Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Auto dla żony

Featured Replies

Napisano

Robie przymiarki do auta dla żony. Auto nowe, cena +/- 70 tys zł. SUV. Ponieważ też bedę czasem nim jezdził nie może być wół (ale też nie musi być hothatch). Bardzo jej się podoba Renault Captur wersja Pb 1,2 118 KM. Silnik opinie ma dobre. Auto znam tylko z netu i tam pisza że zawieszenie mieciutkie co przy wysokiej sylwetce i silnym silniku może skutkować słąbym prowadzeniem w zakretach. Drugi minus to za silne wspomaganie kiery. Jest za to dobrze jest wyciszony i nie bedzie rdzewiał (auto na ponad 10 lat)

Pojawiła się alternatywa (a nawet dwie):

Kia Stonic i Hyundai Kona.

Wbrew pozorom to nie śą chyba bliźniaki, bo maja inny rozstaw osi. Hyundai z silnikiem Pb1,0 turbo 120 KM - ale tylko 3 cylindry!

Kia też z tym silnikiem lub tańszym 1,4 100 KM ale bez turbo.

Czy nowe koreańce rdzewieją?

Oba te auta chyba lepiej się prowadzą ale są wyraźnie głośniejsze. Poza tym ten 3 -cyl silnik- wiadomo coś o nim czy to nowinka?

Inne auta na razie odpadają. 

Edytowane przez 1Marek1
dopisanie tersci

Napisano
24 minuty temu, 1Marek1 napisał:

Robie przymiarki do auta dla żony. Auto nowe, cena +/- 70 tys zł. SUV. Ponieważ też bedę czasem nim jezdził nie może być wół (ale też nie musi być hothatch). Bardzo jej się podoba Renault Captur wersja Pb 1,2 118 KM. Silnik opinie ma dobre. Auto znam tylko z netu i tam pisza że zawieszenie mieciutkie co przy wysokiej sylwetce i silnym silniku może skutkować słąbym prowadzeniem w zakretach. Drugi minus to za silne wspomaganie kiery. Jest za to dobrze jest wyciszony i nie bedzie rdzewiał (auto na ponad 10 lat)

Wbrew pozorom to nie śą chyba bliźniaki, bo maja inny rozstaw osi. Hyundai z silnikiem Pb1,0 turbo 120 KM - ale tylko 3 cylindry!

Oba te auta chyba lepiej się prowadzą ale są wyraźnie głośniejsze. Poza tym ten 3 -cyl silnik- wiadomo coś o nim czy to nowinka?

Inne auta na razie odpadają. 

Klapy na przykładzie i20, malowane na gwarancji.

Napisano

KIA nie ma ocynku, ale raczej nie gnije.

Nie wiem, czy teraz po liftingu poprawili wnętrze w CAPTURZE, ale gdzieś w 2015 jak oglądałem w salonie, to plastiki tak śmierdziały i były nieprzyjemne w dotyku i wyglądzie, że po tym KIA wyglądała jak poważny PRESTIŻ

Napisano

Ostatnio czesto captura widze od srodka i jest to dla mnie napompowane clio. 

Napisano
17 minut temu, chojny napisał:

Toyota CHR. 

Napisał, że tylko te 3, chr to wydatek 80.

Napisano
27 minut temu, sdss napisał:

Napisał, że tylko te 3, chr to wydatek 80.

1. Te 3 są fuj!

2. Cena cennikowe to jedno a transakcyjna to co innego. ;)

Napisano

Wiem, że inne odpadają, ale bez oglądania szczegółowego przejedź się Capturem i Mokką. 

Przepaść na korzyść Opla, plus motor 1.4 140KM - bajka.

Napisano

@up 

Tylko, że jak Mokka wygląda:facepalm: Przecież to dla kobiety ma być;)

Napisano

Bylem o wlos od zakupu Captura i dobrze, ze powstrzymalem :zona: Srodek i obsluga multimediow nie zachwyca. Skrzynia biegow tez taka sobie. A moze Arona? Co do koreanskich wynalazkow to ani silnika ani dobrej ceny.

Napisano
  • Autor
9 godzin temu, chojny napisał:

Toyota CHR. 

Auto dla żony= musi być małe. I budżet nie ten.

Napisano
  • Autor
6 godzin temu, bizz napisał:

Wiem, że inne odpadają, ale bez oglądania szczegółowego przejedź się Capturem i Mokką. 

Przepaść na korzyść Opla, plus motor 1.4 140KM - bajka.

Mokka wyglada jak duża żaba. Odpada przez wyglad.

Napisano

Na temat Captura mogę napisać, że prawie bylismy zdecydowani. Ma dość przestronne wnętrze jak na takie nieduże auto, spory bagażnik, 1,2 tce sprawnie go napędza. Ale jak już tu napisano jest totalnie plastikowy w środku. Zero miękkiego materiału. Normalnie chińskie pudełko. Szuflada zamiast schowka fajnie wygląda ale jakoś nie mogłem jej wysunąć siedząc jako pasażer - kolana przeszkadzają. Dobrze że trafiłem 3 letniego scenica x-mod z symbolicznym przebiegiem.

Mokka - fajne auto ale na mnie sprawiało wrażenie ciasnego. 

PS Moja żona jeździła Megane III Grandtour więc mały rozmiar nie był tak bardzo istotny. Teraz jest zadowolona bo w Scenicu też się siedzi wysoko - jak w crossoverze.

