Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zasilanie awaryjne domu - agregat

Featured Replies

Napisano
1 godzinę temu, mikomir napisał:

Witam,

Pozwolę sobie zaapelować do mających agregaty oraz planujących ich instalację do zrobienia tego zgodnie ze sztuką tj. pozwoleniem od dystrybutora energii oraz Polskimi Normami.

Przykład:

http://www.tauron-dystrybucja.pl/przylaczenia-do-sieci/Strony/agregat-pradotworczy.aspx

a co mówią Polskie Normy nt ?

Napisano
6 godzin temu, AstraC napisał:

A za podobne pieniądze kupisz jakiś ex-wojskowy? Pewnie głośne etc. ale spokojnie za dobry pieniądz się kupi z AMW.

Wojskowe często mają częstotliwość 400 Hz, warto sprawdzić to przed zakupem.

Napisano
2 godziny temu, mikomir napisał:

Witam,

Pozwolę sobie zaapelować do mających agregaty oraz planujących ich instalację do zrobienia tego zgodnie ze sztuką tj. pozwoleniem od dystrybutora energii oraz Polskimi Normami.

Przykład:

http://www.tauron-dystrybucja.pl/przylaczenia-do-sieci/Strony/agregat-pradotworczy.aspx

Podaj jeszcze przykładowe koszty takich podłączeń :)

Taniej i prościej jest na etapie budowy lub nawet później zrobić wydzieloną podsieć do agregatu, z oddzielnymi gniazdami do urządzeń koniecznych, które w razie awarii przełączasz ręcznie z gniazda do gniazda. I ta sieć nie ma żadnego połączenia z siecią dystrybutora, jej wejściem jest agregat.

Napisano
12 minut temu, Lucyfer napisał:

Podaj jeszcze przykładowe koszty takich podłączeń :)

Taniej i prościej jest na etapie budowy lub nawet później zrobić wydzieloną podsieć do agregatu, z oddzielnymi gniazdami do urządzeń koniecznych, które w razie awarii przełączasz ręcznie z gniazda do gniazda. I ta sieć nie ma żadnego połączenia z siecią dystrybutora, jej wejściem jest agregat.

ok 120zł.

Tyle zapłaciłem za dwa przełączniki do zasilania awaryjnego, zrobiłem tak dlatego, żeby zgodnie z zaleceniem producenta odseparować zero i fazę oraz mieć możliwość ominięcia zasilania awaryjnego. Takie same przełączniki stosuje się do agregatów. Powinno się jeszcze uziemienie odseparować ale szkoda by mi już miejsca na szynie :phi:

Napisano
2 godziny temu, sherif napisał:

ok 120zł.

Tyle zapłaciłem za dwa przełączniki do zasilania awaryjnego, zrobiłem tak dlatego, żeby zgodnie z zaleceniem producenta odseparować zero i fazę oraz mieć możliwość ominięcia zasilania awaryjnego. Takie same przełączniki stosuje się do agregatów. Powinno się jeszcze uziemienie odseparować ale szkoda by mi już miejsca na szynie :phi:

A projekt?

Bo znajomy właśnie to rozgryzał tydzień temu i z projektem i przełącznikami wyszło mu po dużych zniżkach pod 2 tysiące.

Napisano
2 godziny temu, Lucyfer napisał:

A projekt?

Bo znajomy właśnie to rozgryzał tydzień temu i z projektem i przełącznikami wyszło mu po dużych zniżkach pod 2 tysiące.

Projekt czego ? 2 wejścia i jedno wyjście z przełącznikiem pośrodku  :phi: ?

Poza tym mówimy o zastosowaniu domowym a nie dla całego biurowca.

Napisano
10 godzin temu, sherif napisał:

Nie oszukuj, projekt jest parę razy bardziej skomplikowany ;]

Wejść do domu jest więcej bo 3 fazy ;] no i trzeba to potem zmostkować bo generator 1-fazowy.

Także myślę, że te 2kpln za 10-20 kresek to suma wystarczająco godna :hehe:

Napisano
11 godzin temu, sherif napisał:

To obejmowało także koszty wykonania, o czym rzeczywiście nie napisałem. Dom jednorodzinny z zasilaniem trójfazowym.

