Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana akumulatora AGM- z czym to sie je?

Featured Replies

Napisano

Znajomy kupił sobie niedawno Passata B8 2016 r. i jako, że każdy samochód mu się psuje w ciągu kilku tygodni od zakupu (takie ma szczęście), to w Passacie też musiało coś paść - padło na akumulator. Doładowywał go z sasiadem i niestety aku nie trzyma. Poprzedni właściciel przy rozmowie dzis nie krył, że jeździł cały czas korzystając ze start-stop :facepalm:

Kolega zdecydowanie nietechniczny, więc zwrócił się do mnie z zapytaniem czy dam radę wymienić mu akumulator jakoś przy weekendzie,.. a mnie naszły poważne obawy, bo z tego co mi świta, to już nie jest tak prosto jak kiedys. W Passacie niestety jest start-stop i akumulator AGM. Dobrze mi się wydaje, że bez komputera lepiej do tego nie podchodzić? Czy byle warsztat z komputerem da radę, czy dla świętego spokoju lepiej ASO :nie_wiem:

Generalnie chciałbym pomóc, ale zdecydowanie nie akceptuję ryzyka, żby coś popsuć.

Przy okazji - co warto kupić z AGM?

Napisano

Jak kupi z takimi samymi parametrami, to wystarczy podmienic. Zawsze mozna skorzystac z wymiany z podtrzymaniem napiecia, kazdy lepszy sklep z akumulatorami swiadczy taka usluge. 

Napisano

Czasami po prostu system start-stop nie działa po wymianie aku bez zakodowania. Wystarczy jakiś dedykowany program diagnostyczny albo uniwersalny typu Delphi, Launch itp. Bosch i Varta dają radę.

Napisano

Niech podjedzie do sklepu, który zajmuje się tylko wymianą akumulatorów. Auta z AGM jeżdżą już ponad 10 lat. U mnie w BMW też straszyli, że błędy i w ogóle to wybuchnie. Co do marki to wybrałem Yuase - w drugim aucie siedziała 7 lat, przy 3l dieslu w 80% po mieście. A start stop z premedytacją zakodowałem, aby było wyłączone.

Napisano

@Manx niby proste ale... 

Obecne auta posiadają monitoring napięcia Aku . Jeżeli w ECU został wprowadzony Aku X o parametrach X zdana wymiana nie koniecznie może wpłynąć na maxymalnie użytkowanie akumulatora. ECU steruje odpowiednio.ladowaniem w zależności od.voltow na Aku. Możliwe jest że nowsze systemy bez zmiany parametrów w ECU nie wykorzystają maxalnie żywotności Aku. Możliwe jest też że ECU liczy degradację akumulatora. Jak.np automatyczna skrzynia - sprzeglo

Napisano
4 godziny temu, HARDTECHNO napisał:

@Manx niby proste ale... 

Obecne auta posiadają monitoring napięcia Aku . Jeżeli w ECU został wprowadzony Aku X o parametrach X zdana wymiana nie koniecznie może wpłynąć na maxymalnie użytkowanie akumulatora. ECU steruje odpowiednio.ladowaniem w zależności od.voltow na Aku. Możliwe jest że nowsze systemy bez zmiany parametrów w ECU nie wykorzystają maxalnie żywotności Aku. Możliwe jest też że ECU liczy degradację akumulatora. Jak.np automatyczna skrzynia - sprzeglo

Niby tak ale do VAG jest obd 11 i po bluetooth sobie spokojnie dzialasz i zmieniasz co chcesz. @Manx battery adaptation w menu obd11 i do przodu :phi: Przy okazji zmienic wartosc graniczna na 14V na wlaczanie start stop i przestanie dzialac.

Napisano
23 minuty temu, wujek napisał:

Przy okazji zmienic wartosc graniczna na 14V na wlaczanie start stop i przestanie dzialac

A fabrycznie na jakie napięcie jest to ustawione?

Napisano
14 godzin temu, czachabrava napisał:

Jak kupi z takimi samymi parametrami, to wystarczy podmienic. Zawsze mozna skorzystac z wymiany z podtrzymaniem napiecia, kazdy lepszy sklep z akumulatorami swiadczy taka usluge. 

Kompletnie nie masz racji. Przy systemach stop/start są układy które dobierają strategię ładowania i rozładowywania (działania stop-start) względem wieku akumulatora. Inaczej korzystają z aku który ma 3dni a inaczej z takiego który ma 1000dni. Z wiekiem sterownik powinien mniej agresywnie go traktować.

