Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

klocki ceramiczne + tarcze nacinane i nawiercane?

Featured Replies

Napisano

słyszałem, że klocki ceramiczne (np. ate ceramic) w połączeniu z tarczami nacinanymi to zły pomysł.

chodzi o to, że są po prostu głośne.

ile w tym prawdy?

kuszą mnie te klocki, bo felga nie zachodzi tak bardzo pyłem, ale jak ma być głośno to mam to gdzieś i zakładam zwykłe lucasy (na takich przejechałem teraz 100 tyś).

a tarcze mam takie:

SDC10809-800x600.jpg

Napisano

Miałem w Vectrze, jak dla mnie bomba, na pewno lepiej hamowały niż seryjne, a na tym mi najbardziej zależało.

Najbardziej sprawdzały się na autostradzie, 2-3 hamowania z 140+ do 70 nie robiły na nich wrażenia, przednie, czyli zwykle po takiej dawce robiły się nieprzewidywalnie.

Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka

Napisano
  • Autor
24 minuty temu, Raku napisał:

Miałem w Vectrze, jak dla mnie bomba,

dobra, ale z jakimi tarczami?

Napisano

Wydaje mi się, że skład klocka ma niewielki wpływ na to czy tarcza hałasuje czy nie. Tarcza nacinana będzie głośniejsza od gładkiej niezależnie od klocka. No chyba, ze moje przypuszczenia są błędne :phi:

Odnosnie samych ceramików - jezdze od jakiegos czasu na Jurid White i jestem zadowolony. Hamują lepiej od serii a felgi zdecydowanie łatwiej utrzymać w oryginalnym kolorze.

Napisano

ja bym nie demonizował tematu hałasu - wg mnie słychać tylko przy długim, awaryjnym hamowaniu - czyli dla mnie niezbyt często

Te tarcze to Mikoda ?

Napisano

dobra, ale z jakimi tarczami?

Tarcze też były wymieniane na nacinane.
Przy hamowaniu z wyższych prędkości słychać było miarowe dudnienie. Innych odgłosów nie było.

Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka

Napisano

KLIK  KLIK

Jeżeli o ATE chodzi, to będzie działać, ale stanowczo nie zalecają, tłumaczone jest to tym, że taki klocek na 'gładkiej' tarczy tworzy sobie  warstwę/film transferowy, który ogranicza jej zużycie (bo część tego pyłu grafitowego pochodzi właśnie z tarczy). Na nacinanych tarczach jest podobno problem z wytworzeniem i utrzymaniem wspomnianej warstwy, przez co po pierwsze skuteczność całego rozwiązania spada, a po drugie ceramiczny klocek w połączeniu z nacinaną tarczą może bardziej hałasować niż 'zwykły'.

Napisano

ATE zmieniło dostawców więc nie polecam- jeden wielki chiński szajs

mikoda lubi pękać przy tych otworach -miałem kilka lat temu

Edytowane przez Dareek

Napisano
  • Autor
14 godzin temu, Dareek napisał:

mikoda lubi pękać przy tych otworach -miałem kilka lat temu

tego nie potwierdzam absolutnie.

mam je od 5 lat i 100tyś przejechały.

na obu osiach.

bez zarzutu.

Napisano

potwierdzam...

naokoło dziurek pękały i to nie po jakimś wielkim przebiegu...

ale hamowały fajnie, tego nie można im odmówić...

Napisano

Sporo nawet bardziej "firmowych" tarcz nawiercanych pęka przy otworach, nie tylko Mikoda

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

założyłem zwykłe trw, takie jak miałem poprzednio.

jednakże klocek wewnętrzny posiada jakieś oznaczenia, które niewiele mi mówią.

w instrukcji montażu nie ma o tym słowa.

tego klocka co na foto jest dałem na stronę prawą (strzałka do góry poszła).

czy to poprawnie?

hamuje normalnie, bez hałasów.

gdb1583-a-600x.jpg

gdb1583-b-600.jpg

Napisano
5 godzin temu, analyzer64 napisał:

Zdaje się, że strzałka musi być w kierunku obrotów tarczy przy jeździe na wprost :hmm: 

Czyli zresztą tak jak kolega założył przynajmniej z prawej strony. :ok:

Napisano
Godzinę temu, Prozaq napisał:

Inaczej to chyba nie będzie pasować ;] 

Napisano
56 minut temu, analyzer64 napisał:

Inaczej to chyba nie będzie pasować ;] 

Nooo jak zamieni klocki stronami to strzałka nie będzie w kierunku zgodnym z kierunkim obracania się tarczy hamulcowej. :ok:

Napisano
4 godziny temu, Prozaq napisał:

No założył odwrotnie, bo lewy klocek na prawą stronę... chyba że mi coś na wzrok poszło ;)

Napisano
5 godzin temu, goofer007 napisał:

No założył odwrotnie, bo lewy klocek na prawą stronę... chyba że mi coś na wzrok poszło ;)

Musiałem sobie szklanką po stole poturlać.:hehe:Masz rację klocek ze zdjęcia to wewnętrzny klocek do lewego zacisku,pzdr.;)

Napisano

A skąd wiecie, jakie auto i czy zacisk przed, czy za tarczą? Według mnie, to jest klocek z Forda Focusa II, a FFII ma zacisk z przodu przed tarczą, więc strzałka ma być skierowana w dół.