Napisano
Dnia 25.08.2017 o 15:25, sherif napisał:

Nie wiem jak stary masz kocioł, ale te nowsze mają masę zabezpieczeń i są baardzo czułe. Nie chodzi tylko o samą elektronikę ale o układ zapłonowy. Dodatkowo może się to pompce nie spodobać. Jak popatrzysz w opisy niektórych upsów czy inwenterów to jest informacje, że są nadają się do zasilania urządzeń grzewczych (co należy czytać, że mają pełnego sinusa).

Czy ten ma pełny sinus?
http://www.apc.com/shop/us/en/products/APC-Smart-UPS-XL-1000VA-USB-Serial-120V/P-SUA1000XL

Tzn raczej ma bo mój piec działa od circa 4 lat już na nim bez problemów.

Napisano
1 godzinę temu, Lucyfer napisał:

To obejmowało także koszty wykonania, o czym rzeczywiście nie napisałem. Dom jednorodzinny z zasilaniem trójfazowym.

To wszystko zależy, u mnie elektryk nie wykonywał żadnego projekty od razu zasugerował przełącznik od agregatów - czy jakoś podobnie go nazwał, aby odseparować źródła, podpiął i tyle .. choć potem i tak przerobiłem po swojemu - ale tylko obwody jakie mi pasowało żeby były zabepieczone ;]

Tak do końca nie widzę sensu zabezpieczania w domu 3-faz i wszystkich możliwych odbiorników w domu. Zapewne przy 3-fazach dubluje się przełączniki i tyle.

Godzinę temu, karax napisał:

Czy ten ma pełny sinus?
http://www.apc.com/shop/us/en/products/APC-Smart-UPS-XL-1000VA-USB-Serial-120V/P-SUA1000XL

Tzn raczej ma bo mój piec działa od circa 4 lat już na nim bez problemów.

Nie wiem, z opisu to nie wynika. Zazwyczaj producenci się chwalą tym, że ma "pure sinus". Z tego co czytałem nt, głównie na elektrodzie to też nie jest tak, że każdy piec wymaga sinusa, może być tak, że pójdzie i na zwykłym, ale podobno może być i też tak że można uszkodzić pompkę.

Edit: przełączyłem zakładkę i tak ma sinusa, więc pewnie dlatego działa:

Waveform type  Sine wave

Edytowane przez sherif

Napisano
53 minuty temu, sherif napisał:

To wszystko zależy, u mnie elektryk nie wykonywał żadnego projekty od razu zasugerował przełącznik od agregatów - czy jakoś podobnie go nazwał, aby odseparować źródła, podpiął i tyle

Jeżeli na etapie budowy, to zapewne został przez ZE odebrany wraz z całą instalacją.

Jeżeli po budowie, to w jaki sposób to zalegalizowałeś w ZE?

54 minuty temu, sherif napisał:

Tak do końca nie widzę sensu zabezpieczania w domu 3-faz i wszystkich możliwych odbiorników w domu.

Dlatego opcją jest zrobienie wydzielonej podsieci, którą przełączasz całą na jej wejściu.

54 minuty temu, sherif napisał:

Zapewne przy 3-fazach dubluje się przełączniki i tyle.

Trypluje, a raczej stosuje się trójfazowy.

Napisano
Teraz, Lucyfer napisał:

Jeżeli na etapie budowy, to zapewne został przez ZE odebrany wraz z całą instalacją.

Po budowie, ale co ja mam legalizować ? Jak kupiłem lampkę z Aliexpress i nie dostałęm odpisu nadania znaczka CE to też mam napisać do ZE czy mogę sobię podłączyć :phi: ?

Instalacja miała projekt, została wykonana przez uprawnionego elektryka, przeszła wymagana sprawdzenia, dostała papiery i tyle. Co ma ZE do mojej instalacji wew w domu ?

Z ciekawości sprawdziłem i Innogy nie ma czegoś takiego jak zgłoszenie instalacji inwentera czy agregatu.

3 minuty temu, Lucyfer napisał:

Dlatego opcją jest zrobienie wydzielonej podsieci, którą przełączasz całą na jej wejściu.

ale jak wydzielać podsieć ? po co ?

