Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czujniki cofania dla starszej osoby

Featured Replies

Napisano

W dniu wczorajszym kupiliśmy dla Teścia (wiek 65 +) Renalut Thalia z 2008 roku.

Widoczność do tylu słaba, chce kupić czujniki cofania. Zestaw chce kupić z wyświetlaczem żeby wizualnie pokazywał zagrożenie i odległość 

Jakie zestawy polecacie i ktore się sprawdzają i są bezproblemowe ?

Przeglądałem ofertę zestawów firmy Valeo. Nie ma problemów z ich użytkowaniem? 

Coś innych firm mozecie polecić? 

Napisano
Widoczność do tylu słaba, chce kupić czujniki cofania. Zestaw chce kupić z wyświetlaczem żeby wizualnie pokazywał zagrożenie i odległość 
Ja miałem chińszczyznę - działała.
Uważaj na zestawy bezprzewodowe.
Jest opóźnienie w komunikacji z czujnika do wyświetlacza. Pierwsza próba czujników skończyła się na drzwiach. Potem już korygowałem, ale było to wkurzające, na kablu nie powinno być takich dużych opóźnień.

Wysłane z mojego telefonu

Napisano

Kupic najtansze valeo bez wyswietlacza. Beda bardzo dobrze sygnalizowaly.

Napisano
Kupiłem do thalii zwyklego chińczyka z wyświetlaczem za niecale 100 zl.
Działa ok.

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Napisano
  • Autor

Jakieś konkretne zestawy mozecie polecić?  Oglądałem Valeo 632000 i podobny z wyświetlaczem.

Napisano
2 godziny temu, bancio04 napisał:

Po co dla starszej osoby wyświetlacz?

Dla mojego dziadka swego czasu (80l) domontowaliśmy czujniki Stiga (z allegro) z sygnalizacją dzwiękową. Szybko się instaluje, są skuteczne i działają już od wielu lat.

Napisano
1 godzinę temu, bancio04 napisał:

Jakieś konkretne zestawy mozecie polecić?  Oglądałem Valeo 632000 i podobny z wyświetlaczem.

Na allegro sa kolo 200-250zl wyswietlacz jest niepotrzebny. 

Napisano
4 godziny temu, bancio04 napisał:

Kiedyś kupiłem najtańszy przewodowy zestaw dwu czujnikowy bez wyświetlacza (taki do montażu bez wiercenia). Ostatecznie wylądował u teścia właśnie w Thalii. Teść jest zadowolony i w nic jeszcze tyłem nie przygrzmocił ;].

Edytowane przez shapyr

Napisano

Ja kupuję takie po 35 zł + wysyłka i działają bezproblemowo kilka lat. Nie widzę sensu płacić po 200-300 zł za walneło.

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, sherif napisał:

Po co dla starszej osoby wyświetlacz?

Ta osoba jest delikatnie mówiąc trudno  ucząca się nowych rzeczy.

Pomyślałem że jest będzie wizualnie widział że odległość wynosi tyle i jest z konkretnej strony będzie jej łatwiej się nauczyć.

Nie musi być koniecznie Valeo. Chce bezawaryjną zestaw który nie będzie przekłamywał.

Napisano
1 godzinę temu, bancio04 napisał:

Ta osoba jest delikatnie mówiąc trudno  ucząca się nowych rzeczy.

Pomyślałem że jest będzie wizualnie widział że odległość wynosi tyle i jest z konkretnej strony będzie jej łatwiej się nauczyć.

Nie musi być koniecznie Valeo. Chce bezawaryjną zestaw który nie będzie przekłamywał.

Pikanie właśnie dla takiej osoby będzie bardziej intuicyjne, zamiast zmieniać przyzwyczajenia i aptrzeć się na wyświetlacz patrzy się w lusterka i słucha dzwięków ;)

Napisano
4 godziny temu, rostex napisał:

Ja kupuję takie po 35 zł + wysyłka i działają bezproblemowo kilka lat. Nie widzę sensu płacić po 200-300 zł za walneło.

Ja widze bo nie glupieja jak troche wody czy mrozu, dobrze wykrywaja przeszkody i maja donosny gong.

Napisano
2 godziny temu, bancio04 napisał:

Nie wiem jaki to byl konkretnie model Veleo ktory montowalem, ale mial regulacje ustawiania odleglosci od przeszkody przy kotrej mial piszczec dzwiekiem ciaglym, bardzo fajna opcja, polecam :ok: poza tym jak padnie czujnik to Valeo sprzedaje je pojedynczo na wymiane. Montowalem kilka roznych modeli, roznych producentow i z tymi drozszymi, markowymi nie mialem nigdy reklamacji, a z tanszymi niemal zawsze szybko byly jakies problemy  

pozdr.

Edytowane przez leszcz

Napisano
  • Autor

Ma ktoś z Was zestaw czujników firmy Blow?  Cena poniżej 60 zł jest niska ale nie wiem czy nie będzie z nimi problemów.

Napisano
5 godzin temu, wujekcybul napisał:

Ja widze bo nie glupieja jak troche wody czy mrozu, dobrze wykrywaja przeszkody i maja donosny gong.

Nie zauważyłem tego problemu, tak samo jak nie ma problemu z dokupieniem jednego czujnika ale czasem tak jest że trzeba przed samym sobą znaleźć usprawiedliwienie za niektóre bezsensowne czyny.

Napisano
Dnia 18.11.2017 o 20:30, bancio04 napisał:

Ma ktoś z Was zestaw czujników firmy Blow?  Cena poniżej 60 zł jest niska ale nie wiem czy nie będzie z nimi problemów.

Od kulki lat mam Vertex (chińczyk jak Blow) i działa ok a da się wymienić pojedyncze czujiniki (z przewodem).

Niestety jakość wykrywania jest słaba, bo za mało płynna . Sygnalizacja przeszkody jest nie płynna tylko NAGŁA. Jednak czujniki do e46 kosztowały mnie 110zł (60 zestaw + 50 oryginalna listwa w zderzak), a to mi wystarczy.

Jednak jeśli @bancio04 szukasz czujników do renaulta to poszukałbym oryginalnego używanego zestawu. Na oeliksach jest tego wystarczająco dużo. Nic nie zastąpi oryginalnego parktronika, a już szczególnie chińczyk.

Jest jedna uwaga. Jak się ma czujniki to i tak trzeba zachować rozsądek i myśleć przy parkowaniu.

Napisano
Dnia 11/18/2017 o 09:39, bancio04 napisał:

Montowałem najtańszy Valeo bez żadnych wyświetlaczy (trochę ponad 200zł) do peżota żony.

Działa jak należy :oki:

Pewnie najtańszy chińczyk też by działał, pytanie jak długo...

Dla mnie zaletą była stosunkowo mała średnica dziur w zderzaku w przypadku valeo - 18mm, chińczyki mają np. 22mm.

Więc jak coś się zepsuje to rozwiercić zawsze mogę, w drugą stronę nie bardzo ;]

Napisano
2 minuty temu, iwik napisał:

Montowałem najtańszy Valeo bez żadnych wyświetlaczy (trochę ponad 200zł) do peżota żony.

Działa jak należy :oki:

Pewnie najtańszy chińczyk też by działał, pytanie jak długo...

Dla mnie zaletą była stosunkowo mała średnica dziur w zderzaku w przypadku valeo - 18mm, chińczyki mają np. 22mm.

Więc jak coś się zepsuje to rozwiercić zawsze mogę, w drugą stronę nie bardzo ;]

W e46 dobrałem chińczyka do oryginalnej listwy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.