Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klima do naprawy

Featured Replies

Napisano

Zacznę od tego, że 2 lata temu kupiłem auto z klimą do nabicia:oki:. Sprężarka się załączała i dałem się nabrać... Po nabiciu okazało się, że leci tylko ciepłe powietrze i sprężarka nie ma ciśnienia. Nawet podjechałem wtedy do serwisu i jak usłyszałem 2500 zł to mi się odechciało komfortu8]. Teraz temat powraca. Wstępnie już jestem umówiony tylko mam wątpliwości żeby mnie nie naciągnęli na dodatkowe koszty:(. Jeśli układ jest do czyszczenia, to co jeszcze może być do wymiany poza wspomnianą sprężarką oczywiście??? Sam mogę sprawdzić w jakiś sposób czy faktycznie trzeba czyścić układ?? Jakie to są w ogóle koszta(sprężarka; czyszczenie układu). Może ktoś przerabiał nie dawno taki temat.

Napisano

Po zatarciu sprezarki obowiazkowo trzeba czyscic uklad. Poniewaz zanieczyszczenia moga uszkodzic nowa sprezarke. Widzialem jak kolega u siebie w serwisie robi czyszczenie ukladu to potrafi 2 a nawet 3 filtry zuzyc. Taki jest syf w ukladzie. 

Napisano

czyszcic mozna przewody i parownik, skraplacz, osuszacz i zawor rozprezny nalezy wymienic.

Czemu chcesz czyscic uklad ?

Napisano
5 godzin temu, Piotrek_lbn napisał:

Zacznę od tego, że 2 lata temu kupiłem auto z klimą do nabicia:oki:. Sprężarka się załączała i dałem się nabrać... Po nabiciu okazało się, że leci tylko ciepłe powietrze i sprężarka nie ma ciśnienia. Nawet podjechałem wtedy do serwisu i jak usłyszałem 2500 zł to mi się odechciało komfortu8]. Teraz temat powraca. Wstępnie już jestem umówiony tylko mam wątpliwości żeby mnie nie naciągnęli na dodatkowe koszty:(. Jeśli układ jest do czyszczenia, to co jeszcze może być do wymiany poza wspomnianą sprężarką oczywiście??? Sam mogę sprawdzić w jakiś sposób czy faktycznie trzeba czyścić układ?? Jakie to są w ogóle koszta(sprężarka; czyszczenie układu). Może ktoś przerabiał nie dawno taki temat.

Teraz to już po zawodach, korozja pewnie w połowie układu... 

Napisano
13 godzin temu, Piotrek_lbn napisał:

nabicie klimy to 150zl, auto warte 8-25 tys najczesciej to jaki klopot handlarzynie nabic?

Oj dziwie sie ze jeszcze ktos daje sie  Januszom nabijac.

Napisano

2500PLN to całkiem realny koszt.

Napisano
13 godzin temu, Piotrek_lbn napisał:

Zacznę od tego, że 2 lata temu kupiłem auto z klimą do nabicia:oki:. Sprężarka się załączała i dałem się nabrać...

Jak się mogła załączać skoro nie było czynnika w układzie?

Przecież presostat nie pozwoli na załączenie sprężarki przy zbyt niskim ciśnieniu a jak nie ma czynnika to nie ma ciśnienia:hmm:

Napisano

Jakie to auto? Bo 2500zł wydaje się być przesadzone podczas gdy całe, fabryczne zestawy do montażu klimy chodzą nawet od 1000-1500zł. Ze sprężarką, skraplaczem, parownikiem, wszystkimi przewodami i czujnikami.

:hmm:

Napisano
9 minut temu, Joki napisał:

Jakie to auto? Bo 2500zł wydaje się być przesadzone podczas gdy całe, fabryczne zestawy do montażu klimy chodzą nawet od 1000-1500zł. Ze sprężarką, skraplaczem, parownikiem, wszystkimi przewodami i czujnikami.

Nowe?

Napisano

Nowe. W każdym razie w marcu po tyle chodziły. Teraz wszedłem na popularny portal aukcyjny i widzę, że chyba ze względu na sezon poszły w górę? Jak kupowałem sobie za tysiaka to większość do popularnych aut oscylowała wokół 1500zł.

Tak czy inaczej zależy jakie auto.

Napisano
14 godzin temu, Piotrek_lbn napisał:

podepnę się żeby nie tworzyć nowego tematu ..... to co sprawdzić w aucie (w układach ogólnych i w samym układzie klimy) jak nagle jej włączanie ( w tym z obiegiem wewnętrznym) staje się dla auta dużym obciążeniem (najbardziej czuć przy ruszaniu) przy czym np. w zeszłym roku włączenie klimy było praktycznie niezauważalne ???

Napisano
35 minut temu, Joki napisał:

Nowe. W każdym razie w marcu po tyle chodziły. Teraz wszedłem na popularny portal aukcyjny i widzę, że chyba ze względu na sezon poszły w górę? Jak kupowałem sobie za tysiaka to większość do popularnych aut oscylowała wokół 1500zł.

Tak czy inaczej zależy jakie auto.

To podaj link - jeśli sama sprężarka do popularnego modelu to kwoty rzędu 500zł(regenrowane - nowe pewnie z 1000-1200zł), sam skraplacz i parownik to pewnie w granicach 500-800zł. Do tego wszystkie przewody, osuszacz etc., pasek do silnika. Ja rozumiem że to tanieje ale taki zestaw jest podejrzanie tani, obawiałbym się jego niskiej jakości.

Napisano
14 godzin temu, Piotrek_lbn napisał:

Zacznę od tego, że 2 lata temu kupiłem auto z klimą do nabicia ...

