Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Allianz i wałki ubezpieczeniowe

Featured Replies

Napisano

Taka fajna sytuacja wyszła po latach :)

Allianz zrobił skuchę, chociaż nic na tym nie zarobił. Natomiast ja jakąś kasę straciłem i nie wiem nawet jaką.

W 2012 roku wykupiłem w Allianz ubezpieczenie AC z dodatkową opcją ubezpieczenia szyb. Jak wpadnie jakiś kamyczek, czy coś, to mogę naprawić szybę i nie jest to zgłaszane jako szkoda z AC.

W 2013 pod koniec tego ubezpieczenia, akurat załapałem taki kamyk na szybę i była naprawiana.

W 2013 zacząłem ubezpieczać w mBanku, wychodziło najtaniej.

Dzisiaj zrobiłem sobie wyliczenie składki i wyszło jakoś drogo. Pewnie przez te ostatnie podwyzki ubezpieczeń.

Zrobiłem sobie wyliczenie w PZU online. Niestety nie jest to takie online, bo składkę to podają przez telefon jak oddzwonią

No i Pani mi mowi, ze mam jakas tam zwyzke, bo szkoda byla w 2013 z Allianz na Mitsubishi 8]

Wychodzi więc na to, że w latach 2013, 2014, 2015, 2016 kupując w mBanku system mi wyliczał ze zwyżką za tą szkodę, a ja nic o tym nie wiedziałem. Konkretnie to i tak szło z AXA, a mBank robi za pośrednika.

Nie wiem jaka to mogła byc kwota rocznie zwyżki. Pewnie granice 50-150PLN. Weź tu teraz sądź się z Allianzem, żeby kasę oddali.

Nie wiem jaką naukę z tego wyciągnąć? W ogóle nie ufać ubezpieczalniom? Sprawdzać przynajmniej raz na rok swoją historię szkód? Nie dokupować dodatkowych opcji, bo to tylko wyciąganie kasy?

Napisano

Tak to jest jak się umów nie czyta. Szkoda z ubezpieczenia szyb nie wpływa na składkę w Allianz. Jak zmieniasz ubezpieczyciela to ten raportuje całą historię szkodową, nikogo nie obchodzi czy była to szkoda rozliczana z AC, ubezpieczenia szyb, kół czy podwozia.

Napisano
  • Autor
15 minut temu, format napisał:

Tak to jest jak się umów nie czyta. Szkoda z ubezpieczenia szyb nie wpływa na składkę w Allianz. Jak zmieniasz ubezpieczyciela to ten raportuje całą historię szkodową, nikogo nie obchodzi czy była to szkoda rozliczana z AC, ubezpieczenia szyb, kół czy podwozia.

Cenna informacja :ok:

Napisano
Godzinę temu, format napisał:

Bardzo podobnie dzialaja wszelkie ubezpieczenia od utraty znizek ;]

Napisano
Teraz, Maciej__ napisał:

Bardzo podobnie dzialaja wszelkie ubezpieczenia od utraty znizek ;]

Identycznie nawet.

Napisano
Godzinę temu, format napisał:

Tak. I do tego jeszcze trzeba czytać co Ci ubezpieczyciel oferuje. Przed zawarciem każdej polisy badają czy nie ma szkód na koncie. Jak dostawałem ofertę z PZU czy Uniqua czy Allianz to tam zawsza była wpisana informacja od agenta czy mam jakies szkody na koncie czy nie. Np jak gość mi na parkingu uszkodził błotnik i drzwi, zrobiłem z AC, sprawcę z policją ustaliłem i przy kolejnej polisie miałem info że się ubezpieczyciele rozliczyli z jego OC , bo na ofercie było  wpisane, że szkód mam 0.

Napisano
3 godziny temu, kravitz napisał:

Allianz zrobił skuchę, chociaż nic na tym nie zarobił. Natomiast ja jakąś kasę straciłem i nie wiem nawet jaką.

W 2013 zacząłem ubezpieczać w mBanku, wychodziło najtaniej.

Dzisiaj zrobiłem sobie wyliczenie składki i wyszło jakoś drogo. Pewnie przez te ostatnie podwyzki ubezpieczeń.

No i Pani mi mowi, ze mam jakas tam zwyzke, bo szkoda byla w 2013 z Allianz na Mitsubishi 8]

Wychodzi więc na to, że w latach 2013, 2014, 2015, 2016 kupując w mBanku system mi wyliczał ze zwyżką za tą szkodę, a ja nic o tym nie wiedziałem..

Nie wiem jaką naukę z tego wyciągnąć? W ogóle nie ufać ubezpieczalniom? Sprawdzać przynajmniej raz na rok swoją historię szkód?

Wychodzi więc na to, że w latach 2013, 2014, 2015 i 2016 tylko płaciłeś i nawet nie wiesz, za co... :phi:

Napisano

Miałem tak samo jak ty szkoda z autoszyby= wpis do ufg z autocasco.

Wychodzi na to że przy zakupie AC nie warto brać ubezpieczenia szyb dodatkowo, w razie pęknięcia robić z AC.

Napisano

Dokładnie tak jest.

