Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ogrzewanie podlogowe- pytania

Featured Replies

Napisano

W calym domu mam podlogowke. Kociol termet gold plus, czujnik temp zew., sterownik termet t292 v3. Dwa rozdzielacze capricorn z regulacja przeplywu jeden na dole drugi na gorze. Obieg WG przez pompe z kotla.

Pierwsza noc za mna i mam zagwozdke. 

Otoz krzywa grzewcza mam w tej chwili ustawiona na 0.6 , przesunieta o 10 (skala od 0-20). Temp. Ustawiona na sterowniku 20,4C i taka mam na dole natomiast na gorze jest o ok 2C nizsza.

Rotometry otwarte na maksa na gorze. (W ogole to te rotometry nie wskazuja poprawnie przeplywu. Otwarte na maksa wskazuja 1-2 a zamkniete 0 . a skala jest 0-5). Ogolnie to w ukladze slychac jeszcze lekkie przelewanie. Odpowietrzniki na rozdzielaczach sa zalozone automatyczne(takie z kapturkiem).

Co zrobic zeby wyrownac temp. parter pietro?

Napisano
44 minuty temu, Kukis napisał:

W calym domu mam podlogowke. Kociol termet gold plus, czujnik temp zew., sterownik termet t292 v3. Dwa rozdzielacze capricorn z regulacja przeplywu jeden na dole drugi na gorze. Obieg WG przez pompe z kotla.

Otoz krzywa grzewcza mam w tej chwili ustawiona na 0.6 , przesunieta o 10 (skala od 0-20). Temp. Ustawiona na sterowniku 20,4C i taka mam na dole natomiast na gorze jest o ok 2C nizsza.

Rotometry otwarte na maksa na gorze. (W ogole to te rotometry nie wskazuja poprawnie przeplywu. Otwarte na maksa wskazuja 1-2 a zamkniete 0 . a skala jest 0-5). Ogolnie to w ukladze slychac jeszcze lekkie przelewanie. Odpowietrzniki na rozdzielaczach sa zalozone automatyczne(takie z kapturkiem).

Czyli masz jedną pompę w kotle, która pompuje do dwóch rozdzielaczy - jeden na górze, drugi na dole. Po ile pętli grzewczych jest na tych rozdzielaczach?

A czego temperaturę mierzy sterownik? Wody, podłogi czy powietrza i gdzie jest ten sterownik?

Na początek musisz wyrównać przepływy, aby każda jedna pętla miała taki sam przepływ na rotametrze.

W tym celu musisz wymusić włączenie pompy w tryb maksymalnego pompowania i pobiegać po rozdzielaczach i zrównoważyć przepływ.

Napisano

Tylko może być tak , że jak zmniejszy przepływ na dole to dół może być niedogrzany .

Woda głupia nie jest i poleci tam gdzie jej wygodniej - na dolny rozdzielacz.

Ustawienie na rotametrze zależy od długości obiegu - także nie do końca będzie tak , że każdy obieg ma takie samo ustawienie na rotametrze.

Zależy ile tej podłogówki bo pompa też może nie wydalać

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, maras77 napisał:

Czyli masz jedną pompę w kotle, która pompuje do dwóch rozdzielaczy - jeden na górze, drugi na dole. Po ile pętli grzewczych jest na tych rozdzielaczach?

A czego temperaturę mierzy sterownik? Wody, podłogi czy powietrza i gdzie jest ten sterownik?

Na początek musisz wyrównać przepływy, aby każda jedna pętla miała taki sam przepływ na rotametrze.

W tym celu musisz wymusić włączenie pompy w tryb maksymalnego pompowania i pobiegać po rozdzielaczach i zrównoważyć przepływ.

Na dole jest 10 petli na gorze 7.

Ogolnie petle maja podobne dlugosci. Jedynie lazienki maja troszke mniej.

Sterownik jest na dole w hallu i mierzy temp. powietrza. 

Narazie poskrecalem rotometry na ilosc obrotow.

Napisano
Godzinę temu, Kukis napisał:

Na dole jest 10 petli na gorze 7.

Ogolnie petle maja podobne dlugosci. Jedynie lazienki maja troszke mniej.

Sterownik jest na dole w hallu i mierzy temp. powietrza. 

Narazie poskrecalem rotometry na ilosc obrotow.

Po czym wnosisz, ze rotametry źle pokazują?