Grupuje się obwody które sie zabezpiecza w jedną różnicówkę, czyli np bramę, piec i część oświetlenia i przepina pod "ups". Może można to robić inaczej, ale tak jest najprościej. Plus dodaje się owy przełącznik.

Trójfazowe przełączniki może i są, ja nie widziałem.

Napisano
Godzinę temu, sherif napisał:

Po budowie, ale co ja mam legalizować ? (...)

Instalacja miała projekt, została wykonana przez uprawnionego elektryka, przeszła wymagana sprawdzenia, dostała papiery i tyle.

Czyli została zalegalizowana.

Jak kupiłem lampkę z Aliexpress i nie dostałęm odpisu nadania znaczka CE to też mam napisać do ZE czy mogę sobię podłączyć :phi: ?

Nie, bo w odróżnieniu od nieprawidłowo podłączonego agregatu, ona nie może podać napięcia wstecz na odłączoną sieć energetyczną i na przykład zabić montera.

ale jak wydzielać podsieć ? po co ?

Bo na przykład w istniejącym budynku nie masz już miejsca w rozdzielnicy na nową aparaturę ani miejsca na dołożenie kolejnej rozdzielnicy na nią? I nie masz doprowadzonego obwodu od agregatu?

Napisano
8 minut temu, Lucyfer napisał:

Czyli została zalegalizowana.

Odebrana /zatwierdzona. Nikt mi nic nie potwierdzał ani nie wystawiał legalizacji.

9 minut temu, Lucyfer napisał:

Nie, bo w odróżnieniu od nieprawidłowo podłączonego agregatu, ona nie może podać napięcia wstecz na odłączoną sieć energetyczną i na przykład zabić montera.

NIe znam się aż tak, ale chyba już sam układ pomiarowy działa jednokierunkowo.

9 minut temu, Lucyfer napisał:

Bo na przykład w istniejącym budynku nie masz już miejsca w rozdzielnicy na nową aparaturę ani miejsca na dołożenie kolejnej rozdzielnicy na nią? I nie masz doprowadzonego obwodu od agregatu?

Ja opisałem swoją sytuację, miejsc to były 2x(1)DIN +wyjście przewodem i wejście do inwertera. IMO prościej dołożyć nawet na tynkową mała szafeczkę niż rzeźnić coś bliżej odbiorników i dociągać zasilanie.

Napisano

Odebrana /zatwierdzona. Nikt mi nic nie potwierdzał ani nie wystawiał legalizacji.

Przecież odbierają kompletną instalację, nikt na fragmenty nie wystawia kwitów.

NIe znam się aż tak, ale chyba już sam układ pomiarowy działa jednokierunkowo.

Znaczy co, że jak "dioda"? Zdecydowanie nie. Nawet najstarsze elektromechaniczne układy przewodziły tak samo w obydwu kierunkach. Do tego te elektromechaniczne wtedy "odliczały" energię z liczydeł. Późniejsze elektroniczne dalej tak samo przewodziły, ale już miały blokadę "odliczania". A stosowane na rynku od kilkunastu lat dalej przewodzą w obydwie strony, natomiast mają dodatkowe rejestry (liczniki inteligentne mogą mierzyć i zapisywać do ponad 20 parametrów), w których zliczają energię oddawaną do sieci - to jest dla celów instalacji prosumenckich, czyli takich, gdzie klient odprowadza odpłatnie ze strony ZE nadmiar energii, którą sobie lokalnie wytwarza bateriami słonecznymi lub generatorem wiatrowym.

Ja opisałem swoją sytuację, miejsc to były 2x(1)DIN +wyjście przewodem i wejście do inwertera. IMO prościej dołożyć nawet na tynkową mała szafeczkę niż rzeźnić coś bliżej odbiorników i dociągać zasilanie.

Każdy ma swój sposób na indywidualne rozwiązanie. Natomiast chodzi o to, żeby omyłkowo nie dało się wypuścić zasilania z generatora w linię zasilającą.

Nie wiem jak w tej chwili w Polsce, ale są kraje w których, jeżeli masz generator samostartujący z automatycznym przełączaniem, to musisz umieścić na zewnątrz budynku stosowne ostrzeżenie dla straży pożarnej oraz "wyłącznik pożarowy" generatora pozwalający na odcięcie go, żeby po odcięciu zasilania budowli w celu jej gaszenia, sam się nie uruchomił i nie poraził ratowników.

