Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gdzie teraz najlepszy leasing?

Featured Replies

Napisano

Witam, jak już wiecie przymierzam się do zakupu auta dla :serce:.

Teraz jestem na etapie szukania dobrego leasingu.

Póki co najlepiej wychodzi oferta od dilera, której suma opłat opiewa na prawie 109%.

Rozważam opcję 35% wkładu własnego, okres leasingu 4 albo 5 lat i wykup 1 albo 5%.

Czy przy tych warunkach istnieje szansa dostać gdzieś mniej niż te 109%?

EFL proponuje nawet 109.5%, własny bank w którym jest konto firmowe również nie jest konkurencyjny.

Pozdrawiam

:oki:

Napisano
6 minut temu, Mobil1 napisał:

Witam, jak już wiecie przymierzam się do zakupu auta dla :serce:.

Teraz jestem na etapie szukania dobrego leasingu.

Póki co najlepiej wychodzi oferta od dilera, której suma opłat opiewa na prawie 109%.

Rozważam opcję 35% wkładu własnego, okres leasingu 4 albo 5 lat i wykup 1 albo 5%.

Czy przy tych warunkach istnieje szansa dostać gdzieś mniej niż te 109%?

EFL proponuje nawet 109.5%, własny bank w którym jest konto firmowe również nie jest konkurencyjny.

Pozdrawiam

:oki:

Na ile lat? ;) Bo od tego dosc istotnie zalezy koszt leasingu.

Mnie na Opla wyszlo ok 9% przy 4 latach (25% wklad i 1% wykup).

Leasing zalatwiany w ASO. NIc tanszego nie znalazlem.

Napisano

Jeśli jedno auto to raczej oferty dealerskie będą najlepsze. Ja np. najlepszą ofertę mam w ING, ale trochę inna skala współpracy z bankiem.

I jeszcze jedno - ja bym przekonfigurował opcję - 10% wpłaty wstępnej, 35 rat i 10% wykupu. Rata powinna pozostać na podobnym poziomie, ale total koszt powinien spaść. Nie wiem po co chcesz ładować od razu 35% wpłaty wstępnej ? Stopy są niskie teraz, szkoda mrozić pieniądze. Nigdy nie wpłacałem więcej niż 20%.

Przy większych flotach moja kalkulacja zakłada jak najniższą pierwszą wpłatę- często nawet 0% i jak najwyższą wartość końcową - oscylującą trochę poniżej wartości rezydualnej auta. Dzięki temu masz dobry cash flow, a po zakończeniu leasingu możesz go albo przedłużyć albo pozbyć się aut.

Edytowane przez bergerac

Napisano
20 minut temu, Mobil1 napisał:

przymierzam się do zakupu auta

To chcesz auto kupić, czy wziąć w leasing ?

20 minut temu, Mobil1 napisał:

dla :serce:.

Leasing konsumencki ? Czy jest to osoba prowadząca działalność gospodarczą ?

Napisano
2 minuty temu, noras napisał:

To chcesz auto kupić, czy wziąć w leasing ?

Leasing konsumencki ? Czy jest to osoba prowadząca działalność gospodarczą ?

Pachnie nadużyciem. Auto dla żony na firmę męża.  ;]

Napisano
3 minuty temu, Ryb napisał:

Pachnie nadużyciem.

Ależ nie śmiałbym sugerować, że to zwykłe przestępstwo skarbowe jest.

Dzięki takim sytuacjom mamy 50% odliczenia VAT.

Napisano
4 minuty temu, noras napisał:

a skąd wiesz ? Może to partnerka ma działalność ? może leasing konsumencki ? może partnerka kolegi pracuje w jego firmie ? może auto będzie wykorzystywana w prowadzeniu działalności ? Ładnie to tak kogoś od razu oskarżać ?

;]

Napisano
13 minut temu, noras napisał:

i nie mozna odliczac vatu od paliwa ( nie pisac o vat1)

Napisano
18 minut temu, bergerac napisał:

Ładnie to tak kogoś od razu oskarżać ?

;]

Ja zapytałem. To Ryb rzucił sugestię.

Napisano
51 minut temu, bergerac napisał:

Jeśli jedno auto to raczej oferty dealerskie będą najlepsze. Ja np. najlepszą ofertę mam w ING, ale trochę inna skala współpracy z bankiem.