Zapewne masz za słabą pompę, aby miały pełen przepływ.

Zacznij od pełnego odpowietrzenia instalacji, czyli

włacz pompe w kotle na maksymalną wydajność i zamknij wszystkie pętle na rozdzielaczach oprócz jednej.

Powinno wtedy być wskazanie na rotametrze na maksa a jak jest powietrze w pętli, to je woda wypchnie.

I potem robisz to z każdą pętlą po kolei.

Potem ustaw rotametry na taki sam przepływ wszędzie.

Jak masz wszędzie taki sam przepływ to obserwuj temperatury i zwiększaj przepływy tam, gdzie jest za zimno a w reszcie zmniejszaj.

Dodaj jeszcze do wody dodatek przeciwkorozyjny i przeciw kamieniowi:

http://www.aspol.com.pl/oferta/kategorie/30_inhibitory-korozji.html

Jak go dodasz to rotametry się nie zasyfią.

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, maras77 napisał:

Po czym wnosisz, ze rotametry źle pokazują?

Zapewne masz za słabą pompę, aby miały pełen przepływ.

Zacznij od pełnego odpowietrzenia instalacji, czyli

włacz pompe w kotle na maksymalną wydajność i zamknij wszystkie pętle na rozdzielaczach oprócz jednej.

Powinno wtedy być wskazanie na rotametrze na maksa a jak jest powietrze w pętli, to je woda wypchnie.

I potem robisz to z każdą pętlą po kolei.

Potem ustaw rotametry na taki sam przepływ wszędzie.

Jak masz wszędzie taki sam przepływ to obserwuj temperatury i zwiększaj przepływy tam, gdzie jest za zimno a w reszcie zmniejszaj.

Dodaj jeszcze do wody dodatek przeciwkorozyjny i przeciw kamieniowi:

http://www.aspol.com.pl/oferta/kategorie/30_inhibitory-korozji.html

Jak go dodasz to rotametry się nie zasyfią.

Sprobuje najpier odpowietrzyc petle(pamietasz ktory to parametr jest do zwiekszenia wydajnosci pompy- p19 ?)

Na dole krecac rotometrami wartosc zmienia sie miedzy 0-1,2 3. A na gorze 0- 1 ,2 . 

Czy szklo rotometrow powinno byc cale wypelnione woda?

Edytowane przez Kukis

Napisano
9 godzin temu, Kukis napisał:

Po pierwsze to trzeba dokładnie odpowietrzyć, jeżeli nie było to robione. Najlepiej nie pompą pieca tylko zewn. Automatyczny odpowietrznik odpowietrzy rozdzielacz a nie pętle. U mnie kilka razy bawiłem się z odpowietrzaniem i dopiero wygonienie powietrza dużą, zewn pompą dało efekt. 

Rotametry zazwyczaj słabo pokazują przepływy. Generalnie regulacja podłogówki to zabawa na min kilka tyg ;), trzeba po trochu zmieniać/regulować i obserwować po kilku dniach zmiany. Możesz też balansować rozpływy góra / dół.

Czasem przydaje się pirometr do sprawdzenia, czy wszystkie pętle grzeją równomiernie.

Napisano

Zapotrzebowanie góry na ciepło masz większe niż dołu. Uwzględniłeś to przy projektowaniu długości poszczególnych pętli?

Krawiec

Napisano
Zapotrzebowanie góry na ciepło masz większe niż dołu. Uwzględniłeś to przy projektowaniu długości poszczególnych pętli?

Krawiec
Powiedziałbym, że akurat jest odwrotnie z tym zapotrzebowaniem. Po prostu za małe przepływy są na górze. Koledzy już wstępne działania wyjaśnili. Ja jeszcze tylko zapytam jaka jest odległość od kotła do dolnego i górnego rozdzielacza, bo czasem przy równych pętlach właśnie zbyt duże opory na doprowadzeniu mogą powodować problemy.

tapatalked

Napisano
13 godzin temu, Kukis napisał:

Czy szklo rotometrow powinno byc cale wypelnione woda?

Powinno, ale ciężko to osiągnąć. Jak jest trochę powietrza nad skalą to nie przeszkadza w pomiarach. U mnie po odpowietrzaniu pompą obiegową trochę zostało powietrza na górze rotametrów, ale po jakimś czasie się ono rozpuściło.

