Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Żarty się skończyły - potrzebne jest auto

Featured Replies

Napisano
Czym jeździsz?

Astra i każdy się pyta czy rozwoze zupki chińskie do biedronki.
Napisano
to jak już rozpatrujesz ten kierunek to idź w Mazdę. Zdecydowanie lepiej wziąć CX-5 niż te wydumki od Hondy.

Ale chyba Mazdy się nie gazuje?
Plus po tych różnych perypetiach z 6 gj to ja bym miał wątpliwości, różne.
Napisano
  • Autor
42 minuty temu, Maciej__ napisał:

Obawiam sie, ze jak znajdziesz tanszy leasing na zewnatrz to oni zrezygnuja z czesci rabatu ;]

Jak narazie rabatu nie targowalem nawet, zajechałem tam z głupia frant dowiedzieć się jak to auto na żywo wygląda.

Z rozpędu policzyłem leasing na przedstawiona ofertę, a że nie bardzo chcieli operować wyposażeniem, tylko demonstracja tego co na placu ( nawet coś mi podeszło), to dopiero w chacie wyliczyłem se, że cennika padła kwota.

Mam obiecane użyczenie auta na dzień, dwa, wtedy będę decydował.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
  • Autor
39 minut temu, pixel napisał:

jak Ci prezencja nie potrzebna to moze duster?

tipo kombi?

Duster ma beznadziejne radio i sterowanie elektrycznych szyb wbijające się w nogę (chcesz żebym się czuł jak fakir?).

Nie wiem jak tam inne wersje z zawieszeniem i oponami ale 1,6+LPG to na asfalt średnio się nadaje.

Co do tipo nie patrzyłem, jakbym brał plaskacz to raczej astre, chyba że tipo z LPG dobrze cenowo wypada.

Napisano
  • Autor
Dnia 16.06.2017 o 15:49, Maciej__ napisał:

Seat Ateca 1,4TSI 150KM w wersji Style ponizej 100kPLN kupisz :ok:

A moze cos w rodzaju Golf Sporstvan? Na Tiguana niestety troche slabo,,,

Ateca w katalogu i cenniku nieźle się prezentuje:ok:

Do tiguana trochę trza dołożyć, to fakt.

Mimo, że salony obok siebie to dziś tylko 1 nawiedzilem.

Napisano
6 godzin temu, ZUBERTO napisał:

Najlepszy argument, że żonie się podoba;]

Byłem dziś w hondzie, nagiałem budżet do 125 (2.0 2wd elegance plus, 7" navi,  juz z LPG i gwara 4 lata 300kkm czyli katalogowo do negocjacji) i myślę nad dokładka 10 do 4x4.

Wiedziałem, że tak będzie :facepalm:

Ewentualnie mógłbym wyjść na to samo z 4x4 schodząc z wyposażenia o 1 oczko.

No chyba, że ta 10 bym wytargal, nie wiem tylko czy w hondzie to możliwe.

Ewentualnie pomarudzili o hak, opony i jakieś dywaniki.

To co mi się mniej podoba to leasing 109% przy dużym wkładzie wlasnym, ciekawe czy na zewnątrz lepszy znajdę.

Za 120 to już bez problemu kupisz Outlandera 4x4 z toną wypasu. 

Napisano
  • Autor
16 godzin temu, Ryb napisał:

Za 120 to już bez problemu kupisz Outlandera 4x4 z toną wypasu. 

Przyznam, ze outlander ma poważna zaletę w postaci prześwitu. Za to zle się w nim czuje, a jeździłem tym kumpla 2.0 cvt 4x4 jako nówka z salonu. Na S8 przy 100-120 jest w nim głośno jak dla mnie,nie wiem czy to skrzynia czy silnik (wiem, że to kiosk ruchu).

CRV 2wd tylko 1,5cm więcej od mojej astry ma, a 4wd 2.5cm.

Tutaj spotkałem się że ściana w postaci po co mi SUV jak będę tarł brzuchem trawę na polnej drodze.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
5 godzin temu, ZUBERTO napisał:

Przyznam, ze outlander ma poważna zaletę w postaci prześwitu. Za to zle się w nim czuje, a jeździłem tym kumpla 2.0 cvt 4x4 jako nówka z salonu. Na S8 przy 100-120 jest w nim głośno jak dla mnie,nie wiem czy to skrzynia czy silnik (wiem, że to kiosk ruchu).