No tak, temat znany jako jeden z największych kitów ciśniętych przy sprzedaży auta. Jeżeli klima by była do nabicia, to sprzedawca by ją nabił za 100 zł i chwalił by się, że klima sprawna 100%. Ja też osobiście kupowałem auto z niedziałającą (jak się okazało) klimą. Nie dałem się nabrać na zejście z ceny 100 zł na nabicie. Auto wylądowało w serwisie zajmującym się klimatyzacją i webasto co skończyło się rachunkiem na 700 zł ... Sprzedający pokrył koszty,ja miałem sprawną kilmę przez okres użytkowania u mnie ...

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, Joki napisał:

Jakie to auto?

A3 8L

Napisano

Z tego co widzę to przez ostatni rok bardzo zleciały ceny sprężarek np. 360zł można kupić regenerowane na gwarancji np. do Cromy.

Napisano
2 godziny temu, subArek napisał:

podepnę się żeby nie tworzyć nowego tematu ..... to co sprawdzić w aucie (w układach ogólnych i w samym układzie klimy) jak nagle jej włączanie ( w tym z obiegiem wewnętrznym) staje się dla auta dużym obciążeniem (najbardziej czuć przy ruszaniu) przy czym np. w zeszłym roku włączenie klimy było praktycznie niezauważalne ???

olej  w sprężarce 

Napisano
3 godziny temu, Joki napisał:

ja poproszę o  jeden  taki  zestaw  do combo b z 97 

Napisano

U mnie nawet zatarta sprężarka nie miała wpływu na obciążenie auta ;)

Ale pewnie żależy od silnika - diesel ma więcej mocy niż mała benzynka.

Napisano
3 minuty temu, cesarz napisał:

Bo ją sprzęgło odpięło od paska. ;] 

Napisano
3 godziny temu, AstraC napisał:

To podaj link...

http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6836932857

http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=4793212319

Teraz rzeczywiście jest mało i drożej. W marcu jak kupowałem swoją był duży wybór. Większość w cenie około 1500zł.

Szkoda, że Allegro nie daje podglądu akcji sprzed kilku miesięcy. Mogę tylko swój zrzut ekranu wstawić:

2017-05-31 13.40.15.jpg

Napisano
3 minuty temu, Joki napisał:

http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6836932857

http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=4793212319

Teraz rzeczywiście jest mało i drożej. W marcu jak kupowałem swoją był duży wybór. Większość w cenie około 1500zł.

Szkoda, że Allegro nie daje podglądu akcji sprzed kilku miesięcy. Mogę tylko swój zrzut ekranu wstawić:

Masz rację dostępne jest, ale co do jakości miałbym olbrzymie wątpliwości. Pamiętajmy że to nawet nie tylko sprężarka czy inne elementy skomplikowane.

Sam skraplacz czy parownik, przewody gumowe etc. mają olbrzymie znaczenie aby nie korodowały/utleniały się. Wiadomo tanio się kupi i założy, pewnie posłuży ze 2 lata, ale potem nikt tego naprawiać nie będzie chciał. Ja bym raczej celował w poszukanie oryginalnej z danego samochodu używanej, często można trafić z rozbitków, w cenach nie wiele większych, a co fabryka to fabryka.

I jeszcze jedno - że na pudełku napisane Mazda to jeszcze nic nie znaczy. ;) 

Napisano
43 minuty temu, cesarz napisał:

w moim przypadku mówimy o turbodizlu (ale tylko trochę ponad stukonnym)

Napisano
12 minut temu, AstraC napisał:

...I jeszcze jedno - że na pudełku napisane Mazda to jeszcze nic nie znaczy. ;) 

U mnie na pudełku napisane: "Daihatsu" i okazało się, że wszystko oryginalne. Prosto z JP. :)

klima1.jpg 
klima2.jpg 
klima3.jpg 

Napisano
5 godzin temu, technix napisał:

olej  w sprężarce 

no chyba musi być olej w układzie a tym samym w sprężarce?? ja tylko co prawda słyszałem opinie że jak po włączeniu klimy jest duży wyczuwalny brak mocy to przepchany jest osuszacz

Napisano
3 godziny temu, Joki napisał:

U mnie na pudełku napisane: "Daihatsu" i okazało się, że wszystko oryginalne. Prosto z JP. :)

Ta  cena to raczej efekt niklego popytu na graty do tego wynalazku ;)

Napisano
25 minut temu, Maciej__ napisał:

Ta  cena to raczej efekt niklego popytu na graty do tego wynalazku ;)

Bardzo możliwe, niemniej wtedy do popularnych aut Toyoty czy KIA były w tej samej cenie. Tzn. 1500zł. Myślę, że obecny wzrost cen to efekt ocieplenia.

Moją sprzedający obniżył do tysiąca chyba w akcie desperacji?

;]

Napisano

Dajcie spokój, kup używkę sprężarke. Sam możesz przełożyć. Nabij i sprawdź czy chłodzi. Też kupiłem kiedyś auto z padnięta sprężarką (klima nie chodziła tam kilka lat). Tez mnie straszyli zasyfionym, nienasmarowanym układem. Przełożyłem sprężarkę, nabili mi gazu z olejem i wszystko chodziło 3 lata aż do sprzedania auta. Spręzarkę kupiłem na allegro za mniej niż 100zł ale było to bardzo popularne auto i cała masa gratów do niego na allegro.

Edytowane przez dwaoczka

Napisano

tylko z tym kupowaniem używanej sprężarki to też loteria, ja kupiłem i nadawała się na śmietnik...była w gorszym stanie niż ta moja, którą musiałem wymienić...ze środka wylałem masę wody z rdzą...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.