13 godzin temu, sherif napisał:

Automatyczny odpowietrznik odpowietrzy rozdzielacz a nie pętle.

A gdzie idzie powietrze z pętli, jak nie do rozdzielacza?

Napisano
Godzinę temu, maras77 napisał:

A gdzie idzie powietrze z pętli, jak nie do rozdzielacza?

Jak jest dużo powietrza, pompka od kotła ganiająca całą podłogówkę to może nigdzie nie iść.

Napisano
  • Autor
13 godzin temu, luccass napisał:

Powiedziałbym, że akurat jest odwrotnie z tym zapotrzebowaniem. Po prostu za małe przepływy są na górze. Koledzy już wstępne działania wyjaśnili. Ja jeszcze tylko zapytam jaka jest odległość od kotła do dolnego i górnego rozdzielacza, bo czasem przy równych pętlach właśnie zbyt duże opory na doprowadzeniu mogą powodować problemy.

tapatalked

Dolny rozdzielacz jest pod kotlem przy podlodze a gorny jest nad kotlem ale na pietrze

Napisano
Dolny rozdzielacz jest pod kotlem przy podlodze a gorny jest nad kotlem ale na pietrze
Wiec sam widzisz, że woda do górnych pętli musi jeszcze dodatkowo pokonać opory odcinka doprowadzającego do rozdzielacza. Dobrze odpowietrz wszystko i później zmniejsz delikatnie przepływy wszystkich pętli dolnych. Zostaw na jakieś 24 godziny i zobacz czy będzie różnica.

tapatalked

Napisano
  • Autor

Zmniejszylem przeplywy wczoraj rano i dzisiaj juz jest lepiej. 

Tylko chcialbym odpowietrzyc a za chiny nie wiem ktory to parametr...?

Napisano
  • Autor

P01 Moc startowa 0 ÷ 99 (100 kroków od min do max ) 

P02 Moc max dla CWU 0 ÷ 99 (100 kroków od min do max ) 

P03 Moc max dla CO 0 ÷ 99 (100 kroków od min do max ) 

P04 Dolna granica prędkości obrotowej 1000 ÷ 2000 [obr/min] (1 krok = 100 obr/min) 1500 Moc minimalna wyrobu 
uzyskiwana przy 1200 obr./min 

P05 Górna granica prędkości obrotowej 2500 ÷ 9500 [obr/min] (1 krok = 100 obr/min) Patrz tabela 4.3.2.1 

P06 Wybór typu kotła 1 ÷ 2 (1 – kocioł 1 funkcyjny, 2 – kocioł 2 funkcyjny) W zależności od typu kotła Parametr widoczny przy 
wyciągniętej zworce CM 

P07 Rodzaj obiegu WG 1 – zamknięty 1 Kocioł przeznaczony do układu 
zamkniętego 

P08 Rodzaj ogrzewania 0 / 1 (0 – tradycyjne, 1 – podłogowe) 0 - 

P09 Typ przetwornika ciśnienia CO 0 / 1 (0 – typ: 0,5 ÷ 3,5 V; Uz=18V, 1 – typ: 0,5 ÷ 
2,5 V; z=5V; 1 
Podłączenie przetwornika: 
0 – gniazdo M10 
1 – gniazdo M12 

P10 Tryb pracy funkcji „Anty-legionella” 0 / 1 (0 - tryb ręczny, 1 - tryb automatyczny) 0 istotny tylko w kotłach z 
zasobnikiem 

P11 Liczba impulsów na obrót 1/2/3/4 [impulsów / obrót] 2 

P12 Rodzaj pompy 0 / 1 (0 – tradycyjna, 1 – z modulacją PWM) W zależności od typu kotła 

P13 ∆T dla pompy z modulacją PWM 5 ÷ 25 °C 6 Parametr widoczny dla P12=1, 
P15=0 i P07=1 

P14 Minimalny wydatek pompy 15 ÷ 99% 50 Parametr widoczny dla P12=1 i 
P07=1 

P15 Tryb pracy ECO 0 / 1 (0 – wyłączony, 1 – włączony) 0 Parametr widoczny dla P12=1 i 
P07=1 

P16 Czas pracy na granicznej mocy max dla 
WG określonej przez P17 0 ÷ 5 min 0 

P17 
Wartość graniczna mocy max dla WG 
obowiązująca przez czas określony 
przez P16
0 ÷ 25 % 10 Parametr widoczny dla P16>0 