I jeszcze jedno - ja bym przekonfigurował opcję - 10% wpłaty wstępnej, 35 rat i 10% wykupu. Rata powinna pozostać na podobnym poziomie, ale total koszt powinien spaść. Nie wiem po co chcesz ładować od razu 35% wpłaty wstępnej ? Stopy są niskie teraz, szkoda mrozić pieniądze. Nigdy nie wpłacałem więcej niż 20%.

Przy większych flotach moja kalkulacja zakłada jak najniższą pierwszą wpłatę- często nawet 0% i jak najwyższą wartość końcową - oscylującą trochę poniżej wartości rezydualnej auta. Dzięki temu masz dobry cash flow, a po zakończeniu leasingu możesz go albo przedłużyć albo pozbyć się aut.

Wg mnie na to nie ma jednoznacznej odpowiedzi, tylko trzeba przekalkulowac co i jak w zaleznosci od sytuacji.

Duza wplata wlasna moze byc potrzebna, zeby zaplacic mniej podatku w danym kwartale , a wysoki wykup wcale nie jest korzystny jak nie wciagasz auta w srodki trwale, tylko bierzesz kolejne auto.

Poza tym nie ma co patrzec na same %, bo moze sie okazac ze oplaty czy ubezpieczenie bedzie sporo drozsze niz tam, gdzie  % byl troche wyzszy

Napisano
39 minut temu, noras napisał:

A znasz kogos kto ma auto osobowe na DG I nie wykorzystuje go do celow prywatnych? ;]

Napisano
Godzinę temu, Maciej__ napisał:

kto ma auto osobowe na DG I nie wykorzystuje go do celow prywatnych?

Troszkę czym innym jest taka sytuacja, a czym innym jakbym wrzucił w swoją DG auto kochanki czy kuzyna.

Napisano
2 godziny temu, noras napisał:

A skąd wiesz że tak jest to primo.... a secundo - sa rodzaje działalności nie mogace odliczyć Vatu - i podobno jest tego ok 15 %

Napisano
36 minut temu, noras napisał:

Troszkę czym innym jest taka sytuacja, a czym innym jakbym wrzucił w swoją DG auto kochanki czy kuzyna.

To niech zrobia przepisy, ktore cos takiego uniemozliwia...

Napisano

Jakby podatki w Polsce byly nizsze to moze by nikt nie kombinowal. Zarabiajac 1000zl oddajemy vat pozniej dochodowke w paliwie zas vat itd... wiec kazdy kombinuje jak najmniej placic, znam mnostwo osob na DG ktore wykazuja w 1 kwartale plus aby wziac leasing na naszyny/samochod a pozniej jada na stracie...

Go Hard or Go Home

Napisano

Albo Stilo syna. :]

Napisano
1 godzinę temu, Maciej__ napisał:

przepisy, ktore cos takiego uniemozliwia...

Aktualne uniemożliwiają. Do kosztów uzyskania przychodów nie możesz zaliczać kosztów samochodu kochanki.

Napisano
20 minut temu, slawek_l_83 napisał:

Jakby podatki w Polsce byly nizsze to moze by nikt nie kombinowal.

Bzdura. 

Na tle krajów zachodu mamy niskie podatki, do tego marnie egzekwowane. Przy sprawnym aparacie skarbowym nikt by nawet nie pomyślał o wrzuceniu w KUP auta syna - bo skończyłby z gigantyczną grzywną lub za kratami.

Napisano
1 minutę temu, noras napisał:

Aktualne uniemożliwiają. Do kosztów uzyskania przychodów nie możesz zaliczać kosztów samochodu kochanki.

Problem w tym, ze "mozna" bo jak to niby zweryfikowac?

Zgoda na uzytkowanie auta przez osoby trzecie to pewnie max 200-300 PLN...

Pomijam aspekt moralny, bo wg mnie w relacjach z fiskusem nic takiego nie wystepuje :hehe:

Napisano
1 minutę temu, Maciej__ napisał:

"mozna" bo jak to niby zweryfikowac?

Wiesz, jakby zintensyfikowano kontrole np. stukrotnie to rozległby się pisk takich "przedsiębiorców" że państwo ich gnębi.

