PawelWaw Posted April 14, 2022 Share Posted April 14, 2022 8 minut temu, HelixSv napisał: Jak ktoś chce zapiąć na tempomacie 150 km/h i jechać, to powinien jeździć autem o tradycyjnym napędzie. Forum Autokacik EV za to jedno zdanie go nienawidzi! Kliknij i zobacz co napisal. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrBEAN Posted June 24, 2022 Author Share Posted June 24, 2022 Paaaaanie! Gdzie Pan będziesz ładował!? Aut przybywa, i bedo kolejki, bo jest mao punktów. Ot co! Pewnie czasem będą ale może i punktów ładowania kilka przybędzie przez najbliższe lata 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HelixSv Posted June 24, 2022 Share Posted June 24, 2022 4 hours ago, mrBEAN said: Paaaaanie! Gdzie Pan będziesz ładował!? Aut przybywa, i bedo kolejki, bo jest mao punktów. Ot co! Pewnie czasem będą ale może i punktów ładowania kilka przybędzie przez najbliższe lata To jest lokalizacja, którą staram się omijać. Dwa razy z obiecanych 125 bądź 75 dawała mi 20 kW. Może poprawili, bo punkt jest bardzo dobry i jest sporo możliwości zjedzenia, tak niezbędnych w elektromobilności, obiadów. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrBEAN Posted June 24, 2022 Author Share Posted June 24, 2022 4 godziny temu, HelixSv napisał: To jest lokalizacja, którą staram się omijać. Dwa razy z obiecanych 125 bądź 75 dawała mi 20 kW. Może poprawili, bo punkt jest bardzo dobry i jest sporo możliwości zjedzenia, tak niezbędnych w elektromobilności, obiadów. W Polsce ostatnio rozbudowali z 2 do 0 także musisz zrozumieć zachwyt Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HelixSv Posted June 25, 2022 Share Posted June 25, 2022 10 hours ago, mrBEAN said: W Polsce ostatnio rozbudowali z 2 do 0 także musisz zrozumieć zachwyt Oczywiście. 20 ładowarek Ionity brzmi świetnie. Przy okazji, ten opis na FB trasy Odense-Kalmar jest bez sensu. To tak, jakby ładowarkę pod Krakowem na A4 opisać że jest na trasie Krapkowice - Dębica. Ta stacja z 20 ładowarkami jest raczej na trasie Berlin-Oslo, lub Hamburg - Stockholm. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrBEAN Posted July 21, 2022 Author Share Posted July 21, 2022 Olaboga! Zgorzelec ruszył A ja czekam na Poznań 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HelixSv Posted October 27, 2022 Share Posted October 27, 2022 Nareszcie. Ponad rok od rozpoczęcia budowy. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrBEAN Posted October 28, 2022 Author Share Posted October 28, 2022 21 godzin temu, HelixSv napisał(a): Nareszcie. Ponad rok od rozpoczęcia budowy. Błąd! Całość trwała 4 lata Ale powód jest ciekawy. Gdy Ionity wchodziło na rynek, to inni ładowanie EV mieli bardzo głęboko w dOOpie. Ionity dogadało się z Shell, że postawi na ich wybranych lokalizacjach ładowarki. Ionity przyszłościowo zamówiło potężne moce przyłączy, które obecnie są niewykorzystane. W między czasie słupki sprzedaży EV zaczęły pączkować, i Shell się zorientował, że może jednak warto, by powoli tworzyć swoją sieć. Niestety zamówione przyłącze przez Ionity wyczerpało pulę lokalizacji, i zaczęli się boksować Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HelixSv Posted October 28, 2022 Share Posted October 28, 2022 11 minut temu, mrBEAN napisał(a): Błąd! Całość trwała 4 lata Ale powód jest ciekawy. Gdy Ionity wchodziło na rynek, to inni ładowanie EV mieli bardzo głęboko w dOOpie. Ionity dogadało się z Shell, że postawi na ich wybranych lokalizacjach ładowarki. Ionity przyszłościowo zamówiło potężne moce przyłączy, które obecnie są niewykorzystane. W między czasie słupki sprzedaży EV zaczęły pączkować, i Shell się zorientował, że może jednak warto, by powoli tworzyć swoją sieć. Niestety zamówione przyłącze przez Ionity wyczerpało pulę lokalizacji, i zaczęli się boksować Nie wiem, co znaczy całość, może od początku elektryczności w Polsce, ale budowa trwała ponad rok. Nie ma o co się kłócić. A boksowanie się o przyłącze do marnych 2(+2) ładowarek jest żenujące. Na świecie otwiera się lokalizacje kilkanaście czy kilkadziesiąt razy większe. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrBEAN Posted October 28, 2022 Author Share Posted October 28, 2022 Godzinę temu, HelixSv napisał(a): Nie wiem, co znaczy całość, może od początku elektryczności w Polsce, ale budowa trwała ponad rok. Nie ma o co się kłócić. A boksowanie się o przyłącze do marnych 2(+2) ładowarek jest żenujące. Na świecie otwiera się lokalizacje kilkanaście czy kilkadziesiąt razy większe. Napisałem, z przekąsem Fizyczna budowa jak wyżej opisałeś Ale w 2018 była tak ładna mapka.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HelixSv Posted October 28, 2022 Share Posted October 28, 2022 45 minut temu, mrBEAN napisał(a): Napisałem, z przekąsem Fizyczna budowa jak wyżej opisałeś Ale w 2018 była tak ładna mapka.... A swoją drogą, to ta lokalizacja jest dla mnie kluczowa. Łata mi dziurę na trasie Świnoujście-Warszawa. No i ceny na Ionity są nie do pobicia (wbrew temu, co piszą autokącikowi teoretycy). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrBEAN Posted October 28, 2022 Author Share Posted October 28, 2022 13 minut temu, HelixSv napisał(a): A swoją drogą, to ta lokalizacja jest dla mnie kluczowa. Łata mi dziurę na trasie Świnoujście-Warszawa. No i ceny na Ionity są nie do pobicia (wbrew temu, co piszą autokącikowi teoretycy). Też na nią wyczekiwałem z jęzorem na wierzchu Teraz mogę jechać godnie na Hel Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrBEAN Posted November 18, 2022 Author Share Posted November 18, 2022 Ładna rozbudowa 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelWaw Posted November 18, 2022 Share Posted November 18, 2022 5 godzin temu, mrBEAN napisał(a): Ładna rozbudowa mieczaki, orlen to jednak dziala !!!! https://www.orlen.pl/pl/o-firmie/media/komunikaty-prasowe/2022/listopad/ORLEN-udostepnil-ultraszybka-ladowarke-samochodowa btw apke maja mega, ostatnio sobie zainstalowalem z ciekawosci (bo po co gosciowi z dislem spalajacym 5,4L apka do elektryka) i dodanie karty bylo wyzwaniem! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrBEAN Posted November 18, 2022 Author Share Posted November 18, 2022 1 minutę temu, PawelWaw napisał(a): mieczaki, orlen to jednak dziala !!!! https://www.orlen.pl/pl/o-firmie/media/komunikaty-prasowe/2022/listopad/ORLEN-udostepnil-ultraszybka-ladowarke-samochodowa btw apke maja mega, ostatnio sobie zainstalowalem z ciekawosci (bo po co gosciowi z dislem spalajacym 5,4L apka do elektryka) i dodanie karty bylo wyzwaniem! O tej apce to już książki ludzie piszą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
format Posted November 29, 2022 Share Posted November 29, 2022 W dniu 18.11.2022 o 22:19, mrBEAN napisał(a): O tej apce to już książki ludzie piszą Jest i tak sto razy lepiej niż było kiedyś Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HelixSv Posted January 5 Share Posted January 5 Dziś ładowałem dwa razy na Ionity PL. W Poznaniu. 2 ładowarki przy Shellu. Działające i szybkie. Mop Niesułków A2 pod Łodzią. 4 ładowarki obok Burger Kinga i Shella. Na 4 działała jedna, która była zajęta. Dzwoniłem na helpline. Zrobiono uroczysty restart, który, jak zawsze, dał wielkie nic. Na szczęście EV6 odjechała po 10 minutach, wiec spoko. Dlaczego te ładowarki się tak często psują…? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrBEAN Posted January 14 Author Share Posted January 14 W dniu 5.01.2023 o 21:24, HelixSv napisał(a): Dziś ładowałem dwa razy na Ionity PL. W Poznaniu. 2 ładowarki przy Shellu. Działające i szybkie. Mop Niesułków A2 pod Łodzią. 4 ładowarki obok Burger Kinga i Shella. Na 4 działała jedna, która była zajęta. Dzwoniłem na helpline. Zrobiono uroczysty restart, który, jak zawsze, dał wielkie nic. Na szczęście EV6 odjechała po 10 minutach, wiec spoko. Dlaczego te ładowarki się tak często psują…? Poznań to samo. Miałeś fart, że działały Stały nieużywane miesiącami/latami, a elektronika tego nie lubi. Może dlatego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HelixSv Posted January 14 Share Posted January 14 Godzinę temu, mrBEAN napisał(a): Poznań to samo. Miałeś fart, że działały Stały nieużywane miesiącami/latami, a elektronika tego nie lubi. Może dlatego. Z mojego doświadczenia to w większości przypadków na Ionity przynajmniej jedna ładowarka w lokalizacji nie działa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrBEAN Posted May 2 Author Share Posted May 2 I na ten moment światło zgaszone Po roku albo lepiej, w końcu uruchomione na A4. Tym samym to na razie tyle. Oficjalnych planów na kolejne brak, w budowie też nic Nieoficjalne mrzonki jakieś są. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zinger Posted May 2 Share Posted May 2 Godzinę temu, mrBEAN napisał(a): I na ten moment światło zgaszone Po roku albo lepiej, w końcu uruchomione na A4. Tym samym to na razie tyle. Oficjalnych planów na kolejne brak, w budowie też nic Nieoficjalne mrzonki jakieś są. Rząd realizuje obietnice - Polska zielona wyspa w Europie 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrBEAN Posted May 5 Author Share Posted May 5 Takie już sensowne re rozbudowy zaczynają być U nas za 50 lat Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelWaw Posted May 6 Share Posted May 6 W pl nie wiem jak to robią ale czemu nikt nie wpadł żeby zrobić sieć narodowych ładowarek na mapach? Idealne miejsce na ladowanie. Jadąc z wawy przez Kraków na zakopane żeby użyć szybkiej ladowary to trzeba wjechać do Krakowa... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrBEAN Posted May 11 Author Share Posted May 11 Superchargery powiedzą potrzymaj mi piwo, ale 18 słupków już wyglada przyjemnie Dziś otwarto największy HUB Ionity. https://ionity.eu/_Resources/Persistent/2/f/d/9/2fd98d6ece6ec9deb0a7e0466bf4f50c63d4d684/20230511_Press release_IONITY AFFI.pdf 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HelixSv Posted May 11 Share Posted May 11 5 godzin temu, mrBEAN napisał(a): Superchargery powiedzą potrzymaj mi piwo, ale 18 słupków już wyglada przyjemnie Dziś otwarto największy HUB Ionity. https://ionity.eu/_Resources/Persistent/2/f/d/9/2fd98d6ece6ec9deb0a7e0466bf4f50c63d4d684/20230511_Press release_IONITY AFFI.pdf Ważna lokalizacja. Tuż obok 24 SCh. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HelixSv Posted May 20 Share Posted May 20 (edited) Pozdrowienia z Ionity Heiligengrabe (Berlin-Hamburg) Pusto na drogach a zajęte 5/6 (wszystkie działają). Co się będzie dziać w wakacje Edited May 20 by HelixSv 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelWaw Posted Friday at 12:58 PM Share Posted Friday at 12:58 PM a komu to potrzebne ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrBEAN Posted Sunday at 10:55 AM Author Share Posted Sunday at 10:55 AM W dniu 26.05.2023 o 14:58, PawelWaw napisał(a): a komu to potrzebne ? Mi! Żeby @ppmariandrażnić 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelWaw Posted Sunday at 10:57 AM Share Posted Sunday at 10:57 AM 1 minutę temu, mrBEAN napisał(a): Mi! Żeby @ppmariandrażnić On teraz to nie odpisze bo właśnie ciśnie 2000 km z przyczepa na haku śmierdzącym dieslem 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrBEAN Posted Sunday at 10:59 AM Author Share Posted Sunday at 10:59 AM 4 minuty temu, PawelWaw napisał(a): On teraz to nie odpisze bo właśnie ciśnie 2000 km z przyczepa na haku śmierdzącym dieslem Bo może, a nie musi! edit: zapomniałeś o rowerach na dachu i pełnomorskim jachcie w przyczepie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HelixSv Posted Sunday at 11:46 AM Share Posted Sunday at 11:46 AM 34 minuty temu, mrBEAN napisał(a): Mi! Żeby @ppmariandrażnić 156 kW @ 76% Kiedy się wysikać? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HelixSv Posted Sunday at 11:50 AM Share Posted Sunday at 11:50 AM (edited) 2 godziny temu, PawelWaw napisał(a): On teraz to nie odpisze bo właśnie ciśnie 2000 km z przyczepa na haku śmierdzącym dieslem W zimowe miesiące diesel ciągnący przyczepę kampingową ma duża zaletę. Przed jazdą można podłączyć rurę wydechową pod wentylację przyczepy i na miejscu ma się ładnie nagrzane w środku. Edited Sunday at 01:05 PM by HelixSv 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrBEAN Posted Sunday at 03:51 PM Author Share Posted Sunday at 03:51 PM 4 godziny temu, HelixSv napisał(a): 156 kW @ 76% Kiedy się wysikać? Sikanie jest dla mięczaków! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts