Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tester gniazd elektrycznych i instalacji przyczep.

Featured Replies

Napisano

Ponieważ czasami pomagam komuś podczas napraw instalacji elektrycznej haka holowniczego czy przyczep to postanowiłem sobie zrobić tester, który ułatwi mi pracę. Ponieważ nie dało się kupić gotowej skrzynki to zrobiłem ją sobie sam. Wykonana jest z blachy 3mm. Zespawałem poszczególne ścianki, wewnątrz zrobiłem mocowania na transformator oraz oprawy bezpieczników. W ściankach wykonałem otwory do mocowania włącznika, przewodów i gniazd. Górna pokrywa z kontrolkami i włącznikami jest przykręcana. Całość została pomalowana proszkowo.

Tak skrzynka wyglądała podczas jej tworzenia:

2aj0rr9.jpg

wivmah.jpg

2qtlslw.jpg

erhmvk.jpg

A tak wygląda gotowa:

9q8qao.jpg

20ts8px.jpg

majklu.jpg

vpeqvq.jpg

ivd8r9.jpg

A tu film pokazujący jak to działa:

Napisano

Szacun Fred,czolgiem można to przejechać i gąsienice zerwie 😁 Dwa braki w tym ustrojstwie. Pierwszy - jakiś sygnał dźwiękowy do sprawdzenia stopu w aucie. Drugi - kontrolki podczas sprawdzania przyczepy powinny zapalać się,jeśli obwód jest sprawny i żarówka świeci.Jeśli nie,to i kontrolka nie świeci.

Napisano
  • Autor
20 minut temu, 106 napisał:

Szacun Fred,czolgiem można to przejechać i gąsienice zerwie 😁

Sprawdzał nie będę. :)

20 minut temu, 106 napisał:

Pierwszy - jakiś sygnał dźwiękowy do sprawdzenia stopu w aucie.

Przewody są na tyle długie, że skrzynkę można postawić z boku samochodu i przez otwarte drzwi wszystko widać.

22 minuty temu, 106 napisał:

Drugi - kontrolki podczas sprawdzania przyczepy powinny zapalać się,jeśli obwód jest sprawny i żarówka świeci.Jeśli nie,to i kontrolka nie świeci.

Nie ma potrzeby. Zresztą dodatkowo skomplikowałoby to połączenia elektryczne wewnątrz skrzynki. Już teraz ledwo udało się założyć pokrywę.

Włączasz zasilanie odpowiednim klawiszem i po prostu widać czy lampa w przyczepie świeci czy nie.

Napisano

Jeden brak - opis kontrolek. Jak coś jest źle podłączone, to zapali się kontrolka, tylko nie ta i ktoś pomyśli, że jest ok.

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, K3 napisał:

I pomyśleć, że można to tanio kupić... ;]

http://www.harald-nyborg.dk/p11245/trailertester-13-pin

11245_1.jpg

To urządzenie sprawdza tylko prawidłowość połączeń. Nie da się nim przez dłuższy czas zasilić konkretnego obwodu, tak by można było swobodnie sprawdzić gdzie jest jakieś przebicie, np.: wówczas gdy tworzy się w lampach tzw. "choinka". Dodatkowo niektóre samochody mają tak umieszczone gniazdo, że po zamontowaniu tego urządzenia nie widać kontrolek.

No i muszę mieć drugie do sprawdzania instalacji siedmiożyłowych. A tak mam dwa w jednym.

Edytowane przez fred77

Napisano
  • Autor
22 minuty temu, Kysior napisał:

Jeden brak - opis kontrolek. Jak coś jest źle podłączone, to zapali się kontrolka, tylko nie ta i ktoś pomyśli, że jest ok.

Opis jest tylko troszkę słabiej widoczny. Wytłoczony jest numeratorami na blaszanej pokrywie.

Napisano
19 minut temu, fred77 napisał:

No i muszę mieć drugie do sprawdzania instalacji siedmiożyłowych. A tak mam dwa w jednym.

