Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kocioł gazowy dwufunkcyjny kondensacyjny - jaki?

Featured Replies

Napisano

Przyszedł czas na wybór kotła gazowego. Hydraulik zaproponował Saunier duval isotwin condens f30. Jest poniżej mojego budżetu, a opinie jakie znalazłem w internecie są podzielone. Wpisy z przed 5-6 lat mówią o jakiś błędach w oprogramowaniu (pewnie już dawno poprawione). Możecie coś polecić innego? Budżet to 7-9 tyś, fajnie jakby miał możliwość podłączenia do internetu. Powierzchnia użytkowa domu to 140 m2.

Napisano

Saunier duval u siostry właśnie z opisywanego okresu czyli z 5 lat temu regularnie palił płytę główną. Naprawa kilka stówek.

Mój Vitodens 222 ma możliwość podłączenia do netu, ale trzeba dołożyć jakiś moduł za ok. 1000zł.

Napisano
  • Autor
10 minut temu, Tomrad napisał:

Saunier duval u siostry właśnie z opisywanego okresu czyli z 5 lat temu regularnie palił płytę główną. Naprawa kilka stówek.

Mój Vitodens 222 ma możliwość podłączenia do netu, ale trzeba dołożyć jakiś moduł za ok. 1000zł.

Gdzieś na forum czytałem, że ten problem został dawno temu rozwiązany i od tego czasu są same dobre opinie. Niestety nigdzie nie mogę znaleźć informacji czy do tego modelu da się dokupić moduł, który pozwoli na połączenie z internetem. Jutro chyba do nich zadzwonię.

Napisano

Z tanich i dobry to Termet Gold. Jak kupowałem 3 lata temu, to pod względem parametrów był jedynie lepszy Viessman, ale kosztował x2. Na Termety od cen fabrycznych są spore rabaty (do sprawdzenia np na allegro). 

Niestety w Termecie (co ni by było jego zaletą) zawiodłem się trochę na serwisie, dopiero 3-ci serwisant poradził sobie z nieodpalaniem :(

Jak masz możliwość to rób jednofunkcyjny.

Do netu każdy da się podłączyć tanim sposobem lub zmieniając sterownik.

Napisano
  • Autor
20 minut temu, sherif napisał:

Z tanich i dobry to Termet Gold. Jak kupowałem 3 lata temu, to pod względem parametrów był jedynie lepszy Viessman, ale kosztował x2. Na Termety od cen fabrycznych są spore rabaty (do sprawdzenia np na allegro). 

Niestety w Termecie (co ni by było jego zaletą) zawiodłem się trochę na serwisie, dopiero 3-ci serwisant poradził sobie z nieodpalaniem :(

Jak masz możliwość to rób jednofunkcyjny.

Do netu każdy da się podłączyć tanim sposobem lub zmieniając sterownik.

Możesz rozwinąć dlaczego jednofunkcyjny? O co chodzi z tym tanim podłączeniem do internetu?

Napisano

U mnie od 5 lat siedzi kondensat  WOLF póki co problemów brak. 

Napisano

A ja polecam podejść do tematu z innej strony a od odległości do dobrego serwisanta. Ja mam kocioł DeDietrich, który wstawił mi developer, więc nie ja decydowałem o marce. I dobry serwisant kumający temat mieszka po drugiej stronie Wrocławia, co oznacza, że za sam dojazd kasuje mnie chyba stówkę, najtańsza naprawa to 150 zł (w tym cena dojazdu). Każdy będzie tutaj polecał producenta, którego ma u siebie a w zasadzie wszystkie one działają podobnie. Co do samego DeDietricha to go nie polecam jeżeli masz twardą wodę. U mnie tak jest i generowało to dodatkowe koszty. Zobacz w specyfikacji kotłów to jakiej twardości producent zaleca użytkowanie kotła.

Napisano
11 godzin temu, sadlos napisał:

Możesz rozwinąć dlaczego jednofunkcyjny? O co chodzi z tym tanim podłączeniem do internetu?

Dlatego, że rodzina będzie Ci wdzięczna. Aby było jasne dwufunkcyjny to taki, który na przemiennie grzeje wodę przepływowo i ogrzewanie. Jedno potrzebuje zasobnika by nagrzać wodę. Nawet najlepszy piec dwufuncyjny nie da komfortu jednofunkcyjnego podczas kąpieli.