Edytowane przez biniu

Napisano
40 minut temu, 1Marek1 napisał:

Pug 2008, wnetrze jest naprawde klase wyzej niz Captur :ok:

Do tego 1,2 PT naprawde fajnie to napedza :)

Napisano
  • Autor
7 minut temu, biniu napisał:

Na temat Captura mogę napisać, że prawie bylismy zdecydowani. Ma dość przestronne wnętrze jak na takie nieduże auto, spory bagażnik, 1,2 tce sprawnie go napędza. Ale jak już tu napisano jest totalnie plastikowy w środku.

Plastikowe wnętrze mnie nie zraża. Ciekawe jak sie tym jezdzi.

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, Maciej__ napisał:

Pug 2008, wnetrze jest naprawde klase wyzej niz Captur :ok:

Do tego 1,2 PT naprawde fajnie to napedza :)

Ciekawa propozycja tylko wygląd średni (mały dostawczak). Ale jej pokażę.

Napisano
1 minutę temu, 1Marek1 napisał:

Ciekawa propozycja tylko wygląd średni (mały dostawczak). Ale jej pokażę.

Dostawczak? 8]

Napisano
5 minut temu, 1Marek1 napisał:

Plastikowe wnętrze mnie nie zraża. Ciekawe jak sie tym jezdzi.

JEździłem 0,9 i jeździłem 1,2. Nawet ten słabszy w mieście dawał radę. Prowadziło się fajnie. Ale plastiki naprawdę są straszne.

Napisano
  • Autor
9 minut temu, biniu napisał:

JEździłem 0,9 i jeździłem 1,2. Nawet ten słabszy w mieście dawał radę. Prowadziło się fajnie. Ale plastiki naprawdę są straszne.

Nie buja na zakretach? I nie za mocno działa wspomaganie kierownicy?

Napisano
2 minuty temu, 1Marek1 napisał:

Nie buja na zakretach? I nie za mocno działa wspomaganie kierownicy?

Przy prędkościach autostradowych nie sprawdzałem. Wspomaganie moim zdaniem podobnie jek w innych Renault. Miałem Grand Scenica II, Megane i wydaje mi się że podobnie. Po Scenicu, który się bujał (ten co mamy teraz też się dość buja) to Captur się nie bujał za bardzo :-). Takie poprawne auto raczej do miasta. Zresztą tak projektowane. Plusem jest naprawdę spory bagażnik z możliwościa przesuwania kanapy. 

Najważniejsze to iść do salonu i pojeździć.

Napisano

Z tymi plastikami to jest tak, że jak się miało auta w dość dobrych wersjach wyposażenia (np. Grand Scenica prawie full wypas, megane tez mam nie najtańszą wersje) to ten twardy plastik razi. Teraz tez np. Scenic X-mod jest w środku zupełnieinnum autem niż scenic bida wersja. Człowiek się przyzwyczaja do dobrego.

Napisano

A patrzyłeś na Suzuki S-Cross? Cenowo mieścisz się w budżecie. 

Napisano
Godzinę temu, 1Marek1 napisał:

CHR jest małym i poręcznym autem. 

Moim ulubieńcem w tej klasie jest Nissan Juke. Niby brzydal ale uwielbiam nim jeździć.

Jak jest w wypożyczalni to go zawsze biorę, nawet jak mają dla mnie dużo lepsze auta. 

Cena jak najbardziej w budżecie, nawet można za to powybierać i powybrzydzać w wersjach ;) 

https://www.nissan.pl/pojazdy/nowe-pojazdy/juke/cena-specyfikacje.html

Jeździłem tymi SUVami od  Renaultai i Puga... męczarnia.  W Renówce jak w czołgu, poręczność żadna, wykonanie słabe, przyjemność z jazdy zero. 

Edytowane przez chojny

Napisano
15 godzin temu, bizz napisał:

przejedź się Capturem i Mokką

przecież Opel Mokka to Made in Korea i z blachami może być problem - podobnie jak w Chevrolecie

jezeli na ponad 10 lat i z takim budzetem to celował bym tylko w jakiegoś Reno, Citroena i Puga

Napisano
20 godzin temu, 1Marek1 napisał:

Stonic i Kona tak jak piszesz to nie są te same samochody. Stonic jest na platformie Rio, a Kona na zmodyfikowanej platformie od i30. Jeden z tych samochodów nie jest alternatywą dla drugiego, zresztą widać to nawet po cenniku, gdzie ceny Kony zaczynają się mniej wiecej tam, gdzie kończą się ceny Stonica. Jak chcesz samochód bezproblemowy, który 10 lat pojeździ bez większych przygód, to Stonic 1.4 100KM będzie imho najlepszym wyborem. Ale jeśli ma dawać chociaż trochę przyjemności z jazdy to jednak 1.0 turbo.

A co do rdzy, to dzisiaj nie ma co na to zwracać uwagi. Pomijając jakieś dziwne fackupy jak na przykład rdzewiejące progi w moim byłym fiacie, to każdy samochód do tych 10 lat dojeździ bez dziur w poszyciu, więc po co się tym przejmować. A rynek używek jaki będzie za 10 lat nie przewidzisz, więc imho przy zakupie auta dla siebie nie ma w ogóle co się kierować jego potencjalną wartością za 10 lat.

Napisano

Mam Captura 1.2 tCe. Jak dla mnie zawias mógłby być miększy, jak na francuza :)

Może to wina 17 calowych felg.

Fajny bo dość przestronny, przesuwana kanapa tez dobry pomysł, bagażnik spory.

Przeszkadzają mi w jeździe po mieście szerokie słupki, ale teraz chyba każde auto ma z tym problem...

Jeździłem z ciekawości CH-R, wizualnie chyba bym go nie wybrał, ale jeździło mi się nim trochę lepiej. Był bardziej sprężysty, lepiej pracowała skrzynia i fajniej się siedziało. Jednak dla kobiety może to w ogóle nie mieć znaczenia :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.