Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wkład kominkowy pyt.

Featured Replies

Napisano

To produkt z kratki.pl

Mam kominek od nich już 6 lat - dostaje w kość, bo robi za ogrzewanie domu (oprócz grzejników elektrycznych).

Jedyne co do tej pory u mnie nie wytrzymało, to ruszt. Wygiął się z gorąca ;]

Ale ja mocno daję do komina.

U siebie zdałem się na fachowców, którzy montowali całość - to oni wybrali model.

Napisano

Ja również patrzyłem m. in na ten, ale zdun z polecenia polecił mi hajduka i tym samym jestem szczęśliwym posiadaczem Smart 2lxlt. Jest droższy, ale działa jak w śnie.

Ponoć dużo bardziej nadaje się pod WM, ale nie macałem kratki więc nie wiem ile w tym prawdy.

Napisano

Mam ten sam wkład co z aukcji.  Tylko mieszkam rok czasu w domu i cały czas działa.

Napisano
  • Autor

Mi bardziej chodzi o drzwiczki czy nie rozlecą się po 3latach

Napisano
Jestem na etapie wyboru wkładu kominka i mam pyt. posiada ktoś z takim rozwiązaniem jak to się sprawuje?  https://allegro.pl/wklad-kominkowy-kominek-maja-8-deco-narozny-prawy-i6676635526.html nie chciałbym żeby po 5 latach drzwiczki się rozpadły 

Mam kumpla, ktory od 20 lat montuje kominki. Mowi, ze przez te lata przerobil juz mnostwo firm i ostatecznie pracuje tylko na Spartherm. Podobno jakosc super.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano
  • Autor

Ile trzeba palić iczym by rozwalić wklad

Napisano
51 minut temu, szyman napisał:

Jak jest mróz, to 2-3 taczki drewna dziennie spalam w kominku. Na noc ładuję do pełna, a i w nocy trzeba wstać, by dołożyć.

Należy pilnować, by nie dostał zbyt mocnego cugu. Ale czasem jest wiatr i nawet zamknięty szyber nie pomaga.

Napisano
1 godzinę temu, szyman napisał:

Nie wiem co nazywasz rozwaleniem, ale samo obłożenie czy wspomniane drzwiczki można bezproblemu rozwalić w krótkim czasie.

40 minut temu, rwIcIk napisał:

Jak jest mróz, to 2-3 taczki drewna dziennie spalam w kominku. Na noc ładuję do pełna, a i w nocy trzeba wstać, by dołożyć.

Należy pilnować, by nie dostał zbyt mocnego cugu. Ale czasem jest wiatr i nawet zamknięty szyber nie pomaga.

8] w pałacu ?

2 małe taczki to idą u mnie na 3dni.

Jak nie masz WM to są regulatory ciągu montowane na pionie kominowym.

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, sherif napisał:

Nie wiem co nazywasz rozwaleniem, ale samo obłożenie czy wspomniane drzwiczki można bezproblemu rozwalić w krótkim czasie.

chodzi mi o drzwiczki i szybę nie rozwarstwi się na łączeniu czy drzwiczki nie opadną i będzie problem z zamknięciem. O palenisko nie pytam tak intensywnie palić nie zamierzam by uszkodzić 

Napisano
3 godziny temu, szyman napisał:

chodzi mi o drzwiczki i szybę nie rozwarstwi się na łączeniu czy drzwiczki nie opadną i będzie problem z zamknięciem. O palenisko nie pytam tak intensywnie palić nie zamierzam by uszkodzić 

Wymiana sznura w drzwiczkach to nic trudnego, gorzej jak obwisną na zawiasie (jak u mnie) :(.

Wyłożenie może popękać nawet przy okazjonalnym paleniu i to na pół gwizdka (tak było u moich rodziców). Można też uszkodzić mechanicznie ładując drewno.

Napisano
9 godzin temu, rwIcIk napisał:

bardzo dużo. Ja kiedyś miałem fazę na grzanie kominkiem w chałupie, dom około 160 m2, ale na pewno takich ilości nie przepalałem.

Napisano
Godzinę temu, bergerac napisał:

bardzo dużo. Ja kiedyś miałem fazę na grzanie kominkiem w chałupie, dom około 160 m2, ale na pewno takich ilości nie przepalałem.

9 godzin temu, sherif napisał:

8] w pałacu ?

2 małe taczki to idą u mnie na 3dni.

Jak nie masz WM to są regulatory ciągu montowane na pionie kominowym.

Kominek to oprócz grzejników elektrycznych, drugie podstawowe źródło ciepła.

Po przyjeździe, aby szybko rozgrzać, kominek chodzi pełną parą :)

Napisano

Wybierz taki, który spełnia normy zdaje się to się nazywa "eko projekt", czy "eko design". We Wrocławiu już w niczym innym nie można palić i będzie to postępowało

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Napisano

Mam z kratki.pl ZIBI, który rzekomo jest przystosowany do rekuperacji, a nie jest. Żeby nie wydobywał sie dym z drzwiczek muszę wyłączyć ręku lub włączyć tryb "kominek" co jest uciążliwe. 

