Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

DR - współwłasność

Featured Replies

Napisano

Mamy z :piekna: współwłasność na FV zakupu, a chcę zarejestrować auto tylko na nią (bo ze współwłaścicielami to same problemy, upoważnienia za każdym razem pisać, zniżki lecą obojgu w ubezpieczeniu w razie dzwonka, itd).

W jaki sposób mogę przekazać swój udział w aucie na :piekna: ? Chyba formalna darowizna nie ma sensu przy wspólnocie majątkowej, nie?

Napisano
29 minut temu, iwik napisał:

Chyba formalna darowizna nie ma sensu przy wspólnocie majątkowej, nie?

niby dlaczego? Wspólnota majątkowa nie wyłącza majątku osobistego.

Bez darowizny z FV na was oboje nie zarejestrujesz na jedna osobę.

Napisano
  • Autor
Dżizas. Z tym kraju urzedniczym nic nie może być proste.
Pisanie darowizny sobie daruję. Lepiej nie klopotać urzędu skarbowego zbyt dużą ilością informacji...

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Napisano
53 minuty temu, iwik napisał:

Dżizas. Z tym kraju urzedniczym nic nie może być proste.
Pisanie darowizny sobie daruję. Lepiej nie klopotać urzędu skarbowego zbyt dużą ilością informacji...

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Ktoś tu niedawno rejestrował.

Poszukaj w archeologii albo poczekaj się odezwie.

Chyba @MARS, ktoś od fiest?

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano

Tak jest- ostatnio to przerabiałem. Odpis skrócony aktu małżeństwa z USC. W wydziale komunikacji oboje małżonków podpisuje, że chcą aby w DR była wpisana tylko jedna osoba. Koszt wymiany DR- ok. 70 zł. Najpierw tymczasowy DR, a po 3 tygodniach tzw. twardy. 

Napisano
  • Autor

Dzięki :ok:

Strasznie skomplikowane jak na coś, co powinno się odbyć na proste jednoznozdaniowe oświadczenie obojga małżonków... :facepalm:

Mnie w okienku pani powiedziała dzisiaj, że "się nieda" jak na FV zakupu jesteśmy oboje. Już nie drążyłem dalej. I tak nie mam czasu ani ochoty jeszcze jeździć do USC po jakieś akty małżenstwa...

Nauczka na przyszłość - brać FV / umowę na jedną osobę.

Napisano
3 minuty temu, iwik napisał:

Nauczka na przyszłość - brać FV / umowę na jedną osobę.

Dokladnie :ok:

Wtedy jak zmienisz zdanie to robisz darowizne i mozesz bez problemu rejestrowac na 2 osoby ;)

Napisano
18 godzin temu, Ozarek napisał:

To nie jest tak, że każdy z małżonków ma 50% czegoś. Każdy ma po połowie decydowania w całości. Nie można zatem części majątku wspólnego darować do majątku odrębnego.

Oboje małżonków może, za zgodą obojga, przenieść własność całości przedmiotu gdzieś indziej...

33 minuty temu, Maciej__ napisał:

Dokladnie :ok:

Wtedy jak zmienisz zdanie to robisz darowizne i mozesz bez problemu rejestrowac na 2 osoby ;)

Z majątkowego punktu widzenia nie ma przecież znaczenia, czy FV była na jednego czy obojga małżonków - są w równym stopniu współwłaścielami. 

A to, że urzędnik w okienku potrzebuje odpis z USC - to nie dziwi. Skąd ma wiedzieć, że oboje kupujących to małżeństwo?

Edytowane przez grogi

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, grogi napisał:

A to, że urzędnik w okienku potrzebuje odpis z USC - to nie dziwi. Skąd ma wiedzieć, że oboje kupujących to małżeństwo?

A po co mu to wiedzieć ?

Staje przed nim oboje właścicieli auta, którzy mają pełne prawo dysponować swoim majątkiem jak chcą, i mówi zgodnie - proszę o rejestrację na panią.

Napisano

W moim przypadku paniusia z okienka też nie ogarnęła tematu. Poszedłem do kierownika i wtedy już ogarnęła :oki:.

Napisano

a co w momencie, kiedy auto jest od momentu zakupu na żonę, a teraz po 6 latach chciałbym widnieć jako współwłaściciel?

Napisano
6 godzin temu, blue_ napisał:

a co w momencie, kiedy auto jest od momentu zakupu na żonę, a teraz po 6 latach chciałbym widnieć jako współwłaściciel?

j/w. Odpis z USC i deklaracja. 

Napisano

j/w. Odpis z USC i deklaracja. 
A nie prosciej darowizna?
Nie trzeba lazic po USC...
Napisano
Ale trzeba po US

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Napisano
27 minut temu, DZIDA napisał:

Ale trzeba po US

W jakim sensie?

Jak zrobi darowizne 1% auta to chyba nie przekroczy kwoty, ktora musisz zglosic? ;)

Napisano

Co Was na darowizny wzięło? Nie możesz darować żonie auta, które już jej jest...

Napisano

W jakim sensie?
Jak zrobi darowizne 1% auta to chyba nie przekroczy kwoty, ktora musisz zglosic? [emoji6]
To zależy ile ten 1% wart [emoji16]

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Napisano
12 godzin temu, Maciej__ napisał:

Jaka darowizna??? Jeśli blue_ jest współwłaścicielem tego auta, bo mieli wspólnotę majątkową, gdy to auto było kupione, to tylko akt małżeństwa z USC i w wydziale komunikacji oboje napiszą oświadczenie, że od teraz w DR ma też być wpisany mąż. Koszt 70zł za nowy DR. Najpierw tzw. miękki, po 3 tyg. tzw. twardy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.