Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Prawo jazdy B,C +laweta bez kat E

Featured Replies

Napisano

Witam jak w temacie potrzebuje wypożyczyć lawete nie mam kat E ,

W dowodzie rejstracyjnym  poz.F2 1865kg . poz. O1 1300kg 

Potrzebuje przewiezc podwozie auta na lawecie 

Będą problemy ? Czy normalnie na legalu mogę jechać?

Edytowane przez dyniek000

Napisano
  • Autor
11 minut temu, sebaM25 napisał:

Ile DMC bedzie miał zestaw. Więcej niż 3,5T ?

Raczej tak o jakies 200kg

Napisano
  • Autor
9 minut temu, sebaM25 napisał:

To pasuje mieć E, no i pamiętaj o viabox-ie

Jakie konsekwencje za brak ?

Napisano

Jeśli masz O1 1300, to zacznijmy od tego, ze nie możesz cięższej przyczepy niz DMC 1300 w papierach ciągnąc. Jeśli F2 masz 1865 + 1300 = 3165kg wieć takim zestawem na samym B możesz jeździć.

Lawet z DMC 1300 zapewne nie ma, tylko z min 1600-2000 zazwyczaj, więc ogolnie takiej lawety nie możesz ciągnąc legalnie.

Jeśli nawet zapniesz cieższa Lawete do swojego auta np o DMC 1800 będziesz miał całośc o masie 3665kg, więc przekroczysz 3,5 = Prawko + via toll.

Przelecisz takim zestawem pod bramownica VIA Toll bez Via Boxa = 1500zł kary jelsi dobrze pamietam.

Jedyna szansa omijac via tolla, skad dokad musisz to ciagnac?

Za brak prawka i przekroczenia masy przyczepy wzgledem auta chyba mandat 500zł za brak uprawnien do kierowania zestawem + 500zł za przekroczona mase do tego wzywanie kogos kto moze legalnei z tym jechać.

A za brak Via tolla za kazda udowodniona bramke 1500zł jak dobrze pamietam.

Napisano

Nie wiem.

Ogólnie na samo B można jechać do 4250 DMC, ale nie pamiętam czy tylko z przyczepą lekką czy każdą, to może sobie tam coś poczytaj.

Ja mam całe prawko i viaboxy, to nigdy nie wpadłem.

Co do viaboxa, to kojarzy mi się, że nawet jak nie masz w planie jechać płatną drogą, w aucie powyżej 3,5T jest obowiązek go mieć.

Przykladowo może być sytuacja że na DK91 będzie wypadek i Cię niebiescy skierują na objazd A1 i dupa zmoczona.

Edytowane przez sebaM25

Napisano
  • Autor
14 minut temu, Maciejkubi napisał:

Jeśli masz O1 1300, to zacznijmy od tego, ze nie możesz cięższej przyczepy niz DMC 1300 w papierach ciągnąc. Jeśli F2 masz 1865 + 1300 = 3165kg wieć takim zestawem na samym B możesz jeździć.

Lawet z DMC 1300 zapewne nie ma, tylko z min 1600-2000 zazwyczaj, więc ogolnie takiej lawety nie możesz ciągnąc legalnie.

Kolego wiec tak F2 1865kg + O1 1300kg 

Laweta jeszcze nie wiem ile ma dcm

A potrzebuje przewieźć podwozie auta o wadze ok 300kg

Wiec jak to pozliczac razem 

Napisano

4250kg chyba lekka może byc tylko? Czy się mylę?  (ale Via toll dalej obowiązuje)

Przepisy sa tak głupię, że nie ma to znaczenia że przyczepa wazy np 500kg a ładowanosic ma 1500kg, wiec DMC 2000, nawet pustej nie możesz ciągnąć. liczy sie DMC.

Jeśli masz do przejechania 10-40km gdzieś bokami, to bym próbował, jeśli to jest 100km czy więcej i jeszcze DK daj spokój, zapłać komuś i tyle, będziesz miał spokój przynajmniej i pewnie mniejsze koszty ;)

W Poznaniu mógłbym pomóc ;)

Może poszukaj kogoś z forum, kto mógłby pomoc?

