Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zawór upustowy w T benzynie

Featured Replies

Napisano

Czy we wszystkich samochodach z silnikami turbo benzynowymi w układzie występuje fabrycznie montowany zawór upustowy ?

Pytam, bo do silnika 1.0T (renault/dacia) został zamontowany stożkowy filtr powietrza i przy wyższej prędkości obrotowej jak odejmie się gaz to słychać charakterystyczne pssst (jak w blowoff-ie - tylko że cichsze).

Napisano
2 godziny temu, Lukas napisał:

Czy we wszystkich samochodach z silnikami turbo benzynowymi w układzie występuje fabrycznie montowany zawór upustowy ?

Pytam, bo do silnika 1.0T (renault/dacia) został zamontowany stożkowy filtr powietrza i przy wyższej prędkości obrotowej jak odejmie się gaz to słychać charakterystyczne pssst (jak w blowoff-ie - tylko że cichsze).

Biorąc pod uwagę "inżynierów" Reno, to bym się nie zdziwił, jakby nie zaprojektowali i by rozsadzało dolot. Po tym syfie 1.2 tce to bym się po nich każdej głupoty spodziewał ;]

Napisano

Byłby problem, gdyby nie było zaworu upustowego. Zazwyczaj jest taki bypass na dolocie do muszli turbosprężarki i nadmiar ciśnienia wraca w dolot. Filtr stożkowy tylko nasila, a wcześniej świst nie był słyszalny.

Napisano
11 godzin temu, kaczorek79 napisał:

Byłby problem, gdyby nie było zaworu upustowego. Zazwyczaj jest taki bypass na dolocie do muszli turbosprężarki i nadmiar ciśnienia wraca w dolot. Filtr stożkowy tylko nasila, a wcześniej świst nie był słyszalny.

To i tak dziwne, że wcześniej było słabo słychać, bo np. w 1.2 tce, to dźwięk jest bardziej niż donośny ;]

Napisano
  • Autor

Wg mojego myślenia to gdzieś ten nadmiar powietrza musi mieć ujście więc powinno być w każdym T dlatego zapytałem, bo tego zaworu nie widać. Ale tak jak @kaczorek79 napisał, że gdzieś na dolocie to upchnęli.

Napisano

@Lukas W 1.0 tce zawór upustowy jest przykręcony bezpośrednio w turbosprężarkę. To takie czarne, plastikowe coś, z wtyczką wcisnięte obok wejścia rury z powietrzem. Wiele turbosprężarek ma takie rozwiązanie, bardziej kompaktowe i nie trzeba ciągnąć dodatkowych rurek w dolocie.

Napisano
W dniu 15.11.2021 o 15:36, Lukas napisał:

Pytam, bo do silnika 1.0T (renault/dacia) został zamontowany stożkowy filtr powietrza

Po co?

By zabić szybciej turbosprężarkę i cały silnik?

Napisano
W dniu 15.11.2021 o 15:36, Lukas napisał:

To ile, to teraz ma koni ?

Napisano
37 minut temu, sdss napisał:

Nie wiem ale w Fiescie musiałem wymienić na tuningowany bo słabo trzymał.

Napisano

A to nie zależy od rodzaju turbiny? Jeśli jest ze zmienną geometrią, po odjęciu gazu może ustawić się "w chorągiewkę" i nie pompować.

Napisano
4 minutes ago, Zuraw said:

A to nie zależy od rodzaju turbiny? Jeśli jest ze zmienną geometrią, po odjęciu gazu może ustawić się "w chorągiewkę" i nie pompować.

W noPB sie chyba stosuje glownie turbo bez zmiennej geometrii...

Napisano

Poza tym zmienna geometria jest na stronie gorącej, czyli turbinie, a sprężarka rozpędzona po zamknięciu przepustnicy musi gdzieś upuścić nadmiar ciśnienia.

Napisano
  • Autor
19 godzin temu, volf6 napisał:

Po co?

By zabić szybciej turbosprężarkę i cały silnik?

To już nie do mnie pytanie, tylko do użytkownika 🙃 mnie tylko zainteresował dźwięk.

A swoją drogą dlaczego ten stożek ma zabić turbo ? I w jakim czasie ? 

Napisano
  • Autor
17 godzin temu, sdss napisał:

Nie wiem, może 2 może 3 ...

Napisano
  • Autor
16 godzin temu, Maciej__ napisał:

W noPB sie chyba stosuje glownie turbo bez zmiennej geometrii...

To chyba zależy od producenta już. Renault/dacia ma zmienną, grupa Vag 1.4TSI stała, a 1.5TSI zmienna.