P18 Maksymalny wydatek pompy 25 ÷ 99 % 99 Parametr widoczny dla P12=1 

P19 Maksymalny wydatek pompy dla obiegu 
WU (obowiązuje przy P6=1) 25 ÷ 99 % 99 Parametr widoczny dla P12=1 i 
P6=1 

P20 Histereza dla warunku wyłączenia przy 
pracy w obiegu WG 0 ÷ 10 5 

P21 Temperatura WG w trakcie grzania WU 
w zasobniku (obowiązuje przy P6=1) 70 ÷ 89 89 Parametr widoczny dla P6=1 

P22 
Wartość przesunięcia równoległego 
krzywej grzania regulatora pogodowego 0 ÷ 20 0 Parametr widoczny dla 
P26=1 lub 2

P23 Wybór typu wentylatora 0 ÷ 1 (0 – FIME, HONEYWELL FPE4200A; 
 1 – SIT NG40) 0

Napisano

Nie zmieniaj menu serwisowego jak nie jesteś do końca przekonany co robisz.

Do odpowietrzenia nie ma programu robi się to fizycznie.

Napisano

Żeby nie zakładać nowego tematy chciałem zapytać tez o ogrzewanie podłogowe. 

Mam piec kondensacyjny immergas.

W całym domu tylko ogrzewanie podłogowe.

Pokoje i łazienki są sterowane osobnym regulatorami.

Czy warto dołożyć do pieca sondę zewnętrzna?

Napisano
10 godzin temu, Kukis napisał:

Najbezpieczniej będzie jeśli ustawisz parametr ECO na 0.9. Wtedy IMO sterownik będzie gonił pompę na maxa aby temperatura powrotu była zbliżona do temperatury zasilania. 

Napisano
8 godzin temu, snoopi_lubin napisał:

Zazwyczaj warto, ale nic nie wiemy o tym jak wygląda u Ciebie logika sterująca. 

Napisano
9 godzin temu, snoopi_lubin napisał:

Żeby nie zakładać nowego tematy chciałem zapytać tez o ogrzewanie podłogowe. 

Mam piec kondensacyjny immergas.

W całym domu tylko ogrzewanie podłogowe.

Pokoje i łazienki są sterowane osobnym regulatorami.

Zazwyczaj warto, kocioł będzie mógł pracować oszczędniej.

12 godzin temu, Kukis napisał:

Zakręcasz wszystkie pętle OP z wyjątkiem jednej i jeśli masz odpowietrzniki automatyczne na belce to je popuszczasz. I tak z każdą kolejną pętla po jakieś 15-20 minut. Kocioł oczywiście włączony.

Edytowane przez Teres

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, Teres napisał:

Zakręcasz wszystkie pętle OP z wyjątkiem jednej i jeśli masz odpowietrzniki automatyczne na belce to je popuszczasz. I tak z każdą kolejną pętla po jakieś 15-20 minut. Kocioł oczywiście włączony.

Robilem tak, to kociol sie wyl. Wchodzil chyba w tryb L3 jak dobrze pamietam. 

Jak wroce sprobuje jeszcze raz.

Napisano
2 godziny temu, Teres napisał:

Jeszcze tylko dopiszę, że do kotła Immergas robisz czujkę samoróbkę za 3 zł. W Internecie znajdziesz jaki czujnik kupić.

39 minut temu, Kukis napisał:

No to nic więcej nie musisz robić.

Napisano
18 godzin temu, Kukis napisał:

P01 Moc startowa 0 ÷ 99 (100 kroków od min do max ) 

masz może taką rozpiskę do crystal II ?

Napisano
6 godzin temu, Kukis napisał:

L3 jest wtedy jak roznica temp jest zbyt mala i nie ma nic do odpowietrzania tylko do grzania. Jak nie miales tego robionego to wez dobrego hydraulika, zeby przegonil Ci cala instalacje.

Samemu moze sie pozbędziesz powietrza a moze nie ...

58 minut temu, _luk_ napisał:

To fragment instrukcji od kotła, jeżeli nie ma jej w użytkownika to poszukaj w instalacyjnej serwisowej. Crystal ma pewnie inną elektornikę, więć inaczej to będzie wyglądać

Napisano
  • Autor

Zwiekszylem predkosc pompy, odpowietrzylem petla po petli po ok 15 min. , ale uwazam ze automatyczne odpowietrzniki na listwach sa do diupy. Na pompie tez odpowietrznik byl otwarty. Cos tam sie odpowietrzylo ale to jeszcze nie to.
W wiekszym zakresie pracuja teraz rotometry. Ale szkielka nie sa zalane do pelna.