Napisano
7 minut temu, dyniek000 napisał:

Kolego wiec tak F2 1865kg + O1 1300kg 

Laweta jeszcze nie wiem ile ma dcm

A potrzebuje przewieźć podwozie auta o wadze ok 300kg

Wiec jak to pozliczac razem 

Żeby jechać zgodnie z przepisami to laweta nie może mieć max masy większej niż 1300kg, wtedy wystarczy kat. B i nie trzeba viatolla. :ok: 

Napisano

Najlepiej to sobie weź pożycz na dobę normalnego busa z zabudową lawety i problem z głowy.

Napisano
4 minuty temu, Maciejkubi napisał:

4250kg chyba lekka może byc tylko?

Tak, tylko lekka. :ok: 

@sebaM25 do podwozia ważącego 300kg wystarczy lekka laweta o dmc 1000kg i jednej osi. To nie dwie tony. 

Edytowane przez swienty

Napisano
23 minuty temu, sebaM25 napisał:

Nie wiem.

Ogólnie na samo B można jechać do 4250 DMC, ale nie pamiętam czy tylko z przyczepą lekką czy każdą, to może sobie tam coś poczytaj.

Standard to 3,5T. No chyba, że lekka lub masz B+96, to wtedy do 4,25T...

Napisano
4 minuty temu, swienty napisał:

Tak, tylko lekka. :ok: 

@sebaM25 do podwozia ważącego 300kg wystarczy lekka laweta o dmc 1000kg i jednej osi. To nie dwie tony. 

Jak najbardziej, tylko problem zapewne znaleźć taka lawete...

Napisano
21 minut temu, K3 napisał:

Standard to 3,5T. No chyba, że lekka lub masz B+96, to wtedy do 4,25T...

A roznica chyba taka, ze bez kodu 96, mozna ciagnac max auto 3.5t DMC, i przyczepa lekka czyli DMC 750kg co razem daje 4250kg.

A jak sie ma kod 96, to mozna ciagnac dowolna kombinacje do 4250kg - tzn np samochod DMC 2250kg, Przyczepa DMC 2000kg.

To tez oczywiscie przy zalozeniu ze samochod moze ciagnac przeczpe 2000kg i ma tyle w O1.

Ja tak to przynajmniej rozumiem.

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, dyniek000 napisał:

Dobra a powie mi ktos czy zamieszczę podwozie vw garbusa na przyczepę 145/300 cm ???

Napisano
4 godziny temu, dyniek000 napisał:

Może trochę pomoże.

Zawsze wklejam przy tego typu tematach.

Holowanie-przyczepy.jpg

Napisano
7 godzin temu, robciolas napisał:

Laweta samochodowa ”SMART” dmc 1200KG

Długość: 350 cm
Szerokość: 165 cm
Ładowność: 850 kg

Prawo jazdy kategorii „B”

Idealnie pasuje, tylko że kolega jest z Łodzi.

Skąd dokąd musisz to przewieźć?

Napisano

w dowodzie samochodu masz maksymalna masa calkowica O1 i O2, i to okresla maksymalna mase jaka mozesz ciagnac, takze przyczepe laweta na pusto wazaca 500kg mozesz ciagnac bo jej masa nie przekracza 1300kg po zaladowaniu maksymalna masa towaru i przyczepy nie moze przekroczyc 1300kg.

Napisano
13 godzin temu, Lato8 napisał:

w dowodzie samochodu masz maksymalna masa calkowica O1 i O2, i to okresla maksymalna mase jaka mozesz ciagnac, takze przyczepe laweta na pusto wazaca 500kg mozesz ciagnac bo jej masa nie przekracza 1300kg po zaladowaniu maksymalna masa towaru i przyczepy nie moze przekroczyc 1300kg.

Nie wprowadzaj zamieszania.

Żaden z kontrolujących nie bierze pod uwagę rzeczywistej masy całkowitej tylko wartości wpisane w dowodzie rejestracyjnym.

Napisano
7 minut temu, fred77 napisał:

Nie wprowadzaj zamieszania.

Żaden z kontrolujących nie bierze pod uwagę rzeczywistej masy całkowitej tylko wartości wpisane w dowodzie rejestracyjnym.

I to jest uproszczenie ze strony kontrolujących. Przepisy zdaje się nie powołują się na zapisy w DR.

Napisano
7 minut temu, rwIcIk napisał:

I to jest uproszczenie ze strony kontrolujących. Przepisy zdaje się nie powołują się na zapisy w DR.

