Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy to dom "tani" w budowie?

Featured Replies

Napisano

kwestia twojej fanaberii co i jak. Jak masz plan budować się w najbliższych 2-3 latach to tanio nie będzie. Koszt materiałów robocizny niestety jest wierzchołek buumu budowlanego i drenują kieszeń wszędzie gdzie popadnie :oslabiony: 

Napisano
4 godziny temu, Chalek napisał:

koszty? 

😉

Widać, stolarka okienna, chyba że zmniejszysz okna. Warto przypatrzeć się oknom dachowym, tym łamanym ;]

Znając nowe projekty strop monolityczny = wyższa cena.

Tani dom w budowie to taki, gdzie stolarka jest tania jak barszcz, strop koniecznie teriva i nie ma mowy o żadnych wydziwieniach projektanta ;]

Pamiętaj, że materiały tak drożeją, że aby stawiać to tanio musisz szukać modelem basic oraz kombinować gdzie najtaniej. Inaczej licz się z dużymi kosztami, nawet w prostej bryle.

Edytowane przez komor

Napisano
3 godziny temu, szyman napisał:

kwestia twojej fanaberii co i jak. Jak masz plan budować się w najbliższych 2-3 latach to tanio nie będzie. Koszt materiałów robocizny niestety jest wierzchołek buumu budowlanego i drenują kieszeń wszędzie gdzie popadnie :oslabiony: 

Taa, co roku tak mówią. Kilka lat temu tez to słyszałem ;)

4 godziny temu, Chalek napisał:

Hi, 

Niby stodola, niby dwuspadowy dach... 

Jak myslicie, widac tam cos podnoszacego koszty? 

Balkony do likwidacji😉

https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-idaredach-g2-ver-2-m28c1f6e5312b7

Wygląda na prosty. IMHO jak wywalisz balkony, to straci ten dom na uroku.

Można te okno dachowe w sypilalni wywalić :) oraz zastosować tańsze pokrycie dachowe.

Oczywiście zmniejszając stolarkę i np wywalając okna narożne w kuchni też się coś zaoszczędzi, ale IMO nie warto.

Napisano
7 godzin temu, sherif napisał:

Taa, co roku tak mówią. Kilka lat temu tez to słyszałem ;)

Sprawdź Porównaj ceny z przed 3/4 lat do obecnych tak samo poszukaj ekip.

Napisano
13 godzin temu, Chalek napisał:

Hi, 

Balkony do likwidacji😉

https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-idaredach-g2-ver-2-m28c1f6e5312b7

Dach - pokrycie - można urwać na dachówce kładąc np. betonową

- trzy kominy w tak małym domu to moim zdaniem ekstrawagancja. Rozumiem z czego to wynika w tym projekcie ale przemyślał bym zmiany w wym zakresie

- okna dachowe - łamane są koszmarnie drogie. Nad ilością trzeba się zastanowić

- na dachu brakuje płotków zabezpieczających nad wejściem/wejściami, podestu kominiarskiego itp. To też jest koszt i zmienia odrobinę wygląd w stosunku do prezentacji. Zastanów się czy będziesz chciał mieć na dachu jakieś kominki wentylacyjne, przepusty pod maszty antenowe itp. Wykonanie tego z użyciem dachówek systemowych mocno podnosi koszt (kilka lat temu za dachówkę z kominkiem płaciłem około 400zł/szt)

Elewacja - okładziny na narożnikach i wokół okien, drewno itp - dodatkowy koszt ale nadaje charakteru

Okna - okno narożne w kuchni - drogie. Masz w skali domu bardzo dużo "wejść" (balkony, okna tarasowe, dodatkowe wyjścia do ogrodu itd.) Przy dobrym profilu i trzech szybach - będzie drogo. Zastanów się co można sensownie zastąpić zwykłym oknem.

Strop - jak już napisano - Teriva 2 pewnie będzie nadal tańsza ale ma też swoje wady i ograniczenia.