Edytowane przez Kukis

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, _luk_ napisał:

Jak kolega wyzej, szukaj serwisowki. 

Napisano

Ale szkielka nie sa zalane do pelna.

To nie jest wyznacznik. U mnie po 8 latach niektóre nadal nie są wypełnione, kilka było zalanych od razu. 

Napisano
10 godzin temu, Teres napisał:

Jeszcze tylko dopiszę, że do kotła Immergas robisz czujkę samoróbkę za 3 zł. W Internecie znajdziesz jaki czujnik kupić.

No to nic więcej nie musisz robić.

A coś więcej na ten temat ? Serwisant chce za taka sondę ok 200 zł a piec to immergas zeus superior

Napisano
5 godzin temu, Kukis napisał:

Zwiekszylem predkosc pompy, odpowietrzylem petla po petli po ok 15 min. , ale uwazam ze automatyczne odpowietrzniki na listwach sa do diupy. Na pompie tez odpowietrznik byl otwarty. Cos tam sie odpowietrzylo ale to jeszcze nie to.
W wiekszym zakresie pracuja teraz rotometry. Ale szkielka nie sa zalane do pelna.

Pisałem Ci już wyżej nt takiego odpowietrzania.

Wskazania na rotametrach olej, to nic nie znaczy a ich skala jest bardzo niedokładna, jak masz jeszcze w plastikowych kołnierzach to nawet nie ma co patrzyć.

Napisano
1 godzinę temu, snoopi_lubin napisał:

A coś więcej na ten temat ? Serwisant chce za taka sondę ok 200 zł a piec to immergas zeus superior

To jest właśnie plus Termetów, ja pojechałem do najbliższego sklepu/hurtowni hydraulicznej i od ręki kupiłem czujnik temp zewn za niecałe 60zeta, gdzie gro ceny to zewn obudowa ;). Ostatnio myślałem, że czujnik padł poszukałem odp termistora i taki sam jak w czujniku kupiłem za kilka zł.

Szukaj na elektrodzie i podobnych forach.

Napisano
8 godzin temu, snoopi_lubin napisał:

Czujnik KTY 81-110 wsadzony w jakąś puszkę natynkową. Do kotła podłączasz 2 kabelki z czujnika i masz pogodówkę.

Napisano
  • Autor
Dnia 15.11.2017 o 01:05, sherif napisał:

Pisałem Ci już wyżej nt takiego odpowietrzania.

Wskazania na rotametrach olej, to nic nie znaczy a ich skala jest bardzo niedokładna, jak masz jeszcze w plastikowych kołnierzach to nawet nie ma co patrzyć.

Na weekend bede chcial zaltwic zewnetrzna pompe i jeszcze raz odpowietrzyc.
Po ostatniej dobie i regulacji teraz gora lepiej grzeje niz dol. Na dole jedne strefy sa cieplejsze inne chlodniesze. 

Na przeplyw rotometrow mam  nie patrzec bo one i tak pokazuja co chca, wiec trzeba na wyczucie krecic.
Masakra.... 

Napisano

Na weekend bede chcial zaltwic zewnetrzna pompe i jeszcze raz odpowietrzyc.
Po ostatniej dobie i regulacji teraz gora lepiej grzeje niz dol. Na dole jedne strefy sa cieplejsze inne chlodniesze. 

Na przeplyw rotometrow mam  nie patrzec bo one i tak pokazuja co chca, wiec trzeba na wyczucie krecic.
Masakra.... 

Nikt nie mówił, że będzie łatwo .. podłogówka ma to do siebie, że dość długo się ją reguluje, ale jak już raz dobrze wyregulujesz to zapomnisz o tym na wiele lat. Jak będziesz chciał zamknąć obieg to nigdy rotametrem a jedynie zaworem (np zwrotnym).

Rotametr jeżeli nawet by Ci dobrze pokazywał to on pokaże tylko przepływ a to trzeb odnieść do długości pętli, temp zasilania, zapotrzebwoania na ciepło, itd. Chyba, że masz dokładny proj z wyliczonym przepływami - choć to też różnie bywa. Tj pisałem dobrze jest mieć pirometr wtedy można dokładniej określić czy cała pętla dobrze grzeje i jakie są różnice i powoli regulować. Podstawa jednak to dobre odpowietrzenie.