Nie nie jest to uproszczenie.

Gdyby tak było to można by jeździć z kategorią "B" ciężarówką o DMC 4000kg, bo "panie ja na pusto jadę".

Brane są dane z dowodu i nikogo nie interesuje to, że laweta jest pusta.

Napisano
16 godzin temu, fred77 napisał:

Nie nie jest to uproszczenie.

Gdyby tak było to można by jeździć z kategorią "B" ciężarówką o DMC 4000kg, bo "panie ja na pusto jadę".

Brane są dane z dowodu i nikogo nie interesuje to, że laweta jest pusta.

Co do kategorii praw jazdy to jest to jasno okreslone, ze chodzi o dopuszczalne masy calkowite, i ladunek nie ma tu znaczenia.

Natomiast jesli chodzi o wpisy w O1 i O2, i fakt ze policja porownuje O1 i O2 z Dopuszczalna masa calkowita przyczepy, to jest jakis ich czysty wymysl i wlasna interpretacja przepisow.

Normalnie nic nie stoi na przeszkodzie, aby autem z wpisem 1000kg w O1, holowac przyczepe o DMC 1500kg, ktora jest pusta.

Nie wydaje mi sie, zeby w jakims innym kraju oprocz Polski robili z tego powodu problemy.

Napisano

Nie wiem jak jest na zachodzie, ale w PL interesuje ich tylko pozycja O1 / O2 i DMC przyczepy.

Napisano
20 godzin temu, rwIcIk napisał:

Jak nie? Chcesz powiedzieć, że "dopuszczalna masa całkowita" przyczepy, określona w przepisach to coś innego niż DMC przyczepy w DR?

4 godziny temu, CiniO napisał:

Normalnie nic nie stoi na przeszkodzie, aby autem z wpisem 1000kg w O1, holowac przyczepe o DMC 1500kg, ktora jest pusta.

Nie wydaje mi sie, zeby w jakims innym kraju oprocz Polski robili z tego powodu problemy.

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby jeździć z 0,4‰ we krwi. W końcu w innych krajach można i nie robią problemów.

W PL stosuj polskie przepisy, a nie wybieraj najlepiej pasujące z innych państw...

Napisano
9 minut temu, K3 napisał:

Jak nie? Chcesz powiedzieć, że "dopuszczalna masa całkowita" przyczepy, określona w przepisach to coś innego niż DMC przyczepy 

To tak. 

Ale przepisy zdaje sie mówią o rzeczywistej masie zestawu. I tak naprawde policjant powinien miec wage, by ewentualnie ukarac, a juz na pewno sie zastanowic jesli ciągnie na pusto.

Napisano
2 godziny temu, rwIcIk napisał:

To tak. 

Ale przepisy zdaje sie mówią o rzeczywistej masie zestawu. I tak naprawde policjant powinien miec wage, by ewentualnie ukarac, a juz na pewno sie zastanowic jesli ciągnie na pusto.

Nie, nie jest mowa o masie rzeczywistej, tylko o "maksymalna masa całkowita przyczepy". To jest sformułowanie z DR.

Policjant nie musi mieć wagi, wystarczy że sprawdzi DR pojazdu ciągnącego i przyczepy.

Owszem, przyczepa może być przeładowana, ale to już inna sprawa...

Napisano
52 minuty temu, K3 napisał:

Nie, nie jest mowa o masie rzeczywistej, tylko o "maksymalna masa całkowita przyczepy". To jest sformułowanie z DR.

Policjant nie musi mieć wagi, wystarczy że sprawdzi DR pojazdu ciągnącego i przyczepy.

Jedna kwestia, to uprawnienia,

Art. 6 ust. 1 Prawo jazdy stwierdza posiadanie uprawnienia do kierowania:

6) kategorii B:
a) pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu i motocykla,
b) zespołem pojazdów złożonym z pojazdu, o którym mowa w lit. a, oraz z przyczepy lekkiej,
c) zespołem pojazdów złożonym z pojazdu, o którym mowa w lit. a, oraz z przyczepy innej niż lekka, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 4250 kg, z zastrzeżeniem ust. 2,
d) pojazdami określonymi dla prawa jazdy kategorii AM;

ust. 2: Zespołem pojazdów, o którym mowa w ust. 1 pkt 6 lit. c, którego dopuszczalna masa całkowita przekracza 3,5 t, może kierować osoba, która zdała część praktyczną egzaminu państwowego, potwierdzoną wpisem do prawa jazdy

ale też jest coś takiego

Art. 62 ust. 1: Rzeczywista masa całkowita przyczepy ciągniętej przez:

1) samochód osobowy, samochód ciężarowy o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t lub autobus - nie może przekraczać rzeczywistej masy całkowitej pojazdu ciągnącego;

Napisano
Dnia 15.02.2017 o 16:12, dyniek000 napisał:

Nie kombinuj.