Napisano
  • Autor
6 godzin temu, kaczorek79 napisał:

A skąd wiecie, jakie auto i czy zacisk przed, czy za tarczą? Według mnie, to jest klocek z Forda Focusa II, a FFII ma zacisk z przodu przed tarczą, więc strzałka ma być skierowana w dół.

widać oko fachowca :D

to czyli źle założyłem? czeka mnie rozbieranie :/

gdzie można o tych strzałkach w TRW poczytać?

instrukcja montażu chyba w 12 jezykach a takich podstawowych informacji nie ma...

Napisano
16 godzin temu, kaczorek79 napisał:

Wiemy, że klocek jest wewnętrzny i widać gdzie jest podcięcie pod tłoczek, więc strzałki równie dobrze mogłoby nie być wcale, nic to nie zmienia bo już wiadomo jak założyć, a jeżeli już strzałka jest to wskazuje kierunek obrotu tarczy.

Dlatego wiedza co za auto i czy ma zacisk z przodu czy z tyłu jest do niczego nie potrzebna.

Napisano
3 godziny temu, goofer007 napisał:

Wiemy, że klocek jest wewnętrzny i widać gdzie jest podcięcie pod tłoczek, więc strzałki równie dobrze mogłoby nie być wcale, nic to nie zmienia bo już wiadomo jak założyć, a jeżeli już strzałka jest to wskazuje kierunek obrotu tarczy.

Dlatego wiedza co za auto i czy ma zacisk z przodu czy z tyłu jest do niczego nie potrzebna.

Ano jest potrzebna, bo dyskutujecie, czy dobrze, czy niedobrze, a gdyby zacisk był z tyłu, to strzałka faktycznie powinna być skierowana ku górze. 

12 godzin temu, exor napisał:

widać oko fachowca :D

to czyli źle założyłem? czeka mnie rozbieranie :/

gdzie można o tych strzałkach w TRW poczytać?

instrukcja montażu chyba w 12 jezykach a takich podstawowych informacji nie ma...

To nie jest wymysł TRW, tylko ATE. Twój układ hamulcowy opracowała firma ATE i w niektórych przypadkach kąt natarcia klocka powodował stawianie go nierównolegle do tarczy, więc wymyślili podcięcie w miejscu klocek-tłok. Inne firmy produkujące taki klocek muszą trzymać się wyznaczonych technologii. Wewnętrzne klocki zamień stronami.

Edytowane przez kaczorek79

Napisano
47 minut temu, kaczorek79 napisał:

Ano jest potrzebna, bo dyskutujecie, czy dobrze, czy niedobrze, a gdyby zacisk był z tyłu, to strzałka faktycznie powinna być skierowana ku górze. 

Załóżmy, że jest tylko i wyłącznie strzałka, a ona zawsze pokazuje kierunek obrotu tarczy i wiesz że klocek jest wewnętrzny. Wytłumacz mi proszę na logikę i to tak maksymalnie prosto, co więcej jest potrzebne, żeby zamontować klocek prawidłowo, bo ja nie rozumiem... 

Napisano
Dnia 17.07.2017 o 18:47, goofer007 napisał:

Najpierw piszesz tak, jak powyżej, nie wiedząc, z której strony tarczy znajduje się zacisk. Gdyby to był klocek od np Audi A4, to strzałką do góry byłoby prawidłowo.

25 minut temu, goofer007 napisał:

Załóżmy, że jest tylko i wyłącznie strzałka, a ona zawsze pokazuje kierunek obrotu tarczy i wiesz że klocek jest wewnętrzny. Wytłumacz mi proszę na logikę i to tak maksymalnie prosto, co więcej jest potrzebne, żeby zamontować klocek prawidłowo, bo ja nie rozumiem... 

Ja to wiem, możliwe, że Ty też wiesz, ale są ludzie, którzy nie wiedzą, nawet mechanicy samochodowi. Nie muszę nic tłumaczyć, już wcześniej to zrobiłem, tylko ta cała Wasza dyskusja wcześniejsza wyglądała, jak dziecko błądzące we mgle.

Napisano
  • Autor
5 godzin temu, goofer007 napisał:

gdzie jest podciecie pod tłoczek?

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, kaczorek79 napisał:

To nie jest wymysł TRW, tylko ATE. Twój układ hamulcowy opracowała firma ATE i w niektórych przypadkach kąt natarcia klocka powodował stawianie go nierównolegle do tarczy, więc wymyślili podcięcie w miejscu klocek-tłok. Inne firmy produkujące taki klocek muszą trzymać się wyznaczonych technologii. Wewnętrzne klocki zamień stronami.

tak, logo ATE jest na zacisku.

ale poprzednie klocki TRW o takim samym symbolu wcale nie miały takich oznaczeń (strzałki, podcięcia, itepe).

Napisano
11 minut temu, exor napisał:

tak, logo ATE jest na zacisku.

ale poprzednie klocki TRW o takim samym symbolu wcale nie miały takich oznaczeń (strzałki, podcięcia, itepe).

Widocznie producent układu w późniejszym terminie wprowadził poprawki i zmienił technologię. Podcięcie masz na podkładkach wytłumiających, tam gdzie jest styk tłoka z klockiem (taki wycięty księżyc).

Napisano

a dla mnie to ten klocek jest do lewego zacisku, i nie ważne gdzie zacisk jest umiejscowiony z przodu tarczy czy z tyłu tarczy to strzałka na klocku będzie zawsze pokazywała prawidłowy obrót koła czyli do przodu (no poza cofaniem auta;])

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.