Napisano
Dnia 15/11/2017 o 01:10, sherif napisał:

To jest właśnie plus Termetów, ja pojechałem do najbliższego sklepu/hurtowni hydraulicznej 

to chyba w Twoich okolicach

ja jak szukałem komina systemowego z termeta dostępnego od ręki to zjeździłem około 20 sklepów

nawet tych z logo Termet

Napisano
2 godziny temu, _luk_ napisał:

to chyba w Twoich okolicach

ja jak szukałem komina systemowego z termeta dostępnego od ręki to zjeździłem około 20 sklepów

nawet tych z logo Termet

Nie wiem co to komin systemowy Termetu ale czujnik zewn to tania i podstawowa sprawa. Nawet (podobno) z bardziej zaawansowanymi elementami nie ma większych problemów jak np z płytą główną - tak mi mówili serwisanci. Jest jedna do wszystkich i to w miarę w normalnej cenie, gdzie np do Vaillanta jest kilka rodzai i często serwisanci nie mają wszystkich przy sobie, też nie zawszą są do zamówienia na już.

Napisano
  • Autor
Dnia 12.11.2017 o 19:41, sherif napisał:

Po pierwsze to trzeba dokładnie odpowietrzyć, jeżeli nie było to robione. Najlepiej nie pompą pieca tylko zewn. Automatyczny odpowietrznik odpowietrzy rozdzielacz a nie pętle. U mnie kilka razy bawiłem się z odpowietrzaniem i dopiero wygonienie powietrza dużą, zewn pompą dało efekt. 

Rotametry zazwyczaj słabo pokazują przepływy. Generalnie regulacja podłogówki to zabawa na min kilka tyg ;), trzeba po trochu zmieniać/regulować i obserwować po kilku dniach zmiany. Możesz też balansować rozpływy góra / dół.

Czasem przydaje się pirometr do sprawdzenia, czy wszystkie pętle grzeją równomiernie.

Odpowietrzony uklad zewnetrzna pompa oraz zalany inhibitor. Powietrza w ukladzie troszke bylo. 

Napisano
9 godzin temu, Kukis napisał:

Odpowietrzony uklad zewnetrzna pompa oraz zalany inhibitor. Powietrza w ukladzie troszke bylo. 

Pompą z kotła pewnie być tego nie wygonił. Teraz może przystąpić do regulacji.

Napisano
  • Autor
Dnia 12.11.2017 o 19:41, sherif napisał:

Jaka powinna byc temperatura podlogi?

W lazience mam w tej chwili okolice 27.5 C ,a reszta 22-24,5 C (posadzka w plytkach).

Napisano
2 godziny temu, Kukis napisał:

W lazience mam w tej chwili okolice 27.5 C ,a reszta 22-24,5 C (posadzka w plytkach).

To zależy od bardzo wielu czynników.

U mnie teraz zasila 35C i podłoga ma 21-24C

Napisano
6 godzin temu, Kukis napisał:

U mnie podłoga ma mniej więcej temperaturę większą o 0,5 stopnia od powietrza w pokoju.

Teraz zasilanie to 29 stopni i włącza się na kilka godzin pewnie raz na dwa dni.

Pomiędzy grzaniami cały czas działa pompa obiegowa, która powoduje ładne wyrównywanie temperatur podłogi i równomierne stygnięcie.

Jak pompa obiegowa nie działała cały czas, to robiły się cieplejsze miejsca, szczególnie przy rozdzielaczu, w niektórych miejscach stygła szybciej.

A jak pompa chodzi cały czas, to podłoga w całym domu ma równiutką temperaturę.

Edytowane przez maras77

Napisano
Dnia 22.11.2017 o 13:41, Kukis napisał:

Taka żebyś osiągał zadane temperatury w domu. Nie ma jednej konkretnej najlepszej wartości.

Napisano
Godzinę temu, Teres napisał:

Taka żebyś osiągał zadane temperatury w domu. Nie ma jednej konkretnej najlepszej wartości.

Jak regulator mierzy temperaturę powietrza, to temperatura podłogi sama się ustali na takim poziomie, na jakim ma być.