Odnośnie sterowania to większość pieców ma bardzo proste sterowniki on/off - czyli grzej/nie grzej. Ma to swoje wady bo sterowniki nie mają bajerów w postaci podawania wielu parametrów pieca, jak już jest tylko temp zadana, aktualna i ewentualnie godzina. Nawet to co mają bardziej złożone sterowniki (czyt musisz kupić danego producenta) mogą mieć wejscia to odłączenie /załączenia grzania. W przypadku zastosowania sterownika pokojowego, innego niż producenta możesz kupić taki ze sterowaniem przez sieć - ale potrafią być drogie. Możesz zastosować zwykły, czyli prosty termostat z porami dnia + wpiąć to szeregowo ze sterownikiem on/off. Np Sonoff z Ali za kilkanaście zł lub jakimkolwiek innym sterowanym przez sieć. Oczywiście nie będzie wtedy sterowania pełnego będzie mógł jedynie załączyć ogrzewanie lub wyłączyć poprzez sieć, ale będzie tanio i prosto (podobnie wpina się kominki, które rozłączają grzanie).

Dla bardziej zaawnsowanych masz masę gotowych rozwiązań np na Raspberry, gdzie na podstawie czujnika temp i jednego przekaźnika sterujesz piecem, są gotowe softy jak bp Nettemp czy Domoticz. Postawienie serwera http na Raspberry to jedna z prostszych rzeczy.

Ja mam postawione swoje rozwiązanie na Raspberry + 10 czujników w domu + płytka przekaźnikowa do sterowania m.in piecem - to tylko część systemu, ale kosztowała grosze a mogę wybrać względem której temp ma grzać, mogę rejestrować czas grzania, wymyślać zależności i przedziały, sprawdzać jak grzeją się pomieszczenia i rejestrować ich temp. To wszystko przez interfejs www + aplikacje na tel. System działa bez zarzutu od 3 lat. No i nie musiałem kupować żadnego sterownika, kupiłem jedynie czujnik "pogodowy" zewn do pieca w pobliskim sklepie za 50zł (po to aby piec sam dobierał temp zasilania).

Napisano
40 minut temu, spad napisał:

A ja polecam podejść do tematu z innej strony a od odległości do dobrego serwisanta. Ja mam kocioł DeDietrich, który wstawił mi developer, więc nie ja decydowałem o marce. I dobry serwisant kumający temat mieszka po drugiej stronie Wrocławia, co oznacza, że za sam dojazd kasuje mnie chyba stówkę, najtańsza naprawa to 150 zł (w tym cena dojazdu). Każdy będzie tutaj polecał producenta, którego ma u siebie a w zasadzie wszystkie one działają podobnie. Co do samego DeDietricha to go nie polecam jeżeli masz twardą wodę. U mnie tak jest i generowało to dodatkowe koszty. Zobacz w specyfikacji kotłów to jakiej twardości producent zaleca użytkowanie kotła.

a co znaczy dobry ?

Akurat Termet ma masę serwisantów (gdzie w większości każdy z nich serwisuje też inne marki) i ludzie polecają go ze wzgledu na dobrze dostępny serwis. Fakt, że 2 serwisantów mam w promieniu 5km, jeden z nich z odpaleniem pieca poradził sobie bez problemu, ale wymiękł na innej rzeczy. Dopóki sam się nie przekonasz czy dobry czy nie jest w twojej okolicy to tego się nie dowiesz. Bardziej poszkodowane są małe miasteczka czy wioski gdzie nie ma serwisantów i tak jak mówisz tam zawsze kasują za dojazd ekstra - tu przydaję się dłuższa gwarancja.

IMHO twardej wody to każde urządzenie grzewcze się boi.

Napisano
44 minuty temu, sherif napisał:

Dlatego, że rodzina będzie Ci wdzięczna. Aby było jasne dwufunkcyjny to taki, który na przemiennie grzeje wodę przepływowo i ogrzewanie. Jedno potrzebuje zasobnika by nagrzać wodę. Nawet najlepszy piec dwufuncyjny nie da komfortu jednofunkcyjnego podczas kąpieli.

