Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Spece od klimy, mam pytanie o kompresor...

Featured Replies

Napisano

W mojej Merivie jest zamontowany kompresor klimatyzacji bezsprzęgłowy, z zaworem elektromagnetycznym regulującym wydatek, którego złącze widać na zdjęciu z prawej strony na dole. A jednak w okolice koła pasowego leci sobie kawałek przewodu z wtyczką, który wygląda identycznie jak złącze sprzęgła w tradycyjnych kompresorach. Ktoś wie co to jest?

big_P9120495.jpg

Napisano

A w Twojej Merivie jest gdzie podłączyć tą wtyczke od sprzęgła ?

Taki masz DOKŁADNIE kompresor numer w numer identyko ?

Napisano
  • Autor
11 minut temu, Lato8 napisał:

A w Twojej Merivie jest gdzie podłączyć tą wtyczke od sprzęgła ?

Taki masz DOKŁADNIE kompresor numer w numer identyko ?

Podłączone są dwie wtyczki. Włączanie klimy nie powoduje jakiegokolwiek stuknięcia typowego dla sprzęgła, koło pasowe nie ma żadnej tarczy która by mogła być ruchoma. Na dodatek przejrzałem serwisówkę i schematy i tam w organach sterowania sprężarki jest tylko zawór elektromagnetyczny. Taki sam kompresor jest też w Astrach J 1.7.

Napisano
  • Autor
13 minut temu, HARDTECHNO napisał:

Preciez ta wtyczka jest od elektromagnesu ktory zalacza tarcze sprzegla tzn magnes ja chwyta i dziala.

To jest kompresor bezsprzeglowy.

Napisano
8 godzin temu, rostex napisał:

To jest kompresor bezsprzeglowy.

Nie, to jest kompresor ze sprzęgłem elektromagnetycznym. W Oplach były Delphi CVC6 z kołem na sztywno (na połączeniu zrywnym) i na sprzęgle elektromagnetycznym. Obie wersje miały zawór sterujący wydatkiem. To ze sprzęgłem pracuje cały czas, a sprzęgło jest tylko zabezpieczeniem.

Napisano
  • Autor
Dnia 5.05.2018 o 21:30, kaczorek79 napisał:

Nie, to jest kompresor ze sprzęgłem elektromagnetycznym. W Oplach były Delphi CVC6 z kołem na sztywno (na połączeniu zrywnym) i na sprzęgle elektromagnetycznym. Obie wersje miały zawór sterujący wydatkiem. To ze sprzęgłem pracuje cały czas, a sprzęgło jest tylko zabezpieczeniem.

Biorąc na przykład Astrę H były:

1. Kompresor ze sprzęgłem o stałym wydatku, stosowany od początku produkcji przy klimie manualnej, z czasem montowany także przy klimatyzacji automatycznej:

da99ff277541ef3c7c96ef9382f40823.jpg.aa03d2039ced829f7560be2f52837a29.jpg

2. Kompresor bezsprzęgłowy z zaworem zmiennego wydatku stosowany przy klimatyzacji automatycznej. Po małej przeróbce można było założyć kompresor ze sprzęgłem:

5424608600_1437313391.jpg.d6da8297d53a6c52836d42ef5b5d15bb.jpg

Skąd więc teraz się wzięło stosowanie obu rozwiązań w jednym kompresorze, tym bardziej, że mam klimę manualną??? Może kolega @Kovic ma większą wiedzę w temacie?

Edytowane przez rostex

Napisano
10 godzin temu, rostex napisał:

1. Kompresor ze sprzęgłem o stałym wydatku, stosowany od początku produkcji przy klimie manualnej, z czasem montowany także przy klimatyzacji automatycznej:

2. Kompresor bezsprzęgłowy z zaworem zmiennego wydatku stosowany przy klimatyzacji automatycznej. Po małej przeróbce można było założyć kompresor ze sprzęgłem:

Skąd więc teraz się wzięło stosowanie obu rozwiązań w jednym kompresorze, tym bardziej, że mam klimę manualną??? Może kolega @Kovic ma większą wiedzę w temacie?

Tu masz pokazane wnętrze koła pasowego, w którym nie ma sprzęgła.

sprzeglo-denso-5sl12c-5pk-110mm-dzialdow

W części po prawej stronie piasta jest połączona trzema cienkimi nóżkami z resztą koła, a ta reszta wchodzi w koło pasowe poprzez gumowe poduszki, żeby była amortyzacja, np przy rozruchu silnika. Jak kompresor ma ciężko, to trzy nóżki się zrywają i nie ma napędu kompresora, trzeba wtedy wymienić tarczę czołową. Sprzęgło elektromagnetyczne ma tą zaletę, że może nastąpić poślizg i łagodniejsze wystartowanie kompresora. Dołożenie do niego zaworu sterującego wydajnością, to czyta ekologia, bo kompresor nie musi pracować pełną mocą cały czas, a i starsze rozwiązania włącz/wyłącz też nie były najlepszymi.

Napisano
14 godzin temu, rostex napisał:

Sam zobacz na przebieg kabelków :>

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.