Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Podbudowa pod kostkę brukową - jaka grubość?

Featured Replies

Napisano

Szukam firmy brukarskiej, która na wiosnę położy mi kostkę. W wycenie jednej z lokalnych firm otrzymałem takie proporcje:

Izolacja z piasku 10 cm, podbudowa betonowa 10 cm, podsypka cementowo-wapienna 5 cm, kostka.

Czy taka grubość podbudowy jest prawidłowa? Po kostce będą jeździły tylko samochody osobowe, raz na jakiś czas szambiarka (wieko szamba jakieś 10 m od wjazdu) 

Jeżeli ma to jakieś znaczenie, będzie to kostka Semmelrock la linia.

Napisano

Ja miałem identycnze warunki, tzn kawałek wjazdu szambiara, reszta to osobówki + czasem bus z drewnem.

Tam gdzie wjezdza szambiara jest 20cm podbudowy, reszta 15cm. Kostka 8cm.

Imho wystarczy.

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, sherif napisał:

Ja miałem identycnze warunki, tzn kawałek wjazdu szambiara, reszta to osobówki + czasem bus z drewnem.

Tam gdzie wjezdza szambiara jest 20cm podbudowy, reszta 15cm. Kostka 8cm.

Imho wystarczy.

Dzięki :ok:

Napisano
10 godzin temu, sadlos napisał:

podsypka cementowo-wapienna

Po co wapno pod kostkę? Podsypka cementowo piaskowa to owszem, jest stosowana, choć druga szkoła mówi o samej piaskowej grubości 3-5cm. Wapna to się raczej w konstrukcjach podziemnych nie stosuje.

Napisano

I z tym cementem trzeba nie przesadzać. Tylko do podbudowy. Bezpośrednio pod kostkę sam piasek bo się trwale pobrudzi.

Ciekaw jestem Po co jeszcze beton? Jeśli grunt słabo zagęszczony to i tak nic nie da a jeśli dobrze to nie pomoże.

:hmm:

Napisano
19 minut temu, Lucyfer napisał:

Po co wapno pod kostkę? Podsypka cementowo piaskowa to owszem, jest stosowana, choć druga szkoła mówi o samej piaskowej grubości 3-5cm. Wapna to się raczej w konstrukcjach podziemnych nie stosuje.

Samego piasku się tak nie zagęści i nie wyrówna jak z cementem. Ogólnie to super sprawa bo raz, że się brukarzom lepiej układa, dwa można to zawsze rozebrać, rozkopać i uzupełnić podsypkę, trzy, że tworzy zwarte podłoże.

Napisano

tylko trzeba uważać aby fachowcy nie dali tz. leśniaka czyli piasku wykopanego gdzieś w lesie tylko piasek rzeczny, miałem okazje  poprawiać taką fuszerkę na osiedlu domków(chyba jedna ekipa robiła do wszystkich domków schody i układali kostkę), schody pękały a kostka się zapadała

Edytowane przez Waldek40

Napisano
52 minuty temu, sherif napisał:

Samego piasku się tak nie zagęści i nie wyrówna jak z cementem. Ogólnie to super sprawa bo raz, że się brukarzom lepiej układa, dwa można to zawsze rozebrać, rozkopać i uzupełnić podsypkę, trzy, że tworzy zwarte podłoże.

Ale ja kwestionowałem sens dodawania wapna do piasku, a nie cementu. Z cementem, jak pisałem, są dwie szkoły, w drugiej pod samą kostkę dają czysty piasek w warstwie o grubości pojedynczych centymetrów, żeby kostki dawało się wyjmować, a nie odkuwać. Rozbierałem i przekładałem kilkukrotnie kostkę na podsypce cementowo-piaskowej i niestety odchodzi z zestalonymi pucami tej posypki. Daje się ponownie wykorzystać, ale trzeba się sporo napracować nad oczyszczeniem spodów.

Napisano
Godzinę temu, Joki napisał:

Po co jeszcze beton? Jeśli grunt słabo zagęszczony to i tak nic nie da a jeśli dobrze to nie pomoże

Zapewne chodzi o uszczelnienie podłoża, żeby woda nie wypłukiwała piasku spod kostki wgłąb. Z tym, że to ma sens wtedy, gdy jest robiona podbudowa ze żwiru/tłucznia, bo ona potrafi sporo piasku przez lata "wciągnąć".

Napisano

zgodnie ze starym rozporządzeniem, 8 cm kostka, 3 cm podsypka cementowo - piaskowa i 15 cm podbudowy zasadniczej z kruszywa łamanego stabilizowanego mechanicznie lub tłucznia kamiennego - konstrukcja stosowana od lat

Napisano

ja podjazd robiłem na 12 T nacisku. od dołu: 20cm piasku zageszczonego 20cm betonu b20 zageszczonego 15cm suchego zageszczonego 5cm piasku zageszczonego 6cm kostki...czy zgodnie ze sztuką? nie wiem ale skutecznie.

Wysłane z mojego LG-K430 przy użyciu Tapatalka

Napisano
4 godziny temu, BOGUS napisał:

ja podjazd robiłem na 12 T nacisku. od dołu: 20cm piasku zageszczonego 20cm betonu b20 zageszczonego 15cm suchego zageszczonego 5cm piasku zageszczonego 6cm kostki...czy zgodnie ze sztuką? nie wiem ale skutecznie.

Ile lat temu? Bo brukarze, którzy mi 20 lat temu robili kostkę, a robili ją od wielu lat, w tym parkingi marketów, powiedzieli, że czego by nie zrobili, to po 20 latach zacznie siadać i mieli racje. Tyle, że siada niewiele i się tym specjalnie nie przejmuję.