Wypożycz autolawetę, doba ok 300 zł, jak będziesz brał na krótki dystans czy pół dnia, można dogadać się na niższy "abonament".

Wygodnie, bezpiecznie, przyjemnie.

Napisano
11 minut temu, rwIcIk napisał:

Jedna kwestia, to uprawnienia,

Art. 6 ust. 1 Prawo jazdy stwierdza posiadanie uprawnienia do kierowania:

6) kategorii B:
a) pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu i motocykla,
b) zespołem pojazdów złożonym z pojazdu, o którym mowa w lit. a, oraz z przyczepy lekkiej,
c) zespołem pojazdów złożonym z pojazdu, o którym mowa w lit. a, oraz z przyczepy innej niż lekka, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 4250 kg, z zastrzeżeniem ust. 2,
d) pojazdami określonymi dla prawa jazdy kategorii AM;

ust. 2: Zespołem pojazdów, o którym mowa w ust. 1 pkt 6 lit. c, którego dopuszczalna masa całkowita przekracza 3,5 t, może kierować osoba, która zdała część praktyczną egzaminu państwowego, potwierdzoną wpisem do prawa jazdy

ale też jest coś takiego

Art. 62 ust. 1: Rzeczywista masa całkowita przyczepy ciągniętej przez:

1) samochód osobowy, samochód ciężarowy o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t lub autobus - nie może przekraczać rzeczywistej masy całkowitej pojazdu ciągnącego;

Ale nie mowa o uprawnieniach, tylko o DR. Ten wskazuje jaką przyczepę możesz ciągnąć danym pojazdem, a dokładniej DMC przyczepy.

Napisano
  • Autor

No wiec tak wypozyczylem takie cos 

I zrezygnowalem z tej glupoty i wymienilem na platformę ,taka 

IMG_20170216_071228.jpg

IMG_20170216_131954.jpg

Napisano
8 godzin temu, CiniO napisał:

Co do kategorii praw jazdy to jest to jasno okreslone, ze chodzi o dopuszczalne masy calkowite, i ladunek nie ma tu znaczenia.

Natomiast jesli chodzi o wpisy w O1 i O2, i fakt ze policja porownuje O1 i O2 z Dopuszczalna masa calkowita przyczepy, to jest jakis ich czysty wymysl i wlasna interpretacja przepisow.

W Polsce tak to nie działa.

Napisano
10 godzin temu, CiniO napisał:

Jakie problemy z tego robią? Dlaczego nie możnaby było ciągnąć przyczepy DMC 1500kg, autem z O1 1000kg?

K3 przecież w O1 podają max masę całkowitą przyczepy którą mogę ciągnąć, a nie dopuszczalną masę całkowitą przyczepy, którą sobie mogę zapiąć na hak.

Edit:

Dobra babola pizgłem, bo żeście tak zakręcili, że mnie zamroczyło.

Myślał ja o RMC, a pisał o MMC.

Edytowane przez sebaM25

Napisano
4 godziny temu, K3 napisał:

2 godziny temu, fred77 napisał:

W Polsce tak to nie działa.

Ja rozumiem, ze w dowodzie jest taki wpis.

Pytanie tylko dlaczego?

Skad im sie wzielo zeby taki wpis robic w dowodzie?

Czy jest jakikolwiek przepis ktory by to regulowal.

Oni biora z danych producenta ktory ustala maksymalna mase przyczepy ktora samochod moze ciagnac, i wpisuja do DO jako O1 opisane jako maksymalna masa calkowita.

To nie ma sensu i moim zdaniem nie ma podstaw prawnych.

