Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co zrobić z tym debilem?

Featured Replies

Napisano

Pisałem parę razy. Wysłałem filmik pokazujący jak 2 auta (dostawczak i autokar) przejechały obok mnie prawym pasem, gdy ja się zatrzymałem na lewym by puścić pieszych. Piesi weszli przede mnie i na szczęście się zatrzymali. Film i oba numery wysłałem na podany wyżej adres. Po jakimś czasie otrzymałem informację o umorzeniu obu spraw, z tym że przy każdym aucie był inny powód, ale oba związane z brakiem ustalenia sprawców. Od tamtej pory zlewam tego typu sprawy...

Napisano
7 godzin temu, ArekMiz napisał:

Pisałem parę razy. Wysłałem filmik pokazujący jak 2 auta (dostawczak i autokar) przejechały obok mnie prawym pasem, gdy ja się zatrzymałem na lewym by puścić pieszych. Piesi weszli przede mnie i na szczęście się zatrzymali. Film i oba numery wysłałem na podany wyżej adres. Po jakimś czasie otrzymałem informację o umorzeniu obu spraw, z tym że przy każdym aucie był inny powód, ale oba związane z brakiem ustalenia sprawców. Od tamtej pory zlewam tego typu sprawy...

A nie powinieneś zlewać. Dostarczać im roboty ile wlezie.

Napisano
Dnia 31.03.2018 o 13:10, bartekm napisał:

Najlepiej jakby ubezpieczalnie zaproponowała mu OC na odpowiednim poziomie na następny rok. :]

Tyle marzenia ;]

Mysle, ze  ubezpieczenie moze przezyc ale np rok bez PRAWKA.... pytanie jak udowodnic ze jechal +51 od dozwolonej.

Jest data, godzina, moga przesledzic trase moze gdzie sa jakies  radary z kamerami

Co by nie bylo gosc ma stracony czas a to nieraz sporo warte

Napisano

Niestety dzisiaj same numery rejestracyjne jak widać nie wystarczają. Nawet filmik z kamerki nie wystarczy. 

Pytanie co zrobić skoro przeciętny Kowalski poczuwa się do zgłoszenia nieodpowiedzialnego kierowcy a policja umarza sprawy ?

Mam też podobne doświadczenie ktoś mi zarysował zderzak jest nagranie kwestia podjechać i przesłuchać kierowcę czy poczuwa się do winy i sprawa umorzona. 

Przecież auto samo nie jedzie więc ktoś musi być sprawcą. Prosta piłka skoro nie poczuwa się do winy to mandat na właściciela pojazdu z góry bez żadnych wymówek. 

Tak powinno być. Nie ma dokumentow, że auto zostało uzyczone to wynika z tego, że właściciel jechał i koniec. 

Napisano
Dnia 31.03.2018 o 22:52, ghost2255 napisał:

Ja tez wyslalem filmik. Dostalem odpowiedz, ze wezwany wlasciciel auta nie pamieta komu powierzyl auto, chociaz opisalem kierowce. Sprawa umorzona. Brak sprawcy. Brak mandatu. Teraz mam to w glebokim powazaniu i nic nie wysylam policji. Kamerke mam tylko dla wlasnego bezpieczenstwa w razie dzwona i sporu co do winy. 

A nie jest tak, że jak właściciel nie wskaże kierowcy, to buli sam? Bo chyba to nie było auto autonomiczne...

Napisano

Ale to była autonomiczna decyzja komendanta dzielnicowego. 

Nie chce mi się kopać z koniem....

Napisano
  • Autor
11 godzin temu, michalkl1 napisał:

Tak powinno być. Nie ma dokumentow, że auto zostało uzyczone to wynika z tego, że właściciel jechał i koniec. 

Bez przesady - winę jednak trzeba udowodnić. Gdybyśmy poszli tą drogą, to można skazać zarządcę budynku za gwałt dokonany w piwnicy (o ile zarządca nie wskaże sprawcy). Nie ma obowiązku dokumentowania komu się auto użyczyło.

Zresztą ta metoda też byłaby nieskuteczna - wystarczy, że przyjdzie właściciel z kolegą i obaj zgodnie stwierdzą, że wtedy jechali. Nie można skazać dwóch osób za wykroczenie, które musiała popłenić tylko jedna osoba. Czyli tak czy inaczej to policja musi znaleźć dowody.

Napisano

OK. Tylko w moim przypadku jednym autem był autokar. Na boku miał nawet jakąś nazwę firmy. Więc powinno być łatwe ustalenie, kto był kierowcą tego dnia. Ale jak widać i na to znaleźli sposób...

Napisano
1 godzinę temu, ArekMiz napisał:

OK. Tylko w moim przypadku jednym autem był autokar. Na boku miał nawet jakąś nazwę firmy. Więc powinno być łatwe ustalenie, kto był kierowcą tego dnia. Ale jak widać i na to znaleźli sposób...

Dziwne. Ustalenie tego jest niezwykle proste, wystarczy zapis z tachografu. A za brak zapisu 500zł za dany dzień, więc kasa i tak z tego będzie. Chyba, że tak się zatrzymałeś, że kierowca został zaskoczony a gwałtowne hamowanie wioząc ludzi też może skutkować negatywnie.

Napisano

Był to niedzielny wieczór w Warszawie. Skręcałem w lewo z Modlińskiej w Płochocińską w kierunku Nieporętu. Po skręcie są 2 pasy. Nie było żadnego gwałtownego hamowania. Ja stanąłem na lewym pasie a obok mnie po prawym przejechał dostawczak i za nim autokar. Autokar wyglądał na pusty, zjeżdżający do jakiejś bazy. W każdym razie oba "umorzenia" miały inny tekst, choć oba dotyczyły "nieustalenia sprawcy wykroczenia". Teraz już dokładnie nie pamiętam. Gdy dostałem te pisma, to się lekko wk....łem i je po prostu wyrzuciłem do kosza...

PS. Miejsce wygląda tak:

Skrzyżowanie

Edytowane przez ArekMiz

Napisano
2 godziny temu, ArekMiz napisał:

Był to niedzielny wieczór w Warszawie. Skręcałem w lewo z Modlińskiej w Płochocińską w kierunku Nieporętu. Po skręcie są 2 pasy. Nie było żadnego gwałtownego hamowania. Ja stanąłem na lewym pasie a obok mnie po prawym przejechał dostawczak i za nim autokar. Autokar wyglądał na pusty, zjeżdżający do jakiejś bazy. W każdym razie oba "umorzenia" miały inny tekst, choć oba dotyczyły "nieustalenia sprawcy wykroczenia". Teraz już dokładnie nie pamiętam. Gdy dostałem te pisma, to się lekko wk....łem i je po prostu wyrzuciłem do kosza...

PS. Miejsce wygląda tak:

Skrzyżowanie

A nie przysługiwało Tobie odwołanie lub zażalenie na umorzenie do komendanta?

Zawsze można takie coś na fejsie umieścić lub wysłać do mediów, nawet lokalnych.

Napisano

Może i przysługiwało, jakieś pouczenia tam były. Stwierdziłem jednak, że mi się nie chce nic dalej z tym robić. Tak, wiem, cienki bolek ze mnie, no ale....

Napisano
11 godzin temu, ArekMiz napisał:

PS. Miejsce wygląda tak:

Skrzyżowanie

Tak przy okazji to jedno z bardziej porąbanych skrzyżowań w okolicy ;].

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.