Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uniwersalna sonda lambda Bosch a check

Featured Replies

Napisano

Zdechła mi sonda lambda przed katalizatorem. Dokładny błąd to obwód przerwany lub zwarcie do masy. W sklepie po vinie stwierdzili że nie ma konkretniej sondy i dali mi uniwersalna Boscha. Niestety co około dwa dni błąd sondy powraca po około 200km. Możliwe że jest to wina uniwersalnej sondy i szukać oryginalnej?

Napisano

Jeśli masz sondę za katem to sprawdź jej numery i porównaj z tą sondą przed katem, powinny być zamienne. Jeśli są możesz je podmienić. Przewody idące do sondy masz ok? Nie są nigdzie przetarte? Obecnie jaki błąd Ci wyrzuca?

Napisano
14 minut temu, Luke16 napisał:

Zdechła mi sonda lambda przed katalizatorem. Dokładny błąd to obwód przerwany lub zwarcie do masy. W sklepie po vinie stwierdzili że nie ma konkretniej sondy i dali mi uniwersalna Boscha. Niestety co około dwa dni błąd sondy powraca po około 200km. Możliwe że jest to wina uniwersalnej sondy i szukać oryginalnej?

Szukaj oryginalnej, na allegro kupiłem Boscha nie wiem czy to oryginał czy "oryginał" ale hula.

Napisano
  • Autor
15 minut temu, steyr napisał:

Jeśli masz sondę za katem to sprawdź jej numery i porównaj z tą sondą przed katem, powinny być zamienne. Jeśli są możesz je podmienić. Przewody idące do sondy masz ok? Nie są nigdzie przetarte? Obecnie jaki błąd Ci wyrzuca?

Cały czas jeden i ten sam czyli

błąd to obwód przerwany lub zwarcie do masy

Ale nie dzieje się to zawsze bo średnio po ok 200km 

Kable sprawdzane są ok. Komp niby parametry odczytuje. Błąd stały też nie jest bo idzie go skasować i co ileś odpaleń też się kasuje.

Ja w uniwersalne sondy nie wierzę formalnie, w Stilo tylko oryginał musiał być inaczej cały czas kontrolka się świeciła

Napisano
  • Autor

Sprawdziłby mi ktoś czy te sondy są zamienne bo nie mogę nigdzie znaleźć

Bosch LS 07

Numer oryginału 8200461432

Napisano
50 minut temu, Luke16 napisał:

Bosch LS 07

Do którego samochodu te sondę potrzebujesz ? Do Renault? Wymieniałem kiedyś sondę w renówce i mechanik który pracuje od lat przy tych samochodach powiedział, że tylko oryginał bo zamienniki się nie sprawdzają. 

Napisano
  • Autor

Dacia Duster 1.6 K4M

No właśnie tą sonde kupiłem w sklepie zajmującym się sprzedażą typowo części do aut francuskich. Pan powiedział że po Vinie nic nie wychodzi i ta którą wziąłem jako zamiennik... Sprawdziłem dzisiaj odczyty na takim samym silniku w Scenicu i są całkowicie inne niż w Dusterze. Byłem dzisiaj u chłopaków którzy prowadzą sprzedaż części używanych do Francuzów i poprosiłem ich o sprawdzenie sondy lambda jaka jest do tego auta no i dziwnym trafem bez problemu mogą mi na jutro zamówić za 300zl oryginał z wtyczką p&p. Jak na razie obstawiam że panowie z Radwańskiej w Łodzi zrobili mnie w uja. Nie wiem czy zamawiać czy nie bo nie chce kolejnych 3ch stówek dawać

Napisano

Nie wiem czy to Ci pomoze ale moj kolega w golfie 5 wymienial bo zaswiecil mu sie check i mechanik tez powiedzial ze tylko oryginal.

Napisano

Szef w Dusterze 1.6 16V wymienił na gwarancji 2 sondy i dopiero za 3 razem ASO uporało się z problemem więc może oprócz wadliwych sond coś tam jeszcze się dzieje.

Napisano
  • Autor

Ale pewnie w silniku sce a nie K4M ta wytrzymała 180 tyś km...

Napisano
6 godzin temu, Luke16 napisał:

Ale pewnie w silniku sce a nie K4M ta wytrzymała 180 tyś km...

Wolnossacy stary motor od Renowki.

Napisano
8 godzin temu, Luke16 napisał:

Bosch LS 07

Nie wchodzi w katalogu Bosch LS07. Właściwa sonda przed katalizatorem, to Bosch 0258986602 i kosztuje po rabatach trochę ponad 200 zł. Ta sonda musi działać, jest dokładnie taka sama, jak oryginał, długość przewodu, dodatkowy oplot, wtyczka.

Napisano
  • Autor

LS07 ma numery 0258986507. Czyli wychodzi na to że w najlepszym sklepie z częściami do Francuzów zostałem oszukany :( i 3 stówy psu w dupe ehh...

Napisano
8 godzin temu, Luke16 napisał:

Czyli wychodzi na to że w najlepszym sklepie z częściami do Francuzów  :( i 3 stówy psu w dupe ehh...

Jak widać to chyba tylko Twoja opinia.;]

Napisano

kup na allegeo używkę oryginał i będzie spokój. juz kilka razy tak zrobilem i zawsze bylo ok.

Napisano
13 godzin temu, Luke16 napisał:

LS07 ma numery 0258986507. Czyli wychodzi na to że w najlepszym sklepie z częściami do Francuzów zostałem oszukany :( i 3 stówy psu w dupe ehh...

sprzedawca lamer:oki: niestety ale to często się zdarza

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.