Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowa Insignia

Featured Replies

Napisano

za i przeciw, a może Paseratti- ale ma wyjść nowy model za 2 lata, a może jeszcze spojżeć na mondeo ?

Na czym najmniej stracę po 3-4 latach ?

I jak w użytkowaniu ? 

Typowe bolączki ? (jak automat w insygnia i diesel 1.5 ?)

Napisano
27 minutes ago, Camel said:

za i przeciw, a może Paseratti- ale ma wyjść nowy model za 2 lata, a może jeszcze spojżeć na mondeo ?

I jak w użytkowaniu ? 

Najmniej to stracisz na jakims SUVie ;] Z klasa D to troche loteria, bo sporo producentow sie z tego segment wycofuje...

Szczerze mowiac to jedyne model z klasy D, ktory mi sie podoba to Peugeot 508 i Alfa Giulia i ewentualnie marki premium ;]

Niska utrate wartosci ma tez Mazda 6, ale to dosc specyficzne auto i chyba nawet nie ma juz diesla w ofercie.

Edytowane przez Maciej__

Napisano

Najmniej na wartości z tych aut straci Passat - w Polsce ten model objęty jest prawdziwym motoryzacyjnym kultem, zwłaszcza na obszarach podmiejsko-wiejskich :) Opel z tej trójki straci najwięcej na wartości.

Edytowane przez pejus1982

Napisano
  • Autor
15 minut temu, Maciej__ napisał:

Najmniej to stracisz na jakims SUVie ;] Z klasa D to troche loteria, bo sporo producentow sie z tego segment wycofuje...

Szczerze mowiac to jedyne model z klasy D, ktory mi sie podoba to Peugeot 508 i Alfa Giulia i ewentualnie marki premium ;]

Niska utrate wartosci ma tez Mazda 6, ale to dosc specyficzne auto i chyba nawet nie ma juz diesla w ofercie.

W firmie miałem mazdę 6. A to lusterka padły zewnętrzne (mojemu koledze to samo), jakiś przeciek i głośniki skorodowany w drzwiach (koledze tez), poziomowanie „Zenonow” tez nam padło, po amortyzatorze z tylu - na gwarancji po jednym wymieniają. Generalnie co chwila coś się działo 👎 i to w kilku egzemplarzach to samo.

Alfa, nie przekonam żony po Fiacie gdzie padało wszystko od nowości po kolei. 
508 - fajny a 5008 to już zupełnie fajna trumna, ale teraz potrzebuje dużego bagażnika a nie auta 🤣 

Napisano

To jeszcze zobacz co jest dostępne w salonach .. i wtedy wybieraj. Możesz się zdziwić, bo na część samochodów czeka się kilka(naście) miesięcy.

Napisano
  • Autor
8 minut temu, Azbest napisał:

To jeszcze zobacz co jest dostępne w salonach .. i wtedy wybieraj. Możesz się zdziwić, bo na część samochodów czeka się kilka(naście) miesięcy.

Kilkanaście ? 
Do maja chciałbym odebrać 🤪

Napisano
1 godzinę temu, Camel napisał:

I jak w użytkowaniu ? 

Duży SUV, jak duży bagażnik i nie SUV  Skoda Superb , Arteon SB

Napisano
  • Autor
12 minut temu, sdss napisał:

Duży SUV, jak duży bagażnik i nie SUV  Skoda Superb , Arteon SB

Superba nie brałem pod uwagę - pewnie przewyższa cena paseratti. Arteon - cena 😱

Napisano
Godzinę temu, Camel napisał:

Alfa, nie przekonam żony po Fiacie gdzie padało wszystko od nowości po kolei. 