Napisano
  • Autor
11 godzin temu, sadlos napisał:

Mam z kratki.pl ZIBI, który rzekomo jest przystosowany do rekuperacji, a nie jest. Żeby nie wydobywał sie dym z drzwiczek muszę wyłączyć ręku lub włączyć tryb "kominek" co jest uciążliwe. 

nie mam reku wstępnie mam już wybrany spełnia normy eko projektu

Napisano

Wybierając kominek pamietaj że ma spełniać wymagania jakiegoś ecoprojektu co wynika z uchwały antysmogowej. Może się okazać że zanim się rozleci to będziesz i tak musiał go wymienić do 2022. 

Czyli + ca 1,5 tys

Edytowane przez mitunio

Napisano
Dnia Mon Dec 17 2018 o 06:08, mitunio napisał:

Wybierając kominek pamietaj że ma spełniać wymagania jakiegoś ecoprojektu co wynika z uchwały antysmogowej. Może się okazać że zanim się rozleci to będziesz i tak musiał go wymienić do 2022. 

Czyli + ca 1,5 tys

No ale jak to? Jak teraz zaloze kominek byle jaki to mi każą go wymienić za 4 lata? 

Napisano

No ale jak to? Jak teraz zaloze kominek byle jaki to mi każą go wymienić za 4 lata? 
Ja swój założyłem w 2013 i od sierpnia tego roku nie mogę go używać, bo mimo, że spełnia normy, to nie mam na to certyfikatu. A wymienić nie wymienię, bo musiałbym rozwalić obudowę z klinkieru.

Napisano
9 godzin temu, Olleo napisał:

Ja swój założyłem w 2013 i od sierpnia tego roku nie mogę go używać,

i co - nie używasz?

Napisano

i co - nie używasz?

No nie używam.

Napisano
13 godzin temu, Olleo napisał:

od sierpnia tego roku nie mogę go używać

dlaczego ?

Napisano
13 godzin temu, exor napisał:

Tak jeżeli nie będzie eko coś tam

Napisano
dlaczego ?
Dlatego, że używać można tylko, jeśli masz spełniający normy z potwierdzeniem w papierach. Jak mój był produkowany, to norm jeszcze nie było.

Napisano
23 minuty temu, Olleo napisał:

Dlatego, że używać można tylko, jeśli masz spełniający normy z potwierdzeniem w papierach. Jak mój był produkowany, to norm jeszcze nie było.

ale to dopiero ma być.

Napisano
  • Autor
33 minuty temu, Olleo napisał:

A od kiedy prawo działa wstecz. 

Napisano
ale to dopiero ma być.
We Wrocławiu jest od sierpnia.

Napisano
A od kiedy prawo działa wstecz. 
W tym wypadku prawo zakazuje palić od momentu obowiązywania przepisu, a nie wstecz.

Napisano

Jakie są kary?

Naprawdę u Was wszyscy tak tego przestrzegają???

Dziwnie nie chce mi się wierzyć w szanowanie prawa w tej kwestii, u nas w Opolu na dzielni jarają opałem kiepskiej jakości albo po prostu śmieciami i SM jeszcze nie widziałem w akcji mimo zgłoszeń.

Edytowane przez komor

Napisano
11 godzin temu, Olleo napisał:

W tym wypadku prawo zakazuje palić od momentu obowiązywania przepisu, a nie wstecz.

Czyli jak rozumiem miasto wyszło przed szereg i uchwaliło ustawę, że od razu zakazuje się palenia (bez cert), bez żadnego okresu przejściowego ?

Napisano

Ja wymienię jak zwrócą mi pieniądze za cały "remont" a nie tylko za wkład i jak moi sąsiedzi przestaną palić w "kopciuchach". Do tej pory mogą mnie w d.... pocałować - dostałem pozwolenie na budowę i tak będzie. Jeżeli ma być inaczej to poproszę zwrot kasy. Palę suchym drewnem. Poza tym u mnie nikt tego nie kontroluje i kontrolować nie będzie. 

Napisano
Jakie są kary?
Naprawdę u Was wszyscy tak tego przestrzegają???

Dziwnie nie chce mi się wierzyć w szanowanie prawa w tej kwestii, u nas w Opolu na dzielni jarają opałem kiepskiej jakości albo po prostu śmieciami i SM jeszcze nie widziałem w akcji mimo zgłoszeń.
Za nieprzestrzeganie uchwały grozi grzywna do 5 tys. zł. Warto też pamiętać, że utrudnianie kontroli podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

Ja też jeszcze kontroli nie widziałem, ani nie słyszałem, żeby ktoś płacił. Pewnie to kwestia sąsiadów życzliwych. Przynajmniej póki się magistrat nie zorientuje, że pieniądze leżą na ulicy.

Napisano
Czyli jak rozumiem miasto wyszło przed szereg i uchwaliło ustawę, że od razu zakazuje się palenia (bez cert), bez żadnego okresu przejściowego ?
Sejmik dolnośląski. Uchwalił bodajże w listopadzie zeszłego roku, a palić nie można od sierpnia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.