Gdybym u mnie puścił na całą dobę wodę w obieg 35 stopni do podłogówki, to pewnie na drugi dzień bym miał w pokoju tropik, czyli z 30 stopni.

Napisano
2 godziny temu, maras77 napisał:

Jak regulator mierzy temperaturę powietrza, to temperatura podłogi sama się ustali na takim poziomie, na jakim ma być.

Gdybym u mnie puścił na całą dobę wodę w obieg 35 stopni do podłogówki, to pewnie na drugi dzień bym miał w pokoju tropik, czyli z 30 stopni.

Nie zawsze, jak działa w trybie pracy z przerwami to temp posadzki będzie dążyła do ustabilizowania, ale może nie zdążyć przed kolejnym cyklem ..

Nie chcesz mieć tropiku to nie puszczaj na całą dobę ..

Napisano
16 minut temu, sherif napisał:

Nie zawsze, jak działa w trybie pracy z przerwami to temp posadzki będzie dążyła do ustabilizowania, ale może nie zdążyć przed kolejnym cyklem ..

Nie chcesz mieć tropiku to nie puszczaj na całą dobę ..

Nie chcesz mieć tropiku to nie puszczaj na całą dobę, tylko wstaw regulator. Dodatkowo nie puszczaj za ciepłej wody.

Do czasu, jak nie miałem sam podłogówki, to myślałem, że podłoga z takim ogrzewaniem jest przyjemnie ciepła, bałem się, że grzanie od dołu jest niezdrowe itp.

A rzeczywistość pokazała, że podłoga ma dość niska temperaturę, akurat taką, aby można było chodzić po niej boso bez odczucia ani zimna, ani ciepła.  przy pierwszym dotknięciu jest lekko chłodna a potem jest ok.

Edytowane przez maras77

Napisano
8 minut temu, maras77 napisał:

Nie chcesz mieć tropiku to nie puszczaj na całą dobę, tylko wstaw regulator. Dodatkowo nie puszczaj za ciepłej wody.

temp i czas sam się reguluje od tego jest automatyka.

Napisano
6 godzin temu, sherif napisał:

temp i czas sam się reguluje od tego jest automatyka.

Automatyka sama się nie zaprogramuje.

Napisano

@maras77

w jakiej technologii masz dom i jaka izolacje że  Ci się grzanie włącza raz na dwa dni i to w dodatku na tak niską temp zasilania ?

Ja mam 18 cm styro na podłodze + 18 na scianach + 30 cm wełny/pianki i teraz chodzi non stop - na zasilaniu 29C posadzka (anhydryt) 24-26C

Napisano
12 godzin temu, _luk_ napisał:

@maras77

w jakiej technologii masz dom i jaka izolacje że  Ci się grzanie włącza raz na dwa dni i to w dodatku na tak niską temp zasilania ?

Ja mam 18 cm styro na podłodze + 18 na scianach + 30 cm wełny/pianki i teraz chodzi non stop - na zasilaniu 29C posadzka (anhydryt) 24-26C

24 cm styro w podłodze i gruba, betonowa wylewka - 8 cm, zbrojona siatką z 5 mm stali a na tym terakota.

Trzyma temperaturę. Teraz podłoga ma tak w okolicy 23 stopnia a powietrze 22.

Do tego 3 szybowe okna U=0,7 , rekuperator.

izolacja ścian jest różna - od 10 do 20 cm styro, bo to stary dom po remoncie i jest stare ocieplenie oraz część nowego - tak aby elewacja była prosta. I materiał jest w różnych miejscach różny - od pustaków betonowych do betonu komórkowego. Dodatkowo nie ma żadnych balkonów, tarasów - wszystko polikwidowałem przy remoncie, bo wychładzało dom.

Poza tym podłogówkę mam tylko na dole, na górze są zwykłe grzejniki na oddzielnej pętli sterowania i zasilania. I tam się często ogrzewanie włącza, i na krótko. To wynika z dokładności regulacji - histereza 0,2 stopnia i temperatury zasilania < 50 stopni.

Dodatkowo zrobiony jest zrzut w podłogę ciepła z kotła i instalacji po grzaniu wody - po grzaniu CWU jest sporo gorącej wody w kotle, rurach, więc jest taki program, który to ciepło pompuje w podłogę.

Edytowane przez maras77

Napisano

A czy poprawnie zrobiona i działająca podłogowka powinna dawać efekt wyraźnie ciepłej podłogi w dotyku? 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.