Jeśli akumulator będzie o takich samych parametrach to rzeczywiście nie trzeba go kodować (czyli podawać komputerowi nowych parametrów). Trzeba natomiast zresetować jego stan - czyli powiedzieć komputerowi że to jest nowy aku i ma liczyć jego wiek od początku. Czasami trzeba komputera do tego .. czasami wystarczy odłączenie aku na kilka godzin i samo przyjmie że była wymiana.

Napisano
1 godzinę temu, volf6 napisał:

A fabrycznie na jakie napięcie jest to ustawione?

7,6V

Napisano
15 godzin temu, Manx napisał:

Znajomy kupił sobie niedawno Passata B8 2016 r. i jako, że każdy samochód mu się psuje w ciągu kilku tygodni od zakupu (takie ma szczęście), to w Passacie też musiało coś paść - padło na akumulator. Doładowywał go z sasiadem i niestety aku nie trzyma. Poprzedni właściciel przy rozmowie dzis nie krył, że jeździł cały czas korzystając ze start-stop :facepalm:

Kolega zdecydowanie nietechniczny, więc zwrócił się do mnie z zapytaniem czy dam radę wymienić mu akumulator jakoś przy weekendzie,.. a mnie naszły poważne obawy, bo z tego co mi świta, to już nie jest tak prosto jak kiedys. W Passacie niestety jest start-stop i akumulator AGM. Dobrze mi się wydaje, że bez komputera lepiej do tego nie podchodzić? Czy byle warsztat z komputerem da radę, czy dla świętego spokoju lepiej ASO :nie_wiem:

Generalnie chciałbym pomóc, ale zdecydowanie nie akceptuję ryzyka, żby coś popsuć.

Przy okazji - co warto kupić z AGM?

Zobacz jakie aku obsługuje ten samochód/komputer. Może wystarczy aku EFB jeśli komputer ma dla niego "strategię Ładowania". Wtedy trzeba by przekodować sterownik i powiedzieć mu że teraz siedzi tam EFB.

Np. w fordach (mondeo) można używać obu typów AGM i EFB ... tylko trzeba zakodować to w kompie. Wtedy komp dobiera strategię ładowania i rozładowywania czy działania stop-start odpowiednio do typu aku (i jego wieku ... o tym dalej)

Generalnie komputer powinien bazować na 2 parametrach ... czyli jaki to jest aku + jakie ma parametry .... i jaki jest on stary. Jesli kupisz AGM o takich samych parametrach jak poprzedni to wystarczy zresetować licznik "starości" akumulatora - czasami da się to ogarnąć przez odłaczenie aku na kilka(naście) godzin i samo się zresetuje. 

Napisano

@Azbest niektóre furki. Mają system ukryty. Który jeżeli wyłapie zbyt długi okres Aku w samochodzie. Wyświetli informacje na kompie/wyświetlaczu o konieczności "check battery" . Można znaleźć info w.instrukcji obsługi. Dokładnie nie pamiętam które to było auto. Czy z klasy sr czy premium

Napisano
12 minut temu, HARDTECHNO napisał:

@Azbest niektóre furki. Mają system ukryty. Który jeżeli wyłapie zbyt długi okres Aku w samochodzie. Wyświetli informacje na kompie/wyświetlaczu o konieczności "check battery" . Można znaleźć info w.instrukcji obsługi. Dokładnie nie pamiętam które to było auto. Czy z klasy sr czy premium

tak, ale to tylko rozwinięcie dwóch parametrów - "jaki aku" i "jak długo siedzi w samochodzie"

Napisano
3 godziny temu, Azbest napisał:

Kompletnie nie masz racji. Przy systemach stop/start są układy które dobierają strategię ładowania i rozładowywania (działania stop-start) względem wieku akumulatora. Inaczej korzystają z aku który ma 3dni a inaczej z takiego który ma 1000dni. Z wiekiem sterownik powinien mniej agresywnie go traktować.

Jeśli akumulator będzie o takich samych parametrach to rzeczywiście nie trzeba go kodować (czyli podawać komputerowi nowych parametrów). Trzeba natomiast zresetować jego stan - czyli powiedzieć komputerowi że to jest nowy aku i ma liczyć jego wiek od początku. Czasami trzeba komputera do tego .. czasami wystarczy odłączenie aku na kilka godzin i samo przyjmie że była wymiana.

To dziwne, ja zalozylem taki jak byl i nic nie musialem robic. 

Napisano
1 godzinę temu, czachabrava napisał:

To dziwne, ja zalozylem taki jak byl i nic nie musialem robic. 

Prawdopodobnie musiałeś ale tego nie zrobiłeś.

Nie oznacza to, że to nie będzie działało, tylko że może nie działać tak jak zostało zaprojektowane. Samochód może dobierać strategię ładowania jak dla starego akumulatora.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.