Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

VW Touareg 1 3,0 TDI - opinie

Featured Replies

Napisano

Panowie,

Za kilka miesięcy mój wspólnik będzie sprzedawał auto jak z tytułu i wymieniał je na rzecz nowszego.

Auto z 2008 roku, ma je od ok. 3 lat.

Przejechane pewne 185tkm.

Silnik 3,0TDI podobno w wersji najmniej problemowej.

Auto bez pneumatyki, czyste, zadbane i ładne i serwisowane.

I tak się zastanawiam, czy to dobry pomysł kupi na próbę, bo nigdy SUVa nie miałem.

Ma to szanse pojeździć do ok 250 tkm (2/3lata) nie generując kosztów rzędu połowy wartości auta + sprzedać to za sensowne pieniądze ?

Jeszcze nie gadaliśmy o cenie, ale powiedzmy że mieści się w średniej AK o nazwie 2-3 pensje.

Ktoś miał, zna kogoś kto miał ? 

Napisano
9 godzin temu, listoor napisał:

Przejechane pewne 185tkm.

Silnik 3,0TDI podobno w wersji najmniej problemowej.

Auto bez pneumatyki, czyste, zadbane i ładne i serwisowane.

Jeśli przebieg rzeczywisty, to z silnikiem nie powinno być problemów jeszcze drugie tyle ;]

Mój młody ma w Audi (zakładam, że) z takim silnikiem nakręcone ponad 300 tkm :ok:

Napisano
10 godzin temu, listoor napisał:

Ma to szanse pojeździć do ok 250 tkm (2/3lata)

250kkm? Spokojnie, 250kkm takie auta robią bez problemu. Ten egzemplarz zapewne też zrobił, gdzieś w okolicach roku 2012.

Napisano
  • Autor

250kkm? Spokojnie, 250kkm takie auta robią bez problemu. Ten egzemplarz zapewne też zrobił, gdzieś w okolicach roku 2012.

Znamy jego historie od początku, wiec jestem pewien realności przebiegu :)
Ale dzięki ;)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano
9 minut temu, listoor napisał:

Znamy jego historie od początku, wiec jestem pewien realności przebiegu :)
Ale dzięki ;)

No to jak jesteś pewien to bierz. Ja bym sprawdził ceny u mechanika który to ogarnia i na tej podstawie podejmował decyzję. Jeśli silnik nie miał żadnego fakapu, a ja nie słyszałem nic złego o tym 3.0TDI (ale może ktoś tutaj mnie poprawi) to wysypać się może głównie osprzęt. A ceny osprzętu widać na allegro. Mechanik tylko zweryfikuje czy np. do wymiany rozrządu nie trzeba wyjmować całego silnika co by mogło kosztować górę kasy . I już masz podstawę do decyzji. Auto fajne, więc może warto...

:ok:

Napisano

Mój bliski znajomy takim jeździ, tylko że z 2006 roku ogólnie jest zadowolony, chociaż na kilka rzeczy psioczył. Ogólnie Toureq to takie dziwne auto na zewnątrz duże, w środku natomiast szczególnie na tylnej kanapie miejsca nie ma za dużo,  bagażnik też bez szału. Średnia jest też jakość spasowania elementów,  plastiki trzeszczą, jak dla mnie kiepskie  jest też audio. Auto ogólnie drogie w serwisowaniu np wymiana wtryskiwaczy to koszt ponad 6 kzł, miał okazje wymieniać, do tego ma wieczne problemy z xenonami które ciągle coś nie stykają, oraz problemy z przednimi hamulcami które się blokowały (naprawa 1 kzł) Ogólnie mając takiego Toureqa musisz mieć luźną dyszkę ;) na drobne naprawy. Auto ciężkie, osiągi ok, ale przy deptaniu pali około 15l /100  średnie spalanie zawsze  powyżej 10L.  Dla porównania w A6C6 2,7 tdi średnie spalanie mam na poziomie 7,7L.  Na dzień dzisiejszy po roku użytkowania  znajomy chce go już sprzedać;)

Napisano

Jeśli przebieg pewny to śmiało brać.

Szkoda, że bez pneumatyki ale jak dobra cena to nie ma co wydziwiać.

Samochód bardzo przyjemny w prowadzeniu.

Raczej unikać ASO bo można pójść z torbami.

