Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rozpórka kielichów - sposób montażu

Featured Replies

Napisano

Taki temat luźny, z uwagi na podzielone opinie montażu - na podniesionym aucie czy na opuszczonym?

Mam przednią górną (sztywną) rozpórkę, montowałem na aucie, które stoi na równej powierzchni. Obecnie zdjęta z uwagi na to, że w zeszłym roku sporo robiłem przy zawieszeniu. 

Jakie są Wasze opinie?

Do napisania tego skłoniło mnie to, że kolega który ma identyczne auto montował rozpórkę sztywną na podniesionym aucie i ciężko miała wejść na punkty mocowania. Ja montując na opuszczonym nie miałem takich problemów.

Edytowane przez analyzer64

Napisano
29 minut temu, analyzer64 napisał:

Jakie są Wasze opinie?

Musisz znać punkty konstrukcyjne i odległości między kielichami. Dobre rozpórki bez regulacji są zrobione na odpowiedni wymiar i montujesz w pozycji, kiedy będą pasować śruby, do tych z regulacją trzeba już znać wymiary. Np w e46 między punktami jest 1040 mm, ludziom stare, zjeżdżone BMW potrafią się zejść o 2 cm, czyli 1020 mm.  Ja pomierzyłem swoją i było 1038 mm, rozpórkę zrobiłem sam, sztywną,tak, żeby po założeniu było 1040 mm, więc do przykręcenia muszę delikatnie podnieść auto, ale, żeby nawet kół nie oderwało, wystarczy, żeby zawias uniósł się jakieś 20 mm i śruby pasują idealnie. Podsumowując, auto w górze - odległość między kielichami większa, kąt pochylenia koła bliżej zera; auto na glebie - odległość między kielichami mniejsza, kąt pochylenia koła bardziej w negatywie.

Napisano

Auto na kołach na równym podłożu i montaż.

Jak bedzie na podnośniku, to rozpórka usztywni nadwozie  oparte na progach a nie na kołach i będą dodatkowe niepotrzebne naprężenia. Oczywiście wszystko zależy od "twardości" budy, ale auto jeździ na kołach, nie na progach.

Napisano

Mialem.w cc rozporke na rzymska srube. Montowalem na aucie na kolach na ziemi. Pozniej rzymska rozkrecilem na max i bylo bardzo sztywno. Zwyklam sztywna montowalbym tak samo. 

Z moich obserwacji lepsza byla rozkrecana

Napisano
  • Autor
46 minut temu, kaczorek79 napisał:

Musisz znać punkty konstrukcyjne i odległości między kielichami.

Akurat jestem w posiadaniu takich rzeczy :)

screenshot_4.png

Napisano

Mam w Civicu - rozpórka sztywna, robiona na wymiar bez regulacji. Montaż był w garażu, samochód stał na płaskim podłożu, na kołach, bez obciążenia - rozpórka pasowała idealnie w otwory montażowe.

Tak jest niby prawidłowo, bo podnosząc budę w jakikolwiek sposób zmieniasz jej geometrię - a ta "neutralna" geometria jest wtedy gdy samochód jest na kołach. 

Napisano
  • Autor
7 minut temu, Azbest napisał:

Tak jest niby prawidłowo, bo podnosząc budę w jakikolwiek sposób zmieniasz jej geometrię - a ta "neutralna" geometria jest wtedy gdy samochód jest na kołach. 

Niby tak tylko z wiekiem też sztywność nadwozia maleje. 7 generacja sztywna jest, że tak powiem - wzdłuż, jak podniosę na lewarku przód to i tył się podniesie. Za to przejeżdżając przez próg zwalniający najpierw jednym kołem a potem drugim to zimą aż trzeszczy przednia szyba ;] Nie pamiętam jak jest w przypadku, gdy rozpórka była zamontowana :hmm: 

Edytowane przez analyzer64

Napisano

Sztywną rozpórkę jak i na śrubę rzymską montowałem zawsze na kołach, w sajczęto jak i w gulfie3 w sedanie:phi:

Napisano

Po montażu proponuje sprawdzić zbieżność i kąty.

Napisano
11 minut temu, analyzer64 napisał:

Niby tak tylko z wiekiem też sztywność nadwozia maleje. 7 generacja sztywna jest, że tak powiem - wzdłuż, jak podniosę na lewarku przód to i tył się podniesie. Za to przejeżdżając przez próg zwalniający najpierw jednym kołem a potem drugim to zimą aż trzeszczy przednia szyba ;] Nie pamiętam jak jest w przypadku, gdy rozpórka była zamontowana :hmm: 

8 gen jest ogólnie niby sztywny ... ale przednie kielichy mają się ku sobie z wiekiem. Ja rozpórką wyleczyłem wszelkie świerszcze i skrzypienia deski i podszybia (które u mnie i tak były w baaaardzo niewielkim stopniu). Ta rozpórka w 8gen to powinna być montowana seryjnie, bo jest na nią fajne miejsce i jej nie widać. 

Napisano

Zwolennicy obu teorii montazu dzielą się jak społeczeństwo po wyborach ;)

Ja swoje zawsze montuje na lekko odprężonej budzie, tzn podlewarowane ale koła nie wiszą. Z tego co wiem, do aut do sportu montują na podniesionym przodzie. 

W sumie jak pomysle, to tylko w 2 autach nie mialem rozporki. W 55KM Micrze i w jednym Civicu bo nie doszedlem do tego etapu zanim ukradli :ogien: w pozostalych albo była seryjnie albo dokładałem. Potwierdzam słowa @Azbesta, do UFO rozporka od Górnego pasuje idealnie i robi cholernie dobrą robotę

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.