Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Citroen Pb 1,2 110 KM

Featured Replies

Napisano

Przymierzam się do C3 dla żony i jeżeli padnie na to auto to bedzie z tym silnikiem. I nic na jego temat nie wiem, prócz tego że ma 3 cylindry :oslabiony: Szukam wszelkiego info na jego temat, jakies bolączki?

PS tutaj a nie na francuzach bo ruch większy.

Napisano
Przymierzam się do C3 dla żony i jeżeli padnie na to auto to bedzie z tym silnikiem. I nic na jego temat nie wiem, prócz tego że ma 3 cylindry :oslabiony: Szukam wszelkiego info na jego temat, jakies bolączki?

Moja zona ma Puga z tym motorem z ASB. Problemow jak na razie nie stwierdzono.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano
39 minut temu, 1Marek1 napisał:

Z moich  jazd wynika, że skrzynia biegów do bani. Ponoć mało pali i brzmi jak trzycylindrowiec, choć są fani tego dźwięku 😮 ;]

Napisano

Jeździłem 208 z tym silnikiem. Bardzo fajnie to jeździ. Zaskakująco dynamicznie - bardzo mocny dół - jak jakiś diesel 1.9  Aczkolwiek dość głośno i "sportowo" warczy. Ale nie przeszkadzało mi to bo całkiem przyjemne. Ale słyszałem że w trasie męczy ze skrzynią 5b. Może cytryna lepiej wyciszona, albo ma 6b.

Silnik ma dobre opinie - nie słychać o jakichś powtarzalnych usterkach.

Napisano
14 godzin temu, 1Marek1 napisał:

ruch większy

Zrobiłem takim 16 kkm od końca lipca i ciągle rośnie. Dynamiczny wystarczająco :). Na trasach mieszanych z przewagą jazdy poza miejskiej średnia do 6.5 l z baku średnia z całości 6.2 więc nieźle. Z tego co mówili w serwisie te silniki potrafią spalić do 11.5 l średnio w mieście a sporo użytkowników ma spalanie koło 8. O bolączkach nie mogę napisać bo ten przebieg nie jest na tyle duży żeby się coś działo.

12 godzin temu, Jaruga napisał:

5b. Może cytryna lepiej wyciszona, albo ma 6b.

Cytryny też mają skrzynie 5b. Nie mam porównania z pugiem 208 ale z wersją 130 KM i 6b skrzynią w Oplu granlandzie x i tam jest ciszej i jakby bardziej "równo" pracował tam silnik. Może kwestia budy.

Napisano

28kkm przejechane z 6EAT w P208. bardzo pozytywnie. Do miasta w zupełności wystarcza w tej budzie, na trasie też nie ma jakiejś biedy, choć prędkości autostradowe trochę gorzej. Z serwisu silnika do tej pory tylko olej (25kkm lub raz w roku, co wcześniej wystąpi). Dźwięk - nie jest jakiś drażniący, dla mnie OK. C3 to typowy mieszczuch więc IMO brać, lać i jeździć. 

Ten silnik w różnych wersjach mocy trzy razy został wybrany silnikiem roku w kategorii 3cyl.

https://www.peugeot.pl/aktualnosci/puretech-po-raz-trzeci-z-kolei-zosta/

Spalanie:

Poza miastem na drogach wojewódzkich i powiatowych 5.8 - 7.2

Miasto 7.5 - 9.5 zależy od nogi

Autostrada 8.0 - 10.5 (140 - 170 km/h)

Od nowości z kompa mam średnie 8.7 (75% miasto, 10% poza miastem 15% A i S)

Edytowane przez zejk

Napisano
28kkm przejechane z 6EAT w P208. bardzo pozytywnie. Do miasta w zupełności wystarcza w tej budzie, na trasie też nie ma jakiejś biedy, choć prędkości autostradowe trochę gorzej. Z serwisu silnika do tej pory tylko olej (25kkm lub raz w roku, co wcześniej wystąpi). Dźwięk - nie jest jakiś drażniący, dla mnie OK. C3 to typowy mieszczuch więc IMO brać, lać i jeździć. 

Ten silnik w różnych wersjach mocy trzy razy został wybrany silnikiem roku w kategorii 3cyl.
https://www.peugeot.pl/aktualnosci/puretech-po-raz-trzeci-z-kolei-zosta/

Spalanie:
Poza miastem na drogach wojewódzkich i powiatowych 5.8 - 7.2
Miasto 7.5 - 9.5 zależy od nogi
Autostrada 8.0 - 10.5 (140 - 170 km/h)
Od nowości z kompa mam średnie 8.7 (75% miasto, 10% poza miastem 15% A i S)

Spalanie na poziomie wolnossącego 1.6 4cyl.
A myślałem ze moja meganka 1.2 tce dużo pali.