Poliftowym jeździłeś? Auta MY'16 są bardzo dobrze wyciszone. Owszem, przy CVT silnik wyje jak oszalały podczas przyspieszania ale przy jeździe że stałą prędkością nie ma prawa być go słychać. W tym modelu nawet diesla nie słychać. 

CRV 2wd tylko 1,5cm więcej od mojej astry ma, a 4wd 2.5cm.

Tutaj spotkałem się że ściana w postaci po co mi SUV jak będę tarł brzuchem trawę na polnej drodze.

Weź jeszcze pod uwagę że napęd 4x4 w CRV w porównaniu z tym z Outlandera to jest kpina. Takie rozwiązanie jakie ma Honda to w Mitsu jest tak naprawdę tryb który zastąpił tryb 2WD. Jak włączysz choćby 4WD Auto (o Lock nawet nie wspominając) dojedziesz w miejsca o których CRV nawet nie może pomarzyć. 

Edytowane przez Ryb

Napisano
1 minutę temu, Ryb napisał:

Weź jeszcze pod uwagę że napęd 4x4 w CRV w porównaniu z tym z Outlandera to jest kpina. Takie rozwiązanie jakie ma Honda to w Mitsu jest tak naprawdę tryb który zastąpił tryb 2WD. Jak włączysz choćby 4WD Auto (o Lock nawet nie wspominając) dojedziesz w miejscach o których CRV nawet nie może pomarzyć. 

Kpina ale jak byłem kiedyś CR-V II na szkoleniu z jazdy w terenie to dawały radę tak samo jak Navary czy Hi-Lux-y z blokadami. Wcześniej tylko przysysały się rzecz jasna z racji prześwitu do podłoża.

;)

Napisano
3 minuty temu, Joki napisał:

Kpina ale jak byłem kiedyś CR-V II na szkoleniu z jazdy w terenie to dawały radę tak samo jak Navary czy Hi-Lux-y z blokadami. Wcześniej tylko przysysały się rzecz jasna z racji prześwitu do podłoża.

;)

Odpowiednio dobrane opony i można udowodnić wszystko. Problemem CRV jest napęd dołączający tył dopiero po uślizgu przodu. Outlander potrafi nawet ruszyć z miejsca już mając 70% momentu z tyłu. 

Notabene, te seryjne opony z Outlandera nadają się wyłącznie na asfalt. To już nawet ta Honda wyjeżdża z salonu na lepszych.

Napisano
1 minutę temu, Ryb napisał:

Odpowiednio dobrane opony i można udowodnić wszystko. Problemem CRV jest napęd dołączający tył dopiero po uślizgu przodu. Outlander potrafi nawet ruszyć z miejsca już mając 70% momentu z tyłu. 

Notabene, te seryjne opony z Outlandera nadają się wyłącznie na asfalt. To już nawet ta Honda wyjeżdża z salonu na lepszych.

Testowałem kiedyś jak to w Hondzie działa i nawet na postoju osie są spięte. Wygląda na to, że przy ruszaniu także. Dopiero wraz ze wzrostem prędkości się rozłączają i załączają dopiero przy różnicy prędkości. Dość nieprzewidywalne. Na rolkach w SKP zjeżdża. Muszą być dla 4x4. Na rolkach testowych wypada najsłabiej ale w praktyce radzi sobie zaskakująco dobrze. Przeciętny Kowalski nie odczuje, że jest słabiej niż u konkurencji.

Napisano
  • Autor
12 minut temu, Ryb napisał:

Poliftowym jeździłeś? Auta MY'16 są bardzo dobrze wyciszone. Owszem, przy CVT silnik wyje jak oszalały podczas przyspieszania ale przy jeździe że stałą prędkością nie ma prawa być go słychać. W tym modelu nawet diesla nie słychać. 

Weź jeszcze pod uwagę że napęd 4x4 w CRV w porównaniu z tym z Outlandera to jest kpina. Takie rozwiązanie jakie ma Honda to w Mitsu jest tak naprawdę tryb który zastąpił tryb 2WD. Jak włączysz choćby 4WD Auto (o Lock nawet nie wspominając) dojedziesz w miejsca o których CRV nawet nie może pomarzyć. 

Tak poliftowym, przy kupnie, pod koniec 2016 pytałem tutaj o niego.

