Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Auto do garażu - Suzuki Samurai vs BMW Z3

Featured Replies

Napisano
Godzinę temu, jimbo22 napisał:

Multipla!

byla z silnikami 6-cylindrowymi? 8] pytalem o takie bo 4-cylindrowki mnie sie juz cokolwiek nudza. Zdecydowanie wskazane rwd i silnik wolnossacy

s2000, 350z, GT86, Opel Speedster, mustangi, cherokee znam. Ale budzet nie ten.

mi tez. jezdzilem caly leasing Megane Coupe. takze wiesz... no ale ukryc sie nie da...

nie zamierzam sie ukrywac, wrecz przeciwnie. Moj przekaz brzmi mniej wiecej "zyje jak mi sie podoba i dobrze mi z tym. Ty mysl i rob w swoim zyciu co chcesz".

oj wiesz co. pewnie członkowie OCP i Vectra Club to samo powiedzą na spocie ;) a nudniejsze auta trudno znaleźć :)

w zyciu nie bylem na spocie ww. wiec sie nie wypowiadam. Uwazam gromadzenie sie wlascicieli tuzinkowych aut za kuriozalne, ale niech kazdy robi co potrzebuje. W paru klubach mniej tuzinkowych aut sie udzielalem, w mojej opinii klub i ludzie MX5 sa naj a potem dlugo dlugo nic ;)

Napisano
Dnia 11/07/2017 o 12:53, Ryb napisał:

Jeśli ma być Mazda i ma być auto do garażu to może RX-8? Jest fajne i jest gwarancja że będzie głównie stało w garażu.  :)

Eee tam.

Kupić ładna, zrobić kompletny remont silnika i jeździć. Auto zjawiskowe, a przy tym zaskakująco praktyczne. A dźwięk silnika skręcającego się na dziesięć tysięcy jest obłędny...

Tylko żre benzynę potwornie.

Napisano
2 godziny temu, grogi napisał:

Jakie to ma znaczenie, przy zalozeniach z pierwszego postu ? ;]

Nawet jesli bedzie robic ten 1kkm miesiecznie w okresie od wiosny do jesieni to czy spali 7 czy 15 raczej z torbami go nie pusci :ok:

Napisano
Godzinę temu, Maciej__ napisał:

Jakie to ma znaczenie, przy zalozeniach z pierwszego postu ? ;]

Nawet jesli bedzie robic ten 1kkm miesiecznie w okresie od wiosny do jesieni to czy spali 7 czy 15 raczej z torbami go nie pusci :ok:

Raczej 20-25l/100... 

Napisano
4 godziny temu, grogi napisał:

Eee tam.

Kupić ładna, zrobić kompletny remont silnika i jeździć. Auto zjawiskowe, a przy tym zaskakująco praktyczne. A dźwięk silnika skręcającego się na dziesięć tysięcy jest obłędny...

Remont? Bez sensu. Lepiej K24 lub 1.8T wsadzić.

Napisano
5 minut temu, mazi napisał:

Remont? Bez sensu. Lepiej K24 lub 1.8T wsadzić.

IMHO swap jest bez sensu, mimo że opanowany.

Bo jeździć RX8 bez wankla to jak siedzieć w piaskownicy bez piasku. RX8 jest unikatowa własnie dlatego, że ma taki wyjątkowy silnik. Jeżdżenie na z tradycyjnym silnikiem tłokowym to oszukiwanie. Jakbym chciał K24, to bym sobie Accorda kupił. Albo Passata jakbym miłośnikiem 1.8T był.

A jak chcę takie wyjątkowe i unikatowe auto, to ma być rotary i koniec. Ogarnięte egzemplarze (cewki, świece, dotrysk 2T i swieży olej) wcale nie padają jak muchy.

Edytowane przez grogi

Napisano
3 minuty temu, grogi napisał:

Bo jeździć RX8 bez wankla to jak siedzieć w piaskownicy bez piasku. RX8 jest unikatowa własnie dlatego, że ma taki wyjątkowy silnik. Jeżdżenie na z tradycyjnym silnikiem tłokowym to oszukiwanie. Jakbym chciał K24, to bym sobie Accorda kupił. Albo Passata jakbym miłośnikiem 1.8T był.

A jak chcę takie wyjątkowe i unikatowe auto, to ma być rotary i koniec. Ogarnięte egzemplarze (cewki, świece, dotrysk 2T i swieży olej) wcale nie padają jak muchy.

zaleznie co kto lubi i czego oczekuje od auta. skrajny fanatyzm też nie jest zdrowy. Jak to miałoby więcej stać niż jeździć to masz rację. Jeśli jednak miałoby to robić 5-10kkm na rok to wole swoją opcję.