Alfa daje 5 lat gwarancji, Giulia zbiera dość dobre opinie. Do tego, co jest teraz rzadkością, nie jest źle z dostępnością aut (przynajmniej tak twierdzili w programie motoryzacyjnym)

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, Majkiel napisał:

Alfa daje 5 lat gwarancji, Giulia zbiera dość dobre opinie. Do tego, co jest teraz rzadkością, nie jest źle z dostępnością aut (przynajmniej tak twierdzili w programie motoryzacyjnym)

Nie chce Alfy i jej 5 lat gwarancji 🤣

zreszta nie stać mnie na nią 😭

Napisano
2 godziny temu, pejus1982 napisał:

Najmniej na wartości z tych aut straci Passat - w Polsce ten model objęty jest prawdziwym motoryzacyjnym kultem, zwłaszcza na obszarach podmiejsko-wiejskich :) Opel z tej trójki straci najwięcej na wartości.

10 lat temu mogles tak pisać, obecnie superby są droższe, a passatow to w ogóle za dużo nie ma w stosunku do tego co było kiedyś. 

Napisano
10 godzin temu, Camel napisał:

I jak w użytkowaniu ? 

napisz wpierw czego oczekujesz od auta, to ma byc kombi czy sedan czy liftback?

Napisano
8 godzin temu, Vadero napisał:

10 lat temu mogles tak pisać, obecnie superby są droższe, a passatow to w ogóle za dużo nie ma w stosunku do tego co było kiedyś. 

Inisgnia patrząc na to jak jest wyceniana przez floty i jak zakładają odsprzedaże nie traci na wartości :ok: 

Napisano
  • Autor
29 minut temu, bielaPL napisał:

napisz wpierw czego oczekujesz od auta, to ma byc kombi czy sedan czy liftback?

Ten i ten bagażnik jest dla mnie ok. Luftback ma nieco większy nawet 490/460l.

Napisano
11 godzin temu, Camel napisał:

I jak w użytkowaniu ? 

Camry? katalogowo za 143k dostajesz hybrydę więc automat masz w cenie

Napisano
37 minut temu, Camel napisał:

Ten i ten bagażnik jest dla mnie ok. Luftback ma nieco większy nawet 490/460l.

skoro nie ma większych wymagać to passat i avensis to zawsze w miarę trzyma cenę, passat dosyć przyjemny cenowo bo starawy model, w 508 bym się nie pchał, drogi i poleci na wartości, mondeo bym odpuścił bo trąci myszką i nie bedzie trzymał wartości

Napisano
38 minut temu, bielaPL napisał:

skoro nie ma większych wymagać to passat i avensis to zawsze w miarę trzyma cenę, passat dosyć przyjemny cenowo bo starawy model, w 508 bym się nie pchał, drogi i poleci na wartości, mondeo bym odpuścił bo trąci myszką i nie bedzie trzymał wartości

Mondeo oficjalnie przestaje być produkowany więc pewnie straci więcej na wartości niż inne 👍

Napisano
13 godzin temu, Camel napisał:

I jak w użytkowaniu ? 

klasa D pomału umiera. Insignia ma coraz uboższą ofertę silnikową i coraz większe ceny. Następcy może nie być. Chociaż jak chcesz diesla to coś tam jeszcze znajdziesz. Mondeo to chyba niedługo w ogóle zniknie, japończycy w ogóle już chyba nie robią takich aut (chyba że Toyota Camry), obstawiam że tylko Passat i Superb oferują nadal bogaty wybór wersji i jeszcze doczekają się kolejnych odsłon.

Napisano
11 godzin temu, Camel napisał:

Superba nie brałem pod uwagę - pewnie przewyższa cena paseratti. Arteon - cena 😱

Raczej nie , Skoda to taka Dacia dla VW. Gorsza jakość, gorsze materiały czy brak najnowszych rozwiązań.

Jak chcesz pakowane Auto to VW Touran ma bardzo duży bagażnik, dodatkowo fotele tylne są przesuwane     I oddzielne. 

