Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

BMW i8 w służbie czeskiej Policji

Featured Replies

Napisano

http://zpravy.idnes.cz/bmw-i8-policie-008-/domaci.aspx?c=A170511_124854_domaci_hro

Czeska Policja otrzymała radiowóz BMW i8. Będzie wykorzystywany głównie na autostradach (choć w przypadku czeskich to określenie trochę na wyrost, szczególnie dotyczy to D1).

BMW udostępniło samochód bezpłatnie na pół roku. Policja nie planuje zakup takich samochodów.

W sumie nie wiem dlaczego przeznaczono akurat hybrydę do patrolowania autostrad. Zasięg "elektryczny" to 25km... Trochę bez sensu, no nie?

Napisano

Hybrydy poza miastem w ogóle są bez sensu, bo się tylko dodatkowe kilogramy w akumulatorach wozi.

Napisano

Bez sensu to by było, gdyby to kupili. A tak, pojeżdżą i oddadzą...

Napisano
13 godzin temu, torelek napisał:

Hybrydy poza miastem w ogóle są bez sensu, bo się tylko dodatkowe kilogramy w akumulatorach wozi.

Blablabla jada jada jada... Odezwał się znawca od siedmiu boleści... 

Napisano
13 godzin temu, torelek napisał:

Ile kilometrów przejeździłeś hybrydami poza miastem? Pytam, bo ostatnio Aurisem, którego mam w rodzinie, zrobiliśmy 4.1 w drodze do Wisły. Rozumiem, że taką gołą benzynką 1.8 która siedzi w Aurisie zrobiłbyś mniej.

Napisano

Tu nie trzeba jedzic tylko miec mozg i wiedziedziec ze energia elektryczna nie bierze sie z nikad a w dodatku perpetim mobile nie istnieje i zawsze sa straty enegrii. Hybryda tylko do miasta gdzie mozna ja wykorzystac w korkach.

Napisano
1 minutę temu, patgaw napisał:

Tu nie trzeba jedzic tylko miec mozg i wiedziedziec ze energia elektryczna nie bierze sie z nikad a w dodatku perpetim mobile nie istnieje i zawsze sa straty enegrii. Hybryda tylko do miasta gdzie mozna ja wykorzystac w korkach.

Widze, ze fachowiec sie trafil :ok:

Napisano
18 godzin temu, postmortem napisał:

W sumie nie wiem dlaczego przeznaczono akurat hybrydę do patrolowania autostrad. Zasięg "elektryczny" to 25km... Trochę bez sensu, no nie?

Czemu bez sensu? Kiedy podczas pościgu zabraknie im paliwa, zawsze jeszcze mogą przejść na napęd elektryczny :hehe:

Napisano
23 minuty temu, Maciej__ napisał:

Widze, ze fachowiec sie trafil :ok:

Jaki tam fachowiec?! Fizyk! Naukowiec! :old: 

Napisano

macie jakies argumenty czy tylko potraficie atakowac  druga strone?

bo jak nie to normalnie do sejmu mozecie isc nadawalibyscie sie

Edytowane przez patgaw

Napisano

Znajomy zeznaje, że IS300h pali mu średnio 6.5 l/100 km (liczone co przegląd, jeździ raczej w trybie eko).

Więc tak czy siak, jeśli nawet większe oszczędności są w mieście, to i tak sumarycznie widać, że hybryda potrafi oszczędzić benzyny.

Inna kwestia, że koszt zakupu nadal jest zbyt wysoki, by się to opłacało.

Napisano
48 minut temu, patgaw napisał:

macie jakies argumenty czy tylko potraficie atakowac  druga strone?

Śmieszki to nic złego, trzeba mieć do siebie trochę dystansu kolego. Szczególnie jak z całą pewnością i majestatem palnie się głupotę.

A odnośnie meritum, tak jak na typowej autostradzie masz oczywiście rację tak większość polskich pozamiejskich dróg to ciągłe zwalnianie, przyspieszanie, światła itd. Hybryda i tu świetnie się sprawdza. Wytracasz energię kinetyczną ładując akumulatory, z których później przyspieszasz, a właśnie moment przyspieszania należy do najmniej ekonomicznych.

Napisano
6 godzin temu, format napisał:

Ile kilometrów przejeździłeś hybrydami poza miastem? Pytam, bo ostatnio Aurisem, którego mam w rodzinie, zrobiliśmy 4.1 w drodze do Wisły. Rozumiem, że taką gołą benzynką 1.8 która siedzi w Aurisie zrobiłbyś mniej.

Aurisem miałem nieszczęście jeździć przez tydzień. Silnika nie dało się wyczuć, więc pewnie nic nie spalił, skoro napędzany siłą wiatru. Natomiast skoro podajesz swoje osiągnięcie w spalaniu, to ja podam swoje: 3 litrowym dieslem BMW zrobiłem na trasie z Dębicy do Wawy średnie 5,2litra. Biorąc pod uwagę, że auto ma moc jak 2 albo i 3 aurisy, to niezły wynik.

A odnośnie porównania hybrydya vs benzyna w tej samej budzie na autostradzie (bo o i8 na autostradę jest wątek) - podejrzewam, że benzyna (a tym bardziej diesel) spali mniej niż hybryda jadąca z tą samą prędkością.

Napisano
2 minuty temu, torelek napisał:

A odnośnie porównania hybrydya vs benzyna w tej samej budzie na autostradzie (bo o i8 na autostradę jest wątek) - podejrzewam, że benzyna (a tym bardziej diesel) spali mniej niż hybryda jadąca z tą samą prędkością.