Do siedmiożyłowych wystarczy chyba przejściówka :hmm:

Napisano
  • Autor
7 minut temu, janusz napisał:

Do siedmiożyłowych wystarczy chyba przejściówka :hmm:

Tylko po co.

Korzystałem kiedyś z podobnego pożyczonego testera i jest nieporęczny. Czasami gniazda są umieszczone głęboko pod zderzakiem lub pod dziwnym kątem i nie da się obserwować kontrolek. Jeszcze raz powtórzę. Służy tylko do sprawdzania prawidłowości połączeń. Nie da się przy jego pomocy naprawiać instalacji przyczepy pod napięciem. 12V oczywiście.

Napisano
5 godzin temu, fred77 napisał:

Ponieważ czasami pomagam komuś podczas napraw instalacji elektrycznej haka holowniczego czy przyczep to postanowiłem sobie zrobić tester, który ułatwi mi pracę.

Fajna praca dyplomowa na zakończenie technikum samochodowego :ok:. Zdałeś celująco :phi:.

Napisano

Na celujący nie zasługuje, bo nie dał nakrętek kołpakowych/ślepych do mocowania rękojeści, tylko zwykłe... :hehe:

Napisano
1 godzinę temu, amazaque napisał:

Fajna praca dyplomowa na zakończenie technikum samochodowego :ok:. Zdałeś celująco :phi:.

Trochę mało elektroniki ;]

Zamiast żarówek jakieś ledy powinny być :hehe:

Napisano

LED-y jak LED-y, ale dlaczemu te wszystkie guziczki i kontrolki nie są w jednym rzędzie "w poziomie", tylko x2 "w pionie"... :nie_wiem:

Napisano

Przy przepaleniu bezpiecznika trzeba pokrywę odkręcać?

Dobrze byłoby użyć w tej roli  jakąś większą żarówkę-odpada problem przepalonych bezpieczników:)

Napisano
30 minut temu, romano11 napisał:

Na celujący nie zasługuje, bo nie dał nakrętek kołpakowych/ślepych do mocowania rękojeści, tylko zwykłe... :hehe:

No przecież mówię, że "tylko" technikum :phi:. Jak by dał kołpakowe, miał by inżyniera na politechnice opolskiej ;]. Ułożyć te kontrolki w kształcie dupy Gallardo albo Veyrona i jest doktorat ;] :oki:.

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, romano11 napisał:

Nie bój się pomyślałem o tym. Będą. Tylko akurat nie miałem po ręką.

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, romano11 napisał:

LED-y jak LED-y, ale dlaczemu te wszystkie guziczki i kontrolki nie są w jednym rzędzie "w poziomie", tylko x2 "w pionie"... :nie_wiem:

To wszystko jest przemyślane. Nie chciałem żeby obudowa była zbyt duża. Jednak nie mogła być mniejsza gdyż zwyczajnie nie zmieściłyby się w niej wszystkie wnętrzności.

Kontrolki są długie i sięgają do połowy głębokości skrzynki. Niemal na środku jest transformator toroidalny, włącznik 230V jest głęboki gdzieś na około 5cm. Do tego jeszcze są oprawy bezpieczników i mocowania przewodów. Całość jest opleciona makaronem przewodów. Kontrolki i klawisze są tak umieszczone by nie kolidowały z tymi wszystkimi wewnętrznymi elementami. Tylko taka konfiguracja była optymalna.

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, volf6 napisał:

Przy przepaleniu bezpiecznika trzeba pokrywę odkręcać?

Dobrze byłoby użyć w tej roli  jakąś większą żarówkę-odpada problem przepalonych bezpieczników:)

Myślałem nad tym, żeby bezpieczniki wymieniać z zewnątrz ale nie dało się znaleźć sensownej obudowy, która by na to pozwalała i dała się wkomponować w całość.

Napisano

Gupie pytanie: Zapodaje prąd stały na przyczepę? Czy tylko transformator?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.