Skoro producent przewidzial ze mozna ciagnac przyczepe 1500kg, to dlaczego niby nie mozna by ciagnac przeczepy DMC 2000kg, ale ktora jest prawie pusta i wazy tylko 1000kg?

Napisano
Dnia 18.02.2017 o 10:07, K3 napisał:

Ale nie mowa o uprawnieniach, tylko o DR. Ten wskazuje jaką przyczepę możesz ciągnąć danym pojazdem, a dokładniej DMC przyczepy.

gdzie w dowodzie masz napisane jakie DMC mozesz ciagnać ?

Napisano
Dnia ‎2017‎-‎02‎-‎19 o 17:07, Lato8 napisał:

gdzie w dowodzie masz napisane jakie DMC mozesz ciagnać ?

w poz F3 jest wpisana dmc zestawu . F3 - F2 = dmc przyczepy . często jest ono mniejsze od O2 i decydujące.jeśli F3 nie ma wpisane w Dr  to jest na tabliczce znamionowej.

• 4 miesiące później...
Napisano

Zauważ, że popularny motyw było zwrócenie próbkę sobie prawa ukraińskiego. Słyszałem, że ludzie idą do miasta i zrobić sobie tam żadnych kategorii. Tu znajduje się na internetowej firmy, która zajmuje się również to .... W rzeczywistości, można dokonać ukraińskiego prawa i jeździć na nich w Europie.

Edytowane przez AkuQ
link w treści

Napisano

a nawiązując do tematu:

zagadnienie czysto hipotetyczne:

załóżmy że wypożyczam AUTOLAWETĘ która w DR ma wpisaną DMC 3500 kg i załóżmy że ma ładowność 1500 kg

załóżmy że pakuję na nią auto które ma masę własną 1550 kg

i teraz moje pytania:

1. czy potrzebuję viatoll? jeżeli tak a nie będę go miał to co się stanie? Jak mnie namierzą? czy mogą namierzyć? co zrobią jak namierza?

2. co mi może zrobić ITD w trakcie kontroli na trasie z powodu z pkt. 1

3. co mi może zrobić policja w trakcie kontroli na trasie z powodu z pkt 1.

4. co się stanie w pkt 2 i 3 jeżeli będę miał tylko prawko kat. B?

Powtarzam - sytuacja czysto hipotetyczna (choć niewykluczam za jakiś czas może być praktyczna)

Napisano
14 godzin temu, DZIDA napisał:

a nawiązując do tematu:

zagadnienie czysto hipotetyczne:

załóżmy że wypożyczam AUTOLAWETĘ która w DR ma wpisaną DMC 3500 kg i załóżmy że ma ładowność 1500 kg

załóżmy że pakuję na nią auto które ma masę własną 1550 kg

i teraz moje pytania:

1. czy potrzebuję viatoll? jeżeli tak a nie będę go miał to co się stanie? Jak mnie namierzą? czy mogą namierzyć? co zrobią jak namierza?

2. co mi może zrobić ITD w trakcie kontroli na trasie z powodu z pkt. 1

3. co mi może zrobić policja w trakcie kontroli na trasie z powodu z pkt 1.

4. co się stanie w pkt 2 i 3 jeżeli będę miał tylko prawko kat. B?

Powtarzam - sytuacja czysto hipotetyczna (choć niewykluczam za jakiś czas może być praktyczna)

1. Jeśli DMC nie więcej niż 3500kg to nie potrzebujesz

2. Nic, zasadniczo ITD nie rusza tego co ma 3,5t i poniżej

3. Nic, mogą popatrzeć, próbować gdybać ile całość waży i póki nie zważą to nie mają prawa ostatecznie osądzać

4. Nic, PJ kat. B uprawnia do poruszania się pojazdem samochodowym (z wyjątkiem autobusu i motocykla) o DMC max 3,5 t a o takim przecież mówimy

Osobna sprawa ile taka autolaweta naprawdę waży, plus Ty, plus ładunek. W najgorszym przypadku mandat za przeładowanie ale to tylko po zważeniu całości

Napisano

A czy bramki viatoll jakos weryfikuja mase pojazdu ? No bo jezeli nie to ciezarowki by mogly jezdzic jak chca bez viatoll dopoki ich itd nie chapnie...

Wysłane z otwieracza do konserw...

