Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Prius2 vs. Prius3

Featured Replies

Napisano

Chodzi mi po głowie ostatnio hybryda.

Yarisem jechałem i mnie nie porwał, ale juz Priusem jeździ sie duzo przyjemniej.

Coraz mocniej zastanawiam się nad zakupem, tylko nie moge sie zdecydować, czy dołożyc do nowszego modelu, czy jednak nie warto dopłacać 15-20tys.zł i poprzestać na starszym modelu.

Czy ktoś na sali może sie wypowiedziec na temat tych dwóch generacji? Może ktoś jeździł i ma doświadczenie i może doradzić, czy warto dopłacać?

Napisano

Jezdzilem 4 lata Priusem 2 rocznik 2005. Bylem z niego bardzo zadowolony. Jak sprzedawalem mial 170kkm i 8 lat i zero problemow. Co jakis czas przymierzam sie do 3 ale troche cena mnie zniecheca poki co. Ale auto super i ja polecam.

Napisano

Testowałem najnowszego i na początku miałem raczej negatywne odczucia, lecz samochód bardzo mi się spodobał. Nawet to CVT nie daje się tak we znaki, jak ma to miejsce w Lexusach. Najnowszy Prius zachwyca niskim spalaniem, a komfort jazdy też jest niczego sobie. Polecam!

Napisano

Ja tam nie narzekam na eCVT w lexie :skromny:

Kwestia przyzwyczajenia się tylko do tego jak ta skrzynia reaguje, na pewno jest szok jak się człowiek przesiada z manuala albo ze skrzyni dwusprzęgłowej DSG...

Napisano

W Nx300H w mieście było bardzo przyjemnie, lecz w trasie chcąc jechać dynamicznie, jest niekończące się wycie silnika. Podczas jazdy po górach jest istny dramat. Odpuszczałem gaz, bo się bałem ,że za chwilę ten silnik się rozleci...

Napisano

Nie wiem jak w Lexach bo nie jezdzilem, ale pytanie dotyczy Priusa, ktorym w wiekszosci turla sie po miescie i okolicach i do tego to auto jest idealne. Choc ja kilka razy zrobilem trasy do AT czy IT po kilka kkm latem i zima i tez nie bylo najmniejszych problemow. Prawda jest, ze jak mocniej depniesz czy przy wyzszych predkosciach przyspieszasz to silnik wyje ale nie demonizowal bym tego az tak. A tak w ogole to hybryda jezdzi sie po prostu troszke inaczej i trzeba do tego przywyknac. 

Napisano

Dokładnie myślę, że czy to prius czy lex skrzynie biegów są z tego samego koncernu i zasada działania identyczna ;)

A na trasie jak się juz rozpędzisz, tempomat i auto sobie spokojnie płynie po drodze i samo dodaje gazu jak trzeba pod górkę się wspiąć.

Jazde po górach będę testował może zimą, wtedy mogę się wypowiedzieć czy wyrywalo silnik z ramy :P

Napisano
20 godzin temu, ghost2255 napisał:

Chodzi mi po głowie ostatnio hybryda.

Yarisem jechałem i mnie nie porwał, ale juz Priusem jeździ sie duzo przyjemniej.

Coraz mocniej zastanawiam się nad zakupem, tylko nie moge sie zdecydować, czy dołożyc do nowszego modelu, czy jednak nie warto dopłacać 15-20tys.zł i poprzestać na starszym modelu.

Czy ktoś na sali może sie wypowiedziec na temat tych dwóch generacji? Może ktoś jeździł i ma doświadczenie i może doradzić, czy warto dopłacać?

MK3 jest nieco oszczędniejszy i bezdyskusyjnie ładniejszy.

Niemniej mk2 jest w środku przestronniejszy.

Ja bym szukał mk2. Albo MK3 phev

Napisano

Dzisiaj widziałem coś co na klapie miało napis Prius+.

Zewnętrznie wydaje się czymś dla mnie.

Ulala, właśnie ceny sprawdzilem.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
  • Autor

MK3 phew, czyli plugIn?

Taki raczej nie wchodzi w gre z dwóch powodów-cena i brak dostępu do gniazdka w garażu.

Czy P3 jest zdecydowanie szybszy/mocniejszy? Czy raczej różnica nie jest wielka?

Na razie biorę pod uwagę oba modele, zobaczę co znajdę w zadowalajacym stanie i akceptowalną ceną. 

Napisano
47 minut temu, ghost2255 napisał:

Czy P3 jest zdecydowanie szybszy/mocniejszy? Czy raczej różnica nie jest wielka?

Pomijalnie.

Edytowane przez grogi

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

No i PRIUS 2 kupiony.

NA razie się z nim oswajam i oglądam zakamarki. Za kilka dni serwis filtrowo-olejowy i na podnośniku sie okaże, czy pakiet startowy się na tym zakończy, czy trzeba będzie mocniej poskrobac w dno portfela.

Napisano
9 minut temu, ghost2255 napisał:

No i PRIUS 2 kupiony.

NA razie się z nim oswajam i oglądam zakamarki. Za kilka dni serwis filtrowo-olejowy i na podnośniku sie okaże, czy pakiet startowy się na tym zakończy, czy trzeba będzie mocniej poskrobac w dno portfela.

Dawaj więcej szczegółów. Cena, czy baterie już zregenerowane itp.