Napisano
Godzinę temu, Lucyfer napisał:

brukarze, którzy mi 20 lat temu robili kostkę, a robili ją od wielu lat, w tym parkingi marketów, powiedzieli, że czego by nie zrobili, to po 20 latach zacznie siadać i mieli racje.

Myślę, że metr betonu pod kostką załatwiłby sprawę... :phi:

Napisano
6 minut temu, romano11 napisał:

Myślę, że metr betonu pod kostką załatwiłby sprawę... :phi:

Nie sądzę, raczej ustąpiła warstwa tuż pod kostką. A ona musi pracować, mam miejsce, gdzie otwiera się furtka i doskonale widać, jak kostka "pracuje" zimą i latem. Różnica poziomów sięgała 4-5 cm przy kilkutygodniowych ostrych mrozach.

Napisano
  • Autor
12 godzin temu, Lucyfer napisał:

Oczywiście chodziło o podsypkę cementowo - piaskową :ok:

Napisano

Ile lat temu? Bo brukarze, którzy mi 20 lat temu robili kostkę, a robili ją od wielu lat, w tym parkingi marketów, powiedzieli, że czego by nie zrobili, to po 20 latach zacznie siadać i mieli racje. Tyle, że siada niewiele i się tym specjalnie nie przejmuję.

8 lat temu...nie wiem jaki wpływ na to ma fakt że pod pierwszą warstwą jest 20 cm iłu a niżej 6 m żwiru. ..

Napisano
11 minut temu, BOGUS napisał:

8 lat temu...nie wiem jaki wpływ na to ma fakt że pod pierwszą warstwą jest 20 cm iłu a niżej 6 m żwiru. ..

Na pewno rodzaj podłoża ma znaczenie i do niego trzeba dobierać parametry podbudowy. Mnie zaczęło lekko siadać dopiero po kilkunastu latach, dokładniej to zrobiły się nieznaczne koleiny na drodze do garażu.

Napisano
1 godzinę temu, Lucyfer napisał:

Na pewno rodzaj podłoża ma znaczenie i do niego trzeba dobierać parametry podbudowy. Mnie zaczęło lekko siadać dopiero po kilkunastu latach, dokładniej to zrobiły się nieznaczne koleiny na drodze do garażu.

Dokladnie 

inaczej robi się na glinie a inaczej na piaskach

do tego jeszcze poziom wody gruntowej

u mnie jest w sumie z 60cm podbudowy, a i tak siada pod szambiarą bo pod spodem iły i woda

beka najgorszą robotę robi jak pompuje, bo to obciążenie dynamiczne 

Napisano

Z tego, co rozmawiam z ekipami, to teraz pod kostkę bezpośrednio dają mączkę granitową.

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Napisano
A czy cement pod kostka uchroni przed chwastami w spoinach?

tapatalked

Nie, ale specjalny filler już tak
Napisano
59 minut temu, luccass napisał:

Tego nie wiem, ale wiem, że cement w spoinie chroni przed wzrostem czegokolwiek... :phi:

Napisano

Nie, ale specjalny filler już tak
A specjalny to jaki? Chodzi o wypełnienie nim spoin już po układaniu?

tapatalked

Napisano
2 godziny temu, luccass napisał:

tapatalked

Nie.

To samo z mchem.

Na szczęście jest to łatwe do usunięcia, bo rośnie w spoinie tylko.

Napisano
56 minut temu, luccass napisał:

tapatalked

Tak, są specjalne, nawet w kilku kolorach ;).

Napisano

tapatalked

Nie pamiętam nazwy. Tak, na ułożona kostkę wysypujesz te granulki, zamiatasz i jeździsz gumistopa
Napisano
Godzinę temu, sherif napisał:

Nie.

To samo z mchem.

Na szczęście jest to łatwe do usunięcia, bo rośnie w spoinie tylko.

Jeżeli nie usuwasz regularnie, niektóre chwasty potrafią się całkiem mocno zagnieździć, wypuszczając korzenie i pod kostkę, nawet w porowatym betonie.

Napisano
2 godziny temu, luccass napisał:

tapatalked

U sąsiada przy kostce pod altaną robili tak, że do zasypania spoin użyli mieszanki piasku z cementem. Następnie to zraszali mgłą wodną, żeby związało. Cały witz polegał na umiejętności zmycia kostki karcherem z nalotu w takim momencie, że spoiny już związały i się nie wypłukiwały przy prawie poziomym strumieniu z dyszy, ale to na powierzchni jeszcze schodziło.

Napisano

Nawet to nie pomoże. Miałem kiedyś zabetonowane na sztywno i chwasty zasiewały się w mikropęknięciach na styku kostki i betonu.

Napisano
3 godziny temu, Joki napisał:

Nawet to nie pomoże. Miałem kiedyś zabetonowane na sztywno i chwasty zasiewały się w mikropęknięciach na styku kostki i betonu.

No pacz, a ja ułożyłem trylinkę przed garażem na suchej zaprawie, spoiny zasypałem tą samą zaprawą i nic nie wyrosło od dwóch lat, a przedtem rosło, gdzie chciało.

Napisano
Godzinę temu, romano11 napisał:

No pacz, a ja ułożyłem trylinkę przed garażem na suchej zaprawie, spoiny zasypałem tą samą zaprawą i nic nie wyrosło od dwóch lat, a przedtem rosło, gdzie chciało.

Cierpliwości. 2 lata to jeszcze nie kiedyś.

;)

Napisano
3 godziny temu, romano11 napisał:

To bardzo zależy od stron, podłoża, ruchu, itd.

U mnie leży 3 lata i na całym dość dużym podjeździe nie rośnie nic. Z tyłu domu, od strony N, w tym samym czasie układana kostka pod śmietniki i kilka trawek się pojawiło.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.