1. Kiedyś miałem ubezpieczenie szyb w jednej firmie XXX. Szybka poszła, ubezpieczalnia zapłaciła a wpis w UFG i tak się pojawił. Od tej pory w tej firmie nie ubezpieczam (choćby była najtańsza, a każdego roku robię "ranking" i w razie czego przenoszę do najtańszej - ale z wyjątkiem tej XXX).

2. Szybka w samochodzie służbowym poszła bo walnął kamień z samochodu ciężarowego (już parę razy to opisywałem) = wpis do UFG i naliczanie zwyżek na auta prywatne. Sprawa w sądzie - ale sąd na razie próbuje mnie zbyć wydając już kolejne postanowienia o odrzuceniu pozwu, bo ciągle coś sądowi nie pasuje. Ja jednak nie odpuszczam i walczę... :)

Napisano
17 godzin temu, robciolas napisał:

Miałem tak samo jak ty szkoda z autoszyby= wpis do ufg z autocasco.

Wychodzi na to że przy zakupie AC nie warto brać ubezpieczenia szyb dodatkowo, w razie pęknięcia robić z AC.

Przerabiałem ten sam scenariusz. Przy wyliczaniu składki pojawiła się szkoda sztuk raz i data wymiany szyby. Dostarczyłem nowemu ubezpieczycielowi kwity z tej wymiany i odstąpił od zwyżki, ba skorygowal wpis w UFG.

• 4 tygodnie później...
Napisano

Właśnie wybieram ubezpieczyciela AC i rozważam kontynuację w PZU oraz nowe ubezpieczenie w Allianz. Po przeczytaniu tego tematu chyba pozostanę przy PZU - wymiana szyby z ubezpieczenia szyb jakieś 3 lata temu. Chyba żaden wpis nie poszedł do UFG, gdyż w międzyczasie ubezpieczałem drugi samochód i motocykl w innych firmach, no i nikt nic nie mówił o żadnych wpisach w UFG o szkodzie.

Ciekawostka, SFXT z 2006 roku, przebieg około 240tys. km, w ubiegłym roku wartość 20274zł, w tym roku 21214zł. Znaczy z wiekiem staje się bardziej wartościowy ;) W Allianz wartość ustalono na około 24tys. zł.

Koszt ubezpieczenia podobny, w zasadzie pełna opcja z assistance na Polskę z dużym limitem kilometrów, około 1700zł.

Napisano

Przecież to dziecinnie proste.

Żaden ubezpieczyciel nie dajenic od siebie za darmo.

Dostajesz pakiet ochrony zniżek za grosze, ale wiąże się z tym zakup kolejnej polisy.

Dostajesz ochronę szyb, wymieniasz szybę i co? TU ma zostać ze stratą? Albo kupujesz u niego kolejny pakiet na nowy rok, ale płać za zwyżkę u kogoś innego.

Jakby nie patrzeć jest to powolne uzależnianie od siebie, ale póki ceny w np. PZU są dobre to bardzo się to opłaca.

Dnia 9.09.2017 o 22:36, el_guapo napisał:

Przerabiałem ten sam scenariusz. Przy wyliczaniu składki pojawiła się szkoda sztuk raz i data wymiany szyby. Dostarczyłem nowemu ubezpieczycielowi kwity z tej wymiany i odstąpił od zwyżki, ba skorygowal wpis w UFG.

Rozumiem, że mimo iż miałeś szkodę w UFG to nowe TU nie policzyło Cie wg UFG tylko dobrowolnie (na oświadczenie) dali pełne zniżki?

Napisano
Dnia 8.09.2017 o 10:31, format napisał:

miałem dwie szkody szybowe w Avivie, zmieniałem ubezpieczycieli i nic nie mam w historii szkód komunikacyjnych( do sprawdzenia na UFG mając profil zaufany)

Napisano
2 godziny temu, komor napisał:

nowe TU nie policzyło Cie wg UFG tylko dobrowolnie (na oświadczenie) dali pełne zniżki?

Wyliczyłem składkę w kalkulatorze na X zł przy 60% zniżek, zawarłem umowę, zapłaciłem. Po jakimś czasie (nie pamiętam) przyszła listem korekta składki bo "zweryfikowaliśmy historię w UFG w którym widnieje szkoda z dnia X". Odwołałem się przesyłając reklamację z opisem co to za szkoda, że z tytułu dodatkowego ubezpieczenia szyb + faktura za wymianę szyby. Skorygowali składkę, skorygowali wpis w UFG - nie pisałem żadnego oświadczenia.

Napisano
Dnia 9/8/2017 o 10:17, kravitz napisał:

Nie wiem jaka to mogła byc kwota rocznie zwyżki. Pewnie granice 50-150PLN. Weź tu teraz sądź się z Allianzem, żeby kasę oddali.

Nie wiem jaką naukę z tego wyciągnąć? W ogóle nie ufać ubezpieczalniom? Sprawdzać przynajmniej raz na rok swoją historię szkód? Nie dokupować dodatkowych opcji, bo to tylko wyciąganie kasy?

Kupowac swiadomie, czytac, dopytywac. Ubezpieczenie szyb to lojalka - nie tracisz znizek tylko w towarzystwie, w ktorym kupiles to opcje.

Nie dotyczy PZU - oni maja prawdziwe, oddzielne ubezpieczenie szyb, gdzie szkoda sie nie jest raportowana do UFG.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.