Napisano

Są niekiedy bramki wyposażone w wagi i wtedy widać ile mniej więcej waży pojazd, jednak to rzadkość. Co masz na myśli pisząc, że mogłyby jeździć jak chcą? Ciężarówki mają jasno określone masy, już ze skanu tablicy rejestracyjnej wiadomo czy pojazd podlega pod Viatoll. Poza tym mogą być w każdej chwili skontrolowane i zważone przez ITD.

Napisano

Jak na raz to lepiej autolawetę. W wypożyczeniu droższa ale spali mniej, szybsza, bezproblemowa w związku z brakiem Twoich uprawnień i nie płacisz viatolla. 

Edytowane przez chojny

Napisano
  • Autor
Teraz, chojny napisał:

Jak na raz to lepiej autolawetę. W wypożyczeniu droższa ale spali mniej, szybsza, bezproblemowa w związku z brakiem uprawnień i nie płacisz viatolla. 

Kolego dziękuję ale temat zamknięty,

Nie aktualne ,a transport odbył sie bez problemów

Napisano
Dnia 18.02.2017 o 13:16, CiniO napisał:

Ja rozumiem, ze w dowodzie jest taki wpis.

Pytanie tylko dlaczego?

Skad im sie wzielo zeby taki wpis robic w dowodzie?

Czy jest jakikolwiek przepis ktory by to regulowal.

Oni biora z danych producenta ktory ustala maksymalna mase przyczepy ktora samochod moze ciagnac, i wpisuja do DO jako O1 opisane jako maksymalna masa calkowita.

To nie ma sensu i moim zdaniem nie ma podstaw prawnych.

Skoro producent przewidzial ze mozna ciagnac przyczepe 1500kg, to dlaczego niby nie mozna by ciagnac przeczepy DMC 2000kg, ale ktora jest prawie pusta i wazy tylko 1000kg?

Wiesz są w produkcji trzyosiowe ciężarówki z opisem(konstrukcyjnie wytrzymają) do 27t albo nawet 32t (budowlane - takie robił choćby MAN czy Mercedes) i zgadnij na jakie maksymalnie DMC Ci pozwolą to w PL zarejestrować? Oczywiście ma to związek z naciskiem na oś, ale myślenie ustawodawcy poszło tutaj trochę w tym samym kierunku i tak też zrobił dla przyczep do osobówek.

Napisano
Są niekiedy bramki wyposażone w wagi i wtedy widać ile mniej więcej waży pojazd, jednak to rzadkość. Co masz na myśli pisząc, że mogłyby jeździć jak chcą? Ciężarówki mają jasno określone masy, już ze skanu tablicy rejestracyjnej wiadomo czy pojazd podlega pod Viatoll. Poza tym mogą być w każdej chwili skontrolowane i zważone przez ITD.

No bo jezeli nie maja wagi to dopiero patrol itd moze zweryfikowac chyba ze zeskanuje nr rej i na biezaco sprawdzi w cepiku co to za auto.... bo jak inaczej zakfalifikuje ze powininien bulic na bramce

Napisano

W wielkim uproszczeniu to wszystko co ma bliźniaka jest powyżej 3,5t. A pojedyncze koło daje prawie 100% pewności, że nie będzie Viatolla.

Tam pracują niegłupi ludzie, często byli kierowcy, i oni naprawdę nie takie numery znają.

Napisano
W wielkim uproszczeniu to wszystko co ma bliźniaka jest powyżej 3,5t. A pojedyncze koło daje prawie 100% pewności, że nie będzie Viatolla.
Tam pracują niegłupi ludzie, często byli kierowcy, i oni naprawdę nie takie numery znają.

No to mi wytlumacz jak krowue na miedzy jak mbie dorwa. Wsiadam do ciezarowki pow. 3,5 tony. Nie mam viatoll. Jade w trase i mijam po drodze 30 bramek... i nie place za nic bo nic mi sie nie nalicza....
Jak mnie sprawdza ze nie mam urzadzenia jezeli nie spotkam po drodze zafnego patrolu itd...

Napisano

Każda bramka to kamery. Urządzenie Viatoll rejestrowane jest na konkretny samochód- numery rejestracyjne. Kamera zarejestruje przejazd, a w tym samym czasie system nie odnotuje pobrania płatności. Pozostaje tylko trafić do właściciela i ściągnąć należność :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.