Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hałas z zawieszenia przy zjeżdzaniu z krawężnika, progu itp

Featured Replies

Napisano

Witam.

Mam taki problem w swoim Espace iV - w prawym kole coś hałasuje w czasie, gdy koło szybko opada w dół, na przykład zawsze przy zjeżdżaniu z krawężnika, zjeżdżania  z progu zwalniającego z prędkością powyżej 20 km/h.

Myślałem, że to górna poduszka amortyzatora, ale raczej nie - wczoraj podniosłem koła, wszystkim ruszałem, szukałem luzu i nic nie ma - łożysko mcphersona pracuje dobrze i cicho, nie ma wycieków z amorka, sprężyna cała, luzów nie widać. A mimo to cały czas wali w wymienionych sytuacjach.

Spotkał się ktoś z czymś takim?

Napisano

Opisz co to za rodzaj dźwięku. ;] Stuk, skrzypienie?

Napisano
  • Autor
8 minut temu, AstraC napisał:

Opisz co to za rodzaj dźwięku. ;] Stuk, skrzypienie?

Łupnięcie, krótkie i gwałtowne, ale nie metaliczne, jakby ktoś uderzył mocno drewnianym młotkiem.

Napisano

Miałem podobny efekt jak mi mechanik zostawił na podszybiu nasadkę od grzechotki :hehe:

Napisano
2 godziny temu, maras77 napisał:

Łupnięcie, krótkie i gwałtowne, ale nie metaliczne, jakby ktoś uderzył mocno drewnianym młotkiem.

Może zacisk halasuje?

Napisano
3 godziny temu, maras77 napisał:

Spotkał się ktoś z czymś takim?

Miałem cos takiego ale wtedy było przesadzone z twardością/długością sprężyny zawieszenia (był wstawiony za bardzo wzmocniony zamiennik).

W twej sytuacji podejrzana górna poduszka (bardziej) albo sam amortyzator i nie musi być wylany:)

Napisano

Też bym sprawdził amortyzator. Niestety, aby miec pewność, to trzeba go wyjąć.

Napisano

Niedawno robiłem Espace'a z podobną dolegliwością. Tam winna był dziurawa, prawa poduszka silnika. Olej wyciekł i silnik leżał na gumie.

Napisano
  • Autor

Amorki są do wymiany. Jak się rozbuja przód samochodu, to tam, gdzie nie stuka tłumi od razu, a tam, gdzie stuka buja się jeszcze ze trzy razy.

Napisano
Amorki są do wymiany. Jak się rozbuja przód samochodu, to tam, gdzie nie stuka tłumi od razu, a tam, gdzie stuka buja się jeszcze ze trzy razy.
Ciekawe jaką mają sprawność?
Napisano

U mnie łącznik stabilizatora było słychać

Napisano
15 godzin temu, bochumil napisał:
21 godzin temu, maras77 napisał:

Ciekawe jaką mają sprawność?

W kwietniu robiłem przegląd auta z wylanym prawym przednim amortyzatorem. Lewy miał sprawność 62% a prawy 56%.

Napisano

podjedź na SKP, za 20 zł wstawią auto na szarpaki. Czasem luzy uaktywniają się pod obciązeniem, gdy koło stoi w swojej bazowej pozycji - ja bym jednak stawiał na łącznik stabilizatora (tylko że ten byłoby też słychać na dziurach), lub amortyzator

Napisano

Poduszki, ale ławy. Sprawdz

Napisano

Sprawdzić poduszki albo łapy, tak?
Poduszki ławy/sanek czy tez ramy pomocniczej bo różnie to zwą.
Napisano
  • Autor

Zrobione. Amortyzator przestał tłumić w kierunku na rozciąganie. Na ściskanie tlumil, ale slabiej niż drugi.

Z reszta oba byly zużyte, co czuję dopiero po wymianie na nowe.

Zupelnie inny samochod się zrobił.

Teraz nie da sie w ogóle bujnąć samochodem.

Co do testow w SKP - w zeszlym roku (a już stukało) pomiar wykazywał ponad 70% i w miarę równo po obu stronach.

Napisano
2 minuty temu, maras77 napisał:

Co do testow w SKP - w zeszlym roku (a już stukało) pomiar wykazywał ponad 70% i w miarę równo po obu stronach.

Moje wg pomiarów w zeszłym roku miały w okolicach 50%. Wizualnie też za ciekawie nie wyglądają. Sporo korozji. Wg diagnosty można na nich spokojnie jeździć. Niekoniecznie miał rację ;)

• 2 tygodnie później...
Napisano
Dnia 30.04.2019 o 13:15, maras77 napisał:

Jak stary tapczan?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.