Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy warto sprawdzać i gdzie samochód serwisowany w ASO?

Featured Replies

Napisano

Zastanawiam się nad kupnem pofirmowego "japończyka", który ma 190tys. przebiegu (cena atrakcyjna, ale ten przebieg :-( ), 5 letni serwisowany cały czas w ASO. Gdzie warto sprawdzić taki samochód, bo rozumiem , że mechanicznie to lepiej nie sprawdzać w tym ASO, w którym był serwisowany.. może PZM-ot?

Napisano
31 minut temu, marianello napisał:

Zastanawiam się nad kupnem pofirmowego "japończyka", który ma 190tys. przebiegu (cena atrakcyjna, ale ten przebieg :-( ), 5 letni serwisowany cały czas w ASO. Gdzie warto sprawdzić taki samochód, bo rozumiem , że mechanicznie to lepiej nie sprawdzać w tym ASO, w którym był serwisowany.. może PZM-ot?

Celowe sprawdzanie w miejscu innym niż te, które jako jedyne naprawdę zna ów samochód jest moim zdaniem wbrew jakiejkolwiek logice.

:hmm:

Napisano
  • Autor

Obawiam się , że miejsce serwisowania samochodu może iść "rękę" jego obecnemu właścicielowi aby go sprzedał..

Napisano

Ja ja kupowałem S-Maxa, który był samochodem służbowym jednego dyrektora w firmie w której pracuję, to tylko poprosiłem ASO, które serwisuje nasze służbowe Fordy o historię serwisową. Dostałem bez problemu, obejrzałem i samochód kupiłem. Co tu rzeźbić??

Napisano
5 minut temu, marianello napisał:

Obawiam się , że miejsce serwisowania samochodu może iść "rękę" jego obecnemu właścicielowi aby go sprzedał..

Jaki mogłoby mieć w tym interes?

Napisano
  • Autor

Nie wiem, może się znają prywatnie ;-). A co z tym przebiegiem? Bać się go? To jest ze skrzynią automatyczną. Mogli go katować, a automat jest chyba czuły na takie rzeczy..

Napisano
7 minut temu, marianello napisał:

Nie wiem, może się znają prywatnie ;-). A co z tym przebiegiem? Bać się go? To jest ze skrzynią automatyczną. Mogli go katować, a automat jest chyba czuły na takie rzeczy..

Nie napisałeś co to za auto, z jakim silnikiem, z jakiej firmy kupowane, co w niej robiło... Tak to można wróżyć z fusów.

Napisano
18 minut temu, marianello napisał:

Przebieg fajny

Tak bać się albo nie bać

Cieszymy się skrzynią automatyczną albo się jej boimy

Mogli go katować albo nie mogli

Automat jest nieczuły na takie rzeczy... generalnie rzeczy nie mają uczuć

Napisano
  • Autor

:) oczywiście samochody nie mają uczuć, zawsze biorę pod uwagę to że coś się tam wymieni po zakupie

Napisano
15 minut temu, Ryb napisał:

Nie napisałeś co to za auto, z jakim silnikiem, z jakiej firmy kupowane, co w niej robiło... Tak to można wróżyć z fusów.

Nic się nie znasz... zgaduj!! 

Np. Toyota Yaris, silnik fajny, 190Tkm to żaden przebieg, nie ma się co bać, skrzynia automatyczna jest fatalna, nie katowali bo to taki badziew że się nie da katować. :]

Edytowane przez chojny

Napisano
4 minuty temu, chojny napisał:

Nic się nie znasz... zgaduj!! 

Np. Toyota Yaris, silnik fajny, 190Tkm to żaden przebieg, nie ma się co bać, skrzynia automatyczna jest fatalna, nie katowali bo to taki badziew że się nie da katować. :]

Albo Nissan Murano z 3.5l i CVT.   ;]

Napisano
Teraz, Ryb napisał:

Albo Nissan Murano z 3.5l i CVT.   ;]

Aaaaaa wyższa półta, to może Toyota Solara 2,4, Tiptronic

Napisano

Ekhm...Skupcie się Panowie, ja wiem że jest piątek, no ale kącik trochę zobowiązuje...

@marianello Podaj więcej danych auta, będzie łatwiej doradzić. Nie martw się, nikt Ci nie podkupi :oki:

Napisano
Dnia 20.10.2017 o 11:39, Ryb napisał:

Celowe sprawdzanie w miejscu innym niż te, które jako jedyne naprawdę zna ów samochód jest moim zdaniem wbrew jakiejkolwiek logice.

Właśnie "inne miejsce" jest warunkiem koniecznym poprawnego wykonania audytu.

Napisano
Dnia 20.10.2017 o 11:07, marianello napisał:

może PZM-ot?

Raz skorzystałem z opinii PZMot. Wyrzucone pieniądze. Napisali w zasadzie to co sam mogłem sobie napisać. Zero zagłębiania się w temat. Jedyne zaangażowanie odczułem przy wystawianiu rachunku.

Zresztą opinia ASO też była tej klasy. Gdy chciałem zostawić samochód w rozliczeniu za nowe auto znaleźli 100 wad dyskwalifikujących do użytku. Kiedy oznajmiłem, że w takim razie rezygnuję z zakupu okazało się, że są bardzo zainteresowani zakupem "indywidualnie". Facet dogonił mnie kiedy wychodziłem i błagał, żebym mu sprzedał.

Taka smutna rzeczywistość.

Dlatego nie jest dla mnie miarodajna ani opinia Dekry ani Srekry ani żadnego ASO.

Napisano
Dnia 10/21/2017 o 20:34, Polarny napisał:

Właśnie "inne miejsce" jest warunkiem koniecznym poprawnego wykonania audytu.

Teoretycznie tak ale nie w przypadku ASO. Co do założenia każde ASO ma pewne instrukcje przeglądów takie same więc nie ma znaczenia gdzie robisz przegląd przedzakupowy. Ja jak będę swój sprzedawał to umówię taki przegląd tylko w ASO do którego jeżdżę. Jak koleś powie coś o czym ja nie byłem świadomy to go "znokautuje" za źle wykonane usługi ;) Historia serwisowa wszędzie jest ta sama. Poza tym mechanicznie to nie wiem jak jest w opisywanym przypadku ale nie wiem czego można się czepiać. Kupuwać od firmy i jest rękojmia w razie czego. 

Napisano
47 minut temu, gorex napisał:

Dlatego nie jest dla mnie miarodajna ani opinia Dekry ani Srekry ani żadnego ASO.

Warto chociaż podjechać na stacje diagnostyczną, kanał, amory, zawias, test spalin, często mają miernik lakieru. 

Za 100pln lepsze niż kopanie w oponkę przed blokiem :oki:

Napisano

Na miejscu zupełnego laika skorzystałbym z pomocy ogłaszających się osób pomagających w zakupie, robiących tzw "inspekcje", taka osoba jest obyta z autami, zna sztuczki handlarzy, dokona pomiaru lakieru, obejrzy auto zazwyczaj lepiej niż niejedno ASO, sprawdzą dokumenty, jeśli weryfikacja będzie pozytywna do pełnego oglądu zabrałbym na stację kontroli pojazdów i sprawdził hamulce, zawieszenie czyli tzw ścieżka zdrowia. Po takim zabiegu wyłoni się obraz auta i ewentualna decyzja.

Napisano
40 minut temu, chojny napisał:

Warto chociaż podjechać na stacje diagnostyczną, kanał, amory, zawias, test spalin, często mają miernik lakieru. 

Za 100pln lepsze niż kopanie w oponkę przed blokiem :oki:

Oczywiście. Warto sprawdzić auto u mechanika. Nie należy tylko traktować tego jak prawdę objawioną. Tudzież nie warto przepłacać za ASO. Z doświadczenia wiem że cena z uczciwością może nie mieć wiele wspólnego.

A za opinię PZMot'u zapłaciłem z tego co pamiętam około 400zł i mogłem ją wyrzucić do kosza.

Napisano

ASO skasowało 300zl, jako znaleziona usterkę wpisało obniżony stan płynu chłodniczego. Jak zapytałem czy znaleźli wyciek to się gość zaczął jąkać.

Napisano
Dnia 20/10/2017 o 11:07, marianello napisał:

Szukasz dziury w całym. Nikt lepiej nie zna samochodu, niż warsztat, który się nim zajmował przez kilka lat. Ja 2 samochody sprzedałem po oględzinach w ASO w którym samochód był przeze mnie przez kilka lat serwisowany.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.