Co do szumu to powiem tak, w Astrze mam teraz glosno (mocno wyzabkowaly mi opony i dochodzi do tego wada fabryczna w postaci szumiących drzwi - cos tam z uszczelkami nie dolega). Poziom szumu/halasu w nowce Outlandezrze (nie pamietam na jakich oponach, ale chyba Nokiany jakies) przy 100-120 jest jak w tej Astrze. Wiem, ze do wszystkiego da się przyzwyczaić, ale chce ciszej.

Nie mowie, ze w CRV jest ciszej, bo nie jechałem, ale jak się zdecyduje na jazde probna to zweryfikuje.

Co do 2 części, to ja lajkonik jestem z rozwiazan i roznic w napedzie na 4 lapy.

Napisano
1 minutę temu, Joki napisał:

Testowałem kiedyś jak to w Hondzie działa i nawet na postoju osie są spięte. Wygląda na to, że przy ruszaniu także. Dopiero wraz ze wzrostem prędkości się rozłączają i załączają dopiero przy różnicy prędkości. Dość nieprzewidywalne. Na rolkach w SKP zjeżdża. Muszą być dla 4x4. Na rolkach testowych wypada najsłabiej ale w praktyce radzi sobie zaskakująco dobrze. Przeciętny Kowalski nie odczuje, że jest słabiej niż u konkurencji.

Oczywiście. Przeciętny Kowalski nawet z asfaltu raczej nie zjedzie. Chociaż podobno wcześniejsze modele potrafiły przez to balansowanie napędem być nieprzewidywalne w zakrętach na śliskim. Ale autor wątku chce tym też poza asfaltem jeździć więc to może mieć znaczenie.

Napisano
9 minut temu, ZUBERTO napisał:

Tak poliftowym, przy kupnie, pod koniec 2016 pytałem tutaj o niego.

Co do szumu to powiem tak, w Astrze mam teraz glosno (mocno wyzabkowaly mi opony i dochodzi do tego wada fabryczna w postaci szumiących drzwi - cos tam z uszczelkami nie dolega). Poziom szumu/halasu w nowce Outlandezrze (nie pamietam na jakich oponach, ale chyba Nokiany jakies) przy 100-120 jest jak w tej Astrze.

Fabrycznie powinny być Toyo, których jedyną zaletą jest to właśnie, że są bardzo ciche.

Może na jakichś głośnych zimówkach był? We wszystkich testach ludzie się zachwycają jak to auto zostało wyciszone po liftingu więc coś tu nie gra. 

Wiem, ze do wszystkiego da się przyzwyczaić, ale chce ciszej.

Nie mowie, ze w CRV jest ciszej, bo nie jechałem, ale jak się zdecyduje na jazde probna to zweryfikuje.

Co do 2 części, to ja lajkonik jestem z rozwiazan i roznic w napedzie na 4 lapy.

W tych autach głośno powinno się robić dopiero przy nieprzepisowych prędkościach ale to z powodu szumów powietrza, nie układu napędowego. 

A co do 4x4 - na odpowiednich oponach te auta potrafią zdumiewająco daleko zajechać. Oczywiście to nie terenówki i na dłuższą metę można przegrzać system ale do w niezbyt ciężkim terenie ładnie dają radę. 

No i są świetne zimą. Na dobrych zimówkach radzą sobie fenomenalnie. 

Napisano
  • Autor
13 minut temu, Ryb napisał:

Oczywiście. Przeciętny Kowalski nawet z asfaltu raczej nie zjedzie. Chociaż podobno wcześniejsze modele potrafiły przez to balansowanie napędem być nieprzewidywalne w zakrętach na śliskim. Ale autor wątku chce tym też poza asfaltem jeździć więc to może mieć znaczenie.

4x4 może być tez zgubne, po roztopach i deszczach zwykle odpuszczałem se polna droge na skroty i jak była inna jechałem na okretke.

Jak trafiłem taka droge, ze widziałem, ze w danym momencie tylko jakims przeprawowym bolidem przejedzie to odpuszczałem temat az podeschlo, a tam gdzie bliżej z buta podchodziłem (co zresztą nie jest zle dla zdrowia).

Jak nabiorę odwagi, bo mam 4x4, to kiedyś gdzies zostane w lesie albo polu (gdzie nawet assistanse odmowi pomocy), a ludziska w dziwnych miejscach teraz się buduja.