A co to za komfort, którego nie da piec dwufunkcyjny? Mam taki piec i nie wiem co w nim niekomfortowego. Przecież nawet jeżeli masz odpalone ogrzewanie i zaczynasz się kąpać to zastanawiam się jak długo ktoś musiałby się kąpać, żeby woda w kaloryferach ostygła i zrobiło się zimno w domu. Godzinę, dwie? Ile trwa prysznic? 5 minut. Nawet jak dzieciaki chcą się wykąpać to ile nalewa się woda do wanny, 10 minut? A jak masz podłogówkę to nawet po godzinie lania wody podłoga byłaby nadal ciepła. 

Napisano
45 minut temu, sherif napisał:

a co znaczy dobry ?

Akurat Termet ma masę serwisantów (gdzie w większości każdy z nich serwisuje też inne marki) i ludzie polecają go ze wzgledu na dobrze dostępny serwis. Fakt, że 2 serwisantów mam w promieniu 5km, jeden z nich z odpaleniem pieca poradził sobie bez problemu, ale wymiękł na innej rzeczy. Dopóki sam się nie przekonasz czy dobry czy nie jest w twojej okolicy to tego się nie dowiesz. Bardziej poszkodowane są małe miasteczka czy wioski gdzie nie ma serwisantów i tak jak mówisz tam zawsze kasują za dojazd ekstra - tu przydaję się dłuższa gwarancja.

IMHO twardej wody to każde urządzenie grzewcze się boi.

Dobry to taki, który ma dobre opinie u sąsiadów i nie próbuje cię orżnąć na kasę. Na moim przykładzie. Mam piec dwufunkcyjny DeDietrich, który na początku ustawiony był pod gaz z butli. Przy podpięciu domu do gazu ziemnego trzeba przestawić piec. Dwóch serwisantów wmawiało mi, że trzeba wymienić moduły kosztujące po 400 zł, trzeci powiedział, że w tym piecu przestawia się tylko kryzę na palniku i nic więcej, z dojazdem stówka bo będzie niedługo w okolicy. I do dzisiaj serwisuję piec o tego trzeciego fachowca, choć jest najdalej od mojego domu.

Napisano
  • Autor
13 minut temu, spad napisał:

Dobry to taki, który ma dobre opinie u sąsiadów i nie próbuje cię orżnąć na kasę. Na moim przykładzie. Mam piec dwufunkcyjny DeDietrich, który na początku ustawiony był pod gaz z butli. Przy podpięciu domu do gazu ziemnego trzeba przestawić piec. Dwóch serwisantów wmawiało mi, że trzeba wymienić moduły kosztujące po 400 zł, trzeci powiedział, że w tym piecu przestawia się tylko kryzę na palniku i nic więcej, z dojazdem stówka bo będzie niedługo w okolicy. I do dzisiaj serwisuję piec o tego trzeciego fachowca, choć jest najdalej od mojego domu.

Możesz coś powiedzieć na temat grzania butlami? Podłączenie gazu ziemnego mam planowane na koniec października i boję się, że może się to przeciągnąć, a chciałbym zacząć wygrzewać posadzki...

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, luccass napisał:

Na pewno dwufunkcyjny? Przemyśl to..

tapatalked

Jest to kocioł z wbudowanym zasobnikiem, jego użytkowanie jest mało komfortowe? Wydawało mi się, że tylko przepływowy jest uciążliwy w użytkowaniu... 

Edytowane przez sadlos

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, sherif napisał:

Odnośnie sterowania to większość pieców ma bardzo proste sterowniki on/off - czyli grzej/nie grzej. Ma to swoje wady bo sterowniki nie mają bajerów w postaci podawania wielu parametrów pieca, jak już jest tylko temp zadana, aktualna i ewentualnie godzina. Nawet to co mają bardziej złożone sterowniki (czyt musisz kupić danego producenta) mogą mieć wejscia to odłączenie /załączenia grzania. W przypadku zastosowania sterownika pokojowego, innego niż producenta możesz kupić taki ze sterowaniem przez sieć - ale potrafią być drogie. Możesz zastosować zwykły, czyli prosty termostat z porami dnia + wpiąć to szeregowo ze sterownikiem on/off. Np Sonoff z Ali za kilkanaście zł lub jakimkolwiek innym sterowanym przez sieć. Oczywiście nie będzie wtedy sterowania pełnego będzie mógł jedynie załączyć ogrzewanie lub wyłączyć poprzez sieć, ale będzie tanio i prosto (podobnie wpina się kominki, które rozłączają grzanie).

