Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mycie auta po zimie

Featured Replies

Napisano

Ostatnio przeczytałem artykuł o myciu auta po zimie. Niby jest to w miarę oczywiste, że trzeba całą sól z podwozia/zawieszenia/karoseri zmyć aby auto nie rdzewiało. Co jednak najbardziej zdziwiło to mycie komory silnika :hmm: I terez pytanie czy faktycznie myje się komorę silnika czy raczej bajka z krainy mchu i paproci. Osobiście ze względu na ilość elektroniki w dzisiejszych autach jednak chyba bym się obawiał chlapania tam wodą tudzież innym chemicznym specyfikiem.

Napisano

Zimnego i bez zbędnej ilości chemii niskim ciśnieniem ,osłaniając elektronikę umyłem sam 2.0TSI Vag i 1.1spi scs.

Napisano

Nigdy nie myłem auta po zimie, w znaczeniu podwozia. A silnik w jakimkolwiek aucie ostatni raz myłem w 2008 roku.

Napisano

Komore silnika myje sie gorącą parą jesli zachodzi taka potrzeba. Robiłem to kiedys w seicento i efekt był świetny

Napisano
Godzinę temu, psyhol napisał:

Ostatnio przeczytałem artykuł o myciu auta po zimie. Niby jest to w miarę oczywiste, że trzeba całą sól z podwozia/zawieszenia/karoseri zmyć aby auto nie rdzewiało. Co jednak najbardziej zdziwiło to mycie komory silnika :hmm: I terez pytanie czy faktycznie myje się komorę silnika czy raczej bajka z krainy mchu i paproci. Osobiście ze względu na ilość elektroniki w dzisiejszych autach jednak chyba bym się obawiał chlapania tam wodą tudzież innym chemicznym specyfikiem.

Nigdy nie mylem komory silnika czy podwozia ;]

Podwozie to samo sie umyje, jak bedziesz jezdzil po deszczu ;)

A komora silnika, jak nie jest zarzygana olejem to po co?

Napisano

Moim zdaniem nie warto. Regularnie myłem komorę po zimie dawno temu w SC (byłem młody i ambitny), potem w Pandzie. W Maździe, Fordzie przez 7 lat nie myłem. W obecnym nie myłem i nie planuję, bo jest tam raczej kurz niż ślady po zachlapaniu. Samochody są dziś dobrze zabezpieczone przed rdzą, praktycznie wszędzie jest teraz osłona od spodu, żeby mniej chlapało syfu do komory silnika, więc IMO mycie ma sens jedynie jeśli zależy Ci na estetyce, albo jeździsz terenówką po błocku. Inaczej to szkoda kasy, czasu i zawsze jest jakieś tam ryzyko że przemoczysz gdzieś elektronikę (niewielkie bo niewielkie jeśli robisz to z głową, ale zawsze może się zdarzyć jakieś miejsce które ma osłabioną izolację lub np. poluzowany wtyk). Zawieszenie i hamulce, podwozie, nadkola (dokładnie) myję, bo uważam że warto - są tam po zimie spore ilości błota w miejscach, które się szybko samo nie wypłuczą. Komory nie ruszam.

Napisano
1 godzinę temu, psyhol napisał:

trzeba robić to z głową jak już

ja ostatnio usłyszałem że warto po zimie pod ciśnieniem przepłukać progi, podobno jak błotnik/chlapacz plastikowy odciągniesz to masz dostęp do progu i lejesz wodę żeby się syf cały wypłukał

ale fizycznie nie widziałem jak to wygląda także może ktoś potwierdzi?

Napisano
2 godziny temu, Maciej__ napisał:

Nigdy nie mylem komory silnika czy podwozia ;]

Podwozie to samo sie umyje, jak bedziesz jezdzil po deszczu ;)

A komora silnika, jak nie jest zarzygana olejem to po co?

Zauważyłeś, że ludzie jeżdżą współczesnymi dobrze zabezpieczonymi autami a mają nawyki dot. konserwacji auta z czasów Fiata 125. :)

Napisano
18 minut temu, spad napisał:

Zauważyłeś, że ludzie jeżdżą współczesnymi dobrze zabezpieczonymi autami a mają nawyki dot. konserwacji auta z czasów Fiata 125. :)

Np. przy maździe 6 to chyba nie taki głupi pomysł :)

Napisano

Ja myje na ręcznej bezdotykowo, spłukując samochód od wetknę pod spód lancę i spłuczę podwozie. Grubszy syf zejdzie, dzięki temu moja Astra F mając 11 lat podłogę miała zdrowiutką. :ok: A gdzieś z zakamarków to trzeba już w specjalistycznych firmach, albo podczas ulew prawie wszystko zejdzie. Chociaż pamiętam jak znalazłem sól na tylnej belce w sierpniu, po pół roku. ;] A samochód śmigał w trasach i cały czas, po deszczach etc. równiez. ;]

Napisano
Godzinę temu, spad napisał:

nie jest tak różowo

10 letnie Bravo ma rudą na progach, jak kupowałem nowego znajomy mówił żeby zakonserwować, ale myślałem że nie doczekam że będzie to mój problem :)

Napisano

Ja po zimie myję podwozie w każdym aucie. Ale komory silnika nigdy nie myłem i nie zamierzam. 

Napisano

w  tą sobotę o 4 rano myłem silnik skrzynie i całą komorę silnikową 3 razy;], jedynie na alternator założyłem worek foliowy auto za każdym razem odpalało bez problemu co mnie dopingowało do dokładniejszego mycia ;] i tak zrobiło się 3x :hehe:

Napisano
8 godzin temu, bielaPL napisał:

nie jest tak różowo

10 letnie Bravo ma rudą na progach, jak kupowałem nowego znajomy mówił żeby zakonserwować, ale myślałem że nie doczekam że będzie to mój problem :)

Trzeba bylo sprzedac wczesniej ;)

Napisano

Nigdy w żadnym aucie nie myłem podwozia i komory silnika. Natomiast zawsze po zimie daję auto do myjni ręcznej. Następne mycia to już na bezdotykowych stacjach.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.