Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1.3t Renault co to za silnik ?

Featured Replies

Napisano

Najprawdopodobniej będę kupować Megane i zastanawiam się nad silnikiem 1.3t - wiem tyle że H5Ht to nowy silnik montowany jeszcze w qashqai i podobny do 1.3 z A klasy

macie jakieś wieści co to za twór ?

Napisano
34 minuty temu, jqr napisał:

Najprawdopodobniej będę kupować Megane i zastanawiam się nad silnikiem 1.3t - wiem tyle że H5Ht to nowy silnik montowany jeszcze w qashqai i podobny do 1.3 z A klasy

mamy takie co wypluje szukajka w google. Nowy silnik, raczej nie znajdziesz info o awariach.

Napisano

Następca 1,2TCe. Następca wymuszony przez nowe normy spalin. Można przyjąć że "poprawiony" odpowiednik ale już z filtrem cząstek stałych.

Edytowane przez Wasylek

Napisano
2 godziny temu, jqr napisał:

Nowy, będziesz beta testerem 🤣😂😆😜

Napisano
1 godzinę temu, Wasylek napisał:

Następca 1,2TCe. Następca wymuszony przez nowe normy spalin. Można przyjąć że "poprawiony" odpowiednik ale już z filtrem cząstek stałych.

Właśnie ciekawe jak to będzie jeździło z GPF-em, biorąc pod uwagę, że Renault zabezpiecza się dodając do wersji benzynowych (1,3 TCE) kontrolkę informacyjną na zestawie wskaźników o zapchaniu tego filtra.Kontrolka.jpg.afc1591e82e8b735b0b464a6c75dd341.jpg

Napisano
21 minut temu, rafaltd napisał:

Właśnie ciekawe jak to będzie jeździło z GPF-em

Pewnie normalnie, jak reszta z GPFem, wybór raczej juz żaden

Napisano
5 godzin temu, jqr napisał:

Podobny, bo to ta sama konstrukcja co w MB ;) po 1.2 tce zalecałbym ostrożność ;]

Napisano

Zmodyfikowany silnik 1.2tCe z turbosprezarka. Dodany filtr czastek stalych. Jak na razie zero opinii poniewaz wszedl od tego roku. 

Napisano
9 godzin temu, jqr napisał:

kup przedłużoną gwarancję i nie zastanawiaj się nad tym więcej.

Generalnie producenci nauczyli się już dużo na swoich i cudzych błędach odnośnie konstruowania małych turbobenzyn i moim zdaniem prawdopodobieństwo fakapu z każdą generacją maleje.

Napisano
45 minut temu, Jaruga napisał:

kup przedłużoną gwarancję i nie zastanawiaj się nad tym więcej.

Generalnie producenci nauczyli się już dużo na swoich i cudzych błędach odnośnie konstruowania małych turbobenzyn i moim zdaniem prawdopodobieństwo fakapu z każdą generacją maleje.

No nie wiem, akurat poprzednik 1.2 tce był chyba najbardziej problematyczny z dotychczasowych downsizingowanych silników Renault. Niemniej masz rację, przedłużyć gwarancję, a gdyby się sypał to przed jej końcem sprzedać. W ogóle te nowe generacje silników z pojemnościami poniżej 1.4 i momentem pod 250Nm zapowiadają się fajnie :)

Edytowane przez bartekm
Literówka

Napisano

Tak jak koledzy pisza, wez przedluzona gwarancje do 5 lat, plus ewentualnie pakiet serwisowy (easy serwis - przeglady platne przez Renault) 

Napisano
9 godzin temu, sdss napisał:

Nowy, będziesz beta testerem 🤣😂😆😜

Kupuję 14 sztuk Megane  z tym silnikiem do floty to za jakiś czas będę mógł powiedzieć jakie są opinie użytkowników. Testowałem Scenica i Megane z tym silnikiem - jeżdżą OK

Napisano
13 godzin temu, jqr napisał:

Tak jak pisali poprzednicy, następna 1.2 TCe. Też zwrócił moją uwagę, ale póki co zbyt nowy i niewiadomo ile pali, jak sprawują się wersje 100, 115, 130KM , czy są jakieś większe problemy.

Montują go w Megane i w Dusterze. W sumie dość "duży" jak a dzisiejsze czasy silnik i co ciekawe nie mniejszy a większy od poprzednika.

1 godzinę temu, kocur100 napisał:

Kupuję 14 sztuk Megane  z tym silnikiem do floty to za jakiś czas będę mógł powiedzieć jakie są opinie użytkowników. Testowałem Scenica i Megane z tym silnikiem - jeżdżą OK

A jakie wersje? Najsłabsze czy może mocniejsze?

Napisano
7 godzin temu, Majkiel napisał:

Tak jak pisali poprzednicy, następna 1.2 TCe. Też zwrócił moją uwagę, ale póki co zbyt nowy i niewiadomo ile pali, jak sprawują się wersje 100, 115, 130KM , czy są jakieś większe problemy.

Montują go w Megane i w Dusterze. W sumie dość "duży" jak a dzisiejsze czasy silnik i co ciekawe nie mniejszy a większy od poprzednika.

Montuja go też już w Nissanach ;) czy duży, to nie wiem. Raczej podśredni, bo Ford i VW rozjechali pojemności na 1.0 i 1.5. Co prawda w Renault/Nissan głównie zastąpił 1.2, ale już w samym Nissanie też 1.6 dig-t ;)

Napisano
7 godzin temu, Majkiel napisał:

103 kW / 140 KM

Napisano

Mercedes nowy A klas spalił się z kierowcą, brak informacji co i jak. Oby nie prze ten nowy silnik.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.