Dla bardziej zaawnsowanych masz masę gotowych rozwiązań np na Raspberry, gdzie na podstawie czujnika temp i jednego przekaźnika sterujesz piecem, są gotowe softy jak bp Nettemp czy Domoticz. Postawienie serwera http na Raspberry to jedna z prostszych rzeczy.

Ja mam postawione swoje rozwiązanie na Raspberry + 10 czujników w domu + płytka przekaźnikowa do sterowania m.in piecem - to tylko część systemu, ale kosztowała grosze a mogę wybrać względem której temp ma grzać, mogę rejestrować czas grzania, wymyślać zależności i przedziały, sprawdzać jak grzeją się pomieszczenia i rejestrować ich temp. To wszystko przez interfejs www + aplikacje na tel. System działa bez zarzutu od 3 lat. No i nie musiałem kupować żadnego sterownika, kupiłem jedynie czujnik "pogodowy" zewn do pieca w pobliskim sklepie za 50zł (po to aby piec sam dobierał temp zasilania).

Dzięki za odpowiedź, zagłębie się w temacie. Czy te czujniki są bezprzewodowe, czy pomyślałeś o tym wcześniej i puściłeś kable pod tynkami?

Napisano

Jest to kocioł z wbudowanym zasobnikiem, jego użytkowanie jest mało komfortowe? Wydawało mi się, że tylko przepływowy jest uciążliwy w użytkowaniu... 

Taki zasobnik na pewno polepsza sprawę. Sam nie miałem do czynienia więc nie potwierdzę / zaprzeczę. Jeśli więc będziesz rozważał innych producentów, to też celuj w opcje z zasobnikiem.

tapatalked

Napisano
  • Autor
Teraz, luccass napisał:

Taki zasobnik na pewno polepsza sprawę. Sam nie miałem do czynienia więc nie potwierdzę / zaprzeczę. Jeśli więc będziesz rozważał innych producentów, to też celuj w opcje z zasobnikiem.

tapatalked

Hydraulik poleca firmę Saunier duval głownie ze względu na dobrego serwisanta, który jest w naszej okolicy i chyba przy tym zostanę.

Napisano

Hydraulik poleca firmę Saunier duval głownie ze względu na dobrego serwisanta, który jest w naszej okolicy i chyba przy tym zostanę.
Jeśli cena jest kwestią drugorzędną, to spoko. Ja dla świętego spokoju sprawdzilbym ofertę Termeta. Jest szansa zaoszczędzić trochę złotówek niekoniecznie pogarszając jakość kotła czy serwisu.

tapatalked

Napisano
2 godziny temu, spad napisał:

Widzisz, czyli dopiero trzeci, tak samo jak u mnie.

Z sąsiadami to ciężki temat producentów kotłów jest przeszło 10 + do tego cześć nie używa gazu, w moim przypadku musiałbym bym pewnie pół dzielnicy obiec, aby znaleźć taki sam piec /producenta.

Napisano
2 godziny temu, spad napisał:

A co to za komfort, którego nie da piec dwufunkcyjny? Mam taki piec i nie wiem co w nim niekomfortowego. Przecież nawet jeżeli masz odpalone ogrzewanie i zaczynasz się kąpać to zastanawiam się jak długo ktoś musiałby się kąpać, żeby woda w kaloryferach ostygła i zrobiło się zimno w domu. Godzinę, dwie? Ile trwa prysznic? 5 minut. Nawet jak dzieciaki chcą się wykąpać to ile nalewa się woda do wanny, 10 minut? A jak masz podłogówkę to nawet po godzinie lania wody podłoga byłaby nadal ciepła. 

Stała temp, duża wydajność.

Miałem raz dwufuncyjny i nigdy więcej, kąpiel pod prysznicem to była mordęga, woda od ciepłej po lodowatą, pod znów nagle ukrop :ogien:. Nad wanną trzeba było stać i obserwować bo można było dzieci poparzyć lub nalać połowę zimnej, krany trzeba było odpowiednio wcześniej odkręcić aby umyć się w ciepłej wodzie.

Każdy hydraulik (przerobiłem 4) i każdy serwisant (przerobiłem 3) stanowczo odradzał.

Napisano
2 godziny temu, sadlos napisał:

Możesz coś powiedzieć na temat grzania butlami? Podłączenie gazu ziemnego mam planowane na koniec października i boję się, że może się to przeciągnąć, a chciałbym zacząć wygrzewać posadzki...