Nie odwracaj kota ogonem kolego. Sam napisałeś cytuję "hybrydy poza miastem są bez sensu". Otóż nie są.

Napisano
7 minut temu, torelek napisał:

Natomiast skoro podajesz swoje osiągnięcie w spalaniu, to ja podam swoje: 3 litrowym dieslem BMW zrobiłem na trasie z Dębicy do Wawy średnie 5,2litra. Biorąc pod uwagę, że auto ma moc jak 2 albo i 3 aurisy, to niezły wynik.

Tak było, gdy diesle pracowały na zubożonej mieszance, ale jednocześnie truły środowisko :no: 

Napisano
1 minutę temu, format napisał:

Nie odwracaj kota ogonem kolego. Sam napisałeś cytuję "hybrydy poza miastem są bez sensu". Otóż nie są.

Czepiasz się. Wątek zaczął się od BMW i8 dla czeskiej policji do wykorzystania głównie na autostradzie. Oczywiście w przypadku częstego hamowania, hybryda zapewne spali mniej, natomiast przy w miarę stałej prędkości (a w cywilizowanym świecie tak się głównie jeździ) energii nie ma z czego ozdyskiwać, natomiast ma na co tracić (dodatkowe kilogramy akumulatorów).

Napisano
Teraz, rwIcIk napisał:

Tak było, gdy diesle pracowały na zubożonej mieszance, ale jednocześnie truły środowisko :no: 

Oj, akurat ten to raczej zubożonej mieszanki nie miał :-) +40% do fabryki.

Napisano
Teraz, rwIcIk napisał:

Te programy raczej nie stawiają ekologii na pierwszym miejscu :hehe:

Raczej nie. Przy normalnej jeździe różnicy pewnie nie ma, dopiero jak się przydepnie - skądś się dodatkowa moc musi wziąć.

Napisano

Raczej nie. Przy normalnej jeździe różnicy pewnie nie ma, dopiero jak się przydepnie - skądś się dodatkowa moc musi wziąć.

Ja tam się nie znam, ale o ile mnie pamięć nie myli to zawsze lekko za ubogo było lepiej niż lekko za bogato.

tabatalked

Napisano
13 minut temu, format napisał:

Troche są - przynajmniej wspomniany auris - powyżej 70/h jedzie na benie i pali jak porównywalny mocowo benzyniak. Taka hybrydka co do ok 110/h na prundzie pociągnie to co innego.

Napisano

Troche są - przynajmniej wspomniany auris - powyżej 70/h jedzie na benie i pali jak porównywalny mocowo benzyniak. Taka hybrydka co do ok 110/h na prundzie pociągnie to co innego.

Napęd hybrydowy nie polega na tym by jeździć na prądzie, a na tym by nie zamieniać energii kinetycznej wyłącznie w ciepło.

tabatalked

Napisano
3 godziny temu, format napisał:

Ja tam się nie znam, ale o ile mnie pamięć nie myli to zawsze lekko za ubogo było lepiej niż lekko za bogato.

tabatalked

Za ubogo - syfisz NOx. Za bogato - rzucasz PM... 

Napisano
3 godziny temu, Vadero napisał:

3 godziny temu, format napisał:

Napęd hybrydowy nie polega na tym by jeździć na prądzie, a na tym by nie zamieniać energii kinetycznej wyłącznie w ciepło.

Nie wiem ile jeszcze czasu upłynie żeby ludzie zrozumieli powyższe i do jednego wora wrzucać HEV i PHEV. Obawiam się, że prędzej do BEV się przesiądziemy - co już niedługo...

Edytowane przez grogi

• 3 tygodnie później...
Napisano

Wróćmy do tematu.

BMW i8 udostępnione czeskiej policji zostało wczoraj rozbite :(

Kierowca miał problem zdrowotny, przez który utracił kontrolę nad pojazdem.

Znalazłem tylko to jedno zdjęcie:

2004348.jpg?d41d

Edytowane przez Gość

Napisano
Dnia 12.05.2017 o 16:13, rwIcIk napisał:

Znajomy zeznaje, że IS300h pali mu średnio 6.5 l/100 km (liczone co przegląd, jeździ raczej w trybie eko).

Więc tak czy siak, jeśli nawet większe oszczędności są w mieście, to i tak sumarycznie widać, że hybryda potrafi oszczędzić benzyny.

Inna kwestia, że koszt zakupu nadal jest zbyt wysoki, by się to opłacało.

6,5 to jakis dramat jak na hybryde

moj disel pali 7 z hakiem ropy

Napisano
Godzinę temu, PawelWaw napisał:

Jeśli ktoś nie trawi diesla to jest to sensowna alternatywa. Podejrzewam, że ten IS paliłby normalnie ponad 8.

Napisano
Godzinę temu, rwIcIk napisał:

Jeśli ktoś nie trawi diesla to jest to sensowna alternatywa. Podejrzewam, że ten IS paliłby normalnie ponad 8.

chyba ktos kto nie kocha swoich pieniedzy i je spala :)

Napisano
2 godziny temu, PawelWaw napisał:

Raz że Inna liga osiągów, dwa trochę inne użytkowanie.

Porównaj w identycznych warunkach: C4 GP pali mi 30% więcej ropy niż Prius palił benzyny.

Napisano
12 godzin temu, PawelWaw napisał:

W korkach?

Napisano
12 godzin temu, postmortem napisał:

Wróćmy do tematu.

BMW i8 udostępnione czeskiej policji zostało wczoraj rozbite :(

Kierowca miał problem zdrowotny, przez który utracił kontrolę nad pojazdem.

Znalazłem tylko to jedno zdjęcie:

No to koniec kontraktu reklamowego :hehe:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.