Projekt jako taki - zmierz sobie i przenieś na rzeczywistość czy schody nie są za strome i za wąskie. Szczególnie to pierwsze. Umieszczenie zlewu pod oknem jest super pomysłem, ale w każdej wersji projektu okno to jest rozwierne. Moim zdaniem w każdej opcji skrzydło zahaczy o baterię na zlewie.

Na wizualizacji wygląda w dechę. Znajdź, jak nie masz, ogarniętego architekta bo i tak będziesz musiał zrobić adaptację projektu (np. umiejscowienie na działce itp.). Może się okazać, że koszt projektu + adaptacja nie wyjdzie wiele taniej od projektu uszytego na miarę.

Napisano
47 minut temu, szyman napisał:

W moim rejonie, nad morzem i przy granicy z Niemcami, gdzie bum budowlany jest nieustający, ceny robocizny w tym okresie zdrożały około 100%. Porothermy 25 z 4,5 na 7,5, beton B30 ze 190 na 250... Mój szef działa też trochę w deweloperce mieszkaniowej. 4 lata temu płacił za m2 stanu deweloperskiego 2500. 3 miesiące temu ruszyła kolejna budowa i najtaniej co się dogadał to 4600 za m2.

Cena m2 mieszkania (nie apartamentów w dzielnicy nadmorskiej) w moim mieście to już 9000! m2 ziemi na domek w dobrym miejscu (w mieście, blisko lasu ale też nie dzielnica nadmorska) wywoławczo już po 1200. Dzielnice wiejskie na lewobrzeżu 160-200. Szaleństwo.

Napisano
15 minut temu, tomkowski napisał:

Dach - pokrycie - można urwać na dachówce kładąc np. betonową

- trzy kominy w tak małym domu to moim zdaniem ekstrawagancja. Rozumiem z czego to wynika w tym projekcie ale przemyślał bym zmiany w wym zakresie

- okna dachowe - łamane są koszmarnie drogie. Nad ilością trzeba się zastanowić

- na dachu brakuje płotków zabezpieczających nad wejściem/wejściami, podestu kominiarskiego itp. To też jest koszt i zmienia odrobinę wygląd w stosunku do prezentacji. Zastanów się czy będziesz chciał mieć na dachu jakieś kominki wentylacyjne, przepusty pod maszty antenowe itp. Wykonanie tego z użyciem dachówek systemowych mocno podnosi koszt (kilka lat temu za dachówkę z kominkiem płaciłem około 400zł/szt)

Elewacja - okładziny na narożnikach i wokół okien, drewno itp - dodatkowy koszt ale nadaje charakteru

Okna - okno narożne w kuchni - drogie. Masz w skali domu bardzo dużo "wejść" (balkony, okna tarasowe, dodatkowe wyjścia do ogrodu itd.) Przy dobrym profilu i trzech szybach - będzie drogo. Zastanów się co można sensownie zastąpić zwykłym oknem.

Strop - jak już napisano - Teriva 2 pewnie będzie nadal tańsza ale ma też swoje wady i ograniczenia.

Projekt jako taki - zmierz sobie i przenieś na rzeczywistość czy schody nie są za strome i za wąskie. Szczególnie to pierwsze. Umieszczenie zlewu pod oknem jest super pomysłem, ale w każdej wersji projektu okno to jest rozwierne. Moim zdaniem w każdej opcji skrzydło zahaczy o baterię na zlewie.

Na wizualizacji wygląda w dechę. Znajdź, jak nie masz, ogarniętego architekta bo i tak będziesz musiał zrobić adaptację projektu (np. umiejscowienie na działce itp.). Może się okazać, że koszt projektu + adaptacja nie wyjdzie wiele taniej od projektu uszytego na miarę.

Podpisuję się pod tym.