Koszty, koszty i jeszcze raz koszty.

Miałem butle 33kg, najpierw 2szt, ale piec nie chciał już odpalać jak było mniej gazu, póżniej 2szt (2+2) już jako tako pracował. Jak zaczełem wygrzewać posadzki butlami to pierwszą skończyłem po 1 dobie 8].

W niektórych kotłach zmienia się dysze w zależności od rodzaju gazu, w niektórych przezbraja.

2 godziny temu, sadlos napisał:

Dzięki za odpowiedź, zagłębie się w temacie. Czy te czujniki są bezprzewodowe, czy pomyślałeś o tym wcześniej i puściłeś kable pod tynkami?

Kable miałem wcześniej rozprowadzone, ale tak na prawdę nie musisz mieć czujnika w każdym pokoju a zapewne masz jakiś kabel pociagnięty do sterownika. Bezprzewodowo też można zrobić, można też się bawić w prosty czujnik + arduino ale trzeba mieć zasilanie.

Napisano
5 minut temu, sherif napisał:

Miałem raz dwufuncyjny i nigdy więcej, kąpiel pod prysznicem to była mordęga, woda od ciepłej po lodowatą, pod znów nagle ukrop :ogien:. Nad wanną trzeba było stać i obserwować bo można było dzieci poparzyć lub nalać połowę zimnej, krany trzeba było odpowiednio wcześniej odkręcić aby umyć się w ciepłej wodzie.

Każdy hydraulik (przerobiłem 4) i każdy serwisant (przerobiłem 3) stanowczo odradzał.

Nigdy nic takiego nie miałem, temperatura jest zawsze stała. Do tego w łazience mam baterie termostatyczne, więc tym bardziej komfort temperatury jest. Ale nawet w innych zlewach temperatura wody nie skacze. Opcja, że raz zimna, raz ciepła nigdy nie wystąpiła.

Napisano
22 godziny temu, spad napisał:

A co to za komfort, którego nie da piec dwufunkcyjny? Mam taki piec i nie wiem co w nim niekomfortowego. 

a ja mam i zdecydowanie nie polecam. Kapiac sie pod prysznicem musze miec odkrecona ciagle wode. Zamkniecie kurka z woda powoduje zgasniecie pieca, ponowne wlaczenie kranu to ok 10-15 sec zimnej wody, zanim piec znow zaskoczy. Rak prawie nigdy nie udaje mi sie umyc w cieplej wodze, chyba, ze odkrece kurek i poczekam z minute.

Napisano
a ja mam i zdecydowanie nie polecam. Kapiac sie pod prysznicem musze miec odkrecona ciagle wode. Zamkniecie kurka z woda powoduje zgasniecie pieca, ponowne wlaczenie kranu to ok 10-15 sec zimnej wody, zanim piec znow zaskoczy. Rak prawie nigdy nie udaje mi sie umyc w cieplej wodze, chyba, ze odkrece kurek i poczekam z minute.
Może Spad ma wbudowany zasobnik.

tapatalked

Napisano
Godzinę temu, luccass napisał:

tapatalked

Teraz są też kotły z małym zasobnikiem przepływowym, podobno trochę to polepsza komfort.

Napisano

Moze i sa lepsze, ja mam uraz do przeplywowych ogrzewaczy wody w domu. Moze w malym mieszkaniu, gdzie odleglosci sa niewielkie to ma to szanse dzialac. Ja zdecydowanie odradzam, nawet kosztem miejsca na banke i strat ciepla i wiekszego zuzycia gazu. Drugi rok mieszkam w tej chalupie i nie pamietam kiedy rece umylem w cieplej wodzie. 

Choc ma to ten plus, ze jak ide do kogos i po siku myje rece pod kranem i leci ciepla to mysle - uuu bajera.

Napisano
Dnia 20.09.2017 o 20:52, sadlos napisał:

Przyszedł czas na wybór kotła gazowego. Hydraulik zaproponował Saunier duval isotwin condens f30. Jest poniżej mojego budżetu, a opinie jakie znalazłem w internecie są podzielone. Wpisy z przed 5-6 lat mówią o jakiś błędach w oprogramowaniu (pewnie już dawno poprawione). Możecie coś polecić innego? Budżet to 7-9 tyś, fajnie jakby miał możliwość podłączenia do internetu. Powierzchnia użytkowa domu to 140 m2.