Napisano
22 minuty temu, grogi napisał:

RX8 jest unikatowa własnie dlatego, że ma taki wyjątkowy silnik.

Fajne auto, ale zapisało się to chyba na kartach historii jako mocno awaryjne :hmm: Nie znam się na wanklach ale chyba poprzedni REW był trwalszy :hmm: 

Tym to trzeba umieć się obchodzić chyba, piszę o Renesis, dlatego jakbym miał tym jeździć więcej niż kilka razy w roku to wolałbym coś z silnikiem Hondy, czy SR20DET Nissana :hmm: Można i V8 wsadzić, ale bulgot tej jednostki wg mnie nie pasuje tu wcale.

Edytowane przez analyzer64

Napisano
21 minut temu, analyzer64 napisał:

Fajne auto, ale zapisało się to chyba na kartach historii jako mocno awaryjne :hmm: Nie znam się na wanklach ale chyba poprzedni REW był trwalszy :hmm: 

Tak, sypały się (bo już chyba nie został ani jeden) - szczególnie egzemplarze z początku produkcji. Niemniej temat jest już dość dobrze rozpracowany przez entuzjastów i mody znane. 

Z Renesis są zasadniczo dwa problemy

- niedopalone paliwo ląduje w katalizatorze, ten się topi i zatyka, co następnie powoduje wzrost ciśnienia w wydechu i rozwalenie uszczelnień tłoka. Silnik do remontu.

- zbyt skąpe smarowanie tłoka (fabrycznie zbyt mały dotrysk oleju w autach z początków produkcji lub w skutek zatkania wtryskiwaczy olejowych przez utleniony olej), co skutkuje zgubieniem kompresji... Silnik do remontu. 

- plus bonus - standard u Mazdy - gnijące nadkola :D

Problemy rozwiązuje się poprzez:

- wymianę cewek i świec na "mocniejsze". 

- dołożenie Sohn Adapter i regularną wymianę oleju. 

- dolewanie 2T do paliwa

Nie jest to poziom bezosobowości Toyoty Prius, ale RX8 jeździ w miarę normalnie...

Tradycyjny silnik ~2.0 będzie dużo cięższy niż Renesis, balans samochodu się gubi... Osobiście nie jestem też przekonany o kompletnej bezawaryjności pojazdów po swapach, nawet na tak udaną jednostkę jak K24. Jak ktoś traktuje swap jako osobisty projekt, to super. Ja wolę mieć auto bardziej fabryczne, w którym ewentualnie mogę osobiście podłubać.

Edytowane przez grogi

Napisano
12 minut temu, grogi napisał:

Tradycyjny silnik ~2.0 będzie dużo cięższy niż Renesis, balans samochodu się gubi..

Z tego co znalazłem to K20A2/Z4 waży podobnie do Renesis :hmm: ale oczywiście nie sama waga ale i umiejscowienie tego silnika ma wpływ na balans.

Mimo wszystko, jeśli jest jak piszesz i są to gotowe rozwiązania to nic tylko kupić z padniętym silnikiem i wsadzić nowy albo remontować jeśli się nadaje, choć z tego co kiedyś czytałem to pierwsza opcja była bardzo polecana.

O sohnie są skrajne opinie, jedni polecają, inni nie :hmm: 

http://forum.rxklub.pl/index.php?/topic/1601-sohn-adapter-warto-ten-kupić-czy-widzieliście-lepsze/page-2

http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?p=1406885

Napisano

Dnia 13.07.2017 o 16:18, grogi napisał:

Auto zjawiskowe, a przy tym zaskakująco praktyczne. A dźwięk silnika skręcającego się na dziesięć tysięcy jest obłędny...

dokladnie tak jest. Mialem okazje byc przewieziony RXem po Torze Poznan i dzwiek wersji HP (bo ta ma wyzej odcinke) jest faktycznie niesamowity. Wnetrze jest super, tylne drzwi otwierane pod wiatr rewelacja.

Zuzycie paliwa faktycznie jest straszliwe, jak V8 tylko charakterystyka momentu calkiem odwrotna ale ponoc do lekkiego opanowania (z tego co slyszalem remap likwiduje fabryczne przelanie wiec pali nieco mniej, ale nie zmienia to koniecznosci pilowania na wysokich obrotach, niskie ten silnik wykanczaja). Ew. mozna pokusic sie o instalacje LPG, jest z tym troche zabawy jesli ma troche pojezdzic ale da sie.