Napisano
44 minuty temu, Lucyfer napisał:

Przecież odbierają kompletną instalację, nikt na fragmenty nie wystawia kwitów.

Nikt nic nie odbiera, to nie jest budynek użyteczności publicznej. AFAIR przy zmianie rodzaju zasilania potrzebny był tylko papier, że uziemienie jest zrobione i tyle.

46 minut temu, Lucyfer napisał:

Nie wiem jak w tej chwili w Polsce, ale są kraje w których, jeżeli masz generator samostartujący z automatycznym przełączaniem, to musisz umieścić na zewnątrz budynku stosowne ostrzeżenie dla straży pożarnej oraz "wyłącznik pożarowy" generatora pozwalający na odcięcie go, żeby po odcięciu zasilania budowli w celu jej gaszenia, sam się nie uruchomił i nie poraził ratowników.

Dlatego jest przełącznik to rozgraniczający. To wszystko.

Napisano
Po co Ci agregat 3fazowy do domu? Masz jakieś 3 fazowe odbiorniki? Ja mam Pramac'a 7,5KVA ale jednofazowego.

Krawiec
A jak zajdzie potrzeba spawania na agregacie? Jak już mam wydawać kilka zł to wolę dołożyć do czegoś co dla mnie być może będzie użyteczne.
Wiem, że są spawarki na 1 fazę. Ale ja mam na 3.
Ostro się zastanawiałem nad wojskowym agregatem, nie pamiętam oznaczenia Pk8?. Cena w miarę ok, koło 2k można znaleźć po przeglądzie ale waga mnie zniechęca. Ponad 200kg.
Napisano
Godzinę temu, amciek napisał:

A ja mam na dwie fazy :)

Napisano
7 godzin temu, amciek napisał:

A jak zajdzie potrzeba spawania na agregacie?

No tak, nie ma to jak wyimaginowane problemy... brzmi to tak, jakby to spawanie akurat w czasie, gdy brak zasilania z sieci, było operacją ratującą życie.

Idąc tym tokiem rozumowania, to trzeba zrobić warsztat pływający, bo być może kiedyś przyjdzie duża woda, a będzie potrzeba spawania, to co wtedy? :phi:

Napisano
11 godzin temu, amciek napisał:

A jak zajdzie potrzeba spawania na agregacie? Jak już mam wydawać kilka zł to wolę dołożyć do czegoś co dla mnie być może będzie użyteczne.
Ostro się zastanawiałem nad wojskowym agregatem, nie pamiętam oznaczenia Pk8?. Cena w miarę ok, koło 2k można znaleźć po przeglądzie ale waga mnie zniechęca. Ponad 200kg.

Dowcip całkiem niezły.

Napisano

No tak, nie ma to jak wyimaginowane problemy... brzmi to tak, jakby to spawanie akurat w czasie, gdy brak zasilania z sieci, było operacją ratującą życie.
Idąc tym tokiem rozumowania, to trzeba zrobić warsztat pływający, bo być może kiedyś przyjdzie duża woda, a będzie potrzeba spawania, to co wtedy? :phi:
Patrzysz na życie z punktu widzenia człowieka z bloku.
Szwagier jest rolnikiem, w zeszłoroczne żniwa pękła mu tylna oś w kombajnie. Maszyna stoi rozkraczona na środku pola. Albo zamawiasz lawete, dźwig i ściągasz do chałupy albo naprawiasz w terenie. Chyba wiesz, że koszty lawety, dźwigu i operacji ściągnięcia przewyzszyly koszty spawarki i małego agregatu. Ale agregat jest za słaby, a spawarka za mała. Pobabolic żeby wrócić do domu i od nowa naprawić to nie sztuka bo każda godzina przestoju w takim okresie to konkretna kasa w plecy. Więc tak potrzeba mi agregatu w domu 3 fazowego, który da się przewiezc. Ja pewnie wykorzystam może 1 fazę, ale jak zajdzie potrzeba to będzie z czego skorzystać.
Napisano

brzmi to tak, jakby to spawanie akurat w czasie, gdy brak zasilania z sieci, było operacją ratującą życie.