Od pięciu lat mam dwufunkcyjnego termeta - zainstalował mi to hydraulik, później podłączyłem do tego wiszący w przedpokoju sterownik i jedyne co od tego czasu robiłem, to raz z ciekawości go rozkręciłem żeby odkurzyć. Wisi w małej łazience, w której po kąpieli jest jak w saunie, żadnych awarii, serwisów itp. Robi to co ma robić.

Ale do domu to bym polecił jednofunkcyjny. Masz wtedy zasobnik z ciepłą wodą - krócej czekasz na ciepłą, urządzenie nie przełącza się co chwilę pomiędzy trybami.

Napisano
Dnia 21.09.2017 o 13:24, sherif napisał:

Miałem tak samo, gdy kocioł działał jako dwufunkcyjny przepływowy.

Bateria termostatyczna w wannie poprawiła sprawę, ale zimnej wody po zakręceniu nie dało się uniknąć.

Dodatkowo dochodzi problem zakamieniania wymiennika od strony grzanej wody.

Kocioł był zaprojektowany tak, że wewnętrzny zawór rozdzielający w spoczynku był na pozycji ogrzewania i każde użycie CWU go przełączało, co zabierało trochę czasu, a w tym czasie była zimna woda.

W czasie remontu układ został przerobiony na zasobnik i teraz działa doskonale, pomimo tego samego kotła.

Napisano
Dnia 22.09.2017 o 11:01, sherif napisał:

Teraz są też kotły z małym zasobnikiem przepływowym, podobno trochę to polepsza komfort.

Ale wtedy pojawiają się już wady zasobnika - konieczność dogrzewania. I tylko w niektórych da się cyrkulację zrobić.

Najlepsze są kotły z wbudowanym sporym zasobnikiem - taki kocioł o gabarytach szafy. I one mają tak to rozwiązane, że grzeją zasobnik przez wymiennik ciepła i pompę obiegową.

Zapewnia to ciągłą pracę w zakresie kondensacji. Ale zużywa więcej prądu, bo to dodatkowa pompa. No i kwestia kasy - bez 10 k zł nie podchodź.

Napisano
Dnia 22.09.2017 o 09:55, luccass napisał:

tapatalked

Nie mam zasobnika wody, zwykły dwufunkcyjny. Okej, rano przy myciu zębów 10 sekund musi polecieć zimnej, ale to nie problem po prostu odpalam wcześniej zanim chcę się umyć a jeszcze wiosłuję szczotką. :) I te 10 sekund występuje w łazience na górze. Na dole w zasadzie ciepła leci od razu, ale za ścianą jest piec. Ale nie mam czegoś takiego, że leci z kranu ciepła, zamykam wodę, po chwili odkręcam i leci zimna. Nic podobnego i nawet na zwykłych bateriach takie zjawisko nie występuje. Nie mam też spadków temperatur, ciśnień, etc. Dla mnie kocioł dwufunkcyjny to fajne rozwiązanie bo mam mały wiszący mebel w gospodarczym i nic więcej.

Napisano
13 godzin temu, maras77 napisał:

Najlepsze są kotły z wbudowanym sporym zasobnikiem - taki kocioł o gabarytach szafy. I one mają tak to rozwiązane, że grzeją zasobnik przez wymiennik ciepła i pompę obiegową.

Zapewnia to ciągłą pracę w zakresie kondensacji. Ale zużywa więcej prądu, bo to dodatkowa pompa. No i kwestia kasy - bez 10 k zł nie podchodź.

Mam wiszący Viessmann Vitodens 222 z wbudowanym zasobnikiem 45l, i zapewniam że nie jest kocioł wielkości szafy. Owszem jest grubszy niż dwufunkcyjny bez zasobnika, ale nawet w małej łazience się mieści.

Napisano

A ja mam dwufunkcyjny Vaillant ecoTEC VC Plus - 25kW i bardzo sobie go chwale.

Funkcja hot start, żadnego zasobnika i wszystko działa idealnie już 4 rok,

https://www.vaillant.pl/klienci-indywidualni/produkty-i-systemy/ecotec-exclusive-vc-vcw-39937.html
[edit] poprawiam zły link

Podpięty zewnętrzny czujnik pogodowy i sterownik Calormatic. Wszystko razem pospinane i jest idealnie.