2 minuty temu, Maciej__ napisał:

bo wg mnie w relacjach z fiskusem

Czyli dobro wspólne można okradać ? 

Wynoszenie różnych rzeczy z pracy też jest Ci obojętne ?

Napisano
  • Autor

Auto na 4 lata.

DG ma żona i to ma być jej auto nie kochanki.

Wszystko legalne, zgodnie z literą prawa 😁

Napisano
9 godzin temu, slawek_l_83 napisał:

Jakby podatki w Polsce byly nizsze to moze by nikt nie kombinowal. Zarabiajac 1000zl oddajemy vat pozniej dochodowke w paliwie zas vat itd... wiec kazdy kombinuje jak najmniej placic, znam mnostwo osob na DG ktore wykazuja w 1 kwartale plus aby wziac leasing na naszyny/samochod a pozniej jada na stracie...

Go Hard or Go Home

Podatki w Polsce sa niskie, tylko struktura ich poboru jest absurdalna. Największe obciążenia maja osoby o niskich dochodach. 

Napisano
9 godzin temu, noras napisał:

Bzdura. 

Na tle krajów zachodu mamy niskie podatki, do tego marnie egzekwowane. Przy sprawnym aparacie skarbowym nikt by nawet nie pomyślał o wrzuceniu w KUP auta syna - bo skończyłby z gigantyczną grzywną lub za kratami.

Dobra inaczej.... jakby płace były inne to nie byłoby problemów.

Napisano
5 minut temu, slawek_l_83 napisał:

jakby płace były inne to nie byłoby problemów.

Też nieprawda.

Oszustw podatkowych nie dopuszczają się zarabiający najniższą krajową, a raczej mający wysokie dochody.

Kasjerka z wiejskiego sklepu nie odlicza VATu od Q7 kochanka.

Napisano

Kasjerka z wiejskiego sklepu nie odlicza VATu od Q7 kochanka.

Zdziwiłbyś się :)

W poprzedniej firmie miałem osobę co wystawiała fakturę na kwotę 7000zł netto, a samych faktur za paliwo miesięcznie miała ponad 6500zł :)

Wszyscy z rodziny, znajomi dawali faktury za benzynę, każdy kombinuje i tyle...

Napisano
2 minuty temu, slawek_l_83 napisał:

wystawiała fakturę na kwotę 7000zł netto, a samych faktur za paliwo miesięcznie miała ponad 6500zł

I nie uważasz, że powinien wjechać US i zrobić porządek ?

Poza tym ktoś, kto ma 7k netto dochodu nie należy do najbiedniejszych. OK, na AK tak, ale w PL jest w jakichś 2% najlepiej zarabiających.

2 minuty temu, slawek_l_83 napisał:

każdy kombinuje i tyle...

Czyli Ty też kradniesz ?

Edytowane przez noras

Napisano
5 minut temu, noras napisał:

I nie uważasz, że powinien wjechać US i zrobić porządek ?

Poza tym ktoś, kto ma 7k netto dochodu nie należy do najbiedniejszych. OK, na AK tak, ale w PL jest w jakichś 2% najlepiej zarabiających.

Czyli Ty też kradniesz ?

Miał kontrole i powiedział, że dużo jeździ i tyle żadnego mandatu nie dostał :)

Nie mam DG, ale tak kradnę sąsiadom na wsi owoce najczęściej agrest i truskawki hehehe

Napisano
Godzinę temu, Mobil1 napisał:

Auto na 4 lata.

DG ma żona i to ma być jej auto nie kochanki.

Wszystko legalne, zgodnie z literą prawa 😁

Pozostaje więc przeprosić za insynuacje, co niniejszym czynię. :piwko:

Napisano
11 godzin temu, noras napisał:

Na tle krajów zachodu mamy niskie podatki, do tego marnie egzekwowane.

Zawsze przy takim argumencie uswiadamiam sobie ze normalny człowiek płaci przynajmniej 19% dochodowego i 23% VATu we wszystkim co kupuje ( nizszy vat na pewne artykuly pomijam ) razem daje to 42% podatków... - naprawdę uważasz że to mało? to po pierwsze... a po drugie podaj mi sposób na ominiecie tych podatków sko0ro sa marnie egzekwowane...

Napisano
2 godziny temu, delco napisał:

a po drugie podaj mi sposób na ominiecie tych podatków sko0ro sa marnie egzekwowane...

