Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odpadła osłona termiczna tłumika, bać się?

Featured Replies

Napisano

Choc sprawa dotyczy Astry H, to z premedytacja pytam tutaj, bo problem raczej ogolny i proszę nie przenosic.

Odpadla mi dzisiaj oslona termiczna tłumika końcowego (wygląda to jakby kawalek "blachy z pazłotka" izolującej tłumik od podłogi bagaznika).

W moim przypadku siedziała ona miedzy tłumikiem i blacha wneki na kolo zapasowe, w której to siedzi butla LPG.

Oslone i tak przymocować mam zamiar, ale z braku warunków zleciłbym to mechanikowi przy okazji przeglądu i zmiany oleju za jakies 1-2 m-ce (3-4kkm).

Gdyby nie LPG to bym się nie strachal, a tak zastanawiam się czy nie przyspieszyc spotkania z mechanikiem.

Jak myślicie, brak tej oslony ma duzy wpływ na temperaturę we wnęce kola i jakiś negatywny wpływ na LPG (nie chciałbym wylecieć w powietrze)?

Napisano

U mnie odpadła już dłuższy czas temu i nie zauważyłem, żeby przekładało się to na podwyższoną temperaturę w bagażniku.

Napisano

Temperatura wzrośnie.

Na Twoim miejscu zleciłbym naprawę.

Napisano
3 godziny temu, ZUBERTO napisał:

Jak myślicie, brak tej oslony ma duzy wpływ na temperaturę we wnęce kola i jakiś negatywny wpływ na LPG (nie chciałbym wylecieć w powietrze)?

Przy tłumiku końcowym? Wpływ praktycznie zerowy. Martwiłbym się, gdyby to dotyczyło katalizatora, ale końcowy - na pewno nie zginiesz :)

Napisano

Dotknij po jezdzie podlogi i zobacz czy jest goraca...
Imho kompletnie bez znaczenia.

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, Maciej__ napisał:

Dotknij po jezdzie podlogi i zobacz czy jest goraca...
Imho kompletnie bez znaczenia.

Miałem tak zrobić dzis po powrocie, ale zapomniałem.

Napisano

Kiedyś jak miałem Lanosa odpadła mi osłona katalizatora - Lanos bez problemów jeździł następne lata bez tejże osłony. Katalizator nagrzewa się nieporównywalnie mocniej niż tłumik końcowy. Nie zawracałbym sobie głowy.

Napisano
  • Autor
6 minut temu, tomirek napisał:

Kiedyś jak miałem Lanosa odpadła mi osłona katalizatora - Lanos bez problemów jeździł następne lata bez tejże osłony. Katalizator nagrzewa się nieporównywalnie mocniej niż tłumik końcowy. Nie zawracałbym sobie głowy.

Mój były Lanos też pogubił te osłony, ale jak się młodym było, to tak się nie przejmowalo.

W Lacetti już mocowalem.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano

zamocuj przy okazji, w aktualnych temperaturach jest to bez znaczenia, latem będzie to odczuwalne jak będziesz woził np żywność lub zimne :piwo:

natomiast jak osłonę kata mechanicy odkręcili a potem wyrzucili to dłuższa trasa latem była upierdliwa bo podłoga się grzała

Napisano

olej  temat 

na upartego  jak chcesz  to po jeździe  pomacaj  tłumik,  nawet  się nie oparzysz 

Napisano

Mi w zeszłym roku odpadła osłona w Fieście. W całym bagażniku nie odczujesz że jest cieplej, bo bardzo nie podgrzeje. Odczujesz na pewno, że temperatura podłogi jest wyższa. U mnie kiedy osłona była, to po dłuższej jeździe podłoga była tylko ciepła, a przy braku osłony podłoga była gorąca, aż nieprzyjemna w dotyku. Kawałki folii która mi tam wpadła, pomarszczyły się od ciepła. IMO to nie jest taka temperatura, żeby było to aż niebezpiecznie przy LPG. A jak się strachasz czy coś się nie stanie, to łatwo to samemu naprawić doraźnie. Najprawdopodobniej przerdzewiało wokół srub/podkłądek i masz tam teraz duże dziury. Ja przed sprzedażą samochodu postanowiłem wywalić z garażu te osłony i założyć w samochodzie. Nie miałem odpowiednio dużych podkładek metalowych, więc wziąłem i rozklepałem na płasko kapsle od piwa, przewierciłem i przez to przykręciłem osłony. Druciarstwo, ale najważniejsze, że trzymało się :phi:

Napisano
Dnia 4.03.2017 o 17:14, ZUBERTO napisał:

Moim zdaniem można temat całkowicie zignorować. Żeby podgrzać butlę z gazem do niebezpiecznej temperatury musiał byś rozpalić solidne ognisko pod autem czyli dosłownie spalić auto.

Poza tym zarówno butle z gazem tak jak i zbiorniki z benzyną nie wybuchają tak jak w amerykańskich filmach :hehe:

Napisano

Zastanawia mnie dlaczego producenci w ogóle montują te osłony (reflektory ciepła), skoro wg specjalistów z AK są zbędne. ;]

mar00ha

Napisano
  • Autor
Dnia ‎05‎.‎03‎.‎2017 o 00:03, technix napisał:

olej  temat 

na upartego  jak chcesz  to po jeździe  pomacaj  tłumik,  nawet  się nie oparzysz 

Zaledwie po 50km tłumik był bardzo goracy, może nie do tego stopnia by poparzyć, ale dluzej dotykac się go nie dalo.

Podloga wneki kola zapasowego zimna, jest kilka ladnych cm odstępu od tłumika.

4 godziny temu, Jaruga napisał:

Poza tym zarówno butle z gazem tak jak i zbiorniki z benzyną nie wybuchają tak jak w amerykańskich filmach :hehe:

Wiem, byłem kiedyś świadkiem jak facet z petem w zebach odkrecil zawor prawie pelnej 100l butli LPG.

Mimo wszystko, z gazem wole nie zadzierać i umowilem się już z mechanikiem.

Haha, wlasnie odnalazłem swój identyczny post z 2015 o odpadniętej oslonie w drugiej AH (2 lata starszej, wiec temat powtarzalny z duza dokladnoscia).

Zapomnialem już o tym.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano

Gdy kupiłem Fiata Idea to zniszczona była osłona kolektora wydechowego i nie było osłony tłumika tylnego. Podłoga była w tym miejscu o wiele cieplejsza. Problemu nie ma gdy wóz jedzie ale gdy przemieszcza się latem w korkach to może to być nie tyle niebezpieczne co źle wpływa na jakieś masy zabezpieczające podwozie lub nawet dywanik w samochodzie.

Po zamontowaniu nowych osłon zniknął delikatny zapach tworzywa sztucznego.

Napisano

Również nie mam osłony na kacie jak i również nad końcowym tłumikiem, jeżdżę już tak z 2 lata i 70kkm i nie odczuwam efektów ubocznych. Również mam lpg. Konserwacja fabryczna jak i również dodatkowa również mi nie spłynęła z podwozia latem:ok:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.