Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Chińskie sondy lambda

Featured Replies

Napisano

Chodzi o drugą sondę, za katalizatorem. Tą, która nic nie robi, poza wywalaniem błędu w komputerze jak się skończy.

"Normalnie" (cokolwiek to znaczy) zamienniki kosztują 600-800 zł i nie są to firmy NGK, Denso czy podobne, tylko takie o których w życiu nie słyszałem. 

Chińczyka można kupić za 25-40 usd (np. ebay, aliexpress - nie mam pojęcia który wybrać), ew za 135zł na allegro (jakaś firma NTY).

Pytanie: Którą wybrać i dlaczego najtańszą? ;] 

Pytanie pomocnicze: Będzie działała: A) źle i coś popsuje; B) nie będzie; C) …przez czas adekwatny do ceny; D) dobrze

Edytowane przez camel00

Napisano
4 minuty temu, camel00 napisał:

Chodzi o drugą sondę, za katalizatorem. Tą, która nic nie robi, poza wywalaniem błędu w komputerze jak się skończy.

"Normalnie" (cokolwiek to znaczy) zamienniki kosztują 600-800 zł i nie są to firmy NGK, Denso czy podobne, tylko takie o których w życiu nie słyszałem. 

Chińczyka można kupić za 25-40 usd (np. ebay, aliexpress - nie mam pojęcia który wybrać), ew za 135zł na allegro (jakaś firma NTY).

Pytani pomocnicze: Będzie działała: A) źle i coś popsuje; B) nie będzie; C) …przez czas adekwatny do ceny; D) dobrze

A nie wystarczy wkrecic tulejki dystansowej? ;)

Napisano

Te NTY kiedyś oglądałem EGR. Dwie sztuki - jedna ładnie się zamykała i otwierała, druga krzywa strasznie tarła. Obie oczywiście nowe w tym samym sklepie.

Więc taki typowy chińczyk - j50/50 że w ogóle do czego się nada ;)

Napisano

kup uniwersalną NGK/NTK i połącz kabelki. Opcja najtańsza i najpewniejsza. jak nie zadziała, to trzeba dolożyć 10zł na tulejkę i musi działac.

Napisano

Nie w każdym aucie tulejka zadziała.

Napisano
4 godziny temu, camel00 napisał:

Montowałem do Peugeotów tanie czujniki absu - działały.

Kupiłem jakiś czas temu krokowy i cewkę - nie działały, musiałem wydać kasę drugi raz.

Także imo jak trafisz. ;] 

Napisano
  • Autor
14 minut temu, swienty napisał:

Także imo jak trafisz. ;] 

Chodzi o to, że ta sonda jest absolutnie zbędna do prawidłowej pracy silnika więc nie widzę sensu przepłacać.

Kilka dni temu zmieniałem przednią sondę i tutaj zakup Denso był niemal oczywisty, bo gwarantował spokój bez loterii.

Podobnie świece, cewki czy inne newralgiczne dla pracy silnika elementy - nie szukam oszczędności, bo spokój i czas jest więcej warty niż kilka zł.

Ale jedynym widocznym dla użytkownika działaniem sondy za katalizatorem jest wywalenie błędu jak się popsuje (ew. - jak u mnie - kończy żywotność i nie wysyła sygnału).

3 godziny temu, ghost2255 napisał:

kup uniwersalną NGK/NTK i połącz kabelki. Opcja najtańsza i najpewniejsza. jak nie zadziała, to trzeba dolożyć 10zł na tulejkę i musi działac.

Wszystkie sondy mają taki sam gwint i parametry? 

Edytowane przez camel00

Napisano

Gwint tak. Sonda jest pewnie 4-ro przewodowa, więc taką musisz kupić. Więcej parametrów nie ma do dobrania.

Napisano
15 godzin temu, ghost2255 napisał:

Idąc tym tropem to lepiej od razu spróbować z tulejką na starej sondzie.

Napisano

jeszcze pytanie co się starej sondzie stało, bo jak padła grzałka to można i 8 tulejek wkręcać i ch. to da

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, trychu napisał:

jeszcze pytanie co się starej sondzie stało, bo jak padła grzałka to można i 8 tulejek wkręcać i ch. to da

Grzałka padła w pierwszej. Druga - wg opinii mechanika - straciła parametry ze względu na wiek. Tzn. wysyłany sygnał jest tak słaby, że komputer go nie odbiera.

Napisano
Dnia 5.04.2018 o 15:43, camel00 napisał:

Pytanie pomocnicze: Będzie działała: A) źle i coś popsuje; B) nie będzie; C) …przez czas adekwatny do ceny; D) dobrze

jako mechanik używam tylko wyłącznie sond producentów którzy do danego modelu montują na pierwszy montaż.
Jak klient chce coś innego - nie ma problemu - ale ja nie biorę żadnej odpowiedzialności za to.
Akurat te elementy są bardzo czułe - nawet w oporze grzałki -  więc tu trzeba być bardzo restrykcyjnym.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.