Wiesz, że taki rolnik jak prześpi żniwa to później nie ma co jeść. Więc w pewnym sensie to walka o życie.
Napisano
15 minut temu, amciek napisał:

Chyba wiesz, że koszty lawety, dźwigu i operacji ściągnięcia przewyzszyly koszty spawarki i małego agregatu. Ale agregat jest za słaby, a spawarka za mała.

Hmm, a może spróbować wyjść poza schematy? W moich okolicach na przykład wodkan ma przewoźne agregaty zabudowane w minibusach, do awaryjnego zasilania przepompowni ścieków. Może u Ciebie jest coś podobnego i dałoby się dogadać, że w razie takiej awarii podjadą i za jakieś przyzwoite pieniądze zasilą?

Napisano
2 godziny temu, amciek napisał:

Patrzysz na życie z punktu widzenia człowieka z bloku.
Szwagier jest rolnikiem, w zeszłoroczne żniwa pękła mu tylna oś w kombajnie. Maszyna stoi rozkraczona na środku pola. Albo zamawiasz lawete, dźwig i ściągasz do chałupy albo naprawiasz w terenie. Chyba wiesz, że koszty lawety, dźwigu i operacji ściągnięcia przewyzszyly koszty spawarki i małego agregatu. Ale agregat jest za słaby, a spawarka za mała. Pobabolic żeby wrócić do domu i od nowa naprawić to nie sztuka bo każda godzina przestoju w takim okresie to konkretna kasa w plecy. Więc tak potrzeba mi agregatu w domu 3 fazowego, który da się przewiezc. Ja pewnie wykorzystam może 1 fazę, ale jak zajdzie potrzeba to będzie z czego skorzystać.

To chyba lepiej się nauczyć spawać bez prądu i kupić mini zestaw acetylenowy.

vt-12928.jpg

A jak ma być jednak prąd to przetwornica + akumulator + prąd z samochodu (lub tego kombajnu) nadal się by sprawdziła w tej sytuacji.

Edytowane przez maras77

Napisano
21 godzin temu, amciek napisał:

Chodzi o agregat PAD 8 - nie polecam, silnik bardzo awaryjny. Nigdy nie spotkałem żadnego sprawnego. Ale  w podobnych pieniądzach jakbyś znalazł PAD 16 z bardzo prymitywnym ale trwałym silnikiem z powojennego traktora...

Napisano
Chodzi o agregat PAD 8 - nie polecam, silnik bardzo awaryjny. Nigdy nie spotkałem żadnego sprawnego. Ale  w podobnych pieniądzach jakbyś znalazł PAD 16 z bardzo prymitywnym ale trwałym silnikiem z powojennego traktora...
No właśnie Pad. Silnik to i tak myślałem, że można wsadzić od czegoś innego. Jaka moc powinien mieć silnik do generatora np. 10kW. I jak obroty silnika wpływają na napięcie? Tzn. Jak krytyczne jest stabilizowanie obrotów silnika.
Napisano

Ja bym jednak poszukał sprawnego a nie bawił w przekładki. Takich tematów nie przerabiałem, niedawno znajomy kupił  PAD 16 z demobilu za 1800 zł bez przyczepy. Kiedyś sprzedawała takie również Tepsa/Orange - często robiły za awaryjne zasilanie central telefonicznych. 

W miarę przyjmowania obciążenia przez agregat trzeba zwiększać obroty, mówię o starych agregatach z wojska. W tym PADzie 16 obrotami regulowało się w zasadzie nie napięcie tylko częstotliwość, napięcie było proporcjonalne do częstotliwości. Prądnica najczęściej wzbudzała się sama powyżej pewnych obrotów. Jeśłi podłączyłeś duże obciążenie - ale stałe, tzn. nie wachające się wystarczyło ustawić odpowiednio wysokie obroty. Gorzej jeśli ktoś włączał i wyłączał jakiś ciężki odbiornik, wtedy silnik bez obciążenia wchodził na wysokie obroty, napięcie rosło. W większości starych agregatów obroty silnika ustawiało się na sztywno poprzez zablokowanie cięgna gazu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.