Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stary motor a zmarły właściciel w rodzinie?

Featured Replies

Napisano

Dziadek małżonki dał mi starą wske 1967r, ma ona dokumenty i opłacane OC, z resztą była ona od nowości w dziadka rękach... Pojawia się inny problem, jest ona zarejestrowana na zmarłą babcie, OC też ... Jak myślicie ogarnąć temat? 

Napisano
18 minut temu, mich89 napisał:

Dziadek małżonki dał mi starą wske 1967r, ma ona dokumenty i opłacane OC, z resztą była ona od nowości w dziadka rękach... Pojawia się inny problem, jest ona zarejestrowana na zmarłą babcie, OC też ... Jak myślicie ogarnąć temat? 

legalnie czy nie?

Napisano
  • Autor
15 minut temu, 51cent napisał:

legalnie czy nie?

Biorę pod uwagę najlepszą opcje. Dziadek więc rodzina. I wiem o czym piszesz jeżeli chodzi o kwestie tą z nie, tylko jaka data? Bieżącą czy przed śmiercią? 

Edytowane przez mich89

Napisano
4 minuty temu, mich89 napisał:

Biorę pod uwagę najlepszą opcje. Dziadek więc rodzina. I wiem o czym piszesz jeżeli chodzi o kwestie tą z nie, tylko jaka data? Bieżącą czy przed śmiercią? 

przed, jak po mógłby ci ktoś podpis złożyć

Napisano
  • Autor
15 minut temu, 51cent napisał:

przed, jak po mógłby ci ktoś podpis złożyć

A ktoś to sprawdza? Bo nie ukrywam że nie wiem co dalej wówczas z OC jak babcia ponad rok temu zmarła? 

Napisano

Raczej nikt Ci tutaj nic więcej wprost sam nie powie ;) 

Napisano

a legalnie  to nie jest tak,  że po zmarłym  ktoś przejmuje spadek? 

Napisano
11 godzin temu, mich89 napisał:

Jak myślicie ogarnąć temat? 

a co chcesz do końca życia opłacać OC na DR zmarłej?

Zrobić postępowanie spadkowe, wyprostować potem darowizną i po sprawie, zajmie trochę czasu ale inaczej tego nie wyprostujesz.

Napisano

Pojazd powyżej 40 lat wiec OC płacić nie musisz (jeśli nie jeździsz rzecz jasna):)

Napisano
12 godzin temu, mich89 napisał:

1. Doprowadzić do stanu w którym będzie coś warta a potem patrzeć jak znajduje się spadkobierca, przychodzi i zabiera.

:hehe:

2. Słuchać rad z Internetu, sfałszować dokumenty i tłumaczyć się w prokuraturze.

;]

3. Dogadać się ze spadkobiercami (jeśli to możliwe).

4. Zasiedzieć.

IMO sens mają tylko opcje 3 i 4.

Napisano
13 godzin temu, mich89 napisał:

Dziadek żyje, babcia nie.

Więc dziadek mógł podarować połowę.

Była sprawa spadkowa po śmierci babci?

Napisano

Jeżeli dziadek z babcią nie mieli rozdzielności majątkowej, to polowa motocykla należy do dziadka.

Drugą połowę dzieli się na spadkobierców: rodzeństwo oraz dzieci.

Pytanie numero uno - czy było przeprowadzone postępowanie spadkowe? Jeśli tak, to czy znasz podział majątku? Jeśli tak, to czy potrafisz się dogadać ze spadkobiercami?

Jeśli nie - tu już odpowiedź dostałeś.... 😉

Napisano
Godzinę temu, Bartłomiej napisał:

Jeśli nie - tu już odpowiedź dostałeś.... 😉

Gorzej , jeśli spadku się zrzekli wszyscy zstępni .

Napisano
14 minut temu, piter19731 napisał:

Gorzej , jeśli spadku się zrzekli wszyscy zstępni .

Nie, dlaczego? Przecież pół motocykla należy do dziadka.

Napisano

Sam nie wiem, czy zamiast postępowania spadkowego nie łatwiej byłoby zgubić dokumenty 

Napisano
7 godzin temu, zet napisał:

Sam nie wiem, czy zamiast postępowania spadkowego nie łatwiej byłoby zgubić dokumenty 

od pojazdu, który ma na bieżąco opłacane OC i jest 'z rodziny' - serio nie widzisz głupoty tego pomysłu czy masz za takich debili urzędy?

Napisano

Chodzi o ten motor co Ci go babcia za skrzynke samogonu sprzedała przed śmiercią i nie miałeś czasu go przerejestrować? ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.