mrBEAN Posted May 28, 2021 Share Posted May 28, 2021 Wychodzi na to, że będziemy gasić światło w tym projekcie Mówi się o 12 lokalizacjach w Polsce. Z prostej matematyki wychodzi, że liderem tego przedsięwzięcia nie jesteśmy Czekamy na otwarcie pierwszej lokalizacji Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrBEAN Posted June 21, 2021 Author Share Posted June 21, 2021 Kolejne stacje w budowie, tym razem lokalizacja już prima sort 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrBEAN Posted July 3, 2021 Author Share Posted July 3, 2021 Policzmy. W PL miało być 13 lokalizacji, ale mówi się, że będzie 12. W budowie mamy aktualnie 7. A 353 + 41 = 394 Czyli teoretycznie jeszcze jedna lokalizacja poza PL. Gdzieś czytałem, że pierwsze lokalizacje ruszą może w lipcu, zobaczymy Swoją drogą to już powinni za chwilę ogłaszać nowe plany rozbudowy, choćby na kolejny 1000, skoro mamy iść w powszechne EV. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HelixSv Posted July 3, 2021 Share Posted July 3, 2021 3 hours ago, mrBEAN said: Policzmy. W PL miało być 13 lokalizacji, ale mówi, że będzie 12. W budowie mamy aktualnie 7. A 353 + 41 = 394 Czyli teoretycznie jeszcze jedna lokalizacja poza PL. Gdzieś czytałem, że pierwsze lokalizacje ruszą może w lipcu, zobaczymy Swoją drogą to już powinni za chwilę ogłaszać nowe plany rozbudowy, choćby na kolejny 1000, skoro mamy iść w powszechne EV. W niektórych miejscach nasycenie jest na tyle duże, że raczej będą dokładać ładowarek do istniejącej lokalizacji. W Polsce przydałoby się jeszcze z 8-10 miejscówek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrBEAN Posted July 3, 2021 Author Share Posted July 3, 2021 5 godzin temu, HelixSv napisał: W niektórych miejscach nasycenie jest na tyle duże, że raczej będą dokładać ładowarek do istniejącej lokalizacji. W Polsce przydałoby się jeszcze z 8-10 miejscówek. Do nasycenia raczej daleka droga, jest bardzo dużo istotnych luk jeszcze choćby w Niemczech, gdzie stacji jest sporo. Dokładanie też, bo nawet na wielu jest już przygotowane miejsce, ale nowych lokalizacji potrzebny jeszcze ogrom. W Polsce to lokalizacje są średnio szczęśliwe jak na razie. W skali makro ok, ale odległość od głównych skrzyżowań/tras za duża jak na razie. Choćby S3. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrBEAN Posted July 19, 2021 Author Share Posted July 19, 2021 W cywilizacjach zaczynają dostawiać słupków. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HelixSv Posted July 24, 2021 Share Posted July 24, 2021 (edited) On 7/19/2021 at 4:09 PM, mrBEAN said: W cywilizacjach zaczynają dostawiać słupków. Skoro dokładają, to znaczy, że tłok. Dobrze, że coś robią. Ionity sprawia, że kierowca ev może się czuć traktowany na podobnym poziomie, jak kierowca auta z kominem. Edited July 24, 2021 by HelixSv Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HelixSv Posted August 3, 2021 Share Posted August 3, 2021 Zgorzelec! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrBEAN Posted August 3, 2021 Author Share Posted August 3, 2021 26 minut temu, HelixSv napisał: Zgorzelec! Tam nie jeżdżę ale niech będzie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrBEAN Posted September 27, 2021 Author Share Posted September 27, 2021 12, a u nas 2 nie mogą wystartować 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HelixSv Posted September 27, 2021 Share Posted September 27, 2021 49 minutes ago, mrBEAN said: 12, a u nas 2 nie mogą wystartować Skąd bierzesz te info? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrBEAN Posted September 27, 2021 Author Share Posted September 27, 2021 6 minut temu, HelixSv napisał: Skąd bierzesz te info? Profil Ionity na FB lub co wpadnie pod rękę. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrBEAN Posted September 27, 2021 Author Share Posted September 27, 2021 57 minut temu, HelixSv napisał: Skąd bierzesz te info? To foteczka może jeszcze, fajnie to wygląda tylko jeszcze dystrybutory paliw płynnych muszą wyrzucić na plac, a te słupeczki pod dachem schować Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrBEAN Posted October 15, 2021 Author Share Posted October 15, 2021 Matko bosko!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HelixSv Posted October 15, 2021 Share Posted October 15, 2021 16 minutes ago, mrBEAN said: Matko bosko!! Wow! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
format Posted October 18, 2021 Share Posted October 18, 2021 W dniu 15.10.2021 o 13:26, mrBEAN napisał: Matko bosko!! Fajna sprawa, bo na tym samym MOPie jest też Greenway z 50kW DC. Można sobie wybrać czy tanio i szybko czy drogo i bardzo szybko (180kW w Ionity sprawia że w większości aut ładowanie nie będzie trwać dłużej niż 10-15 minut). Tak to powinno wyglądać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kiwal Posted October 19, 2021 Share Posted October 19, 2021 W dniu 27.09.2021 o 15:44, mrBEAN napisał: 12, a u nas 2 nie mogą wystartować Jak to dziala, znaczy sie 12szt moze podawac jednoczesnie po 200kW? Jesli tak to jak wyglada przylacze do tego przybytku, bo jesli dorze licze to mamy juz >1MW Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Furvus_Eques Posted October 19, 2021 Share Posted October 19, 2021 W dniu 15.10.2021 o 13:26, mrBEAN napisał: Matko bosko!! W październiku! Zdążyli idealnie! Bo już się obawiałem, że przestrzeliłem. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HelixSv Posted October 19, 2021 Share Posted October 19, 2021 Ruszyła lawina! 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HelixSv Posted October 19, 2021 Share Posted October 19, 2021 1 hour ago, Kiwal said: Jak to dziala, znaczy sie 12szt moze podawac jednoczesnie po 200kW? Jesli tak to jak wyglada przylacze do tego przybytku, bo jesli dorze licze to mamy juz >1MW Teoretycznie 12 x 350 kW Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrBEAN Posted October 19, 2021 Author Share Posted October 19, 2021 6 godzin temu, Kiwal napisał: Jak to dziala, znaczy sie 12szt moze podawac jednoczesnie po 200kW? Jesli tak to jak wyglada przylacze do tego przybytku, bo jesli dorze licze to mamy juz >1MW Wg. założeń Ionity ma być pełna moc na każdym słupku. Czy tak jest w rzeczywistości nie mam wiedzy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrBEAN Posted October 19, 2021 Author Share Posted October 19, 2021 4 godziny temu, HelixSv napisał: Ruszyła lawina! Rzekomo kolejne w toku, jeszcze nawet w październiku może się uda. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iwik Posted October 20, 2021 Share Posted October 20, 2021 15 godzin temu, mrBEAN napisał: Rzekomo kolejne w toku, jeszcze nawet w październiku może się uda. Moje 22kW do działki PGE podłącza już ponad pół roku (do punktu przyłączeniowego jest całe 25 m wzdłuż drogi, więc należy ich zrozumieć - to nie są proste rzeczy). A mam czekać jeszcze rok (wg umowy), przy czym już mówią, iż wcale nie gwarantują, że w umówionym terminie podłączą. I co? Zasadniczo to "oni mogą panu majstrowi skoczyć, tam gdzie mogą pana majstra w d... pocałować" 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HelixSv Posted October 20, 2021 Share Posted October 20, 2021 25 minutes ago, iwik said: Moje 22kW do działki PGE podłącza już ponad pół roku (do punktu przyłączeniowego jest całe 25 m wzdłuż drogi, więc należy ich zrozumieć - to nie są proste rzeczy). A mam czekać jeszcze rok (wg umowy), przy czym już mówią, iż wcale nie gwarantują, że w umówionym terminie podłączą. I co? Zasadniczo to "oni mogą panu majstrowi skoczyć, tam gdzie mogą pana majstra w d... pocałować" Nie mamy Pańskiego kabla i co Pan nam zrobi? Cham się uprze i mu daj... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrBEAN Posted October 20, 2021 Author Share Posted October 20, 2021 Godzinę temu, iwik napisał: Moje 22kW do działki PGE podłącza już ponad pół roku (do punktu przyłączeniowego jest całe 25 m wzdłuż drogi, więc należy ich zrozumieć - to nie są proste rzeczy). A mam czekać jeszcze rok (wg umowy), przy czym już mówią, iż wcale nie gwarantują, że w umówionym terminie podłączą. I co? Zasadniczo to "oni mogą panu majstrowi skoczyć, tam gdzie mogą pana majstra w d... pocałować" Będziesz miał punkt ładowania? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sherif Posted October 20, 2021 Share Posted October 20, 2021 1 godzinę temu, iwik napisał: Moje 22kW do działki PGE podłącza już ponad pół roku (do punktu przyłączeniowego jest całe 25 m wzdłuż drogi, więc należy ich zrozumieć - to nie są proste rzeczy). A mam czekać jeszcze rok (wg umowy), przy czym już mówią, iż wcale nie gwarantują, że w umówionym terminie podłączą. I co? Zasadniczo to "oni mogą panu majstrowi skoczyć, tam gdzie mogą pana majstra w d... pocałować" Spoko, ja czekałem na swoje 12kW niemal 3lata w Warszawie, podobnie 25m (choć do sąsiada skrzynki było 2m). Jeszcze mi kary umowne odrzucili, które im naliczyłem z racji "problemów formalnych" z drogą. Oni niczego nie muszą, oni jedynie mogą . Wystarczy czasem forum drogowe (jak Skyscrapper city) poczytać ile inwestycji miejskich i krajowych jest przez "ZE" jest opóźnionych. Z ładowarkami też nie ma łatwo. Szkoda, że nie ma konkurencji dostawców EN. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iwik Posted October 20, 2021 Share Posted October 20, 2021 43 minuty temu, mrBEAN napisał: Będziesz miał punkt ładowania? Na razie chcę mieć po prostu przyłącze, żeby światło móc zapalić :D, ale wybrałem od razu 22kW pod ewentualny punkt ładowania, w końcu nie wiadomo do czego człowieka zmuszą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
format Posted October 20, 2021 Share Posted October 20, 2021 2 godziny temu, iwik napisał: Moje 22kW do działki PGE podłącza już ponad pół roku (do punktu przyłączeniowego jest całe 25 m wzdłuż drogi, więc należy ich zrozumieć - to nie są proste rzeczy). Moje 15kW przyłącza się też już pół roku, do punktu przyłączeniowego który mam uzbrojony we wszystkie kable na działce. Nic nie trzeba robić. 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iwik Posted October 20, 2021 Share Posted October 20, 2021 (edited) Najgorsze jest to, że to jest totalnie nieprzewidywalne. Pani w ichnim "wydziale inwestycji" mówi "mamy taką pulę pieniędzy na nowe przyłączenia i jak wykorzystamy, to reszta czeka na następny rok". Także termin na umowie jest, ale tak naprawdę to równie dobrze może być i za 3 lata, a nie za rok i g...o mogę im zrobić. Kary umowne może i są, ale co mi z tych groszy jak inwestycja stoi. Nie wiedziałem czy mam proponować może Podwawelską pani kierowniczce, czy coś... ? Firmy energetyczne to prywatny monopol Obajtkopochodnych, dziura prawna poza wszelkimi przepisami konsumenckimi. Już łatwiej o zabieg medyczny na NFZ niż wyegzekwować coś w ZE. Także taka proza życia w PL, a Wy tu byście infrastrukturę pod milion EV chcieli . Edited October 20, 2021 by iwik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrBEAN Posted November 3, 2021 Author Share Posted November 3, 2021 3:3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZUBERTO Posted November 4, 2021 Share Posted November 4, 2021 W dniu 20.10.2021 o 16:22, iwik napisał: Najgorsze jest to, że to jest totalnie nieprzewidywalne. Pani w ichnim "wydziale inwestycji" mówi "mamy taką pulę pieniędzy na nowe przyłączenia i jak wykorzystamy, to reszta czeka na następny rok". Także termin na umowie jest, ale tak naprawdę to równie dobrze może być i za 3 lata, a nie za rok i g...o mogę im zrobić. Kary umowne może i są, ale co mi z tych groszy jak inwestycja stoi. Nie wiedziałem czy mam proponować może Podwawelską pani kierowniczce, czy coś... ? Firmy energetyczne to prywatny monopol Obajtkopochodnych, dziura prawna poza wszelkimi przepisami konsumenckimi. Już łatwiej o zabieg medyczny na NFZ niż wyegzekwować coś w ZE. Także taka proza życia w PL, a Wy tu byście infrastrukturę pod milion EV chcieli . Ja się ogarnąłem w 9,5 miecha od złożenia wniosku o warunki do założenia licznika (w tym 1,5 miesiąca to moja wina bo zapomniałem, że sąsiad ucieka na wczasy, a podpis był potrzebny). Sam robiłem projekt i mnóstwo telefonów na każdym etapie. Podwawelskiej nie nosiłem, ale jakieś szkło będzie musiało pęknąć. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrBEAN Posted November 27, 2021 Author Share Posted November 27, 2021 Jak się można było spodziewać, Ionity dostrzega potrzebę rozbudowy i już sobie ładne rendery porobili i plany na przyszłość. Ogólnie pasuje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HelixSv Posted December 25, 2021 Share Posted December 25, 2021 Prezent od Ionity. Na razie w prezencie gwazdkowym zapowiedź, a oddanie do użytku za jakieś hohoho... Znaczy pewnie na gwiazdkę 2022. Lokalizacja świetna. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrBEAN Posted December 25, 2021 Author Share Posted December 25, 2021 3 godziny temu, HelixSv napisał: Znaczy pewnie na gwiazdkę 2022. Optymista Ciekawostką jest, że prawdopodobnie od razu będą stawiane 4 słupki, a nie 2 jak na innych w PL. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrBEAN Posted February 11, 2022 Author Share Posted February 11, 2022 Urodziła się kolejna lokalizacja, coraz więcej cywilizacji w PL Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HelixSv Posted February 11, 2022 Share Posted February 11, 2022 1 hour ago, mrBEAN said: Urodziła się kolejna lokalizacja, coraz więcej cywilizacji w PL Bardzo ładnie. Za kilka tygodni będę śmigał z Warszawy do Holandii, to się przyda. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrBEAN Posted March 1, 2022 Author Share Posted March 1, 2022 Miło ” #Ekoenergetyka dostawcą wiodącego europejskiego operatora sieci ładowania wysokiej mocy! Wyprodukujemy i dostarczymy kilkaset stacji ładowania dla #IONITY, wiodącego europejskiego operatora sieci stacji ładowania DC. Nasze produkty uzupełnią obecnie istniejącą infrastrukturę i będą częścią ogłoszonego przez #IONITY planu inwestycyjnego, który zakłada ponad czterokrotne zwiększenie, z około 1600 do 7000, punktów ładowania do 2025 roku. Cieszymy się, że nasze produkty pomogą wesprzeć misję #IONITY polegającą na przyspieszeniu rozwoju elektromobilności w Europie. „ 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kravitz Posted March 1, 2022 Share Posted March 1, 2022 W dniu 11.02.2022 o 19:06, mrBEAN napisał: Urodziła się kolejna lokalizacja, coraz więcej cywilizacji w PL Nadal mi nie pasuje. Kilka km wcześniej jest stacja w Łyszkowicach, ale jest wskazywana ciagle w PlugShare jako nieczynna. Widze jednak ze powstały jakieś dwa punkty w Orlen Charge na S8 za Nadarzynem. I to w sumie dla mnie nawet interesujące, ale idealnie by było jednak jakos bliżej Rawy Maz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
format Posted March 2, 2022 Share Posted March 2, 2022 9 godzin temu, kravitz napisał: Widze jednak ze powstały jakieś dwa punkty w Orlen Charge na S8 za Nadarzynem. O spoko, już właściwie zupełnie nie będę musiał dbać o to ile mam prądu w aku wyskakując do lub z Wawy. Zdecydowanie brakowało na tej trasie 100kW. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kravitz Posted March 13, 2022 Share Posted March 13, 2022 W dniu 2.03.2022 o 08:34, format napisał: O spoko, już właściwie zupełnie nie będę musiał dbać o to ile mam prądu w aku wyskakując do lub z Wawy. Zdecydowanie brakowało na tej trasie 100kW. Proba podjęta. Tak to wyglada. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