Napisano
  • Autor

2008, przytargany z Francji.

Nic właściwie nie wiem o historii. Jeździ tak, jak powinien, na liczniku przebieg wg PN170/2018. Wnętrze nie jest zaciurane, więc chyba dopiero pierwszą bańkę kręci na koła.

Napisano

U mnie Prius mial 170kkm i 9 lat jak poszedl dalej a srodek byl w bardzo dobrym stanie. Wiadomo, ze duzo zalezy jak auto jest uzytkowane, ale te modele byly w Japonii skaldane, moze to ma wplyw na niezla jakosc wnetrza.

Napisano
12 godzin temu, borbet napisał:

baterie już zregenerowane

Jak ma mniej niz pol miliona kilometrów, to po co?

Napisano
Dnia 25/05/2018 o 20:38, ZUBERTO napisał:

Prius+

Prius+ to MPV - siedmioosobowa wersja, też z HSD 1.8. U Japonii sprzedawana jako Prius Alpha, w US Prius V. 

Strasznie fajne auto; do tej pory żałuję, że nie dołożyłem dwa lata temu :D

Napisano
5 godzin temu, grogi napisał:

Jak ma mniej niz pol miliona kilometrów, to po co?

Znajomy kupił Priusa 2 na taryfę. Ne miała 500kkm, ale zrobił wymianę akumulatorów na dzień dobry. Nastukał już sporo kkm i tylko leje paliwo i robi obsługę eksploatacyjną.

A propos napraw Priusa...

Napisano

Wymiana całego zestawu jest bez sensu. Przecież tam są moduły które można wyjąć. Najczęściej pada kilka sztuk - wymieniasz i śmiga dalej bez problemów :)

We wro nawet jest serwis niezależny który to robi jak ktoś nie ogarnia takich rzeczy.

Edytowane przez cesarz

Napisano
32 minuty temu, cesarz napisał:

Wymiana całego zestawu jest bez sensu. Przecież tam są moduły które można wyjąć. Najczęściej pada kilka sztuk - wymieniasz i śmiga dalej bez problemów :)

We wro nawet jest serwis niezależny który to robi jak ktoś nie ogarnia takich rzeczy.

Dokładanie to samo słyszałem, że w starszych Priusach czasami jest potrzeba wymiany, ale wymienia się pojedyncze ogniwa, najczęściej pierwsze i ostatnie. Są serwisy co to ogarniają.

Napisano
2 godziny temu, sherif napisał:

Dokładanie to samo słyszałem, że w starszych Priusach czasami jest potrzeba wymiany, ale wymienia się pojedyncze ogniwa, najczęściej pierwsze i ostatnie. Są serwisy co to ogarniają.

Tak jest - cos w okolicach 290 modułów.

Sama robota jest równie skomplikowana jak wymiana klocków lego... Trzeba tylko wiedzieć, gdzie odłączyć napięcie...

Edytowane przez grogi

Napisano
  • Autor
9 godzin temu, grogi napisał:

Tak jest - cos w okolicach 290 modułów.

W P2 dokładnie 28 modułów.

Na razie testowałem baterię HV i trzyma tyle ile powinna. 

Strasznie się jaram póki co ciszą na pistoju i podczas manewrów.

Napisano
2 godziny temu, ghost2255 napisał:

W P2 dokładnie 28 modułów.

Na razie testowałem baterię HV i trzyma tyle ile powinna. 

Strasznie się jaram póki co ciszą na pistoju i podczas manewrów.

Późno było, pomyliły mi się moduły z woltami :D

Napisano
  • Autor

:-)

Napisano
  • Autor

Dzisiaj zrobiłem sobie przegląd filtrowo-olejowy i przy okazji spokojnie obejrzałem auto od spodu i z każdej innej strony i jeztem bardzo mile zaskoczony stanem. Kariseria, mimo, że ma maliwane kilka elementów pos ycia to nie ma żadnych śladów uszkodzeń od spodu czy naciągania na ramie. Francuski klimat sprzyja karoserii, która nie posiafa żadnej korozji a w zawieszeniu nie stwierdziłem żadnych luzów. 

Wraca wiara w ludzi. Można w PL kupić dobre auto. 

Pakiet startowy z olejem OEM do cvt zamknął się w 550zł. 

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Na razie nie zamierzam. Z pierwszych pomiarów wychodzi mi, że pali mniej od VW up!:totalszok:

e54bb7d123bc.jpg

Napisano
Na razie nie zamierzam. Z pierwszych pomiarów wychodzi mi, że pali mniej od VW up!:totalszok:

e54bb7d123bc.jpg&key=a0bc8ad8b600c71949356cdb8289fc5b637d222ad20441c919f1f30235662d05

dd8ef5699ac0b4de2cde8ea5b2d9250a.jpg

Ale od cuore nie :)

wysłane z tel.

Napisano
  • Autor

Ja po prostu nie umiem jeździć ekonomicznie. Mi auta zawsze dużo palą.

VW up! miał powtarzalne 6,3 w mieście i 4,7-5 w trasie. KIA RIO 1.4 automat 6,7 trasa, 8,5-9 miasto. Dlatego jestem zaskoczony wynikiem PRIUSA, biorąc pod uwagę jego wielkość, osiągi i moją nogę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.