Zakładasz DG i całe koszty samochodu wrzucasz w KUP. Żony i syna też. Tak samo bierzesz abonament no limit dla całej rodziny z najnowszym ajfą. Biuro w domu i koszty eksploatacji nieruchomości też w koszty. Wakacje - jako wyjazd w poszukiwaniu klientów za granicą ...

Napisano

Zakładasz DG i całe koszty samochodu wrzucasz w KUP. Żony i syna też. Tak samo bierzesz abonament no limit dla całej rodziny z najnowszym ajfą. Biuro w domu i koszty eksploatacji nieruchomości też w koszty. Wakacje - jako wyjazd w poszukiwaniu klientów za granicą ...

Widze, ze sie dobrze orientujesz w temacie ;]

Napisano

Zakładasz DG i całe koszty samochodu wrzucasz w KUP

A jak ktoś pracuje na etacie?

Napisano

Zdecydowanie odradzam raiffeisen ( specjalnie z małej litery ) ! już nawet nie chodzi o finanse tylko ich obsługę . I nie idz w konto firmowe u leasingodawcy .

Napisano
15 minut temu, noras napisał:

haha ;]

Wiadomo że można, ale księgowa zawsze powtarza mi swoją mantrę niczym Beatka ....

Każdy koszt musi mieć odzwierciedlenie w przychodzie. Jeżeli nie ma przychodów koszty stają się podejrzane i księgowanie odbywa się na  moją odpowiedzialność :phi:

Napisano
27 minut temu, noras napisał:

Trochę pojechałeś. Jak masz jednoosobową DG i wrzucisz w koszty 3 auta to pierwsza kontrola ich przebiegów Cię złapie - chyba że oni nic nie jeżdżą. Policzenie ilości kart SIM w abonamencie vs. ilość pracowników w firmie też trudne nie jest jeśli działalność jest jednoosobowa, czyż nie? Dla biura w domu tylko szaleniec wrzuciłby 100% powierzchni w domu w koszty. Znów, pierwsza kontrola go sprowadzi na ziemię. Wakacji też nie wrzucisz, bo znów - nikt nie jest takim idiotą żeby uwierzyć że cztery osoby przez dwa tygodnie na Dominikanie szukały klientów dla firmy składającej się z jednego informatyka, piszącego kody dla jednego klienta.

Takie bajki to tylko dobrze brzmią w teorii.

PS. Proponuję przeniesienie dalszej części tej dyskusji na HP.

PS2. Żeby było w temacie. Leasingi trzeba porównać. Ja korzystałem z Masterlease, z Getinu a ostatnio najlepszą ofertę dał mi mBank. Najlepszy leasing dziś może być najgorszym jutro bo to się szybko zmienia. 

Napisano
22 minuty temu, Ryb napisał:

PS2. Żeby było w temacie. Leasingi trzeba porównać. Ja korzystałem z Masterlease, z Getinu a ostatnio najlepszą ofertę dał mi mBank. Najlepszy leasing dziś może być najgorszym jutro bo to się szybko zmienia. 

mnie ostatnio przy przeglądaniu ofert leasingów zaciekawiło to że z takiej strony jak master1.pl trzy-czteroletniego kompakta można mieć (pomijając opłatę wstępną i bez wchodzenia w szczegóły bo mogą się koszty pojawić) w sumie już za trochę ponad 500 zł netto miesięcznie

Napisano
1 minutę temu, subArek napisał:

mnie ostatnio przy przeglądaniu ofert leasingów zaciekawiło to że z takiej strony jak master1.pl trzy-czteroletniego kompakta można mieć (pomijając opłatę wstępną i bez wchodzenia w szczegóły bo mogą się koszty pojawić) w sumie już za trochę ponad 500 zł netto miesięcznie

No ale wlascnie caly pic polega na wysokiej oplacie wstepnej czy wykupie ;]

Nie ma nic za darmo ;)

Napisano
2 minuty temu, subArek napisał:

Jak zsumujesz wszystkie opłaty to okaże się, że w przyrodzie nic nie ginie.  ;)

Napisano
4 minuty temu, Maciej__ napisał:

No ale wlascnie caly pic polega na wysokiej oplacie wstepnej czy wykupie ;]

Nie ma nic za darmo ;)

3 minuty temu, Ryb napisał:

Jak zsumujesz wszystkie opłaty to okaże się, że w przyrodzie nic nie ginie.  ;)

domyślam, się że wchodząc głębiej pojawiają się koszty bo o wykupie nikt tam nie pisze plus pewnie jakieś dodatkowe obowiązki drenujące kieszeń ... tyle, że nie trzeba dokonywać wykupu jak myślę, a za trzy lata wziąć następne jak się nie chce angażować kasy i bawić się w wykup/sprzedaż/wzięcie kolejnego nowego

Napisano
Teraz, subArek napisał:

domyślam, się że wchodząc głębiej pojawiają się koszty bo o wykupie nikt tam nie pisze plus pewnie jakieś dodatkowe obowiązki drenujące kieszeń ... tyle, że nie trzeba dokonywać wykupu jak myślę, a za trzy lata wziąć następne jak się nie chce angażować kasy i bawić się w wykup/sprzedaż/wzięcie kolejnego nowego

Brak wykupu bardzo rzadko się opłaci przy leasingach. Kwota wykupu jest zwykle niższa niż wartość rynkowa przedmiotu wykupu. Wykupując auto i natychmiast sprzedając praktycznie zawsze jesteś do przodu.

Napisano
7 godzin temu, slawek_l_83 napisał:

Miał kontrole i powiedział, że dużo jeździ i tyle żadnego mandatu nie dostał :)

Nie mam DG, ale tak kradnę sąsiadom na wsi owoce najczęściej agrest i truskawki hehehe

Obecnie mogliby zajrzeć w ewidencję przeglądów, bo w górę licznika to chyba nie gonił.

Gorzej udowodnic jeżeli działalność większą, aut sporo i sprzętu mechanicznego na paliwo.

Napisano

Faktycznie niektórzy tak robią, ale jak się ktoś kiedyś przyczepi to po nitce dojdzie.

Nic z wymienionych rzeczy nie wrzucam w koszty. Biuro mam w domu, ale nie odliczam nic z tego tytułu (przyznam szczerze, że podatek płacę od mieszkalnej powierzchni nie jak na  DG).

Gdybym odliczam prąd, gaz proporcjonalnie od powierzchni i płacił podatek jak za DG byłoby dokładnie na 0, choć podatki do innej kieszeni by trafiały.

Abo telefon żona faktycznie ma na moja DG, ale na oddzielnej fakturze nie wrzucanie w koszty (poprostu no limit na DG lepiej wychodził).

Jakoś nie wyobrażam sobie żeby wepchnąć kilka aut czy telefonów w 1 os DG.

Nie rób więc ze wszystkich złodziei.

Rozumiem, że święty jednak nie jesteś?

Napisano
5 minut temu, ZUBERTO napisał:

Jakoś nie wyobrażam sobie żeby wepchnąć kilka aut czy telefonów w 1 os DG.

bez przesady, mamy od wielu lat minimum 2 a czasem nawet i 4 pojazdy w 1 os. działalności.

Księgowa czasem coś pomarudziła, ale wykorzystywaliśmy je zawsze legalnie, zgodnie z przeznaczeniem.

W jaki sposób ma być nielegalne? Skoro jeździ tym jedna osoba a nie 4 ;]

Napisano
3 godziny temu, ZUBERTO napisał:

Nie rób więc ze wszystkich złodziei.

Ja nie robię. Odniosłem się do pytania, jak można unikać podatków.

Bardziej odnieś się do:

10 godzin temu, slawek_l_83 napisał:

każdy kombinuje i tyle...

Napisano
4 godziny temu, Ryb napisał:

to pierwsza kontrola ich przebiegów Cię złapie

A czy ja gdzieś pisałem, że pierwsza kontrola tego wszystkiego nie rozjedzie ?

Sęk w tym że kontrole są bardzo rzadkie i taką chamówą jak opisałem można jechać dłuuugo.

Napisano
Obecnie mogliby zajrzeć w ewidencję przeglądów, bo w górę licznika to chyba nie gonił.
Gorzej udowodnic jeżeli działalność większą, aut sporo i sprzętu mechanicznego na paliwo.

Faktury na wymiane licznikow tez mial glupi nie jest :)

Go Hard or Go Home

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.