Bo jeździć RX8 bez wankla to jak siedzieć w piaskownicy bez piasku. RX8 jest unikatowa własnie dlatego, że ma taki wyjątkowy silnik. Jeżdżenie na z tradycyjnym silnikiem tłokowym to oszukiwanie.

+1 RX jest jako calosc designu i filozofii zbudowany wokol idei wankla. Wiec wankel musi byc.

Napisano

zeby nie bylo ze jestem w 101% zafiksowany na MX5 - a moze by tak Fiat Coupe? Calkiem oryginalne i tanie, w gratisie codziennie nowa przygoda (tak slyszalem :) )

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, mazi napisał:

Z3:

Sprzedajesz, znajomi, auto warte uwagi czy po prostu Z3 z internetu?

Przy pierwszych dwóch wariantach - jaka cena? 

Napisano

AutoBawaria - w niektórych kręgach uchodzą za handlarzy wartych polecenia. Cenę dopytuj bezpośrednio u nich. Świeżo sprowadzili to Ci podrzuciłem.

Napisano
8 godzin temu, camel00 napisał:

Sprzedajesz, znajomi, auto warte uwagi czy po prostu Z3 z internetu?

Przy pierwszych dwóch wariantach - jaka cena? 

Wtrące się, chociaż nie do mnie była odpowiedz. Znam jednego ze wspólników AB, można powiedzieć że prawie rodzina 😉. Auta ogłaszają tylko na FB, często sprzedają się jeszcze zanim wystawią oficjalna ofertę. Cenowo nie najtaniej, ale złomów nie ciągną. Jak byś chciał coś konkretnego żebym podpytał to pisz na PW.

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Miałem dzisiaj trochę czasu, obejrzałem kilka samochodów.

BMW Z3 1.9, Audi TT 1.8T i VW New Beetle 1.8T.

Jutro najprawdopodobniej jadę zobaczyć jeszcze Samuraia.

BMW - fajne, zgrabne, nie jedzie, strasznie niska. Obejrzany model wymagał duuużo miłości ze strony lakiernika i detalisty i - prawdopodobnie - mechanika.

Audi - dzisiejsze zaskoczenie, całkiem fajny samochód. Pedalski ale fajny ;] Obejrzany egzemplarz warty dalszego zainteresowania, chociaż nie brałem pod uwagę tego modelu.

VW - fajny, ładny, jedzie. Egzemplarz nie warty rozpatrywania, ale model przyjemny. W środku wieje chyba najbardziej z całej trójki.

Pytanie - miał ktoś do czynienia z TT? Jakieś bolączki 1.8T V5? Problem z naprawami silnika lub pozostałych elementów?

Napisano

silnik stary prosta konstrukcja bez udziwnień TT to taki golf IV, octavia tylko w innym opakowaniu czyli prosty tani  w serwisie wózek. Ja osobiście szukałbym wersji min. 224KM i w czterołapie.

Napisano
2 godziny temu, camel00 napisał:

BMW - fajne, zgrabne, nie jedzie, strasznie niska. Obejrzany model wymagał duuużo miłości ze strony lakiernika i detalisty i - prawdopodobnie - mechanika.

Audi - dzisiejsze zaskoczenie, całkiem fajny samochód. Pedalski ale fajny ;] Obejrzany egzemplarz warty dalszego zainteresowania, chociaż nie brałem pod uwagę tego modelu.

VW - fajny, ładny, jedzie. Egzemplarz nie warty rozpatrywania, ale model przyjemny. W środku wieje chyba najbardziej z całej trójki.

Piszesz o TT, że pedalska, ja bym powiedział że bardziej pedalski będzie New Bettle ;] 

Z tych wszystkich brałbym pod uwagę TTkę z 1.8T, jaki mocowo wybierzesz silnik to inna sprawa, z quattro mógłby być spięty jednak. Ogólnie 1.8T to udane jednostki.Z tego co słyszałem to w tych jednostkach czasem pękały głowice :hmm:

Obejrzyj sobie samochód marzeń kup i zrób, wiem że nie jest to nic nadzwyczajnego, ale tam robili taką TTkę, zawsze coś można się dowiedzieć ;] 

Napisano
  • Autor

Obejrzałem Samuraia.