Napisano
36 minut temu, maro_t napisał:

klasa D pomału umiera. Insignia ma coraz uboższą ofertę silnikową i coraz większe ceny. Następcy może nie być. Chociaż jak chcesz diesla to coś tam jeszcze znajdziesz. Mondeo to chyba niedługo w ogóle zniknie, japończycy w ogóle już chyba nie robią takich aut (chyba że Toyota Camry), obstawiam że tylko Passat i Superb oferują nadal bogaty wybór wersji i jeszcze doczekają się kolejnych odsłon.

Niestety tak to będzie wyglądało, jakiś czas temu VW zapowiedział ze następny passat będzie już tylko jako kombi, i produkowany w czechach. I wyjdzie na to że to nie superb jest passatem ale passat superbem :] 

Napisano
5 godzin temu, Oscar_ napisał:

Mondeo oficjalnie przestaje być produkowany więc pewnie straci więcej na wartości niż inne 👍

W dzisiejszych czasach może być odwrotnie - nie zdziwię się jeśli zaczną nabierać wartości. Brakuje samochodów na rynku, segment D się kończy - może to być najtańszy samochód tych rozmiarów - popyt zwiększy cenę.

Napisano
48 minut temu, Azbest napisał:

W dzisiejszych czasach może być odwrotnie - nie zdziwię się jeśli zaczną nabierać wartości. Brakuje samochodów na rynku, segment D się kończy - może to być najtańszy samochód tych rozmiarów - popyt zwiększy cenę.

Pożyjemy zobaczymy ale mondeo jest sporo na rynku z racji flot więc zobaczymy.

Napisano
Godzinę temu, Azbest napisał:

W dzisiejszych czasach może być odwrotnie - nie zdziwię się jeśli zaczną nabierać wartości.

Nie sądzę, by Fordy Mondeo zaczęły zyskiwać na wartości ;l

Napisano

Niestety tak to będzie wyglądało, jakiś czas temu VW zapowiedział ze następny passat będzie już tylko jako kombi, i produkowany w czechach. I wyjdzie na to że to nie superb jest passatem ale passat superbem :] 
I będzie już tylko z automatem, manual ma wypaść z oferty. W Tiguanie podobnie.

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka

Napisano
I będzie już tylko z automatem, manual ma wypaść z oferty. W Tiguanie podobnie.

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka

Manuale już teraz to mała część sprzedaży w tych autach, pewnie dlatego wycofują.
Napisano
12 godzin temu, Oscar_ napisał:

Mondeo szybko traci na wartości bo całymi statkami importują rozbitki z USA.

Napisano

Opel miał FL , a Ford chyba nie.

Napisano
2 minuty temu, sdss napisał:

Opel miał FL , a Ford chyba nie.

Mondeo miało FL

Napisano
W dniu 26.08.2021 o 20:41, Camel napisał:

I jak w użytkowaniu ? 

Wybierałem między Passatem, Insignią, Superbem i Mondeo

Padło na to ostatnie, ale głównie ze względu że trafiłem w 99% na to czego szukałem, mowa o 3 latku.

Passat jest dalej nuuudny, Superb w zasadzie też. Ale oferują sporo miejsca. Insignia jest takim kompromisem między praktycznością a wyglądem, bo ani to piękne ani brzydkie. Koledzy mają w firmie kilka sztuk 2.0 D z automatem, po 2 latach nie słyszałem słów krytyki.

Z Mondeo to teraz trochę jak z Avensis swojego czasu, też schodzący model bez następcy. Avensis jako tako trzyma cenę, ale bez rewelacji. Z Mondeo pewnie będzie podobnie, szczególnie że rynek zalany przez floty.

Napisano
16 godzin temu, Azbest napisał:

15 godzin temu, wladmar napisał:

Nie sądzę, by Fordy Mondeo zaczęły zyskiwać na wartości ;l

Ale i owszem, nabrały na wartości, na początku tego roku, jak zrobił się krach w używkach, za auto które kosztowało mnie 62 PLN brutto w listopadzie 2020 miałem propozycje pod 70 k PLN. Ale już spadło ;l Oby za 2 lata ktoś chciał za niego 50 dać to będzie super.