Edytowane przez bengamin

Napisano
21 minut temu, bengamin napisał:

https://www.vaillant.pl/klienci-indywidualni/produkty-i-systemy/ecotec-plus-vc-1216.html

Podpięty zewnętrzny czujnik pogodowy i sterownik Calormatic. Wszystko razem pospinane i jest idealnie.

A jak on grzeje wodę CWU, jeśli jest jednofunkcyjny?

Napisano

Mój Vaillant vu202 jednofunkcynny w ciągu 8 lat miał już wymieniany 2 razy zawór 3d. Teraz prosi się o ponowna jego wymianę za 880zl + dojazd serwisanta . Dobrze że 2 poprzednie były na gwarancji. 

Także ja Vaillant a nie polecam .

Napisano

https://www.vaillant.pl/klienci-indywidualni/produkty-i-systemy/ecotec-exclusive-vc-vcw-39937.html

To powiedz jeszcze ile rocznie płacisz za gaz, i podaj proszę parę info o metrażu, ociepleniu i temp w domu. Mam nadzieję, że niedługo uda mi się zabrać za budowę i kusi mnie gaz, bo jest w ulicy. Ale ci co mają mówią, że drogo. Taniej wunglem lub drewnem.
Napisano
4 godziny temu, hubert110284 napisał:

Mój Vaillant vu202 jednofunkcynny w ciągu 8 lat miał już wymieniany 2 razy zawór 3d. Teraz prosi się o ponowna jego wymianę za 880zl + dojazd serwisanta . Dobrze że 2 poprzednie były na gwarancji. 

Także ja Vaillant a nie polecam .

to są rzeczy niezależne od producenta, dlatego nie ma co się kierować marką. Wszystkie najpopularniejsze marki to praktycznie to samo. Moi rodzice mają kocioł Viessmann 050W niecałe 2 lata. Już 2 razy miał taką awarię, że przestawał grzać CWU, grzał tylko centralne. Winny jest jakiś badziewny czujnik. 2 razy był wymieniany na gwarancji, przy ostatniej wymianie serwisaci powiedzieli, że teraz zamówili te czujniki od innego producenta i powinny być lepsze, więc jak ten znów padnie za pół roku, to przyjadą i zamontują już lepszy. Jak w samochodach normalnie ;].

Napisano
2 godziny temu, maro_t napisał:

to są rzeczy niezależne od producenta, dlatego nie ma co się kierować marką. Wszystkie najpopularniejsze marki to praktycznie to samo. Moi rodzice mają kocioł Viessmann 050W niecałe 2 lata. Już 2 razy miał taką awarię, że przestawał grzać CWU, grzał tylko centralne. Winny jest jakiś badziewny czujnik. 2 razy był wymieniany na gwarancji, przy ostatniej wymianie serwisaci powiedzieli, że teraz zamówili te czujniki od innego producenta i powinny być lepsze, więc jak ten znów padnie za pół roku, to przyjadą i zamontują już lepszy. Jak w samochodach normalnie ;].

Trochę jednak są (słyszałem podobne opinie o Vaillancie) i na pewno mają znaczenie przy cenach części.  Np. Termet ma jedne z mniejszych cen i proste graty, np jeden typ płyty głównej, które każdy serwisant ma w aucie ( a nie 5 rodzai jak nie które i trzeba czekac na zamówienie)

Napisano

Jako że kocioł jest zwykły Turbo a nie kondensat to awaria zaworu wpłynęła negatywnie na wymiennik którego dni sa juz policzone...mam nadzieję że ten sezon jeszcze wytrzyma. I tak z niby prostej awaria kawałka metalu kocioł będzie nadawał się do wywalenia.

Koszt zaworu + wymiennik = większa połowa nowego kondesacyjneg termeta.

A co  do zuzycia gazu to nawet w identycznych domach bywa różne.

Moja 4 osobowa rodzina + jamnik w miesiąc letni potrafi wyciągnąć do 100 metrow3 gz50. 

Sporo palimy też kominkiem powietrznym.

Jeden lubi w  domu 18stC a drugi 22stC.

Im cieplejszy zbuduje się dom tym mniej będzie potrzebował energii na ogrzanie.

20170925_181940.jpg

Napisano

a ja jak zwykle polecę Viessmanna 111W. Ma zasobnik ładowany warstwowo (w przeciwieństwie do Termetów).

