Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Chlapacze w nowym aucie

Featured Replies

Napisano

Chlapacze w nowym aucie  - Montować czy nie montować. Auto ładniejsze bez chlapaczy, ale nie do końca bo bardziej narażone na brud i odpryski.

Napisano

Twój wybór, ja montuje zawsze.

Napisano

W poprzednim miałem, po 100 kkm ściągnąłem, bo szpeciło. W nowym już nie założyłem.

Ale tak naprawdę zależy w jakich warunkach jeździsz.

Napisano
38 minut temu, pitw napisał:

Chlapacze w nowym aucie  - Montować czy nie montować. Auto ładniejsze bez chlapaczy, ale nie do końca bo bardziej narażone na brud i odpryski.

Jak chcesz mieć szybko rdzę pod tym chlapaczem, to montuj. Z drugiej strony, jak jeździsz po kiepskich drogach, to lepiej mieć rdzę pod chlapaczem, niż wypiaskowane progi. 

Napisano
10 minut temu, wladmar napisał:

Jak chcesz mieć szybko rdzę pod tym chlapaczem, to montuj. Z drugiej strony, jak jeździsz po kiepskich drogach, to lepiej mieć rdzę pod chlapaczem, niż wypiaskowane progi. 

Po 5 latach rdzy nie zanotowałem. Nie do końca jest tak jak piszesz.

Dodam, że dość dokładnie czyściłem z piasku myjką okolice chlapaczy.

Napisano
8 minut temu, komor napisał:

Po 5 latach rdzy nie zanotowałem. Nie do końca jest tak jak piszesz.

Dodam, że dość dokładnie czyściłem z piasku myjką okolice chlapaczy.

No widzisz, wiesz o tym problemie i musiałeś specjalnie dbać. A jak nie myjesz dokładnie myjką z piasku, to rdza tam wylezie, bo zbiera się tam brud i sól. 

Napisano
8 godzin temu, wladmar napisał:

No widzisz, wiesz o tym problemie i musiałeś specjalnie dbać. A jak nie myjesz dokładnie myjką z piasku, to rdza tam wylezie, bo zbiera się tam brud i sól. 

Folia ochronna pod chlapacz i zapominasz o problemie, 9 lat i 235kkm we Fiacie 8]  -> rudej brak :oki: ;]

Napisano
9 godzin temu, wladmar napisał:

Za 20 zł kupisz tyle mocnej folii do oklejenia progów, że jeszcze Ci zostanie. Z bliska ledwo widać a swoją robotę robi.

Napisano
10 godzin temu, pitw napisał:

Nie rob wiochy:))

Folie na siedzeniach tez zostaw bo narazone sa  na zabrudzenia i wytarcia,

pod nogi gazety itp.

Szybciej ci ktos zarysuje, obije drzwiami  niz odprysk zobaczysz :)

Napisano
20 minut temu, fanlan napisał:

W obecnym aucie bez pytania założyli mi chlapacze.

Co do przydatności, to wystarczy raz przejechać się po szutrze, czy wyremontowanej nawierzchni posypanej kamykami.

Napisano
30 minut temu, fanlan napisał:

Focusy MK II 3 latki przebiegi w okolicach 120-150 tys i znacznje większości brzegi progów bez lakieru, wypiaskowany został. Jak dawałem do lakiernika, to podsumował-ale czemu się dziwisz, patrz i paznokciem zdrapywał cieniusieńki lakier-jak to ma się trzymać?Także czy folia czy chlapacze to nie jest zły pomysł jak zamierzamy pojeździć kilka lat. Inna kwestia, że w autach typu bravo, gdzie blacha na progach słabo zabezpieczona nawet mikro uszkodzenia lakieru zaczną powodować korozję i purchle. W zasadzie najbardziej narażone jest pierwsze 20cm progu od koła.

Napisano
Dnia 4 grudzień 2017 o 08:41, rwIcIk napisał:

W obecnym aucie bez pytania założyli mi chlapacze.

Co do przydatności, to wystarczy raz przejechać się po szutrze, czy wyremontowanej nawierzchni posypanej kamykami.

Jezdzilem ale z glowa. jak ktosz szuka wrazen i pedzi po sypkiej nawierzchni 80 kmh to sam sie prosi.

Nieraz musialem przejechac sypka nawierzchnia ale zawsze ok 20kmh max.

Ale kazdy zaklada co lubi, niektorzy mysla ze jak zaloza fartuch do ziemi i podwiesza sprezynka to  beda miec IMPREZE WRC:)

Napisano

Ja założyłem chlapacze na tył, z myślą że może trochę mniej będzie się brudzić tylna klapa... Byłem w błędzie, brudzi sie tak samo jak bez, a dodatkowo przy zjeżdżaniu z niewielkiego krawężnika przytarłem tymże chlapaczem o niego. Czyli, podsumowując stracone 85zł.

Napisano
Dnia 8.12.2017 o 08:42, fanlan napisał:

Jezdzilem ale z glowa. jak ktosz szuka wrazen i pedzi po sypkiej nawierzchni 80 kmh to sam sie prosi.

Nieraz musialem przejechac sypka nawierzchnia ale zawsze ok 20kmh max.

Ale kazdy zaklada co lubi, niektorzy mysla ze jak zaloza fartuch do ziemi i podwiesza sprezynka to  beda miec IMPREZE WRC:)

A taka Honda CR-V z 2005r. ma fabryczne chlapacze, Kia Sorento - wszystkie generacje - również 8]

Ja latam takimi drogami o sypkiej nawierzchni i po 100-120km/h i wypiaskowane progi nie są w podniesionym pojeździe :swinka: 

No akurat tak Impreza , nawet WRX, potrafi bez faruchów sosnę na winklu na 3-4 metrze wysokości pochlapać błotem, więc uzasadnione zastosowanie :phi:

Napisano

W Jeepie zamontowalem chlapacze z racji poruszania sie po szutrach wszelkiej masci.

Napisano
Dnia 10 grudzień 2017 o 22:35, Pipper napisał:

A taka Honda CR-V z 2005r. ma fabryczne chlapacze, Kia Sorento - wszystkie generacje - również 8]

Ja latam takimi drogami o sypkiej nawierzchni i po 100-120km/h i wypiaskowane progi nie są w podniesionym pojeździe :swinka: 

No akurat tak Impreza , nawet WRX, potrafi bez faruchów sosnę na winklu na 3-4 metrze wysokości pochlapać błotem, więc uzasadnione zastosowanie :phi:

Skoro 100-120 kmh po sypkim "latasz" to sadze, ze jestes w grupie 1/1000000 kierowcow o potrzebie chlapacza:)

MOja stary lanos mial fabryczne, moze taka moda 20 lat temu byla, bo juz fiat ich nie ma 10 lat mlodszy

Napisano

Dawno temu za brak chlapacza dostawało się mandat. Teraz samochody są tak projektowane, że w/w są raczej zbędne.

Napisano
2 godziny temu, fanlan napisał:

Skoro 100-120 kmh po sypkim "latasz" to sadze, ze jestes w grupie 1/1000000 kierowcow o potrzebie chlapacza:)

MOja stary lanos mial fabryczne, moze taka moda 20 lat temu byla, bo juz fiat ich nie ma 10 lat mlodszy

I cieszę się, że masz cywilizowane drogi w okolicy :oki:

Napisano

Przez obszar zabudowany przepisowo ;]

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.