Miałem kiedyś taka akcje, ze utknelismy z kumplem ok godz. 16 w srodku lasu (puszczy), bez zasiegu telefonu, zanim się z tamtad wygrzebaliśmy to już ciemno było.

PS. Masz racje, opony to Toyo.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
1 minutę temu, ZUBERTO napisał:

4x4 może być tez zgubne, po roztopach i deszczach zwykle odpuszczałem se polna droge na skroty i jak była inna jechałem na okretke.

Jak trafiłem taka droge, ze widziałem, ze w danym momencie tylko jakims przeprawowym bolidem przejedzie to odpuszczałem temat az podeschlo, a tam gdzie bliżej z buta podchodziłem (co zresztą nie jest zle dla zdrowia).

Jak nabiorę odwagi, bo mam 4x4, to kiedyś gdzies zostane w lesie albo polu (gdzie nawet assistanse odmowi pomocy), a ludziska w dziwnych miejscach teraz się buduja.

Miałem kiedyś taka akcje, ze utknelismy z kumplem ok godz. 16 w srodku lasu (puszczy), bez zasiegu telefonu, zanim się z tamtad wygrzebaliśmy to już ciemno było.

Ważne żeby znać auta (i swoje) możliwości. Częściej jednak wygląda to tak że kierowca odpuszcza mimo że auto by dało radę  (przynajmniej ja tak mam). Chociaż lepiej tak niż w drugą stronę. 

;)

Napisano
7 minut temu, ZUBERTO napisał:

4x4 może być tez zgubne...

Zawsze wjeżdżałem CR-V wszędzie. Lubiłem takie ryzyko. Utknąłem dwa razy w głębokim do pasa zmrożonym śniegu, kiedy już tylna oś działając jak pług zrobiła klin pod podłogą.

Raz banalnie. Jedno, przednie koło zjechało z ubitej, oblodzonej drogi w luźny śnieg poza ubitym traktem. Wszystkie koła się kręciły ale na lodzie nic to nie dawało.

W obu przypadkach nawet pełne blokady nie pomogłyby.

Edytowane przez Joki

Napisano

Ja bym chętnie zobaczył test crv, taki jak ten co tu jeden user robi na 4x4 kąciku. Jakieś 3 podkładki itp
Z hamowni zjeżdża to chyba nie jest tak źle jak tu Ryb opowiada.

Napisano
15 minut temu, hefi napisał:

Ja bym chętnie zobaczył test crv, taki jak ten co tu jeden user robi na 4x4 kąciku. Jakieś 3 podkładki itp
Z hamowni zjeżdża to chyba nie jest tak źle jak tu Ryb opowiada.

W tym teście jest źle. Nawet bardzo źle.

Napisano
W tym teście jest źle. Nawet bardzo źle.

Na yt są tylko stare filmy. Nie ma nic z 16r czy nawet bieżącego. A przez ten czas pewnie grzebneli soft
Napisano
8 godzin temu, hefi napisał:

Na yt są tylko stare filmy. Nie ma nic z 16r czy nawet bieżącego. A przez ten czas pewnie grzebneli soft

Jest poprzedni model:

I jest też odpowiedź Hondy:

http://teknikensvarld.se/honda-cr-v-4wd-system-is-not-working-again-163708/

;l

Napisano
11 godzin temu, Joki napisał:

Zawsze wjeżdżałem CR-V wszędzie.

Kiłą też wjadę w dużo miejsc. Tylko do Subaru wsiadam i ruszam. Bez myślenia. Praktycznie nigdy nie było problemów. Kia też daje radę ale trzeba zablokować 4x4, wyłączyć ESP, bawić się z gazem. Poza tym dołączany napęd w sytuacji kryzysowej potrafi zrobić kuku. Jak dołączy w niewłaściwym momencie. Ja wiem że takie sytuacje są bardzo rzadkie ale 4x4 też za często się w praktyce nie wykorzystuje. Więc jak już dopłacać i godzić się z większą masą samochodu to lepiej kupić porządny. Albo się w to nie bawić i kupić lepsze opony.

Napisano
  • Autor
Dnia 16.06.2017 o 18:29, Cinos napisał:

1.4 TSI z rodziny EA211 są ok, EA111 były "be"

teraz juz w każdym VW z tego co kojarze juz ida te dobre

Widze, że doktorat z tego masz, co powiesz o:

- 1,4 TSI CAXC 125KM w Superbie z 2015r?

