Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wkrętarka aku - wymiana akumulatora

Featured Replies

Napisano

Dostałem od kolegi wkrętarkę akumulatorową Dexter Power (wygląda, że to produkt Leroy Merlin) - nie ładowałem jeszcze, ale wygląda, że to akumulatory NiCd więc pewnie nic z nich już nie będzie.

Wstępne wrzucenie w Google symbolu akumulatora nic sensownego nie wypluwa.

Aku jest 18V, oznaczenie 18vbq(t06ch). Da się dopasować do tego jakiś aku Li-Ion? Pewnie łatwiej byłoby zdobyć niż kadmowy.

Edit

Zum Beispiel ;) takie coś:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3118949.html

Edytowane przez ZelaznyKarzel

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, rwIcIk napisał:

Naładuję i działa ;]

Trochę podładowałem i ręką jestem w stanie ją zatrzymać. WIęc nie wiem - coś mi się to za słabe wydaje. ;) 

Napisano
11 minut temu, ZelaznyKarzel napisał:

Dostałem od kolegi wkrętarkę akumulatorową Dexter Power (wygląda, że to produkt Leroy Merlin) - nie ładowałem jeszcze, ale wygląda, że to akumulatory NiCd więc pewnie nic z nich już nie będzie.

Wstępne wrzucenie w Google symbolu akumulatora nic sensownego nie wypluwa.

Aku jest 18V, oznaczenie 18vbq(t06ch). Da się dopasować do tego jakiś aku Li-Ion? Pewnie łatwiej byłoby zdobyć niż kadmowy.

Edit

Zum Beispiel ;) takie coś:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3118949.html

Wsadzaj lipole, najlepiej modelarskie. Tylko zadbaj o dobrą ładowarkę z balansowaniem.

Napisano

Ja bym kupił 5 baterii 18650 polutował i ładował zasilaczem laboratoryjnym do napięcia 21v. Jak mi mój bosch padnie to tak zrobię.

Napisano
Dnia 30.04.2018 o 12:39, ZelaznyKarzel napisał:

Trochę podładowałem i ręką jestem w stanie ją zatrzymać. WIęc nie wiem - coś mi się to za słabe wydaje. ;) 

Na 2 biegu to i ja swoją markietową wkretarke zatrzymam i też myślałem że aku do wymiany,ale na 1 biegu już

nie tak łatwo jest zatrzymać 

Napisano
13 godzin temu, deltabox napisał:

Ja bym kupił 5 baterii 18650 polutował i ładował zasilaczem laboratoryjnym do napięcia 21v. Jak mi mój bosch padnie to tak zrobię.

Trzeba zastosować przynajmniej kontroler ładowania (BMS) z aliexpress za 3 $

https://www.aliexpress.com/item/5S-15A-Li-ion-Lithium-Battery-BMS-18650-Charger-Protection-Board-18V-21V-Cell-Protection-Circuit/32815500275.html

Albo nawet pełen kontroler https://www.aliexpress.com/item/5S-15A-Li-ion-Lithium-Battery-BMS-18650-Charger-Protection-Board-18V-21V-Cell-Protection-Circuit/32815500275.html

Ładowanie bez kontroli to proszenie się o kłopoty.

Niestety wszystkie tanie kontrolery wymagają dobrego, stabilnego napięcia zasilania, równego 4,2 x ilość cel. Czyli zwykłej ładowarki LiPo bez balancera.

Albo zamiast powyższego zakup ładowarki z balancerem i wyprowadzenia wtyczki do balansowania ogniw - ja tak robię.

Napisano
  • Autor

Odnośnie ładowarki to jeszcze Was popytam. Ale możliwe, że koszty będą na tyle duże, że lepiej opłaci się kupić nową wkrętarkę - planowałem od jakiegoś czasu, ale kumpel usłyszał i mi podarował swoją starą.

Naładowałem akumulator ładowarką z zestawu i wygląda, że parę śrubek da się wkręcić... Muszę sobie wymyślić jakąś robotę, żeby przetestować. Ale data produkcji 2009 nie wróży raczej niczego dobrego.

Napisano

Kup sobie dobrą elektryczną. Ja miałem ten sam dylemat i wymiana akumulatorów to koszt jakieś 150 PLN. Moim zdaniem nie warto się w to bawić. Albo poceluj w Parkside w sklepie na L. 

Napisano

Albo dorób sobie zasilacz i  używaj na kabelku, bo szkoda do kosza ot tak.

Napisano
3 godziny temu, Cinek napisał:

Albo dorób sobie zasilacz i  używaj na kabelku, bo szkoda do kosza ot tak.

I to jest sluszna koncepcja :)

Napisano
Dnia 2.05.2018 o 11:22, ZelaznyKarzel napisał:

Odnośnie ładowarki to jeszcze Was popytam. Ale możliwe, że koszty będą na tyle duże, że lepiej opłaci się kupić nową wkrętarkę - planowałem od jakiegoś czasu, ale kumpel usłyszał i mi podarował swoją starą.

Naładowałem akumulator ładowarką z zestawu i wygląda, że parę śrubek da się wkręcić... Muszę sobie wymyślić jakąś robotę, żeby przetestować. Ale data produkcji 2009 nie wróży raczej niczego dobrego.

Jak dostałeś dobrą wkrętarkę, to zmieniaj akumulator.

Zobacz, ile kosztuje dobra wkrętarka.

Napisano
Dnia 1.05.2018 o 20:10, deltabox napisał:

Nie opyla się. Przerabiałem temat wymiany ogniw we pakiecie do wkrętarki boscha. Ostatecznie kupiłem zamienniki.

Krawiec

Napisano
19 godzin temu, jaceq napisał:

I to jest sluszna koncepcja :)

Taka sobie.

Na "kabelku" to za dużo amperów nie pójdzie, a przy 18V do uzyskania potrzbnej mocy, amperów potrzeba dużo więcej niż przy 230V.

Dlatego zwykła sieciowa dla amatora to lepsze wyjście niż akumulatorowa (ciężka i rozładowana właśnie wtedy kiedy potrzebujesz)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.