U mnie działa już 7 rok, i poza 3 krotnym bez kosztowym czyszczeniem komory (bo to proste, sam robię) działa ekstra. 

Właściwie to klon 222W pozbawiony podobno kłopotliwych sond lambda (spalania)

Teraz mają też jakąś nową wersję, z nowym sterowaniem, wiec pewnie można podłączyć do neta. 

Napisano
Godzinę temu, zet napisał:

a ja jak zwykle polecę Viessmanna 111W. Ma zasobnik ładowany warstwowo (w przeciwieństwie do Termetów).

U mnie działa już 7 rok, i poza 3 krotnym bez kosztowym czyszczeniem komory (bo to proste, sam robię) działa ekstra. 

Właściwie to klon 222W pozbawiony podobno kłopotliwych sond lambda (spalania)

Teraz mają też jakąś nową wersję, z nowym sterowaniem, wiec pewnie można podłączyć do neta. 

Wygląda OK, a i cena też znośna. I jest nie duży.

Napisano
Dnia 20.09.2017 o 20:52, sadlos napisał:

Nie kupiłbym kotła startującego od 5,2 kW. Kiepska modulacja palnika. Jak ma być prosty to Termet Gold jest bardzo dobrym wyborem.

Napisano
Dnia 26.09.2017 o 10:17, amciek napisał:
Dnia 25.09.2017 o 14:34, bengamin napisał:

To powiedz jeszcze ile rocznie płacisz za gaz, i podaj proszę parę info o metrażu, ociepleniu i temp w domu. Mam nadzieję, że niedługo uda mi się zabrać za budowę i kusi mnie gaz, bo jest w ulicy. Ale ci co mają mówią, że drogo. Taniej wunglem lub drewnem.

Wienereberger szlifowane Porotherm 25 (murowane na pianie DryFix nie na zaprawie), Styropian Austrotherm 17cm lambda 0,038, poddasze wełna 25cm, dwie kondygnacje łącznie 140 powierzchni użytkowej + nieogrzewany garaż, parter o wysokości 320cm + poddasze mieszkalne w tym antresola, wszystkie okna "ciepłe" dwukomorowe (P4-harowana-P4) w salonie mam w salonie ściane ze szkła 8metrów długą na 3 metry wysoką.

Kwiecień - październik koszty gazu 35-45zł miesięcznie (rozliczam się miesięcznie, odczyty co miesiąc)

Listopad - marzec - 200-300 zł miesięcznie

Grudzień - luty 300-400zł miesięcznie

aha - dzisiaj 2.10 a dom na tyle ciepły że jeszcze w tym sezonie nie włączałem ogrzewania (jak temperatura w pomieszczeniach spadnie do 17 stopni to samo się ma włączyć)

Automatyka grzejników - EQ Max co ludzie opisują w sąsiednim wątku, korzystam z pełnego systemu, jak jestem w domu to grzeję na 22-23 stopnie,
Żadnego zasobnika wody, żadnych solarów czy innych wynalazków.

Napisano
Dnia 30.09.2017 o 09:34, Teres napisał:

Nie kupiłbym kotła startującego od 5,2 kW. Kiepska modulacja palnika. Jak ma być prosty to Termet Gold jest bardzo dobrym wyborem.

Chyba dalej największy zakres modulacji ma Gold i któryś z droższych Wieśków (od 1.4kW). 
Przy wyborze był to u mnie jeden z głównych kryteriów.

Napisano
13 godzin temu, bengamin napisał:

Kwiecień - październik koszty gazu 35-45zł miesięcznie 

Czym CWU grzejesz? I ile osób mieszka?

Z tego co piszesz to masz pewnie teryfe w2 insam abonament w okolicy 20 zł/mc więc na gaz zostaje 15-20 zł czyli na jakieś 10m3 gazu.

• 2 tygodnie później...
Napisano
Dnia 3.10.2017 o 06:49, hubert110284 napisał:

Czym CWU grzejesz? I ile osób mieszka?

Z tego co piszesz to masz pewnie teryfe w2 insam abonament w okolicy 20 zł/mc więc na gaz zostaje 15-20 zł czyli na jakieś 10m3 gazu.

4 osoby, koszty tak jak piszesz,
Taryfa PGNIG W2-.12T

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.