisał:

Znasz zasadę trzech prawd? To to, co powyżej napisałeś to ta trzecia prawda. Jeśli ciągniesz pustą lawetę, to obowiązuje jej MW, a dokładniej rzecz biorąc RMC zgodnie z art. 62 PoRD.

Artykuł ten odnosi się do pojazdów, których parametry pozwalają na zestawienie zestawu do 3,5t ale dopuszczalne masy zwarte w dowodach rejestracyjnych temu przeczą.

Chodzi o to, że nie można do Seicento podpiąć lawety do przewozu samochodów. Mimo, że zestaw nie przekroczy 3,5t.

Liczą się dopuszczalne masy całkowite z dowodów rejestracyjnych. Nic więcej.

Napisano
Jak najbardziej, tylko problem zapewne znaleźć taka lawete...

Żaden problem [emoji6]

Napisano
Dnia 29.06.2017 o 08:37, DZIDA napisał:

Liczy się DMC z dowodu a nie realna ładowność. Autem rejestrowanym do 3,5t możesz ważyć i 7t a i tak viatoll nie będzie obowiązywał. Jedynie grozi Ci kara za przeładowanie, ale tylko wtedy jeśli któreś służby pomachają Ci lizakiem i ściągną na bok. :palacz: 

Napisano
11 minut temu, swienty napisał:

Liczy się DMC z dowodu a nie realna ładowność. Autem rejestrowanym do 3,5t możesz ważyć i 7t a i tak viatoll nie będzie obowiązywał. Jedynie grozi Ci kara za przeładowanie, ale tylko wtedy jeśli któreś służby pomachają Ci lizakiem i ściągną na bok. :palacz: 

a to luzik

to biere autolawete, zadzieram kiece i po auto lece :]

Napisano
Dnia 29.06.2017 o 09:51, fred77 napisał:

Artykuł ten odnosi się do pojazdów, których parametry pozwalają na zestawienie zestawu do 3,5t ale dopuszczalne masy zwarte w dowodach rejestracyjnych temu przeczą.

Chodzi o to, że nie można do Seicento podpiąć lawety do przewozu samochodów. Mimo, że zestaw nie przekroczy 3,5t.

Liczą się dopuszczalne masy całkowite z dowodów rejestracyjnych. Nic więcej.

To dlaczego gdy zatrzymała mnie policja gdy maluchem zaciągałem pustą lawetę do wypożyczalni (duży samochód musiał jechać dalej) puścili mnie wolno, gdy okazało się, że MW lawety jest mniejsza od MMC w O1 w DR? (lub O2, już nie pamiętam jak to jest w przypadku malucha, na pewno jest tam 400kg). Laweta miała MW około 350kg.

Napisano
2 minuty temu, Zuraw napisał:

To dlaczego gdy zatrzymała mnie policja gdy maluchem zaciągałem pustą lawetę do wypożyczalni (duży samochód musiał jechać dalej) puścili mnie wolno

bo wystraszyli się celebryty z czerwonego malucha...:hmm:

;];l:phi::hehe:;];l:phi::hehe:;];l:phi::hehe:

Napisano
1 minutę temu, 51cent napisał:

bo wystraszyli się celebryty z czerwonego malucha...:hmm:

;];l:phi::hehe:;];l:phi::hehe:;];l:phi::hehe:

To jakiś czas temu było. Wtedy jeszcze nie byłem celebrytą :-) :-) :-)

Napisano
1 minutę temu, Zuraw napisał:

To jakiś czas temu było. Wtedy jeszcze nie byłem celebrytą :-) :-) :-)

no to pewnie wypłakałeś.......

Napisano
Teraz, 51cent napisał:

no to pewnie wypłakałeś.......

Płakać to można było nad niewiedzą policjanta. Odpuścił jak sprawdził powyższe artykuły kwitując, że chyba prawnikiem jestem....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.