Napisano
10 minut temu, franas85 napisał:

Zauważ że jest to 75% miasto-a to sporo zmienia.W moim Splashu średnie spalanie to 8,3 l/100km- a jest to auto mniejsze niż 208 i w manualu.Tylko że 100% miasto.Niedawno zrobiłem traskę 200 km [dla odkurzenia silnika] i srednie spalanie wyszło 4,6l/100km-więc wiesz...

Napisano
Zauważ że jest to 75% miasto-a to sporo zmienia.W moim Splashu średnie spalanie to 8,3 l/100km- a jest to auto mniejsze niż 208 i w manualu.Tylko że 100% miasto.Niedawno zrobiłem traskę 200 km [dla odkurzenia silnika] i srednie spalanie wyszło 4,6l/100km-więc wiesz...

Ok, ale 7 litrów na trasie dla 3cyl silnika 1.2 to dość dużo.

Napisano
1 godzinę temu, wlad napisał:

Dużo Ci pali po mieście. Mi palił Splash do 8. Za to na autostradzie 10 :hehe:

Kiedyś nawet notowałem :)

https://www.spritmonitor.de/en/detail/601094.html

Napisano

Jeżeli to ten sam silnik co jest w Oplu Crossland x, to znajomy co nim najczęściej jeździ między wioskami na komputerze spalanie miał poniżej 6l. Jak dla mnie to bardzo dobry wynik.

Napisano
2 godziny temu, franas85 napisał:

Ok, ale 7 litrów na trasie dla 3cyl silnika 1.2 to dość dużo

Zalezy jaka trasa i jaki styl jazdy...

W silniku z trubo bez problemu można zrobić spalanie X jak i np 2X, korzystając z urokow doładowania.

Napisano

Zalezy jaka trasa i jaki styl jazdy...
W silniku z trubo bez problemu można zrobić spalanie X jak i np 2X, korzystając z urokow doładowania.

Oczywiście, to jest jasne. W wolnossącej benzynie tez nie problem zrobić trasę ze średnia 10 jak i np 6.

Napisano
2 godziny temu, bartekm napisał:

Dużo Ci pali po mieście. Mi palił Splash do 8. Za to na autostradzie 10 :hehe:

Kiedyś nawet notowałem :)

https://www.spritmonitor.de/en/detail/601094.html

W moim egzemplarzu niestety jest popsuty jeden element-wymiana jest niestety nieoplacalna finansowo.W katalogu Suzuki występuje on pod literą Ż-jak żona:hehe:

Napisano
Godzinę temu, wlad napisał:

W moim egzemplarzu niestety jest popsuty jeden element-wymiana jest niestety nieoplacalna finansowo.W katalogu Suzuki występuje on pod literą Ż-jak żona:hehe:

moja piękna w Pugu ledwo się mieści w 10 litrach na 100 km. Jak ostatnio za nią wracałem to zrozumiałem dlaczego. Ledwo ją Insignią mogłem dogonić.

Napisano
16 godzin temu, franas85 napisał:

Nie ukrywam, że ekojazdy nie uprawiam w ogóle, poza jednym odcinkiem testowym kilka tygodni po zakupie. Jechałem przez wioski około 25 km i wtedy się spinałem na delikatną jazdę - wyszło 4,8 czyli da się, tylko ja tak nie lubię.

Napisano
54 minuty temu, zejk napisał:

Nie ukrywam, że ekojazdy nie uprawiam w ogóle, poza jednym odcinkiem testowym kilka tygodni po zakupie. Jechałem przez wioski około 25 km i wtedy się spinałem na delikatną jazdę - wyszło 4,8 czyli da się, tylko ja tak nie lubię.

Też tak mam.

Moja turbopierdziawka wraz z upływem kilometrów (dobijam do 2 tys) pali coraz więcej zamiast coraz mniej  😄

Napisano
6 minut temu, Jaruga napisał:

więcej zamiast coraz mniej

W mojej się ustabilizowało na stałym poziomie. :) Oczywiście jazda z prędkościami autostradowymi podnosi spalanie. To samo dotyczy jazdy po mieście. :) A spalanie widocznie spadło po przekroczeniu 3kkm. ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.