Ujmę to tak - samochód był w niezłym stanie, ale ilość pracy potrzebna aby doprowadzić go do zadowalającego mnie efektu byłaby przeogromna. I chyba zapaliła mi się czerwona lampka, że jeżeli samochód który w porównaniu z resztą prezentował się nieźle, był generalnie gruzem, to nie wiem czy nie lepszym wyborem nie będzie coś nadającego się do jazdy od ręki; bez ingerencji blacharskiej, lakierniczej, mechanicznej, elektrycznej, tapicerskiej, wykończeniowej, tuningowej i w zasadzie każdej innej. 

Spodobał mi się pomysł z 225 konnym TT quatro roadster, jako pojazdem do turystyki rekreacyjnej. Auto jest w zasadzie "kompletne". Wygodne, wyposażone, względnie łatwe w utrzymaniu, z dużym bagażnikiem. W niedzielę wieczorem przeszukałem ogłoszenia, znalazłem jedną pod nosem, w poniedziałek rano oferta była nieaktualna ;] No nic, szukam dalej.

Napisano
Dnia 13.07.2017 o 20:18, grogi napisał:

Raczej 20-25l/100... 

No i do tego jeszcze oleju trochę.

Napisano

1.8T w miarę bezproblemowy silnik. Ma kilka bolączek, ale znanych i rozpracowanych. TT jak Ci pasuje gabarytem i wyglądem to why not, z 1.8T 225KM będzie dość dobrze jechać.

quattro, mimo, że lekko niepełnosprawne to i tak lepiej mieć jak nie mieć - o ile haldex zapina się...

Napisano
22 godziny temu, camel00 napisał:

Obejrzałem Samuraia.

Ujmę to tak - samochód był w niezłym stanie, ale ilość pracy potrzebna aby doprowadzić go do zadowalającego mnie efektu byłaby przeogromna.

Ile kosztował ten Samurai :cfaniak:

Napisano
Dnia 11.07.2017 o 15:11, camel00 napisał:

W przedziale cenowym MX5 i Z3 nie ma (nie znam) roadster'a z napędem na tył i względnie żwawym silnikiem (moc do masa), prostego w naprawach i utrzymaniu...

MR2

Napisano
  • Autor
10 godzin temu, szyman napisał:

Ile kosztował ten Samurai :cfaniak:

Wyjściowo prawie 13, po obejrzeniu zaproponowałem 9. Nie dogadaliśmy się.

Po powrocie do domu zobaczyłem sms'a od sprzedawcy, że może być 10, ale byłem 250 km za daleko ;)

Napisano
31 minut temu, camel00 napisał:

Wyjściowo prawie 13, po obejrzeniu zaproponowałem 9. Nie dogadaliśmy się.

Po powrocie do domu zobaczyłem sms'a od sprzedawcy, że może być 10, ale byłem 250 km za daleko ;)

Za paliwo byś potrącił te 300zł i by wyszło 9,7kpln ;] 

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, analyzer64 napisał:

Za paliwo byś potrącił te 300zł i by wyszło 9,7kpln ;] 

Samochód był w stanie "niby-ale".

Blacha niby zrobiona, ale trochę po łepkach i trzeba poprawić wgniecenia, pękający lakier, odpadającą szpachlę i rudą spod farby

Rama niby zdrowa, ale gdzieśtam z tyłu widać ślady niezbyt udanej operacji palnikiem.

Silnik niby sprawny, ale średnio chciał odpalić na początku, później cośtam delikatnie falowało, lpg do wyregulowania

Elektryka niby działa, ale każdy kabel wisi luzem i widać, że robił ją ktoś "byle działało"

Dach niby cały, ale w sumie do wymiany lub naprawy. Pourywane ekspresy, etc.

Wnętrze niby ok, ale szyba czołowa pęknięta, fotele pozarywane, regulacja popsuta, z deski sterczały kable, prędkościomierz nie działa

Zewnątrz niby ładny, ale po podejściu bliżej trochę traci na uroku. Poza ww, dochodzą detale w postaci chociażby popękanych ramek reflektorów

Jechać niby się da, ale luz na kierownicy był na ponad ćwierć obrotu (wyobraź sobie, że łapiesz kierownice na 15:45, przekręcasz na 12:30 i absolutnie nic to nie zmienia ;] dorzuć kostki na oponach i spróbuj tym przejechać 250 kilometrów)

No i nie jestem specjalistą, ale wydaje mi się (mogę się mylić), że liftu nie robi się przez wsadzenie dwóch poliuretanowych(?) płytek między budę a ramę?