Dla mnie to:

- jeżeli kotłownia nie na paliwo stałe to zmniejszyć ją albo od razu pomyśleć jak ją wykorzystać

- spiżarka jest ale brakuje trochę większej szafy przy wejściu na kurtki, buty

- chcąc budować niedrogo to jestem przeciwnikiem budowy tak dużego garażu. Może też dla tego, że mieszkam na wybrzeżu gdzie zimy są łagodne. Wolę tę przestrzeń przeznaczyć dla mieszkańców a nie auta. Brutto to tym masz z 200m2 a to przekłada się na koszty.

- zamiast kominów pomyśleć nad wentylacją mechaniczną. Taniej nie będzie ale efektywniej.

- przy powyższym zmaksymalizować ilość okien fixów

- minimalnie okien dachowych. Wydaje się że okna w szczytach są wystarczające. W pomieszczeniach technicznych zupełnie zbędne. W sypialniach nad łóżkiem mogą wręcz przeszkadzać jak ktoś delikatny - poczucie chłodu i hałas przy deszczu.

- strop ma dwa poziomy. Nie wiem czy to fajne rozwiązanie oprócz tego, że wysokość w części nad garażem jest wyższa i ścianka kolankowa

Napisano
8 godzin temu, szyman napisał:

Wtedy też był problem z ekipami .. bo wyjeżdzały na zachód.

Napisano
Dnia 3.01.2019 o 19:04, Chalek napisał:
Hi, 

Balkony do likwidacji[emoji6]

Tak ;)
Okna narożne i kominek. Przeprojektowanie na teriva rodzi problemy. Tak samo konstrukcja dachu żeby zmienić na tańsza kosztuje.

Aha dwuspadowy dach też potrafią spierniczyc bo wszyscy pracują na mokrym drewnie i przy dwu spadowym łatwiej o widoczne wygiecia

Edytowane przez Orochimaru
Scaliłem posty.

Napisano
Dnia 4.01.2019 o 00:03, sherif napisał:

wywalając okna narożne w kuchni też się coś zaoszczędzi

ja widze okno narożne w salonie, a nie kuchni

Napisano
Dnia 3.01.2019 o 22:11, komor napisał:

strop koniecznie teriva

ale teriva wcale nie jest tansza od monolitu. prefabrykaty kosztuję sporo, siatki trzeba dać, nadbeton też- czyli i tak grucha przyjeżdża, no i wreszcie roboty więcej niż przy monolicie, to i ekipa więcej policzy.

pracuję na budowach, więc słyszę często, że teriva to porażka, na dodatek musi być bardzo dokładna ekipa, bo łatwo spierniczyć montaż, a póżniej pęka

Napisano
ale teriva wcale nie jest tansza od monolitu. prefabrykaty kosztuję sporo, siatki trzeba dać, nadbeton też- czyli i tak grucha przyjeżdża, no i wreszcie roboty więcej niż przy monolicie, to i ekipa więcej policzy.
pracuję na budowach, więc słyszę często, że teriva to porażka, na dodatek musi być bardzo dokładna ekipa, bo łatwo spierniczyć montaż, a póżniej pęka
A u mnie ekipa chciała terive a za lany powiedzieli 7k więcej za robotę.
Napisano

Mój budowlaniec powiedział, że teriva jest droższa w materiale tańsza w robociźnie, bo idzie łatwiej i szybciej niż monolit.

Ale sumarycznie monolit jest trochę droższy, choć niewiele.

Napisano
14 godzin temu, blue_ napisał:

@bielaPL 

To jakies oszołomy ;]

To nakręć się tyle zbrojenia ;] za tą samą cenę.

Napisano
4 godziny temu, komor napisał:

To nakręć się tyle zbrojenia ;] za tą samą cenę.

Wole kręcić niz dżwigać na gore te ciężkie belki i pustaki, no i siatki, które też są cięższe niz pojedyńcze druty.

No ale kazdy woli coś innego. Znam ludzi, którzy pod fundamenty kopali ręcznie, bo im było szkoda 500 zł na koparke

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.