format Posted March 13, 2022 Share Posted March 13, 2022 2 godziny temu, kravitz napisał: Proba podjęta. Tak to wyglada. A wystarczyło popatrzeć w aplikację Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kravitz Posted March 13, 2022 Share Posted March 13, 2022 2 godziny temu, format napisał: A wystarczyło popatrzeć w aplikację Liczylem ze kłamie. Ta po drugiej stronie świeciła się na zielono Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HelixSv Posted March 18, 2022 Share Posted March 18, 2022 MOP Nowostawy - (A2 na wschód od skrzyżowania z A1) Ionity już w obu kierunkach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrBEAN Posted March 19, 2022 Author Share Posted March 19, 2022 11 godzin temu, HelixSv napisał: MOP Nowostawy - (A2 na wschód od skrzyżowania z A1) Ionity już w obu kierunkach. Europa Panie! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HelixSv Posted April 9, 2022 Share Posted April 9, 2022 Ionity Świecko przetestowane. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HelixSv Posted April 10, 2022 Share Posted April 10, 2022 Ionity MOP Niesułkow - Shell A2 za Strykowem w kierunku Warszawy sprawdzone. Śmiga jak należy z pełną prędkością. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kravitz Posted April 10, 2022 Share Posted April 10, 2022 5 godzin temu, HelixSv napisał: Ionity MOP Niesułkow - Shell A2 za Strykowem w kierunku Warszawy sprawdzone. Śmiga jak należy z pełną prędkością. No dobrze to nie wygląda Godzina 23 Świecko sobota, a Stryków niedziela dopiero 18ta? Szybciej by pierwszy Leaf dojechał, ładując z gniazdka w stodołach 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HelixSv Posted April 10, 2022 Share Posted April 10, 2022 18 minutes ago, kravitz said: No dobrze to nie wygląda Godzina 23 Świecko sobota, a Stryków niedziela dopiero 18ta? Szybciej by pierwszy Leaf dojechał, ładując z gniazdka w stodołach A bo mi się tir od tunelu aerodynamicznego popsuł. Specjalnie wybierałem taki co jedzie 80 a nie 90. No ale ten wolny popsuł się jeszcze przed Poznaniem. Więc musiałem pędzić za takim co jedzie 90 i oczywiście bateria wyczerpała się 5 minut później, potem oczywiście się zapaliła, następnie szukanie wanny, zanurzanie, suszenie, laweta, wymiana baterii. Biorąc to wszystko pod uwagę, to i tak szybko. W środę początek trasy Warszawa - Utrecht. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kravitz Posted April 10, 2022 Share Posted April 10, 2022 Teraz, HelixSv napisał: W środę początek trasy Warszawa - Utrecht. Uuuu, to juz zamów gdzieś po drodze urodziny tort dla siebie, bo na pewno jakieś będziesz obchodzić 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HelixSv Posted April 14, 2022 Share Posted April 14, 2022 (edited) Kilka spostrzeżeń z trasy Świecko - Warszawa - Świecko czyli polskiego odcinka mojej aktualnej podróży. - Ionity działa świetnie. W PL ładowałem w trzech miejscach (Świecko dwa razy, MOP Nowostawy, MOP Niesułków). Za każdym razem bez problemu osiągana była maksymalna moc trawiona przez ID4 czyli 125 kW. - Szkoda, że Ionity Poznań nie jest jeszcze gotowe. W zamian ładowałem na Kauflandzie (#darmodajo 50 kW) i GreenWay (żenujące 35 kW). Są szybsze ładowarki, ale stawałem tam gdzie pasowało (zakupy i itp). Ale gdyby było Ionity, to innych ładowarek bym nie rozważał. I uwaga ogólna o EV. Jak ktoś chce zapiąć na tempomacie 150 km/h i jechać, to powinien jeździć autem o tradycyjnym napędzie. Według mnie optymalną prędkością poruszania się ID4 (i pewnie kilkoma innymi EV) to 120 km/h. Szybsza jazda skutkuje dłuższym czasem spędzonym na ładowarkach. Zwyczajnie nie opłaca się. I jeszcze jedna mądrość. Sieć Ionity w Niemczech jest gęsta a ładowarki są szybkie i dostępne. Przyjemność. Za kilka dni zobaczę, czy Ionity Dania się poprawiło. Bo bywały tam problemy. Pozdrowienia z Utrecht. Edited April 14, 2022 by HelixSv 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts