Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

(kzak)Nowa kosiarka.

Featured Replies

Napisano

Czas na nową kosiarke. Jako że ogród kompaktowy to i kosiarka mała bez napedu. warunek silnik brigsa. Wpadła mi w oko kosiarka za 999pln mcalister w castoramie i al-ko w internetach w podobnej cenie. ktora będzie lepiej wykonana z którą będzie mniej problemow? a może coś innego? warunek ok. 1kpln silnik brigs bez napędu kosz min 60l jak największe lozyskowane koła.

życie to nie je bajka

Napisano

Ja bym brał al-ko. Polska firma to i serwis dostępny jak by coś się stało.

Napisano

Mam marketową za 500 zł z silnikiem b&s pojemności 145 ccm już 6 lat.

Przez ten czas musiałem wymienić koła, bo łożyska rozsypały się - do dostania za grosze na Allegro.

Silnik chodzi bez zarzutu :ok:

A lekko nie ma - prawie 2000 m2 trawnika ;]

Tak więc, przede wszystkim patrz, by była solidna, metalowa konstrukcja podwozia.

Napisano

kosiarka bez napędu kosztuje teraz 1kpln? Ja za swoją z napędem z 7 lat temu dałem 800. Myślałem, że ceny takich sprzętów raczej nie wzrosły a nawet przeciwnie.

Napisano
11 minut temu, skodan napisał:

kosiarka bez napędu kosztuje teraz 1kpln? Ja za swoją z napędem z 7 lat temu dałem 800. Myślałem, że ceny takich sprzętów raczej nie wzrosły a nawet przeciwnie.

Wzrosły.

Za przyzwoitą kosiarkę trzeba dać około 1000 zł.

I nie będzie to górna półka, ale zwykła np. Alko albo Stiga.

Napisano
  • Autor

Oczywiście można kupić za 600 nawet ale na slizgowych lozyskach i chińskim silnikiem a kosz max 45l...

życie to nie je bajka

Napisano
  • Autor
Mam marketową za 500 zł z silnikiem b&s pojemności 145 ccm już 6 lat.
Przez ten czas musiałem wymienić koła, bo łożyska rozsypały się - do dostania za grosze na Allegro.
Silnik chodzi bez zarzutu :ok:
A lekko nie ma - prawie 2000 m2 trawnika ;]
Tak więc, przede wszystkim patrz, by była solidna, metalowa konstrukcja podwozia.

dzieki. upieram sie przy silniku brigsa bo obecna doslownie sie rozpada po za silnikiem właśnie.

życie to nie je bajka

Napisano
3 godziny temu, planty napisał:

Al-ko nie jest polską firmą;l

Napisano

Kupiłem rok temu kosiarkę NAC, z silnikiem B&S, coś koło 760 zł kosztowała. Zobacz na ofertę w OBI, jak zaakceptujesz kosz 50 L to tutaj: kosiarka w OBI

Napisano

U mnie kosi od ponad 10 lat będzie chyba z 12 viking bez napędu. Silnik brigs i ogólnie kosiarka bardzo bardzo dobra. Olej tylko przed sezonem wymieniam filtr powietrza myje i świece moze ze dwa razy wymienialem i śmiga az miło. Polecam.

Wysłane z mojego SM-J510FN

Napisano
10 godzin temu, tirowiec199 napisał:

U mnie kosi od ponad 10 lat będzie chyba z 12 viking bez napędu. Silnik brigs i ogólnie kosiarka bardzo bardzo dobra. Olej tylko przed sezonem wymieniam filtr powietrza myje i świece moze ze dwa razy wymienialem i śmiga az miło. Polecam.

Wysłane z mojego SM-J510FN

Viking jest dobra (ja mam 15 lat bez awarii, też bez napędu, plastikowa obudowa to i korozja jej nie bierze), ale w założonym budżecie kolega się nie zmieści.

Napisano
Dnia 31.03.2017 o 23:59, janusz napisał:

Viking jest dobra (ja mam 15 lat bez awarii, też bez napędu, plastikowa obudowa to i korozja jej nie bierze), ale w założonym budżecie kolega się nie zmieści.

Teściowa coś takiego miała przez kilka lat. Każdy sezon to było tachanie jej do serwisu (zwykle ja to robiłem). Ciągle coś się działo, w końcu jak padł napęd to poszłą na złom. Teraz od kilku lat jest znacznie tańsza elektryczna i nie ma takich problemów :).

Napisano
4 godziny temu, sherif napisał:

Teściowa coś takiego miała przez kilka lat. Każdy sezon to było tachanie jej do serwisu (zwykle ja to robiłem). Ciągle coś się działo, w końcu jak padł napęd to poszłą na złom. Teraz od kilku lat jest znacznie tańsza elektryczna i nie ma takich problemów :).

Moja sąsiadka też potrafiła zajeździć vikinga w kilka lat, ale i tak była zadowolona, bo wytrzymał więcej niż wcześniejsze kosiarki. Niektórzy ludzie mają w sobie takiego odwrotnego Midasa, że czego się dotkną zamienia się w gówno ;). Kosiarki elektryczne nie wymagają takiego serwisu jak spalinówki.

Napisano
  • Autor

ogladalem oleo maga i war. gwarancji słabe i wykonanie też chyba że jakiś taki egz. specjalny.
stiga...ma male koła. Padło na al-ko tylko nie wiem czy warto dopłacić do silnika 140cm3 czy brać 125...silnik brigsa.

Wysłane z mojego LG-K430 przy użyciu Tapatalka

Napisano
9 godzin temu, BOGUS napisał:

ogladalem oleo maga i war. gwarancji słabe i wykonanie też chyba że jakiś taki egz. specjalny.
stiga...ma male koła. Padło na al-ko tylko nie wiem czy warto dopłacić do silnika 140cm3 czy brać 125...silnik brigsa.

Dla porównania - kosiarką z silnikiem 140 cm3 obrabiałem 2000 m2 - teraz mam 190 cm 3 ;]

Napisano
  • Autor
Dla porównania - kosiarką z silnikiem 140 cm3 obrabiałem 2000 m2 - teraz mam 190 cm 3 ;]
Dzięki. Biorę 140. na moje metry pewnie by wystarczyło 125 ale czego ma się męczyć.

Napisano
Dnia 30/03/2017 o 18:15, planty napisał:

ja mam 20+ letnią kosiarkę elektryczną al-ko i jest made in w.germany ;] 

• 4 tygodnie później...
Napisano

Uwaga, laik ;] 

Czemu „nie warto nic poniżej 1000 zł?"

Allegro pełne jest kosiarek elektrycznych z koszem w cenie już od 200.

Czemu nie kupić tańszego sprzętu? Rozpadnie się po sezonie?

(działeczka weekendowa, 4ar)

Napisano
  • Autor

ale mi chodziło o spalinowa.
a do tego : chodzi głównie o jakość wykonania żeby sprzęt nie rozpadał sie po sezonie dwóch. no i o silnik zeby nie był to jakiś no name chinol bo po pewnym czasie bedzie kłopot z serwisem i naprawa.

Napisano
Dnia 30.03.2017 o 19:46, skodan napisał:

No niestety z moich obserwacji przez 20 lat cały czas wzrastają. 

Napisano
Dnia 30.03.2017 o 20:17, BOGUS napisał:

dzieki. upieram sie przy silniku brigsa bo obecna doslownie sie rozpada po za silnikiem właśnie.

życie to nie je bajka

Ale to każda kosiarka tak ma, że rozpada się wszystko poza silnikiem. BTW poprzednią spalinówkę z silnikiem B&S męczyliśmy tak długo, aż wytarły się krzywki wałka rozrządu. Jak się okazało po demontażu silnika - plastikowe. Silnik dostał nowy wałek i potem jeszcze służył w rodzinie. Zaś co do samej kosiarki, to naprawiane było wszystko, co zauważyłem, pierwsze wyrabia się mocowanie kółek, które jest po prostu z blachy, to pracuje i w starej kosiarce było spawane wielokrotnie. Właściwie cała blaszana konstrukcja po kilkunastu latach była jedną mozaiką wstawek z blachy. ;]

Reasumując - czego byś nie kupił, licz się z tym że po jakimś czasie będziesz musiał łatać sprzęt, ale to nic trudnego, więc masz dużą szansę że silnik przeżyje resztę konstrukcji.

Napisano
2 godziny temu, Lucyfer napisał:

No niestety z moich obserwacji przez 20 lat cały czas wzrastają. 

Ceny są stałe, zlotówka traci na wartości.

Napisano
6 godzin temu, Cinek napisał:

Ale to każda kosiarka tak ma, że rozpada się wszystko poza silnikiem. ... Właściwie cała blaszana konstrukcja po kilkunastu latach była jedną mozaiką wstawek z blachy. ;]

Reasumując - czego byś nie kupił, licz się z tym że po jakimś czasie będziesz musiał łatać sprzęt, ale to nic trudnego, więc masz dużą szansę że silnik przeżyje resztę konstrukcji.

Pisałem wyżej, że u mnie od 2001 albo 2002 jest plastikowy viking i nic się "nie wysrało", chociaż od zeszłego sezonu zaczęła lekko dymić przy uruchomieniu. Zaleta jest tak, że często brudna po koszeniu wstawiana do garażu nie zgnije, bo jest plastikowa. Zdarzało się nie raz zahaczyć o krawężnik nożem i też nic się nie stało. Ale oczywiście traktowana jest z głową, bo jak ktoś nie dba, to każdy sprzęt potrafi zniszczyć w jeden sezon. W całym okresie świeca była wymieniana 1 raz, albo wcale i raz filtr powietrza. Oczywiście to, że filtra nie wymieniam co roku nie znaczy, że nie jest od czasu do czasu czyszczony. Olej wymieniany raz w sezonie (czasami dwa) i jak wspomniałem chyba od roku (lub dwóch) lekko przydymi i czasami trzeba dolać oleju.

Napisano

W zeszłym roku kupiłem Alko Ooooo Taka u nich i jestem zadowolony.

Prędzej obudowa zgnije po kilku latach niż silnik padnie.Na kilka lat wystarczy.

Serwis i dostęp do części na miejscu. 

Edytowane przez slavo88

Napisano
  • Autor
Prędzej obudowa zgnije po kilku latach niż silnik padnie.Na kilka lat wystarczy.
Serwis i dostęp do części na miejscu. 

Też u nich kupiłem właśnie. ..po drobnych targach 30 dychy taniej i butelka oleju gratis ...ale odbiór osobisty

Napisano
Dnia 1.05.2017 o 22:34, slavo88 napisał:

Od 7 lat użytkuję kosiarkę Alko tylko, że z napędem i silnikiem B&S. Łatwo nie ma bo do koszenia jest około 1000m2. Silnik igła, jedyne co to pękają przednie kółka i raz na jakiś przestaje działać napęd (wystarczyć naciągnąć pasek). Ogólnie to jestem zadowolony :ok:

Napisano
1 godzinę temu, Cherokee18 napisał:

Od 7 lat użytkuję kosiarkę Alko tylko, że z napędem i silnikiem B&S. Łatwo nie ma bo do koszenia jest około 1000m2. Silnik igła, jedyne co to pękają przednie kółka i raz na jakiś przestaje działać napęd (wystarczyć naciągnąć pasek). Ogólnie to jestem zadowolony :ok:

Które alko masz, bo też mam problem z napędem?

Napisano

Mam elektryczną Makitę ELM3710 już ósmy sezon i też nie ma łatwo. Jeśli masz kompaktowy trawnik, to po co kosiarka spalinowa?

dranio

Napisano
5 godzin temu, Pieter2 napisał:

Które alko masz, bo też mam problem z napędem?

Z tego co pamiętam i porównuję z obrazkami z neta to mam AL-KO 470br briggs&stratton 625. Problemy z napędem zaczęły się gdzieś w trzecim roku użytkowania.

Napisano
Godzinę temu, Cherokee18 napisał:

Z tego co pamiętam i porównuję z obrazkami z neta to mam AL-KO 470br briggs&stratton 625. Problemy z napędem zaczęły się gdzieś w trzecim roku użytkowania.

Też mam 470 br, mam ją chyba z 7-8 lat i problem z napędem zaczął się w ubiegłym roku. Jak naciągnąć ten pasek? Tam jest zębaty. Na elektrodzie doczytałem, że trzeba rozebrać przekładnię, bo jakieś koła się w niej wycierają. Nowa przekładnia ma chorą cenę, zresztą poza napędem, nie mam z tą kosiarką żadnych problemów, więc wolałbym ją naprawić.

Edytowane przez Pieter2

Napisano
Dnia 5.05.2017 o 19:15, Pieter2 napisał:

Też mam 470 br, mam ją chyba z 7-8 lat i problem z napędem zaczął się w ubiegłym roku. Jak naciągnąć ten pasek? Tam jest zębaty. Na elektrodzie doczytałem, że trzeba rozebrać przekładnię, bo jakieś koła się w niej wycierają. Nowa przekładnia ma chorą cenę, zresztą poza napędem, nie mam z tą kosiarką żadnych problemów, więc wolałbym ją naprawić.

U mnie przyczyną problemów był zasyfiony pasek, który później całkiem się zajechał. W tamtym roku pasek wymieniliśmy na nowy i jak narazie śmiga dobrze. Sprawdź jeszcze czy nie wypadła Ci sprężyna naciągu. 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.