Wiem, szkoda że 125, ale tyle akurat auto ma.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
33 minuty temu, ZUBERTO napisał:

Widze, że doktorat z tego masz, co powiesz o:

- 1,4 TSI CAXA 125KM w Superbie z 2015r?

Wiem, szkoda że 125, ale tyle akurat auto ma.

to jest chyba niemożliwe

CAXA to jest 1.4 TSI 122 i to jest EA111 to jest ten co na początku miał duuuże problemy z łańuchem, potem go poprawili

potem była rodzina typoszeregu EA211 1.4 TSI 122 to byl CXSA albo CMBA (tutaj juz w 1.4 był pasek zamiast łańucha)

a potem weszło Euro6 i pojawiła się wersja 125KM i to jest np. CZCA

stawiam ze w tym SuperB jak 2015r. to jest CZCA(125) albo CXSA (122) - dobre silniki :ok:

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, Cinos napisał:

to jest chyba niemożliwe

CAXA to jest 1.4 TSI 122 i to jest EA111 to jest ten co na początku miał duuuże problemy z łańuchem, potem go poprawili

potem była rodzina typoszeregu EA211 1.4 TSI 122 to byl CXSA albo CMBA (tutaj juz w 1.4 był pasek zamiast łańucha)

a potem weszło Euro6 i pojawiła się wersja 125KM i to jest np. CZCA

stawiam ze w tym SuperB jak 2015r. to jest CZCA(125) albo CXSA (122) - dobre silniki :ok:

Rypnalem sie z nadmiarow tych kodów, chodzi o CAXC.

Napisano
1 minutę temu, ZUBERTO napisał:

Rypnalem sie z nadmiarow tych kodów, chodzi o CAXC.

czyli Superb 2FL ?

to jest EA111 na łańuchu, jak taki świeży to raczej wszystko co złe w nim wyeliminowali (głównie rozrząd), ale to nie jest ta poprawiona jednostka EA211, która teraz ląduje w każdym nowym 1.4 TSI VAGu

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, Cinos napisał:

czyli Superb 2FL ?

Tak jest:ok:

Napisano
Dnia 6/16/2017 o 17:09, ZUBERTO napisał:

To na pewno nie cena flotowa?

Bo moja flota to 2 ople mój i żony ;l

Dasz rade z Tiguanem w cenie ok 100 tys zl. Jak coś to pisz na priv. 

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Jak prawdziwy cebulak pozydzilem i zadatkowalem stara Insignie 2016.

Napisano
12 minut temu, ZUBERTO napisał:

Jak prawdziwy cebulak pozydzilem i zadatkowalem stara Insignie 2016.

Ile % rabatu?

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, johnson napisał:

Ile % rabatu?

Jeszcze gorzej, ma 13kkm.

Nie wiem ile taniej od nowej, bo chyba już ich cennikow nie ma, jakieś niedobitki tylko.

Za to opel piękne rabaty na AJ 81-67 i AK 90-77 dawał. Ford na biednego mondziaka 103-84.

Napisano
6 minut temu, ZUBERTO napisał:

Nie wiem ile taniej od nowej, bo chyba już ich cennikow nie ma, jakieś niedobitki tylko.

Za to opel piękne rabaty na AJ 81-67 i AK 90-77 dawał. Ford na biednego mondziaka 103-84.

Elegancko. Dobre auto. Trzeba korzystac jak cena dobra i szybko dzialac. 

Moja zyciowka to xc60. Okolice 30%. Na to nowe niby tylko 12% moga dac. Musze zweryfikowac i zajrzec do mb. 

Napisano
  • Autor
16 minut temu, johnson napisał:

Elegancko. Dobre auto. Trzeba korzystac jak cena dobra i szybko dzialac. 

Moja zyciowka to xc60. Okolice 30%. Na to nowe niby tylko 12% moga dac. Musze zweryfikowac i zajrzec do mb. 

Wg cennika na 2017r to trochę ponad 30%, + 2 kpl opon i jakieś dodatkowe wyposażenie wzgledem tej wersji w cenniku.

Może nie super bryka, ale coś za coś.

Napisano
19 godzin temu, ZUBERTO napisał:

Duży przebieg jak na demówkę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.