Napisano

A akurat tak wielki SUV bo:

1. Pewny przebieg i szkoda puscic do ludzi, a zawsze to kawal auta?

2. Jest potrzeba SUVa bo Laguna III nie nadaje sie do niczego?

3. Wolna gotowka to dlaczego nie (+ kilka tys rezerwy)

4. Rozumiem ze parcje na OFFROAD :) to mozna pominac?

Napisano
14 minut temu, fanlan napisał:

Różnie bywa.

Mój młody wziął Audi Q7 3.0 TDI automat, bo była akurat okazja odkupić po stłuczce.

Zrobił i miał sprzedać, ale na razie jeździ jak panicho ;]

Napisano
2 minuty temu, rwIcIk napisał:

Różnie bywa.

Mój młody wziął Audi Q7 3.0 TDI automat, bo była akurat okazja odkupić po stłuczce.

Zrobił i miał sprzedać, ale na razie jeździ jak panicho ;]

To uzasadniony powod, zwlaszcza jak mozna taniej znacznie niz ASO wyklepac. Rok pojezdzi, dwa i swoje wezmie.

Swoja droga nowe Q7 piene auto, juz nie jest tak optycznie ociezale jak tułareg.

No ale pol bani kosztuje.

Napisano
7 minut temu, fanlan napisał:

To uzasadniony powod, zwlaszcza jak mozna taniej znacznie niz ASO wyklepac. Rok pojezdzi, dwa i swoje wezmie.

Swoja droga nowe Q7 piene auto, juz nie jest tak optycznie ociezale jak tułareg.

No ale pol bani kosztuje.

To Q7, chyba z rocznika 11, kosztowało go w sumie 50 tys. zł :ok:

Napisano
Dnia 11.01.2018 o 11:28, daryka napisał:

Ogólnie Toureq to takie dziwne auto na zewnątrz duże, w środku natomiast szczególnie na tylnej kanapie miejsca nie ma za dużo,  bagażnik też bez szału. Średnia jest też jakość spasowania elementów,  plastiki trzeszczą, jak dla mnie kiepskie  jest też audio.

Wracałem kiedyś pół Polski na tylnym siedzeniu. Miejsca faktycznie nie ma za wiele jak na tak duże auto, bagażnik tylko nieco większy niż w małych suvach, spalanie nie małe, ale auto spore. Szału nie ma tak naprawdę.

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, fanlan napisał:

1. Pewny przebieg i szkoda puscic do ludzi, a zawsze to kawal auta?

2. Jest potrzeba SUVa bo Laguna III nie nadaje sie do niczego?

3. Wolna gotowka to dlaczego nie (+ kilka tys rezerwy)

4. Rozumiem ze parcje na OFFROAD :) to mozna pominac?

Z tego wszystkiego to chyba bardziej kaprys i chęć zmiany, a że SUVa nigdy nie miałem to chcę spróbować, tym bardziej że przy późniejszej odsprzedaży raczej nie stracę.

L3 ostatnio jeździ na programie pod 200KM, ale mam ją już 3,5 roku i chyba czas na zmianę, a Laguna pewnie zostanie dla żony jak odda swoją służbówkę.

Offraod to się przyda na moją wieś, bo tu drogi będą za 2 lata :)

A gotówka nigdy nie jest wolna, bo pracuje, natomiast jakby mi się spodobała jazda wyżej, to pewnie przeskoczę na nowszy rocznikowo / modelowo samochód.

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, rwIcIk napisał:

To Q7, chyba z rocznika 11, kosztowało go w sumie 50 tys. zł :ok:

Całkiem przyzwoicie.
Tylko jak patrze na Q7 to jest jeszcze większe niz Touareg -> prowadziłem kiedyś 4,2 benzynkę i 4,2TDI -> nawet przyjemnie się jechało.

Napisano

Kumpel miał chyba ten sam silnik w A6 z 2008, z grubszych awarii pomiędzy 200 a 300kkm to wymieniał oba kolektory (jakiś problem z klapkami) i turbo. Parę tysięcy mu pękło.

Napisano

Pojedź na geometrie zawieszenia. Masz tam 10 punktów regulacji i jak to zrobisz to wtedy będzie to jeździć jak należy.

Zobacz ceny części i robocizny bo na pewno zawias jest do poprawy mimo tego, że bez luzów.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.