W skrócie - auto w formie obecnej, po zrobieniu układu kierowniczego, jeździło by pewnie jeszcze kilka lat i nie żal by było przeczołgać go po lesie. Nadawało się również do odratowania, a biorąc po uwagę ceny części, zajęłoby to więcej czasu niż pieniędzy (strzelam, że 4k zł i mamy cukiereczka). Ale nastawiałem się - zgodnie z zapewnieniami - na samochód w stanie bardzo dobrym, a nie dostatecznym. Poza tym, zdjęcia w ogłoszeniu zrobiono na długo przez powstaniem opisanych wyżej uszkodzeń.

Napisano
8 minut temu, camel00 napisał:

No i nie jestem specjalistą, ale wydaje mi się (mogę się mylić), że liftu nie robi się przez wsadzenie dwóch poliuretanowych(?) płytek między budę a ramę?

A to lift budy jest, a gdzie reszta? resory przeniesione nad most?

Ja też nie jestem specjalistą więc nie wiem ale się wypowiem ;] 

Napisano
6 godzin temu, camel00 napisał:

W skrócie - auto w formie obecnej, po zrobieniu układu kierowniczego, jeździło by pewnie jeszcze kilka lat i nie żal by było przeczołgać go po lesie. Nadawało się również do odratowania, a biorąc po uwagę ceny części, zajęłoby to więcej czasu niż pieniędzy (strzelam, że 4k zł i mamy cukiereczka). Ale nastawiałem się - zgodnie z zapewnieniami - na samochód w stanie bardzo dobrym, a nie dostatecznym. Poza tym, zdjęcia w ogłoszeniu zrobiono na długo przez powstaniem opisanych wyżej uszkodzeń.

tak właśnie robisz lift budy :ok:

Jeśli szukasz auta do bujania się po bulwarach to zapraszam do salonu. Taki samiec na pewno nie był lekko traktowany i wymienione wyżej niedomagania to standard. Co do ukł kierowniczego to zobacz jaki tam jest układ i ile jest drążków.

Obejrzyj Młode Wilki zobacz jakim samcem jeździła Cleo :serducha: szał mega gwarantuje że będzie robił większa furorę niż TT czy BMW

Napisano
  • Autor
55 minut temu, szyman napisał:

tak właśnie robisz lift budy :ok:

Jeśli szukasz auta do bujania się po bulwarach to zapraszam do salonu. Taki samiec na pewno nie był lekko traktowany i wymienione wyżej niedomagania to standard. Co do ukł kierowniczego to zobacz jaki tam jest układ i ile jest drążków.

Obejrzyj Młode Wilki zobacz jakim samcem jeździła Cleo :serducha: szał mega gwarantuje że będzie robił większa furorę niż TT czy BMW

Zdaję sobie sprawę, jak wyglądają 20-30 letnie Samuraje i - jeszcze raz - powtarzam, ten którego oglądałem był w przyzwoitym jak na model stanie, ale nie widzę sensu kupowania samochodu zrobionego i ponownie zajechanego, skoro mogę odpowiednio taniej kupić auto do remontu i zrobić je po swojemu ;) Jak ktoś twierdzi, że stan jest "idealny" albo "bardzo dobry" to i tak wymagam niewiele, ale jednak "coś" za co warto dopłacić te kilka zł. Z drugiej strony, jak trafię na autentyczną petardę, to jestem gotowy wydać więcej i cieszyć się pojazdem gotowym od ręki.

Napisano

A vitara? Gość z forum sprzedaje. Raczej jest jak napisał. Myślę że do 9 spusci.
https://www.otomoto.pl/oferta/suzuki-vitara-suzuki-vitara-1-6-8v-blokada-mostu-wyciagarka-kola-31-cali-mt-ID6yVZ3p.html

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Napisano
56 minut temu, bielaPL napisał:

A vitara? Gość z forum sprzedaje. Raczej jest jak napisał. Myślę że do 9 spusci.
https://www.otomoto.pl/oferta/suzuki-vitara-suzuki-vitara-1-6-8v-blokada-mostu-wyciagarka-kola-31-cali-mt-ID6yVZ3p.html

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

smerfeta fajna ;) w teren gorzej z jazdą po czarnym. jedyny mankament  buda do łatania chociaż po tym co widzę na forum to ta jest w stanie dobrym

Edytowane przez szyman

Napisano
Godzinę temu, camel00 napisał:

Z drugiej strony, jak trafię na autentyczną petardę, to jestem gotowy wydać więcej i cieszyć się pojazdem gotowym od ręki.

jeśli prace będziesz miał udokumentowane to tak zrób. Odbudowa takiego auta zgodnie ze sztuką pochłonie worek pieniędzy nie mówiąc o czasie :ok:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.