Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana tarcz hamulcowych zawsze z klockami?

Featured Replies

Napisano

Cześć,

przy okazji wymiany kół na zimowe zmierzyłem grubość tarcz hamulcowych z przodu w moim Golfie V.

Mają ~21,75mm, przy czym producent przewiduje minimum 22mm (nominał to 25mm).

Czyli wymiana mnie czeka.

Tarcze jeszcze fabryczne (zrobiły 165kkm), klocki wymieniałem jakiś czas temu - ale zużyte są w max 25%.

Pytanie - czy mimo jeszcze grubych klocków powinienem je wymienić razem z tarczami?

Jakie macie doświadczenia?

Z góry dzięki.

Napisano

A ile dołożysz fundując sobie nowe przyzwoite klocki? Sto złotych, czy mniej?

Czy warto sobie dupę zawracać z hamulcami za stówę????

Albo z drugiej strony - tej januszowej - ile zrobisz kilometrów, żeby zjechać tarczę o kolejny 1mm? Albo klocki - do połowy ich grubości?

Pytam o czas a nie o liczbę kilometrów.

Napisano

Jak nie masz powodów do zmiany tarcz innych niż to że ich grubość min. jest poniżej 0,25mm od progu producenta to zrób na tym zestawie kolejne km zużywając klocki odpowiednio. Podam przykład. Mam Matiz-a dla którego producent przewiduje min. gr. tarcz hamulcowych 10,2mm. Zmieniłem mu tarcze jak miały grubość 8,5mm, poza zużyciem tarcz nic się z nimi nie działo żadnego bicia podczas hamowania i itp. Jak chcesz mieć "święty spokój" to zmieniaj komplet i tyle.

Napisano
  • Autor
6 godzin temu, Bartłomiej napisał:

A ile dołożysz fundując sobie nowe przyzwoite klocki? Sto złotych, czy mniej?

Czy warto sobie dupę zawracać z hamulcami za stówę????

Trochę więcej, przyzwoite klocki do Golfa V to nie mniej niż 200zł - tańszych bym nie brał, jak już zmieniać to na coś porządnego :ok:

Żeby zjechać tarcze o kolejny 1mm to pewnie z ~2 lata mojej jazdy potrzeba, twarde skubane są ;]

Klocek pewnie będzie wtedy zużyty w co najmniej 50%.

Napisano
8 godzin temu, sowik85 napisał:

Pytanie - czy mimo jeszcze grubych klocków powinienem je wymienić razem z tarczami?

Jakie macie doświadczenia?

to zależy od ich stanu tak naprawdę. Jeżeli się nie kruszą, nie mają wżerów dużych itp efektów dyskwalifikujących to możesz jest przeszlifować o beton żeby pozbyć się rowków i wyrównać powierzchnię.

Wywalanie klocków gdzie jest koło 3/4 materiału to bezsens.

Swego czasu kupiłem auto z prawie nowymi klockami i totalnie zużytymi tarczami, sporo poniżej minimum, operacja j/w i nie było żadnych niepożądanych efektów.

Napisano

Jeśli chcesz zostawić, to musisz się upewnić, że płaszczyzny styku klocka z zaciskiem i tarczą, są do siebie równoległe. Innymi słowy, klocek musi mieć w każdym miejscu taką samą grubość. Jeśli nie ma, to można go wyrównać papierem ściernym na czymś gładkim. Oczywiście bez wdychania tego co przy tym powstaje.

Napisano
3 godziny temu, rwIcIk napisał:

Pojeździj jeszcze trochę i wymień komplet.

jezeli juz to tak.

ja niemal nigdy nie przejmuje sie wymiana kompletu. W wyscigowej MX5 zmienilem juz pewnie z 5 kpl klockow na jednej tarczy, do tego wczesniej uzywanej. Wychodzi srednio 2 wymiany na rok albo raczej 1 kpl klockow na 3-4 trackdaye.

Hamulce sa wazne ale nie dajmy sie zwariowac. 0.25mm grubosci ponizej limitu niczym nie grozi. Zdarzalo mi sie kupic auto i jezdzic nim przez pewien czas, gdzie tarcze mialy 2mm ponizej limitu. I nic sie szczegolnego nie dzialo poza latwym gieciem tarcz. To ze grubosc jest za mala wyszlo przypadkiem gdy cos robiac zmierzylem grubosc tarcz i porownalem ze specyfikacja.

Napisano

Jeźdź aż tłoczek dobije do resztek tarczy. Kompletnie nie rozumiem ludzi którzy oszczędzają na swoim bezpieczeństwie.

Sent from my refurbished iPhone 5 using Tapatalk

Napisano

Minimalnie przekroczyłeś minimalną grubość. Jeśli tarcze są proste, jest to dupowóz a nie samochód do upalania z mocnym silnikiem, to nic groźnego. Z grubością tarcz chodzi w dużej mierze o pojemność cieplną tarczy i jej podatność na skrzywienia. Dojedź klocki, a potem wymień komplet.

Napisano
  • Autor
26 minut temu, Manx napisał:

Minimalnie przekroczyłeś minimalną grubość. Jeśli tarcze są proste, jest to dupowóz a nie samochód do upalania z mocnym silnikiem, to nic groźnego. Z grubością tarcz chodzi w dużej mierze o pojemność cieplną tarczy i jej podatność na skrzywienia. Dojedź klocki, a potem wymień komplet.

To jest auto do turlania się po mieście - w trasy jeździ sporadycznie.

Skłaniam się jednak ku odwleczeniu wymiany do wakacji - pomierzę wtedy wszystko rz jeszcze i ewentualnie wymienię komplet.

Aktualnie tarcze są proste, nie ma żadnego bicia.

BTW, autem jeżdzę 8 lat i w tym czasie "zjadłem" 3mm tarczy.

To spokojnie do wakacji powinienem objeździć.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.