Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Prowizje sprzedawców samochodow

Featured Replies

Napisano

Z tego co pamiętam są tu handlowcy z salonów

Czy mogą zdradzić o jakiego rzędu prowizjach mówimy przy zakupie auta nowego na osobę fizyczną przy finansowaniu 50/50 niezarejestrowanego z 2020 r w kwocie około 125 tys... Może być na priv. Grupa PSA

Napisano
48 minut temu, Fili_P napisał:

Czy mogą zdradzić o jakiego rzędu prowizjach mówimy przy zakupie auta nowego na osobę fizyczną przy finansowaniu 50/50 niezarejestrowanego z 2020 r w kwocie około 125 tys... Może być na priv. Grupa PSA

Raczej masz plan do zrobienia, od tego jakiś %.

Plan czyli ustalona kwotę marży.

Edytowane przez sdss

Napisano
  • Autor
Raczej masz plan do zrobienia, od tego jakiś %.
Plan czyli ustalona kwotę marży.
I wynosi ona.....?
Co oznacza że musisz sprzedać miesięcznie 2-5-10 aut w różnych zakresach cenowych...?
Napisano
4 minutes ago, Fili_P said:

I wynosi ona.....?
Co oznacza że musisz sprzedać miesięcznie 2-5-10 aut w różnych zakresach cenowych...?

Raczej nikt Ci tego nie poda, bo to informacje poufne...

Ale np moze byc tak, ze musi sprzedac aut za 300kPLN i np bedzie mial z tego strzelam 0.5%.

A czy sprzeda 3 auta za 100k PLN czy 5 po 60kPLN to juz pewnie bez znaczenia.

Do tego moga dochodzic jakies dodatkowe extrasy za finansowanie, czy dodatkowe ubezpieczenia, gwarancje, etc.

Po co Ci takie info, chcesz sie przebranzowic? ;)

Edytowane przez Maciej__

Napisano
9 godzin temu, Maciej__ napisał:

Raczej nikt Ci tego nie poda, bo to informacje poufne...

Ale np moze byc tak, ze musi sprzedac aut za 300kPLN i np bedzie mial z tego strzelam 0.5%.

A czy sprzeda 3 auta za 100k PLN czy 5 po 60kPLN to juz pewnie bez znaczenia.

Do tego moga dochodzic jakies dodatkowe extrasy za finansowanie, czy dodatkowe ubezpieczenia, gwarancje, etc.

Po co Ci takie info, chcesz sie przebranzowic? ;)

Pewnie negocjuje cenę zakupu i chce żeby sprzedawca oddał część swojej premii ;]

Napisano
6 godzin temu, Łukasz___F napisał:

Pewnie negocjuje cenę zakupu i chce żeby sprzedawca oddał część swojej premii ;]

Albo nie wie ile włożyć do koperty, żeby poszło po kosztach :)

Ktoś tu proponował taki sposób kiedyś.

Napisano
  • Autor
7 godzin temu, Łukasz___F napisał:

Tak dokładnie.

Kiedyś miałem znajomą bedącą szefową sprzedaży u jednego z dilerów (nawet tu na kaciku znależli się ludzie co im się z Polski opłaciło przyjechać po auto do Niej)

Ponieważ znalismy się lepiej to rozmowa była prostsza żeby zrobić tak że i Ona i Ja i Szef byli zadowoleni bez konecnzości oddawania niczyjej premii ;-)))

Ponieważ auta zmieniam rzadko i trochę czasu upłynęło a Koelżanka już zmieniła branżę to informacji brak.

Z Handlowcem zawsze idzie się dogadać - ale dobrze wiedzieć jakie sa możliwości i ich zakres z drugiej strony... to znacznie przyspiesza, ułatwia sprawę.

Napisano
1 godzinę temu, Fili_P napisał:

Z Handlowcem zawsze idzie się dogadać - ale dobrze wiedzieć jakie sa możliwości i ich zakres z drugiej strony... to znacznie przyspiesza, ułatwia sprawę.

Najlepszy myk to auto z placu rejestrowane na dealera jako auto pokazowe/demo. Następnie rejestracja na tego dealera i odstawienie na plac, musi kilka miesięcy odstać.

W międzyczasie sprzedają tobie po rabatach z poza tabelki wystawiając proformę, w takim miesiącu jak mają małą sprzedaż. Wtedy niemal wszyscy będą zadowoleni :).

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, sherif napisał:

Najlepszy myk to auto z placu rejestrowane na dealera jako auto pokazowe/demo. Następnie rejestracja na tego dealera i odstawienie na plac, musi kilka miesięcy odstać.

W międzyczasie sprzedają tobie po rabatach z poza tabelki wystawiając proformę, w takim miesiącu jak mają małą sprzedaż. Wtedy niemal wszyscy będą zadowoleni :).

Znam dwa lepsze ....w dodatku w pierwszym jedna osoba więcej zadowolona w tej układane dochodzi.... już kiedyś pisałem.... ale nie o tym jest wątek i pierwsze pytanie...;-)))

Napisano
5 hours ago, Fili_P said:

Pozostake zyczyc powodzenia, ale obawiam sie, ze bez znajomosci przy jednym aucie na fizola to raczej nic nie zalatwisz...

Napisano
  • Autor

Szkoda że się obudziłem za późno i nie został już żaden Combo z gnojowkowym automatem.. bo w Oplu to jeszcze miałbym jakieś "dojścia" ;-)))

Ale offtop... Zauważam że sprzedawcy jakby sobie trochę przypomnieli o fizycznych jak im firmy trochę siadły...nie macie takiego wrażenia?

Napisano
2 godziny temu, Fili_P napisał:

Ale offtop... Zauważam że sprzedawcy jakby sobie trochę przypomnieli o fizycznych jak im firmy trochę siadły...nie macie takiego wrażenia?

Nie.

Przynajmniej nie ostatnio w styczniu, jak robiłem rundę po salonach. W czerwcu zresztą jak szukałem auta dla żony też nie było lepiej.

Napisano
Szkoda że się obudziłem za późno i nie został już żaden Combo z gnojowkowym automatem.. bo w Oplu to jeszcze miałbym jakieś "dojścia" ;-)))

Jutro będę robił z żoną tourne po salonach to Ci dam znać ;]
Napisano
12 godzin temu, Fili_P napisał:

Znam dwa lepsze ....w dodatku w pierwszym jedna osoba więcej zadowolona w tej układane dochodzi.... już kiedyś pisałem.... ale nie o tym jest wątek i pierwsze pytanie...;-)))

Zaproponuj swoje rozwiązania w salonie, któryś napewno się zgodzi i dobijecie targu.

Napisano
  • Autor
8 godzin temu, sdss napisał:

Zaproponuj swoje rozwiązania w salonie, któryś napewno się zgodzi i dobijecie targu.

Si 🙂 
Jak jest dobry handlowiec to zawsze się dogadasz..               (.mam tylko "minimalny" niedosyt....)

Stanęło na (fizol nie firma 😉:

Od katalogowej -17,8%

od porabatowej dla auta z aktualnego rocznika -11,3% (ale 2021 już bez możliwości zamówienia opcji na której mi zależało - producent wywalił w ogóle automat z dieslem z oferty więc 2020 nierejestrowany ale  Diesel z Automatem...coś za coś)

To teraz niech sprzedawcy się wypowiedzą co o tym myślą jeśli mogą

Edytowane przez Fili_P

Napisano
9 minut temu, Fili_P napisał:

Si 🙂 
Jak jest dobry handlowiec to zawsze się dogadasz..               (.mam tylko "minimalny" niedosyt....)

Od katalogowej -17,8%

od porabatowej dla auta z aktualnego rocznika -11,3% (ale 2021 już bez możliwości zamówienia opcji na której mi zależało - producent wywalił w ogóle automat z dieslem z oferty więc 2020 nierejestrowany ale  Diesel z Automatem...coś za coś)

I właśnie dlatego wolą firmy 😁

Napisano
  • Autor
I właśnie dlatego wolą firmy [emoji16]
Nie zrozumiałem?
Bo?
Napisano
3 hours ago, Fili_P said:

Ale co Ty chcesz porownywac? Musialbys znalezc kogos kto kupowal takiego Rfitera w ostatniem czasie, zeby to bylo miarodajne.

Bo nawet w obrebie jednej marki, rabaty moga sie roznic miedzy modelami, a co dopiero wsrod innych producentow.

Kupiles, jestes zadowolony z ceny i to najwazniejsze. Zaraz przyjdzie ktos, napisze ze dostal 30% i co Ci po takim info? ;]

Napisano
  • Autor

Ale co Ty chcesz porownywac? Musialbys znalezc kogos kto kupowal takiego Rfitera w ostatniem czasie, zeby to bylo miarodajne.
Bo nawet w obrebie jednej marki, rabaty moga sie roznic miedzy modelami, a co dopiero wsrod innych producentow.
Kupiles, jestes zadowolony z ceny i to najwazniejsze. Zaraz przyjdzie ktos, napisze ze dostal 30% i co Ci po takim info? ;]
Nic nie chcę porównywać
Nawiązuje do pytania z pierwszego posta.
Napisano
On 2/19/2021 at 4:36 PM, Fili_P said:

Si 🙂 

Od katalogowej -17,8%

Bylem dzisiaj u trzech dilerow Citroena w Wawie, bo chcemy wziac C3 dla zony.

Na auta z 2020, zarejestrowane listopad/grudzien max co udalo sie ugadac to 10% i jakies bzdety (dywaniki, itp) przy cenie wyjsciwej ok 63-64kPLN.

Jesli chodzi o auta do produkcji to max 4% na grupy zawodowe i to wszystko, zero gadki o cos wiecej ;]

Napisano
2 minuty temu, Maciej__ napisał:

Na auta z 2020, zarejestrowane listopad/grudzien max co udalo sie ugadac to 10% i jakies bzdety (dywaniki, itp) przy cenie wyjsciwej ok 63-64kPLN.

Jesli chodzi o auta do produkcji to max 4% na grupy zawodowe i to wszystko, zero gadki o cos wiecej ;]

Segment b.

Siostra kupowała, w końcu skończyła na nowym i20 z zeszłego roku z jakąś tam zniżka

Napisano
5 minutes ago, rwIcIk said:

Segment b.

Siostra kupowała, w końcu skończyła na nowym i20 z zeszłego roku z jakąś tam zniżka

Swoja droga to wyposazenie tych aut zrobilo sie naprawde przyzwoite :ok:

Klima auto, swiatla full led, czujniki parkowania, android auto juz w srodkowych wersjach :)

Napisano
Teraz, Maciej__ napisał:

Klima auto, swiatla full led, czujniki parkowania, android auto juz w srodkowych wersjach :)

Ale ceny też niczego sobie. Kiedyś w tej cenie kupowało się segment c.

Napisano
  • Autor

No mi się udało 2020 ale czysty niezarejestrowany ;-))). Co jest odpowiednikiem C3 w Peugeocie- mogę zapytać handlowca po weekendzie czy coś im nie zostało?
Napisano
5 godzin temu, rwIcIk napisał:

Ale ceny też niczego sobie. Kiedyś w tej cenie kupowało się segment c.

Tylko kiedyś C było tak wielkie jak obecna B. W wyposażeniu też wiele. rzeczy dostajesz w std vs dopłaty kiedyś. Wszystko drożeje. 

Napisano
13 godzin temu, Maciej__ napisał:

Jaki silnik? Wyposażenie?

W zeszłym roku C3 Aircros przyzwoicie wyposażony z silnikiem 110 km  po upustach wychodził 69 kPLN

Napisano
6 minutes ago, Hubetr said:

Jaki silnik? Wyposażenie?

W zeszłym roku C3 Aircros przyzwoicie wyposażony z silnikiem 110 km  po upustach wychodził 69 kPLN

Mnie intersuje zwykly, a nie Aircross.

Napisano
W dniu 17.02.2021 o 18:23, Fili_P napisał:

Wszystko zależy, jak leży. Od jedno mniej od drugiego więcej. W jednym salonie mniej w drugim więcej. Jedna marka mniej druga więcej. Mniej więcej tak to się kręci, prawda?

W dniu 20.02.2021 o 18:09, Maciej__ napisał:

Zdecydowanie poszło do góry, widzę to na moim przykładzie z Clio IV, środkowa wersja jest jest słabiej wyposażona niż podstawowa w nowym modelu Clio V. Aczkolwiek byłem tego świadom, gdyż budżet był najważniejszy, a żona i tak nawet tempomatu nie ogarnia ;] i wolałem "biedniejsze" z pakietem wizualnym, auto dobrze wyglądające z zewnątrz niż total biede z kołpakami :phi:

I tak model wyżej poszedł ok. 15-20% do góry, ale lepsze wyposażenie może to jakoś rekompensować.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.