Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Coś strzela przy mocnym dodawaniu gazu

Featured Replies

Napisano

Jest sobie chrysler z silnikiem 3.3 z lpg. Prawdopodobnie od dłuższego czasu nikt nie wymieniał oleju, filtrów, świec i kabli zapłonowych. Auto jeździło ale w wilgotne dni szarpało, nie miało mocy. Wymieniłem filtry, olej w silniku, w skrzyni, świece, kable i ku mojemu zdziwieniu jest gorzej jak wcześniej ;] Na lpg przy gwałtownym wciśnięciu gazu silnik dusi się i coś strzela. Na benzynie jest dużo lepiej ale od czasu do czasu też lubi strzelić.

Dobrze wygooglałem, żeby sprawdzić świece i kable?

Napisano

co za kable i świece kupiłeś i założyłeś ?

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, Waldek40 napisał:

co za kable i świece kupiłeś i założyłeś ?

Ngk

Napisano
  • Autor
58 minut temu, czachabrava napisał:

Sprawdz ustawienie lpg i pojezdzij troche na noPb. 

Jestem umówiony z gaziarzem na przyszły tydzień :ok:

Napisano
  • Autor
12 minut temu, Vadero napisał:

Cewka? 

Niczego nie wykluczam. Zapomniałem dodać, że na zimnym silniku problem prawie nie występuje, za to na rozgrzanym nawet na postoju słychać i czuć jak wypada zapłon.

Napisano

Nowe kable potrafią być w gorszym stanie niż stare. Wieczorem spryskiwacz z wodą w dłoń odpalasz auto i psikasz po kablach jak zobaczysz dyskotekę to wiesz że na kablach jest przebicie.

Napisano

Sprawdź jeszcze czy nie masz układu zapłonowego na kopułce i palcu. Jeśli tak - wymień jeszcze te części. 

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, PavvelM napisał:

Nowe kable potrafią być w gorszym stanie niż stare. Wieczorem spryskiwacz z wodą w dłoń odpalasz auto i psikasz po kablach jak zobaczysz dyskotekę to wiesz że na kablach jest przebicie.

Dzięki za podpowiedź, będę obserwował.

Napisano
  • Autor
17 minut temu, brachu_ napisał:

Sprawdź jeszcze czy nie masz układu zapłonowego na kopułce i palcu. Jeśli tak - wymień jeszcze te części. 

W moim siedzi cewka zapłonowa.

Napisano
4 godziny temu, PavvelM napisał:

Prawda - miałem takie - przejechały kilkanaście kkm i zaczęły przebijać. 

Napisano
Teraz, Cherokee18 napisał:

W moim siedzi cewka zapłonowa.

Silniki rozdzielaczem zapłonowym (kopułka, palec) też mają cewki. 

Napisano
  • Autor
7 minut temu, brachu_ napisał:

Silniki rozdzielaczem zapłonowym (kopułka, palec) też mają cewki. 

W moim nie ma czegoś takiego ;)

Napisano

Szybkie pytanie. Wymieniłeś wszystkie świece i przewody ? Tak tylko pytam , bo piszesz  ze nie zmierzyłeś  spręzania z tyłu bo słaby dostęp...:piwko:

Napisano

3 minuty temu, rbgarb1 napisał:

Szybkie pytanie. Wymieniłeś wszystkie świece i przewody ? Tak tylko pytam , bo piszesz  ze nie zmierzyłeś  spręzania z tyłu bo słaby dostęp...:piwko:

Wymienił - pisał w początkowym poście.

Napisano

TO nie jest takie oczywiste , wiekszość trafiających w moje łapy v 6 ma niestety wymienione połowę kompletu z wiadomych przyczyn, stąd pytanie. Pozdr.

Napisano
5 godzin temu, Cherokee18 napisał:

Niczego nie wykluczam. Zapomniałem dodać, że na zimnym silniku problem prawie nie występuje, za to na rozgrzanym nawet na postoju słychać i czuć jak wypada zapłon.

Podepnij dowolny skaner i wyjdzie Ci błąd pokazujący gdzie ten zapłon wypada 

Napisano
  • Autor
29 minut temu, rbgarb1 napisał:

Wymieniałem wszystkie, tylko z pomiarem kompresji był problem.

Napisano
  • Autor
20 minut temu, Vadero napisał:

Podepnij dowolny skaner i wyjdzie Ci błąd pokazujący gdzie ten zapłon wypada 

Zapomniałem o fajnej funkcji kluczykowania w amerykańcach, po którym wyświetlają się wszystkie błędy na liczniku przebiegu. Sprawdzę :ok:

Napisano
  • Autor

Wczoraj w nocy sprawdzałem kable WN. Suche nie iskrzą, a na wilgotnych widać niewielkie wyładowania, na tyle małe że spokojnie można dotykać ręką. Kable do wymiany czy tak ma być?

Napisano
51 minut temu, Cherokee18 napisał:

Wczoraj w nocy sprawdzałem kable WN. Suche nie iskrzą, a na wilgotnych widać niewielkie wyładowania, na tyle małe że spokojnie można dotykać ręką. Kable do wymiany czy tak ma być?

Nie może być nic widać. Spryskaj to mocniej wodą to silnik zgaśnie.

Napisano
  • Autor
30 minut temu, borbet napisał:

Nie może być nic widać. Spryskaj to mocniej wodą to silnik zgaśnie.

W internetach piszą, że niewielkie iskrzenie mokrych kabli są normalnym zjawiskiem wyładowań jonizacyjnych :bzik:

Napisano
7 minut temu, Cherokee18 napisał:

W internetach piszą, że niewielkie iskrzenie mokrych kabli są normalnym zjawiskiem wyładowań jonizacyjnych :bzik:

Ja jestem stara szkoła przedinternetowa. Jak mi auta na lpg "szczelały" to zacząłem od układu zapłonowego. Po wyeliminowaniu iskrzenia lepiej chodziły na gazie.

Napisano
Dnia 2.10.2019 o 07:54, Cherokee18 napisał:

w renault k7m miałem cewki zamontowane na pokrywie zaworów. Jak silnik był gorący to miałem problem z wypadaniem zapłonów - podobnie jak jest u ciebie. Wymiana padniętej cewki rozwiązała problem. Do tego znalazłem u siebie firmę, która ma tester do cewek i na parkingu pod sklepem wyciągnąłem cewki a oni sprawdzili która szwankuje. Wcześniej wymieniłem świece i kable WN ale nic to nie dawało.

Napisano
  • Autor
5 minut temu, SorenLorenson napisał:

w renault k7m miałem cewki zamontowane na pokrywie zaworów. Jak silnik był gorący to miałem problem z wypadaniem zapłonów - podobnie jak jest u ciebie. Wymiana padniętej cewki rozwiązała problem. Do tego znalazłem u siebie firmę, która ma tester do cewek i na parkingu pod sklepem wyciągnąłem cewki a oni sprawdzili która szwankuje. Wcześniej wymieniłem świece i kable WN ale nic to nie dawało.

Kombinuje używaną cewkę tylko do przetestowania :ok:

Napisano

a kody błędów są jakieś czy nie?

Edytowane przez Waldek40

Napisano
  • Autor
8 godzin temu, Waldek40 napisał:

a kody błędów są jakieś czy nie?

;]

P1684
P0203
P0134
P0108
P0135
P0137
P0171
P0442
P0455

Napisano

Ło rety. Najlepiej wszystkie skasować, zrobić z 10 km i zobaczyć co wróci. 

Napisano
  • Autor

Błędy skasowane, zrobione kilkanaście km. Auto jak szarpało tak szarpie. Pozostał jeden błąd P1684.

Dzisiaj byłem reklamować kable :ok:

Napisano

P1684 - Battery Disconnected Within Last 50 Starts. Albo odłączałeś akumulator albo jest bardzo słaby. Najlepiej podjechać do sprzedawcy akumulatorów, który ma tester akumulatorów i sprawdzić jego stan. Przy okazji niech sprawdzą napięcie ładowania w aucie.

A przewody zapłonowe kup sobie jakieś lepszajsze, przeznaczone do instalacji LPG, np Janmor serii Pro Line. 

Edytowane przez brachu_

Napisano
Godzinę temu, brachu_ napisał:

P1684 - Battery Disconnected Within Last 50 Starts. Albo odłączałeś akumulator albo jest bardzo słaby. Najlepiej podjechać do sprzedawcy akumulatorów, który ma tester akumulatorów i sprawdzić jego stan. Przy okazji niech sprawdzą napięcie ładowania w aucie.

A przewody zapłonowe kup sobie jakieś lepszajsze, przeznaczone do instalacji LPG, np Janmor serii Pro Line. 

A może po prostu kolega kasowal błędy przez odpiecie aku i dlatego? :)

Napisano
24 minuty temu, Vadero napisał:

A może po prostu kolega kasowal błędy przez odpiecie aku i dlatego? :)

Może być 👍

Napisano

A co to w ogóle za instalacja, ile ma lat i ile nakulane na gazie? Jak mi auto strzelało na gazie to miałem do regeneracji reduktor.  Strzelało na rozgrzanym silniku po odjęciu nogi z gazu podczas jazdy. Oryginalny zestaw naprawczy z allegro załatwił temat. Ale to było inne auto i pewnie inna instalacja.

Napisano
  • Autor
15 godzin temu, brachu_ napisał:

Błędem nie przejmuje się, był wcześniej bo zmieniałem akumulator, jest teraz bo odłączyłem akumulator ;)

Co do kabli to sam nie wiem co brać, podpytam chłopaków na hurtowni czy mają tego Janmora. To jakaś Polska firma?

BTW na pudełku kabli NGK wydrukowane jest "made in Poland"

Napisano
  • Autor
8 godzin temu, bochumil napisał:

A co to w ogóle za instalacja, ile ma lat i ile nakulane na gazie? Jak mi auto strzelało na gazie to miałem do regeneracji reduktor.  Strzelało na rozgrzanym silniku po odjęciu nogi z gazu podczas jazdy. Oryginalny zestaw naprawczy z allegro załatwił temat. Ale to było inne auto i pewnie inna instalacja.

Instalacja ma 4 lata. Sterownik chyba zenit, wtryski  Valtek, reduktor sam nie wiem, jakiś czerwony. Wszystko wygląda całkiem świeżo ;)

Z gazierzem byłem umówiony na ten tydzień, ale coś mu wypadło.

Napisano

Wtryskiwacze ewidentnie do wymiany [emoji3] Valtek to jest dolna półka LPG. Mój gazownik regulował nowe już po wyjęciu z pudełka - mam na myśli legendarne czerwone Valteki.

Napisano

Błędem nie przejmuje się, był wcześniej bo zmieniałem akumulator, jest teraz bo odłączyłem akumulator [emoji6]
Co do kabli to sam nie wiem co brać, podpytam chłopaków na hurtowni czy mają tego Janmora. To jakaś Polska firma?
Żadnego g..ego janmora i mówię to z doświadczenia. Brać to co idzie na pierwszy montaż do tego auta, albo coś typu Beru/Bremi.

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Błędem nie przejmuje się, był wcześniej bo zmieniałem akumulator, jest teraz bo odłączyłem akumulator [emoji6]

Tak, to polski producent kabli. Ważne żebyś kupił te z serii Pro Line - mają lepszą przewodność i izolację. Standardowo mają 2 lata gwarancji, ale jak zarejestrujesz zakup do 30 dni od zakupu, dostajesz kolejny rok gwarancji.

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka

Napisano
2 godziny temu, Spajdi napisał:

Żadnego g..ego janmora i mówię to z doświadczenia. Brać to co idzie na pierwszy montaż do tego auta, albo coś typu Beru/Bremi.

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

poszukaj ProSpark platinium, założyłem w chrysler i spisywały się świetnie , żadnych sen tech, janmor itp., jakbyś mieszkał trochę bliżej to mam orginały mopara

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Odświeżam i zamykam temat.

Dwa razy podmieniłem kable na sprawne używki - bez zmian.

Wymieniłem cewkę - bez zmian.

Zacząłem zmniejszać przerwę na świecach z 1,2mm do 0,8mm i przy okazji znalazłem przyczynę problemów - dwie świece pękniete. 

Chwilowo auto pięknie śmiga na starych świecach.

Chyba niepotrzebnie oddałem nowe kable na gwarancję ;]

Napisano

i przy okazji znalazłem przyczynę problemów - dwie świece pękniete.

Świece zmieniałeś na nowe. Nowe były pęknięte?

Napisano
7 godzin temu, Cherokee18 napisał:

Odświeżam i zamykam temat.

Dwa razy podmieniłem kable na sprawne używki - bez zmian.

Wymieniłem cewkę - bez zmian.

Zacząłem zmniejszać przerwę na świecach z 1,2mm do 0,8mm i przy okazji znalazłem przyczynę problemów - dwie świece pękniete. 

Chwilowo auto pięknie śmiga na starych świecach.

Chyba niepotrzebnie oddałem nowe kable na gwarancję ;]

Wiele razy wymienialem juz swiece, ale nowe mi sie jeszcze nigdy nie trafily pekniete. Szok

Napisano

Pewnie za mocne dokręcone. Przy wkręcaniu nowych raczej byś zauważył że są uszkodzone.

Napisano
  • Autor
6 godzin temu, brachu_ napisał:

Świece zmieniałeś na nowe. Nowe były pęknięte?

Świece dostałem od poprzedniego właściciela. Nowe w oryginalnych pudełkach. Szczerze mówiąc nie przyglądałem się im zbytnio przy zakładaniu.

Napisano
  • Autor
6 minut temu, steyr napisał:

Pewnie za mocne dokręcone. Przy wkręcaniu nowych raczej byś zauważył że są uszkodzone.

Nigdy  nie zdarzyły mi się uszkodzone nowe świece i nigdy sam nie zepsułem przy wkręcaniu czy